Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Βουβουζέλες και Μουντιάλ

Τον χειμώνα τα λέγαμε για το τι γίνεται όποτε βλέπουμε αγώνα στην παλιά, καλή και αγαπημένη ανατολική Ευρώπη. Δεν ξέραμε τι μας περίμενε όμως στο Κονφεντερέισονς Καπ της Νότιας Αφρικής… Όποιοι ήρωες έχουν κάτσει να δουν αγώνα θα πρέπει είτε να έχουν υποστεί μερική κώφωση, είτε θα παρακολουθούν τα ματς χωρίς ήχο (χάνοντας έτσι και την περιγραφή του Αλέκου Θεοφιλόπουλου). Οι Αφρικάνοι ποδοσφαιρόφιλοι κουβαλάνε μαζί τους τις… βουβουζέλες, παραδοσιακά όργανα του διαβόλου (γιατί μόνο αυτός μπορεί να έχει σκαρφιστεί αυτά τα πράγματα που σου σπάνε τα τύμπανα) και τα φυσάνε γεμάτοι χαρά κατά τη διάρκεια των αγώνων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κάτω από την οποία θα λύγιζε ακόμα κι ο Τζακ Μπάουερ και θα αποκάλυπτε τα μυστικά των Η.Π.Α.

vuvuzela

Ο ήχος είναι κάτι μεταξύ από έναν στρατό από χιλιάδες μέλισσες με τις οποίες είσαι εγκλωβισμένος σε ασανσέρ και τον ήχο από τις καραμούζες των υπηκόων του Βελζεβούλ που ξεκινάνε εκστρατεία για να καταλάβουν τον παράδεισο (ακούστε με δική σας ευθύνη). Και αν για τον μέσο τηλεθεατή είναι φριχτό, σκεφτείτε τους ποδοσφαιριστές. Ο Τσάμπι Αλόνσο στις δηλώσεις του ήταν σαφής: “Πιστεύω ότι πρέπει να απαγορευτούν. Είμαστε συνηθισμένοι στον κόσμο να φωνάζει, αλλά όλος αυτός ο θόρυβος είναι ενοχλητικός. Δεν μας αφήνει να συγκεντρωθούμε και είναι ανυπόφορο. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους συμπαίκτες μας. Είναι απλά ένας θόρυβος που δεν προσφέρει τίποτα στην ατμόσφαιρα του γηπέδου”.

Η ΦΙΦΑ όμως, γνωστή για τις σοβαρές της αποφάσεις και το ενδιάφερον της για το άθλημα αποφάσισε να μην απαγορεύσει τις βουβουζέλες, καθώς η Ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής και διοργανώτρια του Μουντιάλ επέμενε ότι οι διαβολικές καραμούζες είναι άκρως σημαντικές ώστε να δημιουργηθεί μια “γνήσια νοτιαφρικάνικη γηπεδική εμπειρία”. Η μόνη περίπτωση να απαγορευτούν, είναι λέει να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις βίας. Έτσι, αναμένουμε τον Τσάμπι Αλόνσο να ανέβει στις κερκίδες και να φέρει την ντουντούκα στο κεφάλι κανενός οπαδού στερώντας από την ομάδα του τις υπηρεσίες του, αλλά προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ο μεγάλος ποδοσφαιράνθρωπος Σεπ Μπλάτερ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της ΦΙΦΑ να σταματήσει τον θόρυβο στα γήπεδα και προχωρώντας παραπέρα έκανε μια δήλωση που θα μείνει στα χρονικά. “Δεν προκαλεί κάποια ζημιά. Αν πας στην ντίσκο το βράδυ, είναι πιθανότερο να πάθει κάτι η ακοή σου. Πάντα το έλεγα ότι αν πάμε στη Νότια Αφρική, είναι Αφρική. Υπάρχει ενέργεια, ρυθμός, μουσική, χορός, τύμπανα. Πρέπει να προσαρμοστούμε λίγο. Είναι Αφρική”.  Πιθανότατα στην ηλικία του, ο γερο-Σεπ να μην έχει καταλάβει ότι ο βόμβος που ακούει δεν είναι από το χαλασμένο ακουστικό στο αυτί του αλλά από τις βελζεβούλες-βουβουζέλες.

Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Ντάνι Τζόρνταν δήλωσε με καμάρι: “Θα είναι το πιο φασαριόζικο Μουντιάλ. Θα έρχονται όλοι με τις βουβουζέλες τους και ο ήχος θα εγκλωβίζεται στο θόλο του γηπέδου“. Το θέμα είναι ότι θα εγκλωβίζεται και στον εγκέφαλό μας…  Άλλωστε οι περήφανοι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τις καραμούζες και στο σποτάκι για το Κονφεντερέισονς:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν οι Αμερικάνοι εξαφάνισαν τις ισοπαλίες από το ποδόσφαιρο

Το 1996 ο Μπραντ Φρίντελ ήταν ένας ανερχόμενος Αμερικανός τερματοφύλακας που έψαχνε ακόμα το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, το οποίο κατά προτίμηση θα γινόταν προς κάποια γνωστή ευρωπαϊκή ομάδα. Η μοίρα το έφερε όμως έτσι που την άνοιξη του 1996, και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από Αγγλία, Δανία και Τουρκία, ο Φρίντελ έδινε το παρών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Η φυλακή στο νησί Ρόμπεν, που βρίσκεται στα δυτικά της Νότιας Αφρικής, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον τόπο κατοικίας χιλιάδων ανθρώπων που εναντιώθηκαν στο καθεστώς του απαρτχάιντ. Από το 1961 έως το 1991 από τα κελιά της πέρασαν περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί κρατούμενοι, άνθρωποι που με τον καιρό ανακάλυψαν πως εκτός από την επιθυμία για […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Βουβουζέλες και Μουντιάλ”

  1. Ο/Η Anti-Galáctico λέει:

    Γενικά θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις του τηλεοπτικού κοινού. Αν και είναι όντως ενοχλητικές οι “βουβουζέλες”, όσες φόρες έκατσα να δω ματς δεν μπορώ να πω ότι δεν άντεξα κιόλας, αλλά αφού ενοχλεί και τους παίχτες κάτι πρέπει να γίνει και θα γίνει κι ας κάνουν τις πάπιες τώρα οι αρμόδιοι…

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Τι να σου πω… Εμένα μου φαίνονται πολύ ενοχλητικές αυτές οι καραμούζες. Μου θυμίζουν ραδιόφωνο δεκαετίας 80′ που έκανε σύνδεση στο Δόξα Δράμας – ΑΕΚ και δεν άκουγες τον εκφωνητή ποτέ.
    Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στο γήπεδο και δεν μπορώ τις “χειρουργικές” μεταδόσεις που ακούγεται μόνο ο σπίκερ κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί, αλλά αυτό το πράγμα στην Αφρική δεν παλεύεται…

  3. Ο/Η Chris λέει:

    Milame den paleyetai me tpt, anhkw k egw sthn kathgoria pou den exei dei ena hmixrono oloklhro logw ths hxorypanshs!! Tragiko,an einai k to mundial etsi 8a pesei arketa h thle8eash-oxi oti me noiazei h thle8eash alla emeis oi podosfairofiloi 8a kykloforoyme me akoustika varhkwhas meta th lhksh ths diorganwshs…As ginei kati!

  4. Ο/Η balkou λέει:

    Άλλο κάνω ατμόσφαιρα κι άλλο απλά κάνω φασαρία.
    Τα συνθήματα κάτι λένε. Το ότι δημιουργείται μια ευκαιρία, ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα, το καταλαβαίνεις απ’τις αντιδράσεις του κόσμου με τις φωνές του. Το να έχεις ένα συνεχές ομοιόμορφο, ίδιο και απαράλλαχτο στριγγλιάρη ήχο, σόρυ, αλλά δεν είναι ατμόσφαιρα. Αν δεν ξέρετε να κάνετε ατμόσφαιρα φίλοι Νοτιοαφρικανοί, δεν πειράζει θα την φτιάξουν οι υπόλοιποι φίλαθλοι. Ετσι κι αλλιώς δε βλέπω να πολυπατάτε και στο γήπεδο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *