Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Τούρκος Ράμπο είναι Φενέρ

galatafener

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Γαλατασαράι υποδεχόταν την Φενέρμπαχτσε στο μεγαλύτερο ντέρμπι της γειτονικής χώρας. Από τα διάφορα ρεπορτάζ πιθανόν να ξέρετε ότι το παιχνίδι έληξε 0-0, ότι έπεσε το ξύλο της αρκούδας κι ότι ο διαιτητής αναγκάστηκε να αποβάλλει τέσσερις παίκτες στις καθυστερήσεις μέσα σ’ ένα κλίμα αναμενόμενης έντασης και μίσους.

Αυτό που πιθανόν δεν ξέρετε είναι “η ιστορία της σημαίας”, ένα από τα περιστατικά που δείχνει το μίσος που υπάρχει μεταξύ των δυο ομάδων. Στις 5 Απριλίου του 1996, λοιπόν, η Γαλατασαράι με γκολ στις καθυστερήσεις κατακτούσε το κύπελλο Τουρκίας μέσα στην έδρα της Φενέρ. Την ώρα των πανηγυρισμών ο προπονητής της, ο γνωστός Σκοτσέζος Γκρέιαμ Σούνες, κάρφωσε προκλητικά στο κέντρο του γηπέδου μια μεγάλη σημαία της Γαλατασαράι. Κάπου εκεί χιλιάδες μυαλά θόλωσαν. Οι προσπάθειες της αστυνομίας απέτρεψαν τους οπαδούς της Φενέρ να μπουκάρουν στο γήπεδο και ο Σούνες – που μετά δήλωσε ότι έκανε ότι έκανε γιατί πριν τον αγώνα ένα στέλεχος της Φενέρ τον είχε αποκαλέσει “σακάτη”, λόγω μιας πρόσφατης επέμβασης που είχε κάνει στην καρδιά – απομακρύνθηκε όπως-όπως εν μέσω έντασης και μικρο-συμπλοκών.

Τον επόμενο χρόνο ο εριστικός Σκοτσέζος δεν βρισκόταν στον πάγκο της Γαλατασαράι αλλά η κίνηση είχε καταγραφεί ήδη σ’ένα απ αυτά τα σημεία του εγκεφάλου τα οποία δεν μπορείς εύκολα να προσεγγίσεις και να πειράξεις και στα οποία καταχωρείς όλες τις οπαδικές πληροφορίες, είτε είναι ιστορικές ημερομηνίες συντριβών των μισητών αντιπάλων, είτε ονόματα παικτών και διαιτητών που έχουν προσβάλλει ή αδικήσει την ομάδα σου.

Λίγα χρόνια μετά από το περιστατικό αυτό, ένας φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, που κυκλοφορεί με εμφάνιση ‘τρελού του χωριού’ και παρατσούκλι ‘Ράμπο’, εφοδιάστηκε με μια μικρή σημαία της ομάδας του και ένα μαχαίρι και με μπόλικη δόση παράνοιας έκανε μια ιστορική εμφάνιση στο κέντρο της γηπέδου της Γαλατά, απειλώντας οποιονδήποτε επιχειρούσε να πλησιάσει αυτόν ή την καρφωμένη στο χόρτο σημαία του. Ο Τούρκος ‘Ράμπο’ εισέβαλε στο γήπεδο από το προηγούμενο βράδυ, κρύφτηκε μέσα στα αποδυτήρια, κοιμήθηκε εκεί και έκανε την εμφάνιση του στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα, σοκάροντας τους 30.000 οπαδούς της Γαλατά που βρισκόταν στο γήπεδο, για να φύγει τελικά σηκωτός από τους αστυνομικούς λίγα λεπτά μετά.

Η ‘πρόκληση’ του Σούνες είχε εξισωθεί, οι οπαδοί της Φενέρ είχαν αποκτήσει έναν νέο τρελό “ήρωα” και το παγκόσμιο βιβλίο της οπαδικής ανοησίας μια νέα σελίδα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο οπαδός πίσω από το Τείχος του Βερολίνου

 Βερολίνο, 1961. Το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποφασίζει να χωρίσει στα δύο το Βερολίνο για να προστατεύσει τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος από τα «φασιστικά στοιχεία που ήθελαν να υποσκάψουν τη θέληση του λαού στη δημιουργία ενός σοσιαλιστικού κράτους στην Ανατολική Γερμανία». Γιατί πάντα μπορείς να ντύσεις κάτι άσχημο με όμορφες λέξεις, αρκεί […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ματωμένη φανέλα του Τέρι Μπούτσερ

Σάββατο. Μπάλα. Εθνική Αγγλίας. Το Γουέμπλει μαζεύει κόσμο, οι παμπ γεμίζουν για μια γρήγορη μπύρα πριν το ματς. Τα όνειρα και τα στατιστικά συνοδεύουν τους Άγγλους προς τις καρέκλες και την πορεία προς την κορυφή του κόσμου. Σίγουρα θα έχουν βρει κάποιο σημάδι, κάποια σύμπτωση που τους κάνει βέβαιους ότι το επόμενο Μουντιάλ είναι δικό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *