Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το τέλειο πέναλτι

Αν κάποιος αποπειραθεί κάποτε να γράψει την ιστορία του πέναλτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα την χωρίσει σε δυο χρονικές περιόδους. Την π.Π. (προ Πανένκα) και την μ.Π. (μετά Πανένκα). O Τσέχος μέσος κατάφερε σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές που μπορεί ποτέ να βιώσει ένας ποδοσφαιριστής (τελευταίο πέναλτι σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) να αποδείξει ότι λίγη καλή τέχνη χωράει παντού, ακόμα και σε μια διαδικασία την οποία μέχρι τότε κανένας δεν είχε σκεφτεί να διαφοροποιήσει, κάνοντας πράξη το εξαιρετικό ποίημα του Ρόμπερτ Φρόστ που καταλήγει:

(…) “Δυο δρόμοι χώριζαν στο δάσος, και εγώ
Πήρα το δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο,
Και αυτό είναι που έκανε όλη τη διαφορά”

Από τότε έχουμε δει αμέτρητα “πέναλτι Πανένκα”, όπως δικαιωματικά ονομάστηκαν, αλλά η αξία του πρώτου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο.

Τριάντα δυο χρόνια αργότερα από εκείνο το ορόσημο της ποδοσφαιρικής ιστορίας, κάποιοι αργόσχολοι Άγγλοι σπουδαστές του πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ, που μάλλον είχαν βάλει στοίχημα με τους φίλους τους ότι μπορούν να βρουν τρόπο να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τη μπάλα, ανακοίνωσαν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόσει κάποιος για να εκτελέσει ένα τέλειο πέναλτι. Στην ας-την-αποκαλέσουμε-έρευνα που έκαναν μελέτησαν εκατοντάδες εκτελέσεις με τη βοήθεια των πλάνων από τις κάμερες που τοποθετεί πίσω από τις εστίες το Sky Sports και κατέληξαν στη “μαγική φόρμουλα του πέναλτι”, που όπως ισχυρίζονται προσφέρει εγγυημένη επιτυχία.

Και επειδή απ’ ότι φαίνεται η ‘Sun’ έχει αναδουλειές τελευταία, η συγκεκριμένη έρευνα έγινε θέμα αυτές τις μέρες στο βροχερό νησί, στο οποίο ως γνωστόν το ποδόσφαιρο απασχολεί το μυαλό των ντόπιων πιο συχνά κι απ’ ότι ο γάμος απασχολεί το μυαλό μιας κοπελίτσας που παντρεύεται σε λίγους μήνες.

Οι τέσσερις αυτοί κανόνες που φτιάχνουν αυτή την “φόρμουλα” είναι οι εξής:

  1. Τo σουτ δεν πρέπει να έχει δύναμη μικρότερη των 65 mph, όπου m είναι η εκνευριστική μονάδα μέτρησης της απόστασης που έχουν οι Άγγλοι για να σπάνε τα νεύρα του υπόλοιπου πλανήτη.
  2. Η μπάλα πρέπει να καταλήξει σ’ ένα σημείο που να απέχει 50 εκατοστά, ακριβώς, από το κάθετο και το οριζόντιο δοκάρι. (Καφενειακό σχόλιο, χωρίς καμία επιστημονική έρευνα: Αν μπορείς να πετύχεις αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κανέναν άλλο κανόνα. Το πέναλτι θα μπει.)
  3. Τα βήματα πριν την εκτέλεση πρέπει να είναι 5 ή 6.
  4. Η γωνία του σημείου που ξεκινάει ο παίκτης με τη στημένη μπάλα πρέπει να είναι 20-30 μοίρες.

Ευτυχώς, για το καλό του θεαματικού ποδοσφαίρου, ο Πανένκα, όπως οι περισσότεροι πραγματικά ξεχωριστοί άνθρωποι αυτού του πλανήτη, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για συμβουλές, οδηγίες και κανόνες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν πρέπει να γυρίσεις την πλάτη στην ομάδα σου

Πώς είναι να είσαι συνέχεια δίπλα στην ομάδα σου, αλλά να μην μπορείς να τη βλέπεις; Το έχουμε δει στο παρελθόν με το συγκλονιστικό βίντεο του οπαδού της Σαν Λορένσο που παρ’ ότι τυφλός ζει το κρίσιμο ματς όπως ο καθένας. Αυτή τη φορά, με αφορμή το σποτάκι του γαλλικού Canal+ για το Μαρσέιγ-ΠΣΖ που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το απλό παιχνίδι

Η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου φτάνει πλέον σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ την περίοδο του Μουντιάλ σε σύγκριση με ό,τι γινόταν τα παλαιότερα χρόνια. Φέτος έσπασαν πολλά ρεκόρ και κόσμος συγκεντρωνόταν όπου μπορούσε για να δει την Team USA να προχωράει και να καταφέρνει να ζορίσει μέχρι και το Βέλγιο χάρη στον Τιμ Χάουαρντ. Το θέμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *