Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Απλά ποδοσφαιρικά μαθηματικά

“…Οι πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης που πήγαν στο γήπεδο είχαν το δύσκολο έργο να σβήσουν την… κόλαση, έστω και αν ήταν μεταξύ των «προνομιούχων» θεατών ενός… καυτού θεάματος. Οι οπαδοί αναλαμβάνουν να ντύσουν στα λευκά τον αγωνιστικό χώρο με χιλιάδες κορδέλες. Τα βεγγαλικά βάφουν κόκκινες τις κερκίδες και δίνουν δουλειά στους πυροσβέστες με τη φωτιά που ανάβουν. Το θέαμα κρατά τρία λεπτά, αλλά η σέντρα του αγώνα χρειάζεται να καθυστερήσει άλλα δώδεκα, μέχρι να απομακρυνθεί όλο αυτό το χαρτί από το τερέν. Ο «κύκλος της φωτιάς» είναι το θέαμα που αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν οι φανατικοί φίλοι του Άρη, όποτε η ομάδα βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο…”

Σημερινό άρθρο στην Αργεντίνικη εφημερίδα ‘Ole’

Όταν εντυπωσιάζονται από αυτή την εικόνα άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στην χώρα που “γέννησε” ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας σύγχρονης οπαδικής κουλτούρας, τότε τα λόγια σχετικά με την ατμόσφαιρα, είναι περιττά. Απ’την άλλη, όταν στον αγωνιστικό χώρο μπαίνουν οι Ρικέλμε και Παλέρμο κι εσύ απαντάς με Σάκη Πρίττα και Κουλουχέρη, τότε η κατάληξη είναι μαθηματικά δεδομένη κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απολαύσεις το γεγονός ότι “στα φιλικά δεν χάνει κανείς”.

Η Μπόκα ήρθε λοιπόν στην Θεσσαλονίκη και απέδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι μέσω απλών και μικρών φάσεων, από αυτές που κάνουν και τον πιο μεθυσμένο οπαδό να συνειδητοποιήσει ότι κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο χάνεις απλά και μόνο γιατί ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Ο Άρης για αντίδραση, υπέγραψε μαζί της 5ετες μνημόνιο συνεργασίας, ελπίζοντας κάποιοι εξ αυτών που απολαύσαμε εχθές με τα μπλε, σύντομα να φοράνε κιτρινόμαυρα..

Κι εγώ κοιμήθηκα το βράδυ με πιο έντονη από ποτέ την αιώνια κρυφή φαντασίωση ότι ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε έρχεται δανεικός στο Χαριλάου για να παίξει πέντε – στις καλές νύχτες φτάνουν και τα δέκα – επιλεγμένα παιχνίδια με τη φανέλα του Άρη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

25 Μαρτίου 1914 – 25 Μαρτίου 2013

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη στον κόσμο – η οποία πιθανόν, κατά βάθος, να οφείλεται στην φύση της σύγχρονης κοινωνίας που προωθεί την επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων και ανυψώνει τον κοινωνικό μιμητισμό και την αποδοχή οποιασδήποτε ιδέας χωρίς ιδιαίτερο εγκεφαλικό ζόρισμα – ότι η σημαντικότερη στιγμή της οπαδικής πορείας ενός ανθρώπου, αυτή που οφείλει να μνημονεύει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το κλάμα

Οι λέξεις μου για τον Άρη έχουν στερέψει εδώ και καιρό, σε αντίθεση με το κουράγιο μου να ασχολούμαι ακόμα. Ευτυχώς εμφανίζονται συχνά-πυκνά κάποιες εικόνες τόσο δυνατές που σε βγάζουν από τη διαδικασία να γράψεις οτιδήποτε, γιατί μιλάνε από μόνες τους, λέγοντας στον καθένα που τις βλέπει αυτά που θέλει να ακούσει, ανάλογα πάντα με […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

24 σχόλια σχετικά με το “Απλά ποδοσφαιρικά μαθηματικά”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Τέτοια μνημόνια είχε υπογράψει κι ο Πετροστάθης πριν καμιά 10αριά χρόνια

  2. Ο/Η Termite λέει:

    μέχρι χθές, έλεγα οτι την καλύτερη ατμόσφαιρα σε ελληνικό γήπεδο την είχαν δημιουργήσει οι ΑΕΚτζήκες στο ΑΕΚ – Μπαρσελόνα. Μετά το χτεσινό, αλλάζω γνώμη πάραυτα.

  3. Ο/Η Ray λέει:

    ela mwre proskinothetimena einai afta… me to levadeiako etsi tha einai to gipedo? giati stin argentini tharw pws kai stin propoinisi tis Boca kapws etsi einai… btw anevainw salonica se liges meres, na perimenw epitropi ypodoxis?

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Παρ’ολο που δεν καταλαβαίνω το “πνεύμα” του σχολιου, στο youtube μπορείς με μια απλή αναζήτηση να βρεις πως ήταν η κερκίδα και με τον ..Λεβαδειακό και με τον ..Πανθρακικό.
    Επίσης, πως ήταν στην πρώτη προπόνηση της ομάδας ή σε διάφορες προπονήσεις στο Καρπενήσι ΚΑΙ την Ιταλία.

  5. Ο/Η Chris λέει:

    Den mporesa pote na katalavw giati prepei oi opadoi twn Arh-Paok na kovoun fleves sto akousma twn leksewn Boca juniors-River plate. Giati tosh fasaria re paidia na ftiaksete thn pio entypwsiakh kerkida k na magepsete tous argentinous les k shmainei aytomata 8a ginete kalyterh omada apo tn Boca. Giati o ka8e pagkiths s’aytes ths omades na 8ewreitai o messias an er8ei se Arh-Paok?? Giati prepei na moiasoume stous opadous ths Boca pou einai gnwstoi gia ta kafrilikia tous k gia tous tsaboukades entos k ektos ghpedwn k na mhn moiasoume stous opadous ths Barcelona, Real ktl(tyxaia anefera aytes ths omades mono epeidh oi opadoi tous einai politismenoi…)
    Υ.Γ. Pws k kanenas epixeirhmatias sth 8es/nikh den skefthke na vgallei mpyra Boca juniors, milame sigourh epityxia. Anti gia nero 8a tn pinane.Vevaia otidhpote k an evgaze stn agora me to logotypo ths Boca anarpasto 8a ginotan me aythn tn moirolatrikh agaph pros tn Boca.. 🙂

  6. Ο/Η duendes λέει:

    Ας τα πάρουμε ένα-ένα:
    Το γεγονός να θαυμάζει κάποιος την Μπόκα και την Ρίβερ είναι απόλυτα φυσιολογικό, από την στιγμή που μιλάμε για δυο απ’τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου και φυσικά της Λ. Αμερικής, άσχετα αν για τον μέσο Έλληνα φίλαθλο ακούγεται ‘κάπως’ γιατί έχει συνηθίσει να βλέπει μόνο Ρεάλ, Μπάρτσα και Λίβερπουλ.

    Το πόρισμα “les k shmainei aytomata 8a ginete kalyterh omada apo tn Boca”, δεν έχει καμία λογική.

    Τέλος, το να θέλεις να κάνεις κερκίδα σαν αυτή των Αργεντίνων, δεν σημαίνει αυτόματα ότι γουστάρεις και το ξύλο και την βια, που έχουν οι Αργεντίνοι (ακόμα και στο sombrero που εκθειάζουμε συχνά την ατμόσφαιρα των γηπέδων εκεί, έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές αρνητικά τις καφρίλες τους). Απλά, γουστάρεις την κερκίδα που κάνουν εντός γηπέδων και θέλεις να ζεις κάτι παρόμοιο.

    Το ότι προσπαθείς να μοιάσεις σ’αυτούς είναι καθαρά θέμα γούστου. Εσένα μπορεί να σου αρέσει η ‘πολιτισμένη’ ατμόσφαιρα στο Μπερναμπέου ή το Καμπ Νου με τα χειροκροτήματα, τα “όλα” και τα παλαμάκια (αν έχεις παει σε ματς και πράγματι σου άρεσε αυτό που έζησες από πλευράς κερκίδας, πραγματικά παω “πάσο”), σε κάποιους άλλους αρέσει περισσότερο η φάση με τους όρθιους, τα χοροπηδηχτά, τα χαρτάκια, τους πυρσούς και τις κροτίδες. Γούστα είναι αυτά..

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχει διαφορά το να παίρνεις κάποια στοιχεία από κάπου με το να αποτελείς κακέκτυπο κάποιου πράγματος.
    Μου θυμίζει λίγο τους Γιαπωνέζους με τις φανέλες της Μάνστεστερ η όλη φάση.
    Προσοχή, δεν λέω ότι δεν είναι τρομερή η ατμόσφαιρα στο Χαριλάου σε αρκετά ματς ή κάτι τέτοιο. Απλά η αφομοίωση με τον μιμητισμό έχει διαφορά, όπως και ο θαυμασμός με την υπερβολή.

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Ο ορισμός του ‘κακέκτυπου’ είναι τελείως υποκειμενικός και καθαρά στο μυαλό του καθενός και επηρεάζεται από συμπάθειες και αντιπάθειες.

    Όλη η φάση της ποδοσφαιρικής κερκίδας παγκοσμίως (αν θέλεις το επεκτείνεις και σε ‘ποδοσφαιρική φιλοσοφία’ γενικότερα – κάποιος που αποφασίζει μια μέρα να αλλάξει φιλοσοφία και να αντιγράψει το σύστημα του Άγιαξ με τις ακαδημίες, είναι κακέκτυπο του;), είναι ένας μεγάλος μιμητισμός στον οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσεις την αρχή στο κάθε πράγμα.

    Στην τελική, ποιόν ακριβώς μιμούμαστε; Την μπάντα που έχει η Μπόκα; Το ‘sos cagon’ της Ρίβερ ή οποιοδήποτε άλλο ρυθμό συνθήματος, που ούτε και ίδιοι οι Αργεντίνοι δεν ξέρουν ποιος πρωτο-έβγαλε; Τον χαμό με τις κροτίδες και τους πυρσούς των Χιλιανών; Όλη την Λατινική Αμερική; Την είσοδο με τα χαρτάκια, που υπήρχε στο Παλέ από την δεκαετία του 80′;

    Μια συρραφή ιδεών είναι η κερκίδα, με αρκετά Λατινοαμερικάνικα στοιχεία συνδυασμένα με Ελληνικά (όπως για παράδειγμα τα πιο γνωστά ‘hit’: το ‘δυνατά-πιο δυνατά’ και το ‘αρης και δεν είμαι καλά’).

  9. Ο/Η Πρίγκηψ λέει:

    ..σχολιάζετε την ατμόσφαιρα σε ένα ‘φιλικό’ παιχνίδι..
    ..εμείς το μόνο που καταλαβαίνουμε ειναι το πόσο λείπει απο τη ζωή των αρειανών ένας αγώνας που μπορεί να σχολιαστεί κι εκτός συνόρων.
    Εκτός κι αν πραγματικά πιστεύετε ότι σε επίσημο παιχνίδι θα βλέπαμε πενήντα καπνογόνα στην εξέδρα…και μερικά λεπτά αργότερα, το απόλυτα ‘τίποτα’ από τον καπνό.

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Και τα συνθήματα και τα καπνογόνα και ότι γίνεται στις κερκίδες από κάπου έχει προέρθει προφανώς. Δεν έγιναν με παρθενογένεση. Κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό. Και συνεχώς στοιχεία από αλλού γίνονται δικά μας και πάει λέγοντας.

    Αυτό που προσωπικά μου φαίνεται άσχημο (και φυσικά δεν έχει να κάνει με αντιπάθειες ή συμπάθειες) είναι η “μαζική” εισροή στοιχείων που φτάνει στα όρια της μαζικής αντιγραφής. Με τη βοήθεια του Ίντερνετ μπορείς να μπεις να δεις βίντεο από άλλες κερκίδες, να ακούσεις τα συνθήματα κτλ.
    Όταν λοιπόν παίρνεις το ένα μετά το άλλο τα συνθήματα, τις μπάντες και προσπαθείς τόσο απεγνωσμένα να μοιάσεις σε κάτι, να γίνεις κάτι άλλο και όχι να κρατήσεις ένα δικό σου στυλ παίρνοντας και ξένα στοιχεία προσωπικά εμένα μου κακοφαίνεται.

    Τον κόσμο του Άρη τον θυμάμαι εντυπωσιακό και στην δεκαετία του ’80 στο Αλεξάνδρειο. Να γίνεται το τζάμπολ και να βλέπεις μόνο κίτρινα χαρτάκια παντού, μεγάλα πανό και μια ατμόσφαιρα καταπληκτική. Εκείνο μου φαινόταν εξίσου εντυπωσιακό και όμορφο και πολύ περισσότερο αυθόρμητο και γνήσιο. Γνώμη μου σαν… εξωτερικός παρατηρητής.

  11. Ο/Η Chris λέει:

    Ayto pou leei o elaith akrivws h8ela na tonisw.

    Den m’aresei to ghpedo na einai ekklhsia duendes, alla den mporw k ta karagiozilikia aytou tou eidous,me tous kapnous-pyrsous-to xarti ygeias k ola ta alla pou 8ymizoun zougla k empolemh zwnh. Ayto den m’aresei k tapeinh mou apopsh se poly kosmo den aresei. Allwste nomizw k tn omada den tn voh8ane se tpt ola ayta, gt h atmosfera varainei k xreiazontai alla 15 lepta na ka8aristei to ghpedo-synepws ksana zestama ktl.
    Dystyxws den mporw na sou anaptyksw thn 8ewria mou gia tn opadismo-fanatismo-organomenous opadous ktl gt 8a eprepe na grafw gia meres, alla 8a symfwnhsw mazi sou oti einai kai 8ema goustou.

    Υ.Γ.1 : H frash “les k shmainei aytomata 8a ginete kalyterh omada apo tn Boca” isws diatypw8hke la8os, h8ela na pw oti prospa8oun me tn atmosfera pou dhmiourgeitai na deiksoun pws k oi opadoi tou Arh-Paok einai to idio fantaikoi(k parapanw)apo tous antistoixous ths Boca. San ena eidos diagwnismou se fanatismo!
    Υ.Γ.2 : Gia tn mpyra Boca den yparxei antidrash opote symperainw oti symfwneis..LOL

  12. Ο/Η duendes λέει:

    Κατ’αρχην, Chris, απ’αυτά που καταλαβαίνω εγώ, για άλλο πράγμα μιλάει ο Elaith και για άλλο εσύ. Στον Elaith δεν αρέσει η ..προσπάθεια μιμητισμού της ατμόσφαιρας των γηπέδων της Λ. Αμερικής ενώ εσένα δεν σ’αρέσει η ατμόσφαιρα των γηπέδων της Λ. Αμερικής (την οποία έχω την εντύπωση ότι συγχέεις συνεχώς και με το κλίμα βιας που επικρατεί κάποιες φορές εντός και εκτός των γηπέδων τους)!

    Το τελικό πόρισμα είναι πως συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, λόγω γούστου. Από εκεί και πέρα διαφωνώ στο οτι δεν βοηθάει την ομάδα μια τέτοια ατμόσφαιρα και μπορώ να παραθέσω εκατοντάδες δηλώσεις ποδοσφαιριστών, από τον πιο γνωστό μέχρι τον πιο ..άμπαλο, που το επιβεβαιώνουν (εκτός αν θεωρήσουμε ότι όλοι είναι ψεύτες που απλά λαϊκίζουν). Απ’την άλλη, μπορώ να σου βρω και αρκετές δηλώσεις παικτών/προπονητών που γκρινιάζουν για κάποιες ‘πολιτισμένες ατμόσφαιρες’ της Ευρώπης, που δεν βοηθάνε την ομάδα λόγω ..υπερβολικού πολιτισμού!

    Τέλος, για το θέμα της “μαζικής” εισροής ξένων στοιχείων, δεν έχω κάτι άλλο να παραθέσω. Όπως το βλέπει ο καθένας. Το σίγουρο είναι ότι προτιμώ να έχω μια κερκίδα που εξελίσσεται και μαζεύει διαρκώς τα καλύτερα στοιχεία – γι’αυτήν – από παντού για να τα προσθέσει στο δικό της στυλ (κλασσικά γνωστά “αυθεντικά” Ελληνικά συνθήματα μπλα-μπλα-μπλα..) παρά μια …αυθόρμητη και γνήσια κερκίδα που σε φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς, τραγούδαει για αρκετή ώρα ένα σύνθημα που στις πρώτες 9 λέξεις τα 5 είναι μπινελίκια προς μια άλλη ομάδα, που δεν είναι καν αιώνιος εχθρός της, όπως αυτή εχθές στο ΟΑΚΑ.

  13. Ο/Η Epivator λέει:

    Αρκετά από τα σχόλια μου θυμίζουν αντιδράσεις σχολιαρόπαιδων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν γιατί είναι χαρούμενοι που δεν πήγαν στην γιορτή που ΔΕΝ τους είχαν καλέσει. Εγώ ζηλεύω αυτούς που ήταν εκεί…

  14. Ο/Η Elaith λέει:

    Αν τα σχολιαρόπαιδα πηγαίνουν Λύκειο και η γιορτή είναι από παιδιά του Δημοτικού, τότε οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτή τη γιορτή, ενώ για τους δεύτερους είναι ότι πιο σημαντικό μπορούν να δουν.

    Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Μαγκιά των οπαδών του Άρη που είδαν τον όλο αγώνα ως τελικό και έκαναν καταπληκτική ατμόσφαιρα σε ένα φιλικό. Δεν βρίσκω παράξενο το να μην συμμερίζεται κάποιος τρίτος τον όλο ενθουσιασμό για έναν φιλικό αγώνα.

    Από εκεί και πέρα, εγώ σαν διαφωνία έχω αυτό που κατάλαβε κι ο duendes. Πριν αρκετά χρόνια είχα φάει κόλλημα και έβλεπα αγώνες μπάσκετ στο ΡΙΚ από το κυπριακό πρωτάθλημα για χαβαλέ. Βλέποντας τις κερκίδες μου φαινόταν ιλαρή η εικόνα με Κύπριους οπαδούς να προσπαθούν να μοιάσουν τόσο με τους δικούς μας εδώ αντιγράφοντας από τα συνθήματα μέχρι τα ανάποδα μπουφάν που ήταν τότε της μόδας εδώ. Κάτι παρόμοιο βλέπω να γίνεται κι εδώ και αυτό τονίζω…

  15. Ο/Η ψαπςλοκ λέει:

    elaith ο λαος ξερεις τι λεει?

    ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ, ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ

  16. Ο/Η Elaith λέει:

    Ως αλεπού λοιπόν σε ενημερώνω ότι τα έχω ζήσει όλα αυτά σε επίσημους αγώνες και σε γήπεδα κατά πολύ μεγαλύτερα.

  17. Ο/Η Chris λέει:

    epivator eimai gayros, den exw kati na zhlepsw apo tn Arh k to teleytaio pou me endiaferei einai poso kayth einai h 8yra 7 k posa kapnogona anapsane gia ena filiko paixnidi. mpala 8elw na vlepw!
    Dystyxws to filiko shmera me tn agglida apedeikse oti eimaste poly pisw sthn eyrwph(parolo pou einai nwris k 1000 alles dikaiologies pou mporw na vrw)

    Ayta gia ta sxoliaropaida k tis alepoudes einai asteia, an to vlepeis etsi sou eyxomai na exeis ka8e xrono thn kalyterh eksedra,thn pio kayth atmosfera, tis perissoteres krotides, to megalytero logariasmo se xarti ygeias apo ton Arvanitidi k oti allo goustarei h Kitrini kardia sou!!

  18. Ο/Η ψαπςλοκ λέει:

    ρε συ elaith 10 ποστ τωρα κατηγορεις τους αρειανους ως φθηνη αντιγραφη οπαδων λατινικης αμερικης κι ομως ΕΣΥ Η ΟΠΑΔΑΡΑ εχεις καταφερει να τα ζησεις αυτα πολλακις σε επισημουΣ αγωνεΣ??

    Μηπως μας γραφεις απο Μπουενος Αιρες ή Μοντεβιδεο?

    Μηπως εισαι Ριβερ και εχεις ακομα νευρα για την περσινη χρονια?

    Μηπως εχεις διαρκειας στο Monumental?

    Μηπως τραβας κανα ιδιαιτερο ζορι με τον κοσμο του ΑΡΗ?

    υγ. κρις, αλλο το οπαδικο, αλλο το αγωνιστικο. εμεις κοιταμε τη δουλεια μας στην κερκιδα. φωνη και παρουσια οπου παιζει ο θεος. ουτε παιχτες ειμαστε ουτε προπονητες.

  19. Ο/Η Elaith λέει:

    καπσλοκ δεν κατηγορώ κανέναν. Τη γνώμη μου λέω, όπως κι εσύ τη δική σου.
    Σε συζήτηση επιπέδου “ποιος έχει τον καλύτερο λαό” όπως αυτές στα comments στο youtube δεν ψήνομαι να μπω γιατί δεν θα βγει άκρη.

    Αν τώρα εσύ νομίζεις ότι για να βρει κάποιος ατμόσφαιρα αντίστοιχη του Χαριλάου των 20.000 οπαδών πρέπει να ξενιτευτεί στο Μοντεβιδέο ή στο Μπουένος Άιρες δικαίωμά σου.
    Προσωπικά έχω ζήσει καταπληκτική ατμόσφαιρα σε επίσημους αγώνες της ομάδας μου τόσο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και στο ΟΑΚΑ. Όπως κι οπαδοί άλλων ελληνικών ομάδων έχουν ζήσει αντίστοιχες στιγμές στο Καραϊσκάκη ή στην Τούμπα π.χ.
    Αν νομίζεις ότι ανήκεις σε μια οπαδική ελίτ που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ευρώπη δικαίωμά σου.
    Ζόρι κανένα δεν τραβάω με τον άρη, και αν διάβαζες θα έβλεπες τι έγραφα για την ατμόσφαιρα στο Παλέ.

  20. Ο/Η Epivator λέει:

    Elaith, όλη η ουσία για μένα είναι στις πρώτες γραμμές της απάντησής σου: “Αν τα σχολιαρόπαιδα πηγαίνουν Λύκειο και η γιορτή είναι από παιδιά του Δημοτικού, τότε οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτή τη γιορτή, ενώ για τους δεύτερους είναι ότι πιο σημαντικό μπορούν να δουν.” Επειδή ακριβώς συμφωνώ μαζί σου, δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο εσύ (ή ο Chris) ασχοληθήκατε εκτενέστατα με μέρος του συγκεκριμένου post του duendes. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάθομαι να ασχολούμαι με το τι έκανε ο 8ος ή ο 11ος του περσινού πρωταθλήματος σε ένα φιλικό παιχνίδι, για αυτό σας παρακαλώ (και τους δύο) αν μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σας ώθησε να σχολιάσετε την ατμόσφαιρα στο Κλεάνθης Βικελίδης.

  21. Ο/Η Elaith λέει:

    Εδώ έχω σχολιάσει τους ψαράδες που απέκλεισαν την ΑΕΛ, γιατί να μη σχολιάσω ένα γεγονός που απασχόλησε μια ολόκληρη πόλη; 🙂
    Δυστυχώς δεν έχω δει ακόμα τον Άρη σε κανέναν παιχνίδι (να’ναι καλά το κονεξτιβί) και δεν μπορώ να σχολιάσω την ομάδα.

  22. Ο/Η Chris λέει:

    File epivator diavazw arketo kairo to sobrero kai pykna syxna kanw kapoio sxolio, eite se post pou aforoun ton olympiako(pragma spanio-na ena parapono :P)eite se opoiodhpote allo. To sygkekrimeno to sxoliasa epeidh exw tn aporia pou diatypwsa tn prwth fora pou anafer8hka sto 8ema. To idio 8a ekana ean sth 8esh tou Arh vriskotan o Paok, h Aek,h omada me ta prasina ktl..

  23. Ο/Η balkou λέει:

    Να’παιζε ο Άρης κάποιο επίσημο ματς και απ’τη χαρά τους οι οπαδοί να ήθελαν να το δείξουν έμπρακτα μ’ όλον αυτό τον πανικό, κατανοητό. Δεν έπαιζε.
    Η όλη φάση με το μνημόνιο κλπ μου κάνει για- υποσυνείδητη για μερικούς, εν συνειδήσει για άλλους- προσπαθεια να πείσουμε τους Αργεντίνους ότι το άλτερ ίγκο τους στην Ευρώπη είναι η ομάδα και ο λαός του Άρη. Ή ότι θα το δει ο Ρικέλμε και του χρόνου θα’ρθει να παίξει σ’ εμάς, ανεξαρτήτως μπαγιόκου ή αγωνιστικών στόχων.
    Ίσως το λέω αυτό γιατί με επηρρέασαν αρνητικά αρκετά δημοσιεύματα στα ρεπορτάζ Άρη των εφημερίδων. Εγραφε η μια για “το Κλεάνθης Βικελίδης που είναι γνωστό (που? στην ευρύτερη περιοχή του Χαριλάου?) ως Μπομπονέρα της Ευρώπης” ή για “ατμόσφαιρα που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου”, όταν πχ στη γειτονική μας Ιταλία, ανάθεμα κι αν ξέρουν το τελικό αποτέλεσμα και μόνο. Το κάλυψαν οι Αργεντινοί γιατί έπαιζε η μια απ’τις μεγαλύτερες ομάδες τους, αλλά είναι too much να το θεωρήσουμε “παγκόσμιο γεγονός”. Πείτε μου ότι δεν είναι υπερβολές τα παραπάνω.
    Συμφωνώ με τον ντουέντες πάντως, για το αντίθετο που είδαμε στο ΟΑΚΑ. Τα συνθήματα-βρίσιμο (μετά παραπονιόμαστε γιατί δεν τραγουδάει το υπόλοιπο γήπεδο) και το ανορθόγραφο “υπεράνω” πανώ με την Μπόκα και την Κόκα (σε γραμματοσειρά Κόκα Κόλας). Λες και ήταν διαγωνισμός γραφικότητας με διαφορετικους τρόπους.
    Το μόνο κοινό στοιχείο, η παρουσία των Αργεντίνων με το απλό ουσιαστικό ποδόσφαιρό τους που μας έδειξαν πόσα καρβέλια πρέπει να φάμε ακόμη. Είτε για να μας βγαίνει αυθόρμητα η χαρά, είτε για να το παίζουμε υπεράνω και να χρειαζόμαστε όντως Κόκα για να αντέξουμε το ελλεεινό θέαμα…

  24. Ο/Η dentaris λέει:

    Eστω και καθυστερημενα,ας πω και εγω την αποψη μου.

    Μου φαινεται απιστευτο πως επικεντρωνομαστε στο αν η κερκιδα του ΑΡΗ μιμειται αλλες της Λατινικης Αμερικης κτλ.

    Στην ποδοσφαιρικη Ελλαδα των επεισοδιων και των δακρυγονων,της μαλαματινας,της απιστευτης βωμολοχιας και της συνεπακολουθης απομακρυνσης της οικογενειας απο τα γηπεδα,η κερκιδα του ΑΡΗ-μαθαινοντας απο τα αμαρτηματα του παρελθοντος-τα τελευταια χρονια δειχνει το δρομο.

    Αντι να επικροτησουμε κινησεις οπως η μπαντα σε αντιδιαστολη με τα υβριστικα,τις κορδελες και τα χαρτακια σε αντιθεση με τ μπουκαλια κ τις πετρες,κριτικαρουμε το γνησιο της κερκιδας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *