Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το αναμενόμενο τέλος


Στον Ολυμπιακό μια που έχουν λυμένα όλα τα προβλήματά τους τα τελευταία χρόνια είπαν να αρχίσουν να ψάχνουν για προπονητή. Μία πολιτική που συνεχίζει την παράδοση ετών του σχεδόν μόνιμου πρωταθλητή Ελλάδος.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν απολυθεί πρωταθλητές για διάφορους λόγους. Συνήθως μετά από αποτυχημένα αποτελέσματα και κακές πορείες στην Ευρώπη. Δεν έλειψαν όμως οι απολύσεις εξαιτίας δηλώσεων (βλέπε “ψύχωση”), τα αντίο γιατί χάλασε ο… ψυχισμός του προέδρου, τα αντίο γιατί οι οργανωμένοι δεν γουστάρανε κάποιον και οποιοσδήποτε άλλος σοβαρός λόγος μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Η καλύτερη δουλειά στην Ελλάδα πολλές σεζόν ήταν να είσαι ελεύθερος προπονητής και να περιμένεις να αναλάβεις τον Ολυμπιακό μετά τον ετήσιο άδοξο (αν και αναμενόμενο για όλους εκτός από τους Ολυμπιακούς) ευρωπαϊκό αποκλεισμό του. Έτσι σήκωσαν κούπες προπονητές όπως ο Τάκης Λεμονής και ο Ματζουράκης, αλλά και πιο πρόσφατα έκανε νταμπλ ο βοηθός προπονητή Σεγκούρα.

Φέτος μετά από αρκετό καιρό, ο Ολυμπιακός έφερε έναν προπονητή από το… πάνω ράφι. Ο Βαλβέρδε πιστώνεται (μαζί με τον κακό προγραμματισμό) τον τραγικό αποκλεισμό από την Ανόρθωση, αλλά πήρε αρκετά άνετα (και δίκαια ανεξάρτητα από το σπρώξιμο σε αρκετούς αγώνες) το πρωτάθλημα. Στο ΟΥΕΦΑ έκανε μια καλή πορεία, αλλά η εύκολη κλήρωση (κατά τους ειδήμονες) με την Σεντ Ετιέν έμελλε να είναι καταστροφική. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με το νταμπλ και τελικά… φεύγει.

Οι αιτίες; Άγνωστο. Άλλοι μιλάνε για οικονομική στενότητα που έκανε τη διοίκηση του ΟΣΦΠ να βλέπει τα χρήματα πολλά για έναν προπονητή (από την στιγμή που την κούπα σήκωσε οποιοσδήποτε έκατσε μέχρι το τέλος της σεζόν τα τελευταία χρόνια πλην του Αλέφαντου). Άλλοι λένε για τον… ψυχισμό του μεγάλου προέδρου ΧΟ-ΧΟ-ΧΟ που στράβωσε όταν ο ίδιος επιθυμούσε σφόδρα την ανανέωση της συνεργασίας και ο Βαλβέρδε ψαχνόταν για να πάει σε κάποιον πάγκο της Ισπανίας. Οι πιθανές αιτίες και τα σενάρια πολλά, το αποτέλεσμα ένα. Ένα κουραστικό γαϊτανάκι συναντήσεων και μη συναντήσεων που κράτησε αρκετούς μήνες και είχε το γνωστό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να γλιτώσει ένα βαρύ συμβόλαιο, παράλληλα όμως κατάφερε να μείνει χωρίς προπονητή. Έναν προπονητή από τους πιο σοβαρούς που κάθισαν τα τελευταία χρόνια σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Για το ελληνικό πρωτάθλημα αυτό δεν θα σημαίνει και πολλά. Όσο εξωγηπεδικά ο Ολυμπιακός είναι ισχυρός, όσο στον ΠΑΟ δεν ξέρουν τι θέλουν και όσο στην ΑΕΚ δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν τα πράγματα θα είναι ασφαλή. Η περιβόητη ευρωπαϊκή καταξίωση όμως, θέλει και διαφορετικά μυαλά. Αν τα έχει αυτά ο Κετσπάγια (που λέγεται ότι είναι φαβορί) ή κάποιος άλλος θα φανεί.

Όσο για τις εφημερίδες, λιγότερο από ένα μήνα πριν μάλωναν για το αποκλειστικό ρεπορτάζ της σίγουρης τότε ανανέωσης του συμβολαίου του Βαλβέρδε…


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μάκης ‘Big Mac’ Ψωμιάδης: Τα tweets

Σύμφωνα με μια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα σε όλα τα αθλητικά σάιτ ο Μάκης Ψωμιάδης, γνωστός στην πιάτσα και ως “Μάκαρος”, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ακολουθούν μερικά tweets από κάποια από τα ‘κατορθώματα’ του τα τελευταία χρόνια. Για τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να ανατρέξει κανείς σε αστυνομικές αναφορές, μαρτυρίες από τη χούντα και αθλητικές εφημερίδες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι φυλές των Ελλήνων φιλάθλων

Το σομπρέρο πιστό στην παράδοση που το θέλει να κάνει σοβαρή έρευνα και να ασχολείται με κοινωνιολογικά θέματα ανοίγει σήμερα τον φάκελο “Έλλην φίλαθλος”. Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες των Ελλήνων φιλάθλων; Ποια τα χαρακτηριστικά τους; Μείνετε στους δέκτες σας. Ο κουπονάκιας (aka στοιχηματάκιας) Ηλικία: Συνήθως έχει πατήσει τα δεύτερα -άντα και βάλε. Εμφάνιση: Τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *