Πολιτισμός είναι να κάθονται δίπλα-δίπλα μέσα σ’ενα ουδέτερο γήπεδο, σε τελικό Κυπέλλου, 50.000 άνθρωποι που εκπροσωπούν δυο διαφορετικές κουλτούρες, ντυμένοι στα χρώματα της ομάδας τους. Χωρίς καν σεκιουριτάδες ή αστυνομικούς. Χωρίς ξεκάθαρο διαχωρισμό. Φανέλες της Αθλέτικ, στο πέταλο των φανατικών της Μπαρσελόνα! Γυναίκες να πανηγυρίζουν το γκολ της ομάδας τους σε απόσταση λίγων εκατοστών από απογοητευμένους ‘αντίπαλους’ πιτσιρικάδες.
Πολιτισμός ΔΕΝ είναι (αν κι αυτό σηκώνει μεγαλύτερη φιλοσοφική κουβέντα) η αυθόρμητη χειρονομία του Τουρέ, αμέσως μετά την ισοφάριση, που προκάλεσε την ρίψη αντικειμένων από την πλευρά των Βάσκων.
Πολιτισμός είναι όμως η άμεση απάντηση του Ετο προς την αντίπαλη κερκίδα με μια χειρονομία που υποδηλώνει “συγγνώμη”.
Πολιτισμός ΔΕΝ είναι το μπουκάλι που έφυγε απ’τα χέρια ενός Βάσκου και κατέληξε στο κεφάλι του Ντάνι Άλβες.
Πολιτισμός είναι όμως η στιγμιαία αντίδραση χιλιάδων συν-οπαδών του, που γύρισαν προς το μέρος του και άρχισαν να του φωνάζουν “fuera” (έξω), προκαλώντας την άμεση σύλληψη του!
Πολιτισμός είναι χιλιάδες οπαδοί της περήφανης Αθλέτικ να παραμένουν στο γήπεδο καθ’ολη τη διάρκεια της απονομής και του γύρου του θριάμβου και να αποθεώνουν συνεχώς την ομάδα τους αλλά και τους παίκτες της Μπαρσελόνα, που ανταπέδιδαν το χειροκρότημα.
Πολιτισμός είναι μια κατάσταση στην οποία μερικές φορές νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε πλησιάσει καν.
Όπως όλοι, σχεδόν, θα γνωρίζετε η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει την έδρα της στο Σαν Σεμπαστιάν. Το Σαν Σεμπαστιάν είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του ηλιακού μας συστήματος κι ένα από αυτά τα μέρη που όταν τα επισκεφτείς εισχωρούν τόσο βαθιά μέσα στο μυαλό σου που δεν φεύγουν από εκεί ούτε με σφαίρα με Αλτσχάιμερ. […]
Το παιχνίδι είχε τελειώσει στο Μεστάγια και η κατάσταση ήταν κομματάκι παρανοϊκή. Στις εξέδρες οι οπαδοί της Βαλένθια πανηγύριζαν έξαλλα τη μεγάλη ανατροπή. Στο πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου, στη Μαδρίτη, η Χετάφε κέρδισε με 1-0 και στη ρεβάνς προηγήθηκε μόλις στο πρώτο λεπτό. Το παιχνίδι από εκείνη την ώρα ήταν μία ατελείωτη κοκορομαχία. Οι γηπεδούχοι […]
Πολύ ωραίο το κείμενο. Επειδή τον είδα τον τελικό, καταπληκτική η ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα προς το παρόν κυνηγιόμαστε στην τάφρο του ΟΑΚΑ με τις μισές κερκίδες άδειες…
Όταν ένας ποδοσφαιριστής "τσιμπάει" τη μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός ανυποψίαστου αντιπάλου και την ξανά παίρνει περνώντας την από πίσω του. Σύμφωνα με τους Λατινοαμερικάνους ο όρος προέρχεται από το περίγραμμα που σχηματίζεται από την πορεία της μπάλας στον αέρα και την πορεία του παίκτη γύρω από τον αντίπαλό του. Το σχήμα ενός "σομπρέρο"!
4 σχόλια σχετικά με το “Ενας τελικός χάρμα οφθαλμών”
Εκπληκτική ατμόσφαιρα στις κερκίδες πράγματι.
Όταν πήρε μπρος η Μπαρτσελόνα κρύφτηκε το τόπι…
Όταν αυτός ο πολιτισμός έρθει και στην Ελλάδα θα ξεκινήσω και γω να πηγαίνω στο γήπεδο…Δηλαδή ποτέ!
Πολύ ωραίο το κείμενο. Επειδή τον είδα τον τελικό, καταπληκτική η ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα προς το παρόν κυνηγιόμαστε στην τάφρο του ΟΑΚΑ με τις μισές κερκίδες άδειες…
“Αλλόθρησκος”! 🙂
Στον κ. bakou το βραβείο ‘ατάκα της ημέρας’.
Balkou
δειγμα νοοτροπιας 🙂
Δεν ειπα ποτε οτι δεν θα γινοταν το αντιστοιχο στην Τουμπα…
Συνολικα ειναι αρρωστημενη η κατασταση, κ δυστυχως δεν πιστευω οτι προκειται να αλλαξει ποτε.