Καλοκαιρινή προετοιμασία: Παλάτια στην άμμο
Κάποιες εφημερίδες δίνουν προσφορά ρακέτες για τις καλοκαιρινές διακοπές, άλλες δίνουν ομπρέλες, το Σομπρέρο προσφέρει ένα ποδοσφαιρικό μίνι-λεξικό ώστε να είστε έτοιμοι για το καλοκαίρι και να διαβάζετε πίσω από τις λέξεις των άρθρων:
Α: Αναγεννημένος. Κάθε προετοιμασία ομάδας που σέβεται τον εαυτό της έχει έναν αναγεννημένο παίκτη. Κατά κανόνα είναι περσινή αποτυχημένη μεταγραφή σε θέση που η ομάδα πονάει και δεν αγόρασε τελικά παίκτη, λίγο επειδή έχει μεγάλο συμβόλαιο, λίγο επειδή δεν βρέθηκε ομάδα να πάει. Με τον αναγεννημένο παίκτη κλείνουμε την τρύπα. Στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία αναγεννημένοι παίκτες υπήρξαν οι Πίτερ Οφορίκουε, Παντελής Καπετάνος και άλλοι… Συνώνυμο: Εσωτερική μεταγραφή, Άρπαξε την ευκαιρία
Μεγάλος (κυριολεκτικά) Ζούλιο Σέζαρ
Β: Βετεράνος. Λέξη με διπλή σημασία: α) Παλαιός παίκτης της ομάδας μας που ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γράφει διθυράμβους για τα φιλικά “Θύμισε Άρη εποχής Σκόμποε η ομάδα του Γιαραμπίνσκι”, “Από την αρμάδα του Γουέμπλεϊ είχα να δω τέτοιο θέαμα” και το χειμώνα κατακεραυνώνει τη διοίκηση για τις επιλογές της και το γεγονός ότι δεν προτιμάει τους παλιούς παίκτες της ομάδας, ενώ αυτοπροτείνεται για κάποια θέση, β) Μεταγραφικό απόκτημα που κάποτε έπαιζε σε καλό πρωτάθλημα και τώρα κοντεύει τα 35, ενώ έχει περάσει τουλάχιστον δύο μακροχρόνιους τραυματισμούς. Συνοδεύεται με τη φράση: “Θα βοηθήσει με την εμπειρία του”.
Γ: Γραφήματα. Τουλάχιστον μία φορά σε κάθε προετοιμασία υπάρχει ένα γράφημα με τίτλο “ΝΑ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΟΛΙΝΤ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ”, “Η ΑΕΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΩΝΗ”, “ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΦΟΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΗ”. Στο γράφημα υπάρχουν εντεκάδες με τους πιθανούς παίκτες για τη βασική ομάδα και οπωσδήποτε σε παρένθεση ο αναπληρωματικός σε κάθε θέση μια που έχουμε “ΔΥΟ ΙΣΑΞΙΕΣ ΕΝΤΕΚΑΔΕΣ”. Επειδή συνήθως ο προγραμματισμός είναι της πλάκας σε πολλές θέσεις υπάρχουν αντί για ονόματα οι ιδιότητες των παικτών όπως “Ξένος φορ” και “Ψηλός αμυντικός”. Αν ο δημοσιογράφος είναι κιμπάρης, το γράφημα έχει πολλά βελάκια ή υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα: “το 4-4-2 που φοριέται και με γόβες”, “το casual 4-1-2-1-2 για τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις”.
Δ: Δάσος. Κάθε σωστή προετοιμασία γίνεται κοντά σε ένα μαγευτικό δάσος. Είθισται μάλιστα οι παίκτες να κάνουν ποδηλατάδα, ενώ συχνά βουτάνε τα πόδια τους στα παγωμένα νερά του ποταμού που διασχίζει το δάσος για να ξεκουραστούν από την εξαντλητική προετοιμασία του κόουτς. Και επειδή Ευρώπη είσαι (εκτός αν μιλάμε για μικρότερη ομάδα που έχει πάει στα Τρία-Πέντε Πηγάδια), θα βρεθεί και ένας περαστικός που όπως μας ενημερώνει το άρθρο θα βγει φωτογραφίες με τα ινδάλματά του.
Ε: Έρχεται. Είναι κάποιοι παίκτες που σταθερά κάθε καλοκαίρι έρχονται. Τα copy-paste πρωτοσέλιδά τους κάθε σεζόν μας συνοδεύουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ποδοσφαιριστές ιερά-τέρατα όπως ο Ζε Ρομπέρτο, ο Μπομπό, ο Ντενίλσον, ο Κάριου, ο Κλάιφερτ. Τα άρθρα έχουν πάντα τεράστια φωτογραφία του παίκτη και γραμματοσειρά 200, συχνά με έντονη σκίαση.
Το μαγευτικό Ζέεφελντ, νο1 τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες στην Αυστρία
Ζ: Ζέεφελντ. Μπορεί ο απλός κοσμάκης να ξέρει τη Βιέννη ή το Σάλτζμπουργκ, αλλά κάθε ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του έχει μάθει απ’ έξω το Ζέεφελντ της Αυστρίας. Οι φωτογραφίες από το Ζέεφελντ που έχει δει στη ζωή του ο μέσος οπαδός αγγίζουν τον αριθμό των ρεπορτάζ του Σταρ για την Μύκονο. Φήμες λένε ότι οι πινακίδες στους δρόμους είναι γραμμένες στα ελληνικά. Αν κάποια στιγμή πάρεις έναν Έλληνα φίλαθλο και τον πετάξεις στο προπονητικό κέντρο, αυτός μπορεί με κλειστά μάτια να φτάσει στο εστιατόριο.
Η: Ηρεμία. Όταν η ομάδα δεν έχει φράγκα να πάρει άλλους παίκτες διαβάζουμε για “ηρεμία στα μεταγραφικά”. Συνήθως συνοδεύεται από το “εξετάζονται περιπτώσεις” και “δεν βιάζονται γιατί θέλουν να κάνουν σωστές επιλογές”, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη θα έρθει κάποιο παλτό την τελευταία στιγμή.
Θ: Θηρίο. Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της αποκτά ένα θηρίο στην μεταγραφική περίοδο. Το θηρίο συνήθως είναι αμυντικό χαφ ή κεντρικός αμυντικός και θωρακίζει τα μετόπισθεν, αλλά απαντάται και σε τσουρουκάδες ψηλούς φορ. Συχνά το θηρίο αποδεικνύεται αργοκίνητο καράβι που δεν στρίβει ή είναι όντως θηρίο, απλά όταν κάτσει στο τραπέζι (Ραμπεσαντρατανά). Συνώνυμα: τανκ, θωρηκτό, πύργος.
Ι: Ιδρώτας. Τόνοι από ιδρώτα χύνονται κάθε χρόνο στην προετοιμασία και αμέτρητα χιλιόμετρα καταπίνονται. Ο ιδρώτας έρχεται πάντα με φωτογραφίες ιδρωμένων παικτών και σημείωση ότι οι παίκτες κατάκοποι κοιμήθηκαν από νωρίς, ενώ στα “πηγαδάκια” έλεγαν μεταξύ τους ότι είναι “η καλύτερη και πιο σκληρή προετοιμασία”.
Κ: Καφενείο. Ομάδα χαμηλής δυναμικότητας (συνήθως ερασιτεχνική ή ακόμα πιο συχνά μικτή παικτών της περιοχής) στην οποία ξεσπάμε. Πολλά γκολ και θετικά συμπεράσματα συνήθως από τους πιτσιρικάδες που αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον και τις μεταγραφές (βλέπε λήμμα Θηρίο, Αναγεννημένος). Συνώνυμο: Μπυραρία (κυρίως όταν η προετοιμασία γίνεται στη Γερμανία ή σε άλλη παρόμοια μπυροπαραγωγική χώρα)
Λ: Λεπτοί χειρισμοί. Αφορούν πάντα μεταγραφές που έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν και από το ενδεχόμενο να μην έρθουν οι Σκόρπιονς για συναυλία στην Ελλάδα. Οι λεπτοί χειρισμοί γεμίζουν πρωτοσέλιδα με εύκολο τρόπο τις μέρες που δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και πρέπει να αναπαραχθούν τα ίδια και τα ίδια. Μαζί, υπάρχουν έτοιμες οι δικαιολογίες: “το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος”, “η γυναίκα του είχε πάει μια χρονιά για διακοπές στην Σκιάθο και την τσίμπησε τσούχτρα” κ.ο.κ. σε περίπτωση αποτυχίας.
Μ: Μπαμ. Οι μεταγραφικές εκρήξεις κάθε καλοκαίρι είναι πολλές. Συνήθως τα μεταγραφικά “μπαμ” συνοδεύονται από τις λέξεις “πάταγος”, “παγκόσμιος”, “παιχταράς”, “βόμβα”. Για παράδειγμα: “Το Μπαμ κάνει ο ΠΑΟΚ με τον παγκόσμιο παιχταρά Σικαμπάλα. Πάταγος από την μεταγραφική βόμβα”.
Ν: Ντούσαν. Θέλοντας και μη, εδώ και περίπου 20 χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι έχει μέσα τον Ντούσαν. Συνήθως με κίτρινα, αρκετά συχνά με κόκκινα, σπανιότερα με μαύρα και αρκετές φορές με πράσινα σε ρεπορτάζ του τύπου “Στα πράσινα ο Μπάγεβιτς”. Απαραίτητο αξεσουάρ το ποδοβόλλεϋ, το άθλημα που αν ήταν ολυμπιακό, ο Σερβονίκης Πολυέλληνας τεχνικός θα είχε φέρει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βοσνία. Τα ρεπορτάζ Ντούσαν δεν θα ήταν ποτέ πλήρη, αν δεν υπήρχε αναφορά και στις μεγάλες του νίκες στο τάβλι, καθώς ο Ντούσαν στο τάβλι έχει μεγαλύτερο ρεκόρ και από του Αντρέα Παπανδρέου σε φλουριά βασιλόπιτας.
Ξ: Ξαπλώστρα. Η καλοκαιρινή προετοιμασία διαβάζεται αποκλειστικά ξάπλα στην παραλία (κατά προτίμηση με εφημερίδα σε μεγάλο μέγεθος που καλύπτει όλο το κορμί αν σε πάρει ο ύπνος) και οπωσδήποτε με μουτζούρες στα χέρια από το μελάνι. Έτσι όταν σηκωθείς ξανά, να νομίζεις ότι η ξανθιά από δίπλα σε κοιτάει για τα μούσκουλά σου και όχι γιατί το Ζε Ρομπέρτο έχει βγει στο κούτελό σου.
Ο: Ομαδάρα. Κάθε ομάδα μέχρι και Γ’ Εθνικής στο διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος. Συνήθως σε μορφή “Χτίζει ομαδάρα ο τάδε”, όπου τάδε ο νέος προπονητής.
Βοσνιακός πολυσουγιάς, έτοιμος για ραμπόνα
Π: Πολυεργαλείο. Χαρακτηρισμός μεταγραφικού αποκτήματος που δεν έχει συγκεκριμένη θέση, ούτε σαφή χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του. Συνήθως η απόκτησή του ξενερώνει τον κόσμο. Συνώνυμα για να χρυσωθεί το χάπι: “μεταγραφή ουσίας”, “παίκτης του προπονητή”, “διψασμένος για διάκριση”. Το μεγαλύτερο πολυεργαλείο, πολυσουγιάς όλων των εποχών ο Σανέλ Γιάχιτς.
Ρ: Ραντεβού. Συνοδεύεται από την λέξη “κρίσιμο”. Είναι η στιγμή που ο προπονητής, ο γενικός διευθυντής, ο αρχισκάουτερ, ο πρόεδρος, το δεξί χέρι του προέδρου και ίσως μερικοί ακόμα θα συναντηθούν με θέμα τα μεταγραφικά και κανένα ουζάκι. Αυτό το ραντεβού το περιμένουμε αρκετές μέρες γιατί πάντα κάποιος λείπει (συνήθως ο πρόεδρος που είναι “για δουλειές στο εξωτερικό”) και εκεί θα “τεθούν επί τάπητος” όλα τα θέματα.
Σ: Συνέντευξη. Κάθε μέρα αποκαλύπτεται και ένας παίκτης. Ξεκινάμε πάντα από τους καινούριους. Θέματα SOS : “Η ομάδα φέτος θα είναι καλύτερη”, “Νιώθω σαν να παίζω χρόνια, τα παιδιά με αγκάλιασαν”, “Παίζω όπου με βάλει ο προπονητής”, “Ο κόσμος μας αξίζει τα πάντα”, “Μπορούμε το πρωτάθλημα”, “Θα μείνω πολλά χρόνια εδώ”. Η σειρά μπορεί να μεταβάλλεται, οι απαντήσεις όχι.
Τ: Τεχνικό τιμ. Συνήθως για καινούριους προπονητές. Το άρθρο αποκαλύπτει τις άγνωστες αυτές φάτσες που ο κόουτς έφερε μαζί του. Πάντα υπάρχει κάποιος που είναι ιδιοφυΐα σαν τον Ντάστιν Χόφμαν στον Άνθρωπο της Βροχής και κρατάει στατιστικά, αναλύει τον αντίπαλο και έχει μια καινούρια μέθοδο προπόνησης, ενώ υπάρχει και ο ΕΠΟΠ γυμναστής, σκληρός και άτεγκτος που όμως έχει κερδίσει τους παίκτες με την συμπεριφορά του.
Τρομερή θεία που κλαίει και φοβερός Αργύρης Σαλιαρέλης
Υ: Υποδοχή. Τα αεροδρόμια έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές. Κατά καιρούς αποθεώθηκαν ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου όπως ο Μίκι Κουίν, ο Νεϊζίνιο, ο Τσίριτς, ο Φλάβιο Κονσεϊσάο και άλλοι που στη συνέχεια έφυγαν νύχτα. Τις καλές εποχές οι οπαδοί έκαναν και σύγκριση ποιος μάζεψε παραπάνω κόσμο.
Πανέτοιμη η Βέρντερ αλλά είδαμε πράσινα ασούμε και δεν μασήσαμε
Φ: Φιλικά. Οι καλύτερες στιγμές κάθε προετοιμασίας. Αν κερδίσει η ομάδα οι συχνότερες λέξεις είναι “πανδαισία, σόου, όργια”. Αν χάσει φταίει η κούραση (“Σφιγμένοι οι παίκτες από την εφταπλή προπόνηση”), η απόσταση από το προπονητικό κέντρο στο γήπεδο (“Τρεις ώρες μέσα από την Άουτομπαν έκανε να φτάσει η ομάδα”) και ότι ο αντίπαλος είχε ξεκινήσει προετοιμασία 48 ώρες πιο πριν από εμάς (“Πολύ πιο έτοιμη η Καφέ Όπερα”)
Χ: Χαμόγελα. Οι παίκτες κάνουν πλάκες μεταξύ τους και το κλίμα είναι υπέροχο. Μπουγελώνονται, πειράζουν τα αυτιά του ‘Εντσον Ράμος, σχολιάζουν το μαύρισμα του Ραούλ Μπράβο, τα τατουάζ του Έλληνα κλαρινογαμπρού και τα χαμόγελα δίνουν και παίρνουν. Συνώνυμο: Οικογενειακό κλίμα
Ψ: Ψυχολογία. Είναι πάντα ανεβασμένη. Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα λήμματα “Χαμόγελα”, “Συνέντευξη”, “Αναγεννημένος”. Για παράδειγμα: “Πολλά χαμόγελα από τον αναγεννημένο Παναγιώτη Λαγό στη συνέντευξή του”.
Ω: Ώρα της αλήθειας. Το τέλος της καλοκαιρινής προετοιμασία και η αρχή των παιχνιδιών, κυρίως των ευρωπαϊκών.
9 σχόλια σχετικά με το “Καλοκαιρινή προετοιμασία: Παλάτια στην άμμο”
κλαπ κλαπ κλαπ
Απλά θαυμάσιο!!! 🙂
symfwnw apolyta, aristourghma! prospa8w na vrw mia leksh-oro pou na tou ksefyge k par’olh thn 10+xronh peira mou sthn anagnwsh a8lhtikwn efhmeridwn to kalokairi den mporw na skeftw kati…
ΑΑ isws tο
L- Lavraki/a: enas nearos podosfairisris(synh8ws ksenos se xwres me prwta8lhmata pio mikrhs dynamhkothtas apo to ellhniko(px Souhdikh Aravia :P. Dania, Xilh ,Mexiko-me tn profora tou Aλεκου 8eofilopoulou panta- κτλ). Panta kerdizei pontous h periptwsh tou nearou, aresei poly, alla 8ewreitai dyskolh h apokthsh tou gt mpainoun sto paixnidi ths apokthshs tou oi megaloi syllogoi vlepe Man.Utd, Lyon, Porto ktl. h an einai Argentinos oi managers katexoun pososta k einai dyskolo na vreis akrh. Me alla logia allo ena oneiro htane k paei!!!
Y.G. to 8hrio eniote einai k 8hrio se klouvi, paixths dld pou erxetai apo traymatizmo k synexws sfhggei ta dontia+fortsarei gia na einai o palios kalos eaytos tou (vlepe fetos Stoltidhs, klassikh periptwsh Patstzoglou) alla synh8ws den paizei 2psifio ari8mo paixnidiwn th xronia k aytes ws allagh..
Σωστό αυτό με το ‘λαβράκι’.
Πιο συχνά ακούς την λέξη σε αθλητικό ρεπορτάζ του καλοκαιριού, παρά στην ψαραγορά!
Respect 🙂
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Χαχα! Μπραβο φοβερό! Μας έφτιαξες τη μέρα!
Επίσης στο Χ: Χαλάει του… Χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες για παίκτες που “έρχονται”, προς το τέλος συνήθως του καλοκαιριού όταν τα περιθώρια για πρωτοσέλιδα μεγάλων μεταγραφών στενευουν επικίνδυνα.
Σωστοί κι οι δύο για το Λ και το Χ. Στο “π” σκεφτόμουν το ποδοβόλλεϋ, αλλά πήγε αποκλειστικά στο Ν του Ντούγιαν.
🙂
Ρισπέκτ!
Μίκι Κουίν και Νεϊζίνιο, ή Μπόβιο, που τους θυμήθηκες (καλά θα μου πεις εγώ θυμάμαι τον τιτανοτεράστιο Τζέισον Πόλακ!)
Πολύ σωστό το “δύσκολο να βρεις άκρη” του Κρις για τους μάνατζερ 🙂
Νέες κατηγορίες (σχετικά πρόσφατες): Σύζυγοι-μαμάδες ποδοσφαιριστών…
Εξαιρετικό και ως σύνοψη. Στο “πολυεργαλείο” δεν άντεξα και… ούρλιαξα από τα γέλια. Να είσαι καλά.