Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

ΑΕΚ mes que un club

mes

Ακουγα χθες το απόγευμα αποσπάσματα απ την συνέντευξη τύπου των μεγαλοπαραγόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ και στάθηκα με ιδιαίτερη προσοχή σε μία αποστροφή του λόγου του προέδρου Θανοπούλου.

“ΑΕΚ δεν γίναμε γιά τους τίτλους. Γιατί ως γνωστόν η ΑΕΚ είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλός σύλλογος”

Τάδε έφη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κι εγώ δεν έχω παρά να υποθέσω πως η φετινή εξαιρετική πορεία της ποδοσφαιρικής Μπαρσελόνα, έκανε πολλούς να ασχοληθούν με την ιστορία της και να δανειστούν αν όχι ιδέες, τουλάχιστον ατάκες.

Ανεπιβεβαίωτες εξ άλλου παραμένουν οι φήμες πως ο πρόεδρος της τελευταίας Ζουάν Λαπόρτα δείπνησε μετά τον τελικό του Copa del Rey στο Μεστάγια με τον Δημήτριο Μελισσανίδη και συζήτησαν σε πολύ φιλικό κλίμα φλέγοντα μπαρσελονίστικα θέματα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Με το μαχαίρι στα δόντια

 Ο Ντιέγκο Πάμπλο Σιμεόνε δεν είναι ο κλασσικός, τυπικός προπονητής. Συνήθως ντυμένος στην πένα αλλά με κατάμαυρα ρούχα σαν τον χάρο (είτε σαν μετρ σε σκυλάδικο) έχει την ίδια προσέγγιση στο παιχνίδι που είχε και ως ποδοσφαιριστής. Ένα αμυντικό χαφ που δάγκωνε, ένας αρχηγός, ένας παίκτης που έπαιζε για την ομάδα και όχι για την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Τείχος και η Χρησιμότητά του

Πριν από περίπου εφτά χρόνια, στις αθλητικές σελίδες των Νιού Γιορκ Τάιμς εμφανίστηκε ένα άρθρο με τίτλο «Το όχι-και-τόσο-σπουδαίο τείχος του ποδοσφαίρου» (ναι, οκ, σόκερ έγραφε για να καταλαβαίνουν τ’ Αμερικανά). Η αφορμή ήταν μια ήττα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ από την Τζαμάικα με 2-1 τον Σεπτέμβρη του 2012. Το ματς ήταν ακριβής απεικόνιση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

27 σχόλια σχετικά με το “ΑΕΚ mes que un club”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν είναι κάτι καινούριο και σίγουρα δεν έχει να κάνει με την Μπαρσελόνα. Υπάρχει άλλωστε και η δήλωση του Πατριάρχη: http://www.youtube.com/watch?v=LhSMTHRwyto
    Ο καθένας για την ομάδα του αυτό πιστεύει. Δεν νομίζω ότι κάποια ομάδα διεκδικεί την αποκλειστικότητα στο “mes que un club”. Aπλά κάποιες το έχουν εκμεταλλευτεί πολύ περισσότερο.

  2. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Σωστά.
    Απ το 1453 πρέπει να ισχύει αυτό 🙂

  3. Ο/Η xristos λέει:

    Εγώ πάλι λέω, όσα δε φτάνει η αλουπού…
    δε θα με χαλούσε να χα και καμιά 30αριά τίτλους καβάτζα…

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Όχι τόσο παλιά, αλλά σίγουρα από τα χρόνια του Πέρα Κλουμπ και μετά το 1922 και τελικά το 1924 με την ΑΕΚ.

  5. Ο/Η balkou λέει:

    Εντάξ’. Τουλάχιστον η μες κε ουν κλουμ Μπάρτσα δε νομίζω ότι μετρά πόσα τρόπαια έχει πάρει συνολικά σ΄όλα τα αθλήματα μπας και νιώσει σημαντικός σύλλογος… Άλλοι τα κάνουν αυτά…

  6. Ο/Η charlie λέει:

    Καμία σχέση δεν έχει αυτό με τα της Μπαρτσελόνα. Και όπως το mes que un club δεν είναι καινούριο, έτσι και αυτό σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει η ΑΕΚ είναι πολύ παλιό, πάνω από 80 ετών στην πραγματικότητα.

    Σαφώς δεν είναι όλες οι ομάδες “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος” αλλά φυσικά αυτό δεν είναι προνόμιο μιας ομάδας-παρότι η συγκεκριμένη είναι τεράστια μέσα και έξω από τα γήπεδα…

  7. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Η ΑΕΚ λοιπόν είναι ένας σύλλογος.
    Μεγάλος θέλετε, μεγάλος θα πω.
    Τεράστιος θέλετε, δεν θα διαφωνήσω.
    Το κάτι παραπάνω σε τί ακριβώς συνίσταται;
    Δηλαδή γιατί η ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος και δεν είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ ή όλοι οι υπόλοιποι ελληνικοί σύλλογοι.
    Κοπιράϊτ σε σλόγκαν δεν έχει κανείς.
    Η Μπαρσελόνα όμως γιά να μπορεί να το υποστηρίζει αυτό, στηρίζεται όχι μόνο στην ιστορία της, αλλά και στο σήμερα, όπου με μιά σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες υπερβαίνει τα στενά όρια του αθλητισμού.
    Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί σύλλογοι με κοινωνικό ίδρυμα (fundacio) που υποστηρίζει σε μόνιμη βάση (γιατί ο κόσμος νομίζει πως αυτό ξεκίνησε με την χορηγία της Unicef) προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών, επίδοση υποτροφιών, χρηματοδότηση γιά την κατασκευή σχολείων στον τρίτο κόσμο και άλλα πολλά που όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πληροφορηθούν και από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.
    Το ότι το FC Barcelona δεν έγινε ποτέ κερδοσκοπική εταιρία, αλλά παρέμεινε γιά 110 χρόνια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν χρειάζεται να το αναλύσω παραπάνω. Νομίζω πως οι περισσότεροι εδώ το γνωρίζουν.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν είπε κανείς ότι η ΑΕΚ είναι παραπάνω από ένας σύλλογος, ενώ δεν είναι π.χ. ο Πανιώνιος ή ο Απόλλων Αθηνών ή ο ΠΑΟΚ. Αυτό σου λέω. Δεν είναι η Μπαρσελόνα η μοναδική ομάδα στο σύμπαν που είναι κάτι παραπάνω από σύλλογος.
    Ιστορία έχουν δεκάδες ομάδες στον πλανήτη Γη. Και όταν λέμε ιστορία (αφού εκεί το πας) μιλάμε για εξωγηπεδική ιστορία. Δηλαδή η Σεντ Πάουλι π.χ. δεν είναι κάτι παραπάνω από σύλλογος; Η Ουνιόν Μπερλίν που είχε αναφερθεί πρόσφατα σε αυτό το μπλογκ δεν είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος; H Nτιαρμπαρκισπόρ δεν είναι κάτι παραπάνω από σύλλογος;
    Ναι Μπαρσελόνα δεν είναι. Η Μπαρσελόνα είναι τεράστιο μέγεθος. Αλλά όχι με το ζόρι δηλαδή να ξεχωρίζει μόνο η Μπαρσελόνα. Αυτή η καταλανική αλαζονεία είναι ανυπόφορη.

  9. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Δεν νομίζω το κείμενό μου να αναφέρεται στις ομάδες που παραθέτεις πιό πάνω.
    Στην ΑΕΚ αναφέρθηκα και κατά την άποψή μου (που δεν βλέπω να αμφισβητείται) η ΑΕΚ δεν είναι καθόλου παραπάνω από ένας σύλλογος.
    Τα υπόλοιπα τα διευκρινίζω και στο τελευταίο μου post
    Εγραψα:
    “Κοπιράϊτ σε σλόγκαν δεν έχει κανείς.
    Η Μπαρσελόνα όμως γιά να μπορεί να το υποστηρίζει αυτό, στηρίζεται όχι μόνο στην ιστορία της, αλλά και στο σήμερα, όπου με μιά σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες υπερβαίνει τα στενά όρια του αθλητισμού….”
    Τώρα τα περί καταλανικής αλλαζονείας δεν τα βλέπω.
    Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τίποτα παραπάνω απ αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είμαστε.
    Ελληνική αλλαζονεία όμως και πρεμούρα να υπερασπιζόμαστε την ομάδα μας γιά οποιοδήποτε θέμα, βλέπω μπόλικη 😉

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Φυσικά και αμφισβητείται. Η ΑΕΚ έχει μια συγκεκριμένη ιστορία πίσω από τη δημιουργία της και όλα αυτά που πρεσβεύει. Δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους ανθρώπους, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτά είναι γεγονότα και όχι φαντασιώσεις.

    Και φυσικά η ΑΕΚ δεν είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα (πόσο μάλλον και στον κόσμο) που είναι κάτι παραπάνω από σύλλογος. Δεν έχει να κάνει με το αν υπερασπίζομαι την ομάδα μου. Στο ίδιο μοτίβο είναι κι ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Αθηνών, ο Ηρακλής κτλ

    Τα περί καταλανικής αλαζονείας τα βλέπουμε εμείς οι απ’ έξω και πραγματικά κουράζουν. Το καμάρι που δεν μπαίνει σπόνσορας στη φανέλα την ίδια στιγμή που στο μπάσκετ μας λένε Τσιπίτα Μπαρσελόνα…

  11. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Πάμε λοιπόν άλλη μιά φορά γιατί φαίνεται πως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
    Εγραψα λοιπόν πιό πάνω…
    “Κοπιράϊτ σε σλόγκαν δεν έχει κανείς.
    Η Μπαρσελόνα όμως γιά να μπορεί να το υποστηρίζει αυτό, στηρίζεται όχι μόνο στην ιστορία της, αλλά και στο σήμερα, όπου με μιά σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες υπερβαίνει τα στενά όρια του αθλητισμού.
    Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί σύλλογοι με κοινωνικό ίδρυμα (fundacio) που υποστηρίζει σε μόνιμη βάση (γιατί ο κόσμος νομίζει πως αυτό ξεκίνησε με την χορηγία της Unicef) προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών, επίδοση υποτροφιών, χρηματοδότηση γιά την κατασκευή σχολείων στον τρίτο κόσμο και άλλα πολλά που όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πληροφορηθούν και από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.
    Το ότι το FC Barcelona δεν έγινε ποτέ κερδοσκοπική εταιρία, αλλά παρέμεινε γιά 110 χρόνια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν χρειάζεται να το αναλύσω παραπάνω. Νομίζω πως οι περισσότεροι εδώ το γνωρίζουν.”

    Οπως βλέπεις δεν αναφέρομαι ΜΟΝΟ στην ιστορία, αλλοίμονο, ιστορία έχουν οι πάντες, αλλά πιό πολύ στο γεγονός ότι διαχρονικά αυτός ο σύλλογος ΣΤΑΘΕΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ και όχι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα υποστηρίζει και άλλες αξίες, ΟΧΙ ΜΟΝΟ αθλητικές.
    Αυτό κατά την γνώμη μου σημαίνει “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος”
    Τώρα αν σας κουράζω εσάς τους υπόλοιπους που είστε απ έξω (αυτό δεν είναι αλλαζονεία, να ομιλείς εξ ονόματος των υπολοίπων απ έξω; ) ζητώ ταπεινά συγγνώμη.
    Δεν θα επανέλθω σ αυτό το θέμα.

  12. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν μίλησα προσωπικά και δεν καταλαβαίνω γιατί το εκλαμβάνεις έτσι. Μίλησα για το όλο αυτό hype γύρω από το “mes que un club” και το στυλ αυτό που έχει περάσει σε αρκετούς οπαδούς που υποστηρίζουν την ομάδα (είτε είναι Καταλανοί, είτε Καρδιτσιώτες που έχουν δει την Μπαρσελόνα μόνο στη Νόβα, είτε Γιαπωνέζοι με κάμερα που έχουν αγοράσει φανέλα Ροναλντίνιο).

    Άλλωστε το θέμα δεν ήταν για την Μπαρσελόνα και τα προγράμματα απεξάρτησης αν δεν κάνω λάθος, αλλά για την ΑΕΚ που ξαφνικά ανακάλυψε την ιστορία της επειδή έκανε καλή πορεία η Μπαρσελόνα. Είναι πρόσφατα τα 80 χρόνια της ομάδας στα οποία τιμήθηκε η ιστορία της (αγωνιστική και μη) και πρόσφατο το ταξίδι πίσω στην Κωνσταντινούπολη εκεί που είναι οι ρίζες της ομάδας και ο διωγμός των ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους και ερχόμενοι εδώ έφτιαξαν μια ομάδα. Για άλλους υπάρχει ο Φράνκο, για άλλους ο Κεμάλ και πάει λέγοντας.
    Κάπως έτσι έχει ιστορία κι ο ΠΑΟΚ π.χ.

  13. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Μιά τελευταία ερώτηση λοιπόν:
    η ιστορία της ΑΕΚ (παρελθούσα και ζώσα) την καθιστά κάτι πολύ παραπάνω από ένα σύλλογο; (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Θανόπουλου, γιατί εγώ σ αυτά αναφέρθηκα)

    “Τα περί καταλανικής αλαζονείας τα βλέπουμε ΕΜΕΙΣ οι απ’ έξω και πραγματικά κουράζουν.”
    Πραγματικά παρερμήνευσα την αναφορά σου.
    Συγγνώμη ακόμα μιά φορά γιά την κόπωση που σε (ΣΑΣ) υπέβαλα 😉

  14. Ο/Η charlie λέει:

    EXARCHIOTI, νομίζω ότι γνωρίζεις καλά ότι το σύνθημα “mes que un club” είναι πολύ παλαιότερο και από την συνεργασία με τη Unicef (φυσικά) αλλά και από τη δημιουργία του Fundació (που χρονολογείται από τα μέσα τηςε δεκαετίας του ’90) με όλες τις -πολύ αξιόλογες- πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του. Διότι όλα αυτά μπορεί να είναι και μέρος των δραστηριοτήτων ενός συλλόγου ή και μιας εταιρείας με κοινωνική συνείδηση. Άλλα ήταν εκείνα που καθόρισαν (και δικαίως κατά τη γνώμη μου) την άποψη ότι η Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Κι αυτά ήταν κοινωνικοπολιτικά δεδομένα και γεγονότα που σημάδεψαν τον σύλλογο αλλά και την περιοχή και τους ανθρώπους. Δεν προχωρώ περισσότερο διότι νομίζω ότι τα γνωρίζεις.
    Πάμε τώρα στα της ΑΕΚ.
    Ας αφήσουμε κατά μέρος το αν η ΑΕΚ είναι τεράστιος ή μεγάλος σύλλογος. Για την οικονομία της κουβέντας εγώ να δεχτώ ότι ΔΕΝ είναι μεγάλος σύλλογος. Γιατί είναι όμως κάτι παραπάνω από ένας αθλητικός σύλλογος (όχι ίσως ιδέα όπως λέμε απλουστευτικά, αλλά φορέας ιδεών, φρονημάτων και μνήμης);
    Γιατί έχει αυτή τη διασύνδεση με την Ιστορία και μάλιστα με σημαντικά, τραγικά γεγονότα της Ιστορίας που δεν είναι καθημερινά. Γιατί αποτέλεσε το συμβολικό και συλλογικό όχημα της ελπίδας για αναδημιουργία και πρόοδο όχι μόνο για τους ιδρυτές της (αθλητές και παράγοντες της Πόλης) αλλά και για χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από την Πόλη αλλά και από όλες τις υπόλοιπες Χαμένες Πατρίδες. Ήταν ένα σημείο αναφοράς (όχι το μοναδικό βεβαίως) και αναμνήσεων από μια περιοχή και από μια εποχή που χάθηκε για πάντα. Και αυτό το πράγμα το ένιωθαν οι άνθρωποί της πέρα από τα αθλητικά δρώμενα. Το ένιωθε π.χ. ο παππούς μου, ο οποίος ήρθε από την Μ.Α. μέσα σε ένα σακί διότι ήταν σε ηλικία που δεν γλίτωνε το μαχαίρι, με έναν τρόπο που δεν είχε σχέση με τις επιτυχίες του Μαρόπουλου, του Ρίμπα ή του Νεγρεπόντη, με την ομάδα μπάσκετ ή στίβου.
    Ήταν ένα κομμάτι μνήμης. Ζωντανής μνήμης. Της ζωής τους, της πατρίδας τους. Και συνεχίζει να είναι και τώρα για τη δεύτερη και τρίτη γενιά.
    Κι αυτή η διάσταση δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, με το αγωνιστικό/αθλητικό κομμάτι. Έχει να κάνει με το τι αντιπροσωπεύει για τον κόσμο της η ΑΕΚ κι αυτό ξεπερνάει τα πλαίσια ενός αθλ. συλλόγου.

  15. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αγαπητέ μου φίλε, όπως θα παρατήρησες πουθενά μέχρι τώρα δεν έκανα αναφορά στην ιστορία της Μπάρσα. Μίλησα γιά το τί αξίες πρεσβεύει σήμερα και τις πρεσβεύει όχι λαϊκιστικά ή τυχοδιωκτικά.
    Φυσικά λοιπόν θα γνωρίζεις πως ο σύλλογος FC Barcelona σημαδεύτηκε ιστορικά από την εκτέλεση από φαλαγγίτης του Φράνκο του προέδρου του Γιόζεπ Σούνιολ, ότι τα γραφεία του έχουν βομβαρδιστεί, ότι τρόπαια έχουν κλαπεί από αυτά, ότι μέλη του έχουν διωχθεί. Επιπρόσθετα το FC Barcelona εξέφρασε όλ αυτά τα χρόνια μία εθνότητα που ανήκε σε ένα ομόσπονδο κράτος και πολλές φορές αντιμετωπίστηκε σαν “εθνική” ομάδα γιά τους Καταλανούς, έστω κι αν αυτό αδικεί τους υπόλοιπους καταλανικούς συλλόγους.
    Αυτό είναι ένα κομμάτι που από μόνο του φρονώ πως δεν θα έφτανε γιά να τον χαρακτηρίσει κάτι παραπάνω από έναν απλό σύλλογο.
    Και όσο και αν το κοινωνικό κομμάτι μπορεί να μην συνοδεύει το σύλλογο απ το 1899, υπάρχει κάτι ακόμα, ο τρόπος διοίκησής του, η στήριξη στους δημοκρατικούς θεσμούς ακόμα και σε χρόνια που οι εκλογές ήταν κάτι αδιανόητο, που τον καθιστούν κάτι παραπάνω από έναν απλό σύλλογο.
    Οσο γιά την ΑΕΚ, θα μου επιτρέψεις να πω με όλο τον σεβασμό, πως όλα τα ιστορικά της στοιχεία δεν την διαφοροποιούν από αρκετούς ακόμα ελληνικούς συλλόγους προερχόμενους απ την Μικρά Ασία.
    Θέλεις όλους αυτούς να τους βαφτίσουμε κάτι παραπάνω από έναν απλό σύλλογο;
    Δεν έχω πρόβλημα. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε “κάτι παραπάνω από απλές εταιρίες”
    Και ελπίζω τουλάχιστον εσύ να καταλαβαίνεις την διαφορά μιάς εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τον χορηγό σε μιά φανέλα ή σε μιά ομάδα μπάσκετ.
    Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ την έκφραση του Θανόπουλου ατυχή και δημαγωγική.
    Αυτοί που δείχνουν ανίκανοι να διοικήσουν την ΑΕΚ προσφεύγουν στο συναίσθημα προκειμένου να συγκινήσουν τον κόσμο.
    Φαίνεται όμως πως καλά κάνουν.
    Εχουν αρκετούς υποστηρικτές…

  16. Ο/Η Elaith λέει:

    Και επειδή δεν αρκεί μόνο η ιστορία που πολύ σωστά αναφέρει ο charlie και ο EXARCHIOTIS θέλει και πρόσφατα πράγματα:

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=74&n_id=4921

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=76&n_id=4187&cpage=1

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=76&n_id=4186&cpage=1

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=76&n_id=4015&cpage=2

    http://www.aekfc.gr/index.asp?a_id=76&n_id=3985&cpage=2

    Kαι τέλος μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, ανώτερη από πολλές αγωνιστικές στιγμές:

    http://www.youtube.com/watch?v=CtVviKilxSw

    Με όλα αυτά που γράφει ο charlie παραπάνω και με αυτά που παραθέτω εδώ ελπίζω να απαντάω στο ερώτημά σου φίλε Exarchioti. Δεν είμαστε μεγαλύτερος σύλλογος από την Μπαρσελόνα, μπορεί να είμαστε και μεγάλος σύλλογος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά ναι είμαστε κάτι παραπάνω από σύλλογος.

  17. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Μάλλον εννοούμε διαφορετικά το τί σημαίνει σύλλογος.
    Ολα τα λινκς που μου παραθέτεις, όπως και το βίντεο, αφορούν πρωτοβουλίες μιάς ανώνυμης εταιρίας.
    Κατά συνέπεια δεν με ενδιαφέρουν και δεν το λέω ούτε με αλλαζονική διάθεση, ούτε γιά να συνεχίσουμε αυτή την ανούσια κόντρα.
    Το λέω γιατί πρόκειται γιά μιά εντελώς διαφορετική αντίληψη πάνω στο πώς παράγεται αθλητισμός και πώς συμμετέχουν σ αυτό οι φίλαθλοι.
    Μπορείτε να θεωρείτε την ΑΕΚ ό,τι θέλετε, δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας υποδείξει τί να αισθάνεσθε γιά την ομάδα σας.
    Ομως την επόμενη φορά που θα πανηγυρίσετε γιατί κάποιος σωτήρας “λεφτάς” θα ασχοληθεί με το “μαγαζί γωνία”, θα ξέρετε πως από μόνοι σας υποβαθμίζετε αυτό που αγαπάτε περισσότερο.

  18. Ο/Η Elaith λέει:

    Aν θεωρείς τις ποδοσφαιρικές ομάδες απλές ανώνυμες εταιρίες ΟΚ, πάω πάσο.
    Βέβαια πέραν τούτου, τα επιχειρήματά σου κυρίως “ιστορικά” είναι μιλώντας για βομβαρδισμούς, εθνικά θέματα Καταλωνίας κτλ. Γιατί π.χ. οι Βάσκοι να είναι κατώτεροι των Καταλανών; Γιατί οι προσφυγικές ελληνικές ομάδες δεν εκφράζουν αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες;

    Επίσης πιθανότατα να έχεις δίκιο και τα κορόιδα στα οποία αναφερόταν ο Θανόπουλος, αλλά και ο Πατριάρχης παλαιότερα (πιθανότατα για να κερδίσει κι άλλους που θα πάνε για Πάσχα στην Πόλη) να την πάτησαν.
    Τώρα αν κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο Φράνκο ζει ακόμα και καταδυναστεύει την Καταλωνία και πουλάνε στην μπουτίκ της ομάδας μπλουζάκια με το “mes que un club” είναι προφανώς άλλη συζήτηση.

  19. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Δεν τις θεωρώ εγώ, μόνες τους το λένε:
    ΠΑΕ
    Τί σημαίνει ΠΑΕ;
    Στην ιστορία της Μπάρσα αναφέρθηκα γιά πρώτη φορά στο 16ο post εδώ και έγραψα άλλωστε πως από μόνο του αυτό δεν θα έφθανε γιά να την καταστήσει κάτι παραπάνω από έναν σύλλογο.
    Χαίρομαι γιατί ο Θανόπουλος και ο Πατριάρχης έχουν τα ίδια αγνά κίνητρα στις αναφορές τους.
    Tα μπλουζάκια που πουλάει το FC Barcelona, τα πληρώνουμε εμείς με την ετήσια συνδρομή μας γιά να φτιαχτούν και εμείς τα αγοράζουμε. Τα δε κέρδη από τις πωλήσεις δεν διανέμονται στους μετόχους αλλά επανατοποθετούνται στον σύλλογο.
    Οσο γιά τους Βάσκους, δεν είναι καθόλου κατώτεροι των Καταλανών. Αλλωστε εγώ ο ίδιος έγραψα…

    http://www.sombrero.gr/2009/05/%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%84%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd/

  20. Ο/Η Elaith λέει:

    Τελευταία φορά που είχα πάει πάντως στην μπουτίκ με άφησαν να αγοράσω και δεν ήμουν μέλος… Θα επιστρέψω πίσω τα σουβενίρ μη γίνει μπέρδεμα.

  21. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    χα χα
    Καλά.
    Αυτό ήταν λάθος.
    Εμείς πληρώνουμε, όλοι αγοράζουν, τα λεφτά όμως πάνε στον σύλλογο, γιατί έτσι κι αλλοιώς μέτοχοι δεν υπάρχουν και ο πρόεδρος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βάζει λεφτά απ την τσέπη του (φυσικά απαγορεύεται και να βάζει λεφτά στην τσέπη του) 🙂

  22. Ο/Η Elaith λέει:

    Ξέρω γω… Σε έχω ικανό να μου πεις ότι ράβετε και τις φανέλες μόνοι σας.

    Σωστό αυτό που λες για τα λεφτά που επιστρέφουν, αν και με τα ανοίγματα που έχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν νομίζω κανένας πρόεδρος να βγάζει κέρδος. Εκτός από τον Μάκαρο και όλη αυτή την κατηγορία.

    Κατά τα άλλα ραντεβού στο Gol Sur Nike
    😉

  23. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Δεν είναι θέμα του ποιός βγάζει λεφτά απ το ποδόσφαιρο.
    Πιθανότατα κανείς να μην έχει βγάλει λεφτά απ το ποδόσφαιρο.
    Το θέμα είναι ποιός έχει την συλλογική ευθύνη γιά την οικονομική διαχείριση.
    Κανένα μοντέλο δεν είναι αλάνθαστο.
    Το 2003, η διοίκηση Γκασπάρ αποχώρησε αφήνοντας μιά “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του συλλόγου της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
    Δεν τα έβαλε στην τσέπη του ο Γκασπάρ, επρόκειτο γιά κακοδιαχείριση. Η επόμενη (εκλεγμένη πάντα) διοίκηση ρύθμισε με διακανονισμό τα χρέη και προέβη σε μιά σειρά μέτρα γιά να εξαλειφθούν όσο γίνεται πιό γρήγορα.
    Ενα απ αυτά ήταν η κατάργηση του πάγιου τέλους συνδρομής (δηλαδή 350 ευρώ επιπλέον καταβολή σε κάθε πρωτοεγγεγραμμένο μέλος).
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μέλη από 75000 το 2003 σε 165000 το 2009.
    Επιπλέον ακολούθησε επιθετική πολιτική μεταγραφών επιλέγοντας να διαθέτει ανταγωνιστική ομάδα ικανή να κατακτά τίτλους και μέσα απ αυτό να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
    Σήμερα, παραμένει ένα ποσό της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ απ το αρχικό χρέος που αναμένεται να αποπληρωθεί μέσα στο 2010.
    Αν λοιπόν αναλογιστούμε πως ένας σύλλογος που το 2003 χρωστούσε 150 εκατομμύρια ευρώ, κατόρθωσε να αποπληρώσει το χρέος του μετά από 7 χρόνια προλαβαίνοντας να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 2 Champions League, εύκολα καταλαβαίνουμε πως ήταν ίσως επιτυχία που “πούλησε” μόνο το ένα πέταλο του γηπέδου του. Οσο κι αν εμάς ΚΑΙ αυτό μας πονάει…

  24. Ο/Η balkou λέει:

    Το Μες κε ουν κλουμπ σαφώς και δε βγήκε χθες, όμως η “εκμετάλλευσή” του έγινε πρόσφατα (στην τρέχουσα δεκαετία) σε εμπορικό κομμάτι (και για καλό σκοπό δε λέω, τα έσοδα πάνε στην Γιουνισεφ).
    Όμως η καταλανική αλαζονεία που λέει ο Ελαΐς υπάρχει και δεν είναι τόσο θέμα μόνο Μπαρτσελόνας (ως σύλλογος και ομάδα) είναι πολύ πιο σύνθετο το θέμα. Και δυστυχώς καταλήγει στα γραφικότατα πχ σφυρίγματα του ύμνου της Ισπανίας πριν απο 3/4 εβδομάδες στον τελικό. Λες και δεν έπαιζαν για το θεσμό του κυπέλλου του βασιλια (της Ισπανίας, όχι της Ζουαζιλάνδης) ή λες και δεν πανηγύριζαν αρκετοί απ’αυτούς του Γιούρο του 2008.

  25. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αγαπητέ μου φίλε, η εκμετάλευση του mes que un club δεν έχει να κάνει με την Unicef. H Unicef εισπράτει κάθε χρόνο το 1.5% των εσόδων του FC Barcelona. Φυσικά η εκμετάλευση του μότο του συλλόγου αφορά πρώτα και κύρια τα οικονομικά του και ως ένα βαθμό το πράγμα έχει ξεφύγει γιατί πλέον δεν υπάρχουν χρέη που να επιβάλουν τέτοια εκμετάλευση.
    Οσο γιά τις γραφικότητες που αναφέρεις, προφανώς αφορούν το εθνικό ζήτημα της Ισπανίας και σίγουρα δεν μπορούν να αναλυθούν ούτε να γίνουν αντιληπτές εδώ.
    Παρ όλ αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που σε γήπεδο εκφράζονται πολιτικές ή εθνικές αντιθέσεις και φαντάζομαι πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία.
    Ούτε είναι παράλογο να συμμετέχεις στο ισπανικό κύπελλο και να αποδοκιμάζεις τον ισπανικό εθνικό ύμνο.
    Εδώ υπάρχουν ομάδες που συμμετέχουν στα play offs της Σούπερ Λίγκας (λίγδας γιά κάποιους άλλους) και οι οπαδοί τους θεωρούν τον θεσμό παρωδία (τουλάχιστον)…

  26. Ο/Η Io λέει:

    Δεκαετία 60. Η ΑΕΚ που δεν είναι εταιρεία μπανει στα γηπεδα της Κων/λης και οι παιχτες της (που πάνω από τους μισούς είναι προσφυγικής καταγωγής) κρατάνε την σημιαια της Τουρκίας. Οποίος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτο, απλά δεν μπορεί να α καταλάβει ότι η ΑΕΚ ναι είναι πολύ περισσότερα από ένα σωματείο. Και αξίζει την “ατάκα” πολύ περισσότερο από την Μπαρτσελόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *