Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το αφεντικό της ηπείρου

veron_liber

H Eστουδιάντες της Λα Πλάτα είναι από χθες το βράδυ η κάτοχος του Κόπα Λιμπερταδόρες για τέταρτη φορά στην ιστορία της, μετά από 39 χρόνια.  Όπως και τότε με έναν Βερόν στη σύνθεσή της. Παράλληλα η Αργεντινή συνεχίζει να είναι το μεγάλο αφεντικό στον συγκεκριμένο θεσμό με 22 κατακτήσεις (ακολουθεί η Βραζιλία με 13) και μεγάλωσε την πελατειακή της σχέση με τη Βραζιλία καθώς στους 12 τελικούς που έχουν αναμετρηθεί ομάδες από τις δύο χώρες οι Αργεντίνοι έχουν κερδίσει τους 9.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε μια ακόμα παθιασμένη εμφάνιση από την ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια. Η Κρουζέιρο έχει πολύ δυνατή έδρα και δύσκολα γλιτώνει κανείς εκεί.  Την είχε πατήσει κι η Εστουδιάντες στους ομίλους, εδώ όμως ήταν τελικός. Και στους τελικούς χρειάζονται οι αρχηγοί. Ο Βερόν στο προηγούμενο ματς είχε φάει μια αγκωνιά από τον Ραμίρες που του άφησε ένα βαθύ σκίσιμο. Μόλις στο 4′ οι δυο παίκτες διεκδίκησαν την μπάλα σε μια κεφαλιά, ο Βερόν έριξε  αγκωνιά στο Ραμίρες. αυτός σωριάστηκε κάτω και το μήνυμα πέρασε: “Ήρθαμε εδώ για να πάρουμε το κύπελλο”. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες της Εστουδιάντες (που το προηγούμενο βράδυ έχασαν τον ύπνο τους, όταν οπαδοί της Κρουζέιρο συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της ομάδας κάνοντας θόρυβο) δεν άφησαν μονομαχία για μονομαχία, έπεφταν σε κάθε τάκλιν που μπορούσαν και χωνόντουσαν σε κάθε καβγά που ξεκινούσε. Η Κρουζέιρο αντί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, εγκλωβίστηκε στο… physical game που θα λέγανε και οι μπασκετικοί, μιας ομάδας που δεν είναι αμυντική, αλλά είναι δυνατή, δεμένη, δεν εντυπωσιάζει, έχει όμως σκοπό και πλάνο μέσα στο γήπεδο. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0 με τους φιλοξενούμενους να μην κινδυνεύουν ιδιαίτερα και να είναι σαφώς καλύτεροι από τους μπερδεμένους γηπεδούχους.

Στο Β’ ημίχρονο η Κρουζέιρο προσπάθησε να συνέλθει και τα κατάφερε. Μπήκε πιο δυνατά, πήρε την κατοχή και  στο 52′ ο Ενρίκε έπιασε ένα δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Ντεσάμπατο, άλλαξε πορεία και το 1-0 έγινε. Πανζουρλισμός στο γήπεδο για το κύπελο που φαινόταν όλο και πιο κοντά. Η Εστουδιάντες όμως δεν είναι απλή ομάδα, είναι κάτι σαν σώμα επίλεκτων. Αν έβλεπαν ποδόσφαιρο σίγουρα θα ήταν οπαδοί της ο Τζακ Μπάουερ, ο Κάλαχαν κι ο Μπρους Γουίλις στο “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”.  Μόλις 5′ μετά, ο Βερόν αλλάζει παιχνίδι στα δεξιά με πολύ ωραία μπαλιά, ο θηριώδης δεξιός μπακ Σελάι προωθείται και βγάζει σέντρα φαρμάκι στο ύψος της μικρής περιοχής. Εκεί πετάγεται ο παίκτης παραφωνία της Εστουδιάντες (δεν γίνεται ρε φίλε σε αυτή την τεστοστερονομάδα να υπάρχει ξανθοβαψομαλλιάς με οξυζενούχα κουπ) Γκαστόν “Λα Γάτα” Φερνάντες και ισοφαρίζει σε 1-1. Επειδή όμως στη Νότια Αμερική έχουμε περίεργα, στον τελικό ΔΕΝ μετράνε τα εκτός έδρας γκολ και με το 1-1 το παιχνίδι πήγαινε για παράταση.

Για ένα διάστημα ο ρυθμός ανέβηκε και η κάθε ομάδα προσπαθούσε να σημειώσε το νικητήριο γκολ. Στο 73′ και μετά από κόρνερ της Εστουδιάντες, ο Μάουρο Μποσέλι με κεφαλιά έβαλε το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του και ταυτόχρονα το 8ο φετινό του στο Λιμπερταδόρες (πρώτος σκόρερ) κάνοντας το 1-2. Πλήρης ανατροπή μέσα σε 21′ και τεράστιο σοκ για τους γηπεδούχους. Η Κρουζέιρο δεν μπορούσε να απειλήσει στα επόμενα λεπτά και έφτασε το 88′ για να κάνει την πιο μεγάλη της φάση, με ένα ασύλληπτο σουτ του Τιάγκο Ριμπέιρο που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Αντούχαρ. Μέχρι και το τέλος έκανε δυο ακόμα καλές ευκαιρίες, αλλά δεν ήταν αρκετές για να πάνε το ματς στην παράταση. Ο διαιτητής σφύριξε και το ματς τέλειωσε.

Ήταν ώρα για πανηγύρια, ώρα όμως και για να τιμηθούν αυτοί που δεν ήταν εκεί. Όπως και στο πρωτάθλημα που σήκωσε η Εστουδιάντες το 2006, έτσι και τώρα ο μεγάλος αρχηγός δεν ξέχασε. “Ρούσο είσαι μαζί μας”  έγραψε το μπλουζάκι του Βερόν, αφιερωμένο στον Εντγκάρντο Πράτολα, τον αρχηγό της Εστουδιάντες που πέθανε μόλις στα 32 του από καρκίνο το 2002.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

O μύθος του αθάνατου τερματοφύλακα της Γκρέμιο

Ο Αίρτον Γκόντοφ είναι Βραζιλιάνος δημοσιογράφος, χρονικογράφος και οπαδός της Γκρέμιο. Όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον πήγε μια μέρα στο κοιμητήριο του Σάο Μιγκέλ στο Πόρτο Αλέγκρε. Αφού περπάτησαν για αρκετή ώρα στους διαδρόμους του νεκροταφείου, έφτασαν μπροστά στον τάφο που έψαχναν. Κρατώντας συνεχώς το χέρι του μπαμπά, ο μικρός Αίρτον διάβασε την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο μικρός Νεϊμάρ μαθαίνει ξένες γλώσσες

Στη Σάντος έχουν βρει πώς να περνάνε την ώρα τους φτιάχνοντας γραφικά βίντεο με τους παίκτες. Ο Αργεντίνος Βάλτερ Μοντίγιο αποφασίζει να μάθει ισπανικά στον Νεϊμάρ, που αποδεικνύεται όχι και τόσο καλός μαθητής. Ξεκινάει προσπαθώντας να μιλήσει αγγλικά (για να πάρει την απάντηση “εδώ δεν ξέρεις καλά πορτογαλικά, θες να μιλήσεις και αγγλικά;”) και στη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *