Θέλεις και τύχη για να πας ψηλά
Ο Τέρι γλιστράει πριν το πιο κρίσιμο πέναλτι της ζωής του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει το Champions League και ο κώλος της ανακηρύσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ο μεγαλύτερος του σύμπαντος, αφού χωροχρονικά εκτείνεται από την Βαρκελώνη του 1999 έως την Μόσχα του 2008…
…γράφαμε στην ανασκόπηση του 2008 και απ’οτι φαίνεται η καμπύλη αυτού του πισινού, δεν λέει να κλείσει. Σ’ενα απ’τα πιο ελπιδοφόρα για να δούμε όμορφο ποδόσφαιρο παιχνίδι, η Πόρτο έδωσε δυναμικό παρών, αλλά η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να απέχει. Με άριστο στήσιμο, υπέρμετρο πρέσινγκ, γρήγορη ανάπτυξη στις αντεπιθέσεις και αρκετές χαμένες ευκαιρίες, οι Πορτογάλοι κυριάρχησαν μέσα στην Αγγλία, αλλά για δεύτερη φορά στην φάση των νοκ αουτ (μετά τον αγώνα με την Ατλέτικο στην Μαδρίτη) δεν έφυγαν με το διπλό που δικαιούταν. Κι αν στο Βιθέντε Καλντερόν την ‘πατάτα’ την είχε κάνει ο Έλτον, σήμερα ο χαριστής ήταν ο Μπρούνο Άλβες, που κατάφερε να καταστρέψει το πιο μαγικό 15λεπτο της τελευταίας πενταετίας, της Πόρτο, δωρίζοντας την ισοφάριση στον Ρούνει.
Το τελικό 2-2, που φυσικά και αδικεί τους Πορτογάλους παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο τελευταίο λεπτό – κι αυτό τα λέει όλα!- κρατάει τους Άγγλους μέσα στο παιχνίδι αλλά αναγκάζει τον Σερ Άλεξ, με την μελιτζανί μύτη, να κατέβει στο Οπόρτο για την νίκη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει και σ’εμας, τους απλούς τηλεθεατές, την προσδοκία πως η Γιουνάιτεντ, κατ’αρχήν δεν θα ταμπουρωθεί πίσω, μετατρέποντας τον Ρούνει σε αμυντικό χαφ για χάρη της σκοπιμότητας, όπως πέρσι στην Βαρκελώνη και κατά δεύτερον, δεν θα αρκεστεί πάλι να περιμένει απ’την Τύχη της, να ..κάνει παιχνίδι.
Απ’την άλλη, στην Πόρτο καλό θα είναι να ψάξουν για κανένα γούρι να σπάσει την κατάρα των χαμένων ευκαιριών, για να μην αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα ομάδας, που έπαιξε μπάλα αλλά δεν είχε ουσία.
12 σχόλια σχετικά με το “Θέλεις και τύχη για να πας ψηλά”
Ax nai etsi, mishste mas ligo akoma, mishste th United ligo akoma…
De ftaiei h glistra tou Terry epeidh den mporeite na xwnepsete pws paizoume -se diarkeia xronwn- thn kalyterh mpala (aneksarthtws tou shmerinou pou hmastan ontws a8lioi).
Kai sigoura de ftaiei h melitzani myth tou Sir epeidh den mporeite na xwnepsete pws h United einai (gia na to deis kala)
H MONADIKH OMADA POU EXEI KANEI TREBLE STH SYGXRONH PODOSFAIRIKH ISTORIA.
Kalhnyxta.
P.s. Seuls contre tous, toujours.
Είδα αυτό:
H MONADIKH OMADA POU EXEI KANEI TREBLE STH SYGXRONH PODOSFAIRIKH ISTORIA
και μου έκανε εντύπωση.
Τι εννοούμε “Σύγχρονη Ποδοσφαιρική Ιστορία”;; Μέχρι πότε οι τίτλοι παραγράφονται και από πότε μπορούμε να τους μετράμε;;;
Κατά τα άλλα, η Μαν. Γιουν. έκανε όντως αυτό το μεγάλο κατόρθωμα όμως ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Μπορώ να σου απαριθμήσω άλλες 5 ή 6 (ΠΕΝΤΕ Ή ΕΞΙ) περιπτώσεις στην Ευρώπη…
Ένας είναι ο κώλος παγκοσμίως, της Liverpool, και μετά ακολουθούν οι άλλοι… Ομάδα που βάσει απόδοσης θα επρεπε να παίζει στην conference φτάνει σε τελικούς Cahmpions League…
Και το δεύτερο γκολ της Μανγιουν, πολύ τυχερό. Έκανε μια καρατιά ο Ρούνεϊ, περαστικός κι ο Τέβεζ κλπ.
Στο β’ ημίχρονο η Πόρτο έδωσε χώρο και κάπως επαναπαύτηκε στο 1-1. Δίκαιο το αποτέλεσμα, δεν έκλεψε κανείς, κανέναν…
@Charlie: Ws treble anagnwrizetai h katakthsh prwta8lhmatos, kypellou kai champions league (h kypellou prwta8lhtriwn).
Ws sygxronh podosfairikh istoria 8ewreitai (nomizw) h epoxh pou to prwta8lhtriwn ginetai champions league kai ta alla dyo sygxwneuontai se uefa cup.
Kai 8a i8ela PARA POLY na akousw 5-6 omades pou to exoun kataferei, giati vasika einai 4. Celtic ’67, Ajax ’72, PSV ’88, Manchester ’99.
8ewreis idias dynamikothtas prwta8lhmata thn spl, thn eredivisie kai thn premiership?
@shortjohn: Na agiasei o stomas sou palikari mou. Istorikh omada MY ASS.
@bakou, διαφωνώ ως προς το δίκαιο αποτέλεσμα, αλλά δεν θα το κάνουμε και θέμα. Αυτό έλειπε, να βλέπαμε όλοι το “ίδιο” ματς.
@Μρ.Φιξιτ, δεν τρέφω κανένα ιδιαίτερο μίσος για την Γιουνάιτεντ. Ίσα-ισα, αν έπρεπε να κάνω μια κατάταξη συμπάθειας στο νησί, θα την έβαζα ψηλά, αμέσως μετά την Άρσεναλ. Απλά αυτό δεν αναιρεί την κωλοφαρδία που θεωρώ ότι είχε στα σημαντικά ματς που ανέφερα κι αυτή με την σειρά της δεν ακυρώνει φυσικά τους τίτλους που κατέκτησε.
Λιβερπουλ;; Πφφφ
Η Μαν Γιου ειναι παραδειγμα ποδοσφαιρικης ομαδας, και συγχρονης προσεγγισης του ποδοσφαιρου.
Καλ, χρυση η Μπαρτσα αλλα οπως και να το κανουμε, λειτουργει με ενα πλαν πολυ διαφορετικο απο την Μαν Γιου. Εγω θα προτιμησω το πλαν της Μαν
(αληθεια οταν επαιρνε τον Ροναλντο σαν … Αντι-Μπεκαμ τι λεγαμε ολοι οι Ελληναρες; Μα καλα τοσα λεφτα για εναν 19χρονο Πορτογαλο; την παλευουν;)
@Mr.Fixit
-Θεωρώ απαράδεκτη την σαλαμοποίηση της ιστορίας (“από τότε που έγινε ΤΣΟΥ ΛΟΥ” π.χ.) που εμφανίζεται ως “σύγχρονη” γιατί γίνεται μάλλον για να πούμε ότι κάτι το έκανε “μόνο” η τάδε ομάδα. Όπως τα πρωταθλήματα Αγγλίας μετράνε όλα το ίδιο από το 1888, έτσι και τα κύπελλα Ευρώπης μετράνε από το 1955.
-Τρεμπλ είναι και αν μια ομάδα κατακτήσει οποιοδήποτε κύπελλο Ευρώπης, όχι μόνο το Πρωταθλητριών/ΤΣΟΥ ΛΟΥ. Γι’αυτό και είπα “5-6 ακόμα”
Αν μιλήσουμε μόνο για όσες έγιναν Πρωταθλήτριες Ευρώπης και πήραν και εσωτερικό νταμπλ είναι όντως αυτές που λες με μια διαφορά: η Σέλτικ είχε κάνει εσωτερικό τρεμπλ (Πρωτάθλημα-Κύπελλο-Λιγκ Καπ Σκωτίας) και πήρε και το Πρωταθλητριών. Οπότε δικαιούνται να γράφουν (με κεφαλαία) ότι είναι η μοναδική ομάδα που πήρε 4 τρόπαια και όχι 3 τη χρονιά εκείνη.
Το ότι δεν είναι ίδιας δυναμικότητας τα πρωταθλήματα που ανέφερες δεν είναι λόγος για να “σβήσουμε” τις άλλες. Αν έμπαινα στη λογική αυτή θα έλεγα ότι θεωρώ το αγγλικό χειρότερο πρωτάθλημα από το ισπανικό και το ιταλικό διαχρονικά και έτσι εξηγείται το ότι δεν έχουμε τρεμπλ με ομάδες από αυτές τις χώρες.
ΔΕΝ μου αρέσει όμως αυτή η λογική: οι τίτλοι γράφονται και μετράνε όπως κατακτώνται. Με λίγα λόγια η Μαν. Γιουν. είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ομάδα που κατάφερε να κάνει τον ΑΘΛΟ τρεμπλ με ευρωπαϊκό κύπελλο, αλλά μέχρι εκεί.
Βέβαια όταν γράφεις (για την ΑΝΤΙΠΑΘΗ σε μένα Λίβερπουλ)”Istorikh omada MY ASS” προτάσσοντας λίγο πριν το κύπελλο που κέρδισε η ομάδα σου σκοράροντας 2 φορές στα χασομέρια τελειώνει νομίζω η επιχειρηματολογία…
M’areseis, eisai dynatos. Memfesai th United kalytera apo opoiondhpote kserw so far, sto dinw auto.
De sta ma8ane omws poly kala, giati ekeinh th sezon h United kerdise kai to dihpeirwtiko, nikwntas thn Palmeiras me 1-0.
Eides ti ma8ainei kaneis s’ena blog?
@Mr.Fixit
α) Δεν μέμφομαι την Μαν. Γιουν. Πουθενά δεν έγραψα ότι δεν ισχύει ότι πήρε το τρεμπλ το ’99 ή ότι δεν ήταν πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό.
β) Αν κάτι μέμφομαι (αν και το ρήμα είναι λίγο βαρύ, δεν δικάζω τίποτα, κουβέντα κάνουμε) είναι αυτό το κόψε-ράψε της ιστορίας κατά το δοκούν για να εμφανιστεί κάτι ως μοναδικό. (=η μοναδική ομάδα… στη σύγχρονη ιστορία… κτλ…). Είναι κάτι πολύ δύσκολο το τρεμπλ; ΝΑΙ. Είναι κάτι μοναδικό. ΟΧΙ. Απλά πράγματα.
γ)Δεν υποστηρίζω καμία ομάδα στην Αγγλία/Σκωτία/Ουαλία/Β.Ιρλανδία για να έχω “πρόβλημα” να χωνέψω τα κατορθώματα της Μαν. Γιουν. ούτε προσπαθώ να τη μειώσω για να ανα-δείξω κάποια άλλη.
δ) Η αναφορά-τσόντα στο Διηπειρωτικό (αγαπημένη διοργάνωση-άλλο καπέλο όμως…) με τι σχετίζεται ακριβώς; Που κολλάει;;
Ποτέ δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι διοργανώσεις που κρατούν μια σαιζόν με αυτές που αποτελούνται από 1 ή 2 (ΕΝΑ ή ΔΥΟ)ματς (όσο πρεστίζ κι αν έχουν). Θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό.
ε) Έτσι λοιπόν αυτό που έκανε η Σέλτικ (=4 τίτλοι που ο καθένας διαρκούσε μήνες σε μια χρονιά-από τους 5 που διεκδίκησε: είχε χάσει το Διηπειρωτικό από την Ράσινγκ Αβεζανέδα σε μια μυθική σύγκρουση τριών ματς σε 3 διαφορετικές χώρες!!! ενώ στο κέντρο της “Ακαντεμία” έπαιζε και κάποιος… Άλφιο Μπαζίλε) είναι άλλης, μεγαλύτερης δυσκολίας από αυτό που πέτυχε η αγαπημένη σου Μαν.Γιουν. (=4 τίτλοι εκ των οποίων ο ένας ήταν 1 (ΕΝΑ) μόνο ματς στο Τόκυο-από τους 8 που διεκδίκησε: έχασε το Λιγκ Καπ από την Τότεναμ, το Τσάριτυ Σιλντ από την Άρσεναλ, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ από τη Λάτσιο και λίγο μετά το Διηπειρωτικό, το 1ο πειραματικό κύπελλο συλλόγων της ΦΙΦΑ στο οποίο καταποντίστηκε).
ε) Αν είναι να πιάσουμε την κατηγορία “4 τρόπαια/το ένα του ενός ματς”, κατηγορία με μεγάλο πρεστίζ αναμφίβολα έχουμε -εκτός από την αγαπημένη σου Μαν.Γιουν.- και τους Τούρκους της Γαλατασαράυ που έκαναν κάτι παρόμοιο:
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Πρωτάθλημα-Κύπελλο Τουρκίας και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (κόντρα στη Ρ.Μαδρίτης) το 1999-00.
Κι επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, και μπορεί να μου πεις “μα εκείνοι πήραν το ΟΥΕΦΑ, δεν είναι το ίδιο” (αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο επίσης να τα συνδυάσεις όλα ακόμα και με το ΟΥΕΦΑ) να πάμε στη Μ-Ο-Ν-Α-Δ-Ι-Κ-Η (το γράφω με κεφαλαία για να το δεις καλά) ΟΜΑΔΑ στην ΕΥΡΩΠΗ που ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΟΧΙ 3, ΟΧΙ 4, ΑΛΛΑ 5 ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ(όλα όσα δικεδίκησε): είναι ο Άγιαξ του 1971-72: Πρωταθλητριών (την Ίντερ), Πρωτάθλημα-Κύπελλο Ολλανδίας, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (τους ξυλοκόπους της Ρέηντζερς με 2 νίκες σε διπλά ματς) και Διηπειρωτικό (τη θρυλική Ιντεπεντιέντε σε διπλά ματς)
*Μου τα έχουν μάθει πολύ καλύτερα από ότι μπορεί να φαντάζεσαι. Είδες τι μαθαίνει κανείς άμα ασχολείται με αυτά τα πράγματα 25+ χρόνια και δεν περιμένει να τα μάθει από τα blog;;;
Kala…gerolyke, amola kaloumpa twra.