Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ενας τελικός χάρμα οφθαλμών

Πολιτισμός είναι να κάθονται δίπλα-δίπλα μέσα σ’ενα ουδέτερο γήπεδο, σε τελικό Κυπέλλου, 50.000 άνθρωποι που εκπροσωπούν δυο διαφορετικές κουλτούρες, ντυμένοι στα χρώματα της ομάδας τους. Χωρίς καν σεκιουριτάδες ή αστυνομικούς. Χωρίς ξεκάθαρο διαχωρισμό. Φανέλες της Αθλέτικ, στο πέταλο των φανατικών της Μπαρσελόνα! Γυναίκες να πανηγυρίζουν το γκολ της ομάδας τους σε απόσταση λίγων εκατοστών από απογοητευμένους ‘αντίπαλους’ πιτσιρικάδες.

Πολιτισμός ΔΕΝ είναι (αν κι αυτό σηκώνει μεγαλύτερη φιλοσοφική κουβέντα) η αυθόρμητη χειρονομία του Τουρέ, αμέσως μετά την ισοφάριση, που προκάλεσε την ρίψη αντικειμένων από την πλευρά των Βάσκων.

Πολιτισμός είναι όμως η άμεση απάντηση του Ετο προς την αντίπαλη κερκίδα με μια χειρονομία που υποδηλώνει “συγγνώμη”.

Πολιτισμός ΔΕΝ είναι το μπουκάλι που έφυγε απ’τα χέρια ενός Βάσκου και κατέληξε στο κεφάλι του Ντάνι Άλβες.

Πολιτισμός είναι όμως η στιγμιαία αντίδραση χιλιάδων συν-οπαδών του, που γύρισαν προς το μέρος του και άρχισαν να του φωνάζουν “fuera” (έξω), προκαλώντας την άμεση σύλληψη του!

Πολιτισμός είναι χιλιάδες οπαδοί της περήφανης Αθλέτικ να παραμένουν στο γήπεδο καθ’ολη τη διάρκεια της απονομής και του γύρου του θριάμβου και να αποθεώνουν συνεχώς την ομάδα τους αλλά και τους παίκτες της Μπαρσελόνα, που ανταπέδιδαν το χειροκρότημα.

Πολιτισμός είναι μια κατάσταση στην οποία μερικές φορές νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε πλησιάσει καν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η υποτιμημένη τέχνη της άμυνας

Καλώς ή κακώς στην εκ των υστέρων τηλεοπτική κάλυψη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα υπάρχει μόνο ένας πρωταγωνιστής: το γκολ. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον ξοδεύεις σε αντιεμπορικά (ή και εμπορικά) ονόματα που σέρνουν τα λερωμένα τους σορτσάκια στο χόρτο με σκοπό να χαλάσουν τη δημιουργία του επιτιθέμενου, το ρεπορτάζ δεν γίνεται να είναι μεγάλο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μεταγραφή που δίχασε τους Βάσκους

Το καλοκαίρι του 2009 ο Γιοσέμπα Ετσεμπερία ανακοίνωσε πως η επόμενη σεζόν θα ήταν η τελευταία της καριέρας του. Ήταν μόλις 32 ετών αλλά οι τραυματισμοί είχαν επηρεάσει αισθητά την απόδοση του και τον είχαν μετατρέψει σε αναπληρωματικό. Στην ίδια ανακοίνωση υπήρχε μια διευκρίνιση που έκανε όλη τη διαφορά: Ο τελευταίος χρόνος της καριέρας του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Ενας τελικός χάρμα οφθαλμών”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Εκπληκτική ατμόσφαιρα στις κερκίδες πράγματι.
    Όταν πήρε μπρος η Μπαρτσελόνα κρύφτηκε το τόπι…

  2. Ο/Η Nikos λέει:

    Όταν αυτός ο πολιτισμός έρθει και στην Ελλάδα θα ξεκινήσω και γω να πηγαίνω στο γήπεδο…Δηλαδή ποτέ!

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Πολύ ωραίο το κείμενο. Επειδή τον είδα τον τελικό, καταπληκτική η ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα προς το παρόν κυνηγιόμαστε στην τάφρο του ΟΑΚΑ με τις μισές κερκίδες άδειες…

  4. Ο/Η duendes λέει:

    “Αλλόθρησκος”! 🙂

    Στον κ. bakou το βραβείο ‘ατάκα της ημέρας’.

  5. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Balkou
    δειγμα νοοτροπιας 🙂

    Δεν ειπα ποτε οτι δεν θα γινοταν το αντιστοιχο στην Τουμπα…

    Συνολικα ειναι αρρωστημενη η κατασταση, κ δυστυχως δεν πιστευω οτι προκειται να αλλαξει ποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *