Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

The Firm

thefirm1

Συνεχίζουμε με τη… σινεφίλ γωνιά αυτού του blog με μια όχι και τόσο γνωστή ταινία που σχετίζεται έμμεσα με το  άθλημα του ποδοσφαίρου, αφού ασχολείται με τον χουλιγκανισμό. Πρόκειται για το “The Firm” (απλή συνωνυμία με την ταινία του Σίντνεϊ Πόλλακ), ταινία αγγλικής παραγωγής του 1988. Η σκηνοθεσία είναι του Άλαν Κλαρκ και το σενάριο του Αλ Άστον. Η ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον Μπέξ, έναν οικογενειάρχη κτηματομεσίτη που ηγείται ενός γκρουπ χούλιγκανς με όνομα ICC (που βασίζεται στο γνωστό firm της Γουέστ Χαμ ICE, γκρουπ στο οποίο βασίστηκε και το Green Street Hooligans). Βρισκόμαστε στο 1988 και πριν το Euro της Δυτικής Γερμανίας. Οι ηγέτες των μεγαλύτερων firms συναντιούνται και ο Μπεξ προτείνει να ενωθούν για να πάνε μαζί στη Γερμανία, καθώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν αστειεύονται. Οι αρχηγοί των άλλων δύο ομάδων (που δεν γίνεται ποτέ άμεση αναφορά στις ομάδες τους, αλλά λογικά πρόκειταιγια τους οπαδούς της Μίλγουολ και της Μπέρμινχαμ) θέλουν να ηγηθούν αυτοί των Άγγλων χούλιγκανς και ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι με το… ξύλο.

Η ταινία παρακολουθεί τον Μπεξ στην προσωπική του ζωή και σε όσα κάνει με τους υπόλοιπους συντρόφους του. Ο Γκάρι Όλντμαν που υποδύεται τον Μπεξ είναι αρκετά καλός, έχοντας ως συνήθως αυτό το μάτι που γυαλίζει το οποίο ταιρίαζει γάντι στον τύπο που υποδύεται. Είναι εντυπωσιακή η μεταμόρφωσή του από στοργικό πατέρα σε βίαιο χούλιγκαν από σκηνή σε σκηνή. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένειά του δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη από τις… εξωγηπεδικές του συνήθειες. Δυστυχώς όμως, ένας καλός ηθοποιός δεν αρκεί (αν και η Λέσλι Μάνβιλ είναι αρκετά καλή στο ρόλο της συζύγου). Η ταινία γενικά είναι μέτρια, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική, οι “αντίπαλοι” είναι περισσότερο καρικατούρες παρά χαρακτήρες, ενώ και οι συμπρωταγωνιστές δεν πείθουν. Το κυριότερο όμως είναι η αδυναμία του σεναρίου να σε πείσει γι’ αυτά που βλέπεις. Έτσι, πέρα από τις έντονες σκηνές βίας και την αντιδιαστολή μεταξύ “κανονικής ζωής” και “χουλιγκανισμού” που δίνεται αρκετά πετυχημένα, η ταινία δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα.

Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει και το ριμέικ της ταινίας γυρισμένης αυτή τη φορά από τον Νικ Λαβ δημιουργό του Football Factory. Απ’ ότι λέγεται η ιστορία θα είναι βασισμένη στο πρώτο The Firm αλλά θα έχει πολλές αλλαγές στο σενάριο. Το teaser trailer της νέας ταινίας κυκλοφόρησε πρόσφατα:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Μεγαλέξανδρος του Μέρσεϊσάιντ

Η μοίρα των παλιών ποδοσφαιριστών είναι να μην αφήνουν πίσω εικόνες για το πόσο πραγματικά καλοί ήταν. Λίγοι είναι τυχεροί να αφήνουν δείγματα του ταλέντου τους και των επιτευγμάτων τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για κάποιους από αυτούς που είναι τόσο τεράστιοι ώστε να θεωρούνται από όλους μας σήμερα οι κορυφαίοι χωρίς να τους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζώντας για ένα ακόμα σούπερ-κλάσικο

Οι μέρες πλησιάζουν για ακόμα ένα σούπερ-κλάσικο της Αργεντινής. Τη μάχη που χωρίζει πολλούς Αργεντίνους σε δυο στρατόπεδα, το μεγαλύτερο ντέρμπυ ίσως του κόσμου. Ως συνήθως τα τελευταία χρόνια οι μάχες αυτές λειτουργούν περισσότερο ως παρηγοριά στον άρρωστο με τις ομάδες να είναι σε μέτρια ως κακή κατάσταση με αποκορύφωμα βέβαια τον υποβιβασμό της Ρίβερ.Έχουμε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *