Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η Τρίτη ημέρα της δημιουργίας

ninis

Διαβάζω πως ο Τεν Κάτε λέει σκέφτεται να χρησιμοποιήσει στο Βιθέντε Καλντερόν Ζιλμπέρο και Σιμάο για αμυντικά χαφ, μπροστά τους δεξιά Σαλπιγγίδη, αριστερά Λέτο, κεντρικά Κατσουράνη και «φουνταριστό» τον Σισέ.
Κατ αρχήν να πω ότι για μένα το παιχνίδι αυτό προσφέρεται για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια. Θέμα πρόκρισης δεν τίθεται, αυτή έχει χαθεί απ το ΟΑΚΑ, για να μην πω από την … κλήρωση.
Κατά συνέπεια, θα ήταν καλό να δούμε πώς η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο απελευθερωμένη από κάθε ίχνος άγχους για το αποτέλεσμα.
Θέμα οχύρωσης για να διασφαλιστεί διά της άμυνας ένα τιμητικό αποτέλεσμα επίσης δεν τίθεται. Οσοι δεν το έχουν καταλάβει, εδώ και δύο χρόνια δεν αποτελεί η αμυντική γραμμή το δυνατό σημείο του Παναθηναϊκού. Αν ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει κάτι καλό σαν ομάδα, αυτό είναι απ τη μέση και μπροστά.
Η τριπλέτα Σαλπιγγίδη – Σισέ – Λέτο είναι πραγματικά πολύ καλή. Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι στον τομέα της δημιουργίας, καθώς απουσιάζει το επιτελικό χαφ που θα περάσει σωστά τη μπάλα μπροστά, πολύ δε περισσότερο όταν έμεινε και στην Αθήνα τραυματισμένος ο Γιώργος Καραγκούνης.
Στη σκέψη του Τεν Κάτε, ενδεχομένως αυτό το ρόλο να κληθεί να τον παίξει ο Κώστας Κατσουράνης. Εκτιμώ πως ο διεθνής μέσος δεν έχει ούτε την ταχύτητα, ούτε την αντοχή να πάρει μόνος του αυτό το βάρος. Με δύο χαφ πίσω του που ελάχιστα συμβάλουν στο δημιουργικό κομμάτι και τον ίδιο να είναι περισσότερο ανασταλτικός παρά δημιουργικός μέσος, μάλλον πάλι θα δούμε το γνωστό έργο των μακρινών ψηλών μπαλιών απ την άμυνα προς το κεφάλι του Σισέ, ένα στυλ παιχνιδιού που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των Ιφαλούσι και Χέϊτινγκα. Δύο αμυντικών που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όταν η μπάλα βρίσκεται στο χόρτο και ειδικά όταν δεν «κουβαλιέται» αλλά κυκλοφορεί γρήγορα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, εγώ θα πρότεινα στον Τεν Κάτε να αφήσει έναν εκ των Σιμάο, Ζιλμπέρτο (τι λέω τώρα…) στον πάγκο, να τραβήξει δεύτερο αμυντικό χαφ τον Κατσουράνη και να περάσει σε ρόλο επιτελικού χαφ – κρυφού κυνηγού τον Σωτήρη Νίνη. Είναι καιρός να πάρει τις ευκαιρίες του ο μικρός, ένας παίκτης που νομίζω πως κεντρικά λειτουργεί καλύτερα απ ότι στις πτέρυγες και που «βλέπει» γήπεδο. Αν ο Νίνης δεν λογαριάζεται σαν βασικός ούτε σε ένα τέτοιο παιχνίδι «φιλικού» χαρακτήρα, δεν ξέρω σε ποιό άλλο θα μπορέσει να παίξει.
Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ο Καραγκούναρος ένα απλό διάστρεμμα έχει …

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Champions League, we love 1-1-8, ελληνικό ποδόσφαιρο, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια πάσα

Σεζόν 3, επεισόδιο 29, τίτλος “Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα”: Η διαφαινόμενη μονομαχία Ινιέστα-Μπέκαμ στη μια πλευρά του γηπέδου στο Παρίσι θα τερματίσει όλες τις πιθανές πτυχές της λέξης ‘στυλ’. Δεν έχω διαβάσει το ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα αλλά κάτι μου λέει ότι τον Ζλάταν τον Ιμπραίμοβιτς θα τον αναλάβει προσωπικά ο Πικέ. “Εδώ βλέπετε τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Καραγκιόζης

«Είμαι ένας γραφικός συγγραφέας. Αν και έψαξα στα λεξικά, δεν πολυκατάφερα να βρω τη σημασία αυτής της λέξης, μου αρέσει απλά ο αέρας της. Πάντα ονειρευόμουν να γράψω για άλλα πράγματα. Ονειρευόμουν να γράψω για ιππότες, για κάποιους στρατούς που, πριν από τριακόσια χρόνια, ένα πρωί γεμάτο ομίχλη, στις δύο άκρες μιας σκοτεινής κοιλάδας, ετοιμάζονταν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

18 σχόλια σχετικά με το “Η Τρίτη ημέρα της δημιουργίας”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    Αυτήν την απορία την έχω από τα μέσα του καλοκαιριού, που διώξατε τον Κλέιτον:
    Ποιός είναι ο αναπληρωματικός κεντρικός επιθετικός χαφ του Παναθηναικού; Υπάρχει κανένας ή μόνο αμυντικά χαφ και ακραίος έχει;

  2. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Υπάρχει
    Ο Γιώργαρος
    Ο Καραγκούνης
    Ο τυπάρας
    Θες κι άλλους;
    Μην αισθάνεται και ανασφάλειες το … άγαλμα…

  3. Ο/Η Miristis Pitogiron λέει:

    Υποθέτω ότι φοβήθηκε λίγο με την αμυντική λειτουργία της ομάδας, όταν έπαιξε στο 2ο ημίχρονο με 2 αμυντικά χαφ, οπότε ίσως ποντάρει σε κάποιο γκολ από στημένη φάση και να γίνει πιο επιθετικός μετά. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να σκέφτεται να πιέσει ψηλά, ποντάροντας σε κάποιο κλέψιμο εκεί στο κέντρο και σε γρήγορο ξεπέταγμα της επιθετικής τριπλέτας.

    Όπως και να το κάνουμε η Ατλέτικο δεν πρόκειται να κάτσει πίσω με γεμάτο το Βιθέντε Καλντερόν, ούτε νομίζω ότι είναι στο DNA της. Οπότε λίγο σύνεση στην αρχή δεν νομίζω ότι βλάπτει και μετά ας γίνει ροντέο το ματς. Ίσως βέβαια να είναι αργά τότε αλλά anyway.

    Εγώ πειράζει που θα ήθελα να δω τον Νίνη στη θέση του πλέον φορμαρισμένου παίκτη μας, Σαλπιγγίδη? Όση δύναμη κι αν έχει βάλει φέτος, δύσκολα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στον άξονα.

  4. Ο/Η Miristis Pitogiron λέει:

    Για τη δύναμη του Νίνη μιλάω στο τέλος. Όλο επιβεβαιώνεται αυτή η φιλόλογός μου, που έλεγε: “Miristi pitogiron αν δεν μάθεις να γράφεις σωστά, δεν θα επιβιώσεις στον σκληρό κόσμο των blogs ως σχολιαστής”… 🙂

  5. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Με δύο αμυντικά χαφ από πίσω του να τον υποστηρίζουν δεν νομίζω να χρειάζεται να βάλει τόση δύναμη.
    Διά διαφωνώ γιά τον γενικότερο συλλογισμό σου. Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του παιχνιδιού αυτός.
    Μόνο που θεωρώ πως σε ένα τέτοιο παιχνίδι η καλύτερη άμυνα θα είναι η επίθεση.
    Διώχνοντας απλά τη μπάλα δεν θα κάνεις τίποτα.
    θα τους κουβαλήσεις όλους γύρω-γύρω απ την περιοχή σου

  6. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    χα χα χα
    Το κατάλαβα ότι έλεγες γιά το Νίνη
    Είμαι δυνατός στους … πιτογύρους 😉

  7. Ο/Η duendes λέει:

    Όσο κι αν συμφωνώ απόλυτα με την γενικότερη φιλοσοφία στην οποία αναφέρεσαι Νίκο, το να περιμένεις από τον Παναθηναικό να βγει να κάνει ‘πανηγύρι’ το ματς ΜΕΣΑ στο Καλντερόν είναι σκέτη αυτοκτονία.

    Νομίζω ότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο Τεν Κατε (όπως γράφει κι Αυτός που Μυρίζει τους Γύρους μας), θα βάλει το βράδυ το dvd του αγώνα στο Μιλάνο πέρσι και θα ονειρευτεί μετά στο κρεβάτι, ένα γκολ από στημένο νωρίς, μαζική καλή άμυνα σ’ολο το ματς και μια αντεπίθεση στο τέλος. Και μετά αποχώρηση από την αίθουσα Τύπου με την ατάκα “δεν είμαι απλά νικητής, είμαι Θεος”.

  8. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ναι ρε παιδιά
    Δεν είπα τί θα κάνει ο Τεν Κάτε
    Τί θα έκανα εγώ λέω

  9. Ο/Η Miristis Pitogiron λέει:

    Ο Χενκ φαίνεται διαβάζει το blog και έβαλε το DVD του Μιλάνου που το πρότεινε ο Duendes, οπότε σκέφτεται λέει να παρατάξει την ομάδα με τον Ζιλμπέρτο center back σε ένα 5-3-2 (όπου βέβαια βαφτίζεται 3-4-3, για να μην φανούμε και αμυντικογενείς).

    Είπαμε κι εγώ είμαι fan της σύνεσης σε τέτοια ματς αλλά 2 γκολ θέλουμε κι όχι 1. Άσε που βλέπω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσουν έξω από την περιοχή και να πετάξουν αυτοί το πρώτο γκολ, οπότε μετά θα παρακαλέσουμε τους υπεύθυνους του γηπέδου να παίζουν από τα μεγάφωνα στο repeat και στη διαπασών, το Run Like Hell των Pink Floyd…

  10. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εεεεεεεεεεετσι 🙂

  11. Ο/Η koursaros λέει:

    Διαφωνώ ότι έχει να επιδείξει κάτι καλό από την μέση και μπροστά.Που τα είδατε τα καλά από την μέση και μπροστά?Είδατε κανα συνδυασμό της προκοπής,κανένα αυτοματισμό σε 4 ματς που έδωσε?Το μόνο ματς που βλέποταν ήταν με ατλέτικο και κει λόγω κλάσης του αντίπαλου.
    Ο μόνος ποιοτικός είναι ο λέτο χωρίς αυτόν ο παο δεν μπορεί να απειλήσει κανέναν αντίπαλο.
    Τώρα κάτι σαλπιγγίδηδες,σιμαο,κατσουράνηδες κλπ που απλά παίζουν με πάθος γιατί από τεχνική είναι μυρωδιάδες μην τους κάνουμε και παγκόσμιας κλάσης παίκτες ρε παιδιά έλεος παικτάκια της σειράς είναι.

  12. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Μάλλον διαβάζεις ό,τι θέλεις φίλε μου.
    Γράφω πως σε σχέση με αυτό που έχει απ τη μέση και πίσω ο ΠΑΟ, αυτό που έχει απ τη μέση και μπροστά είναι καλύτερο.
    Αλλά μην τους βγάλουμε όλους άχρηστους.
    Ούτε παγκόσμιας κλάσης είναι αυτοί που αναφέρεις, ούτε γιά πέταμα.
    Μιά χαρά είναι γιά Ελλάδα και οι 3 τους.
    Ξέρεις πολλούς καλύτερους απ τους “Σιμάο, Σαλπιγγίδηδες, κατσουράνηδες” δηλαδή;

    ΥΓ. Οι δύο απ τους 3 βέβαια, είναι … απ τη μέση και πίσω, μάλλον θα σου ξέφυγε, ή σκοπίμως δεν ήθελες να γράψεις τίποτα γιά τον Σισέ …

  13. Ο/Η koursaros λέει:

    Πως το είδες εσύ ότι το πίσω είναι πιο χάλια απο το μπροστά?
    Πίσω με ενα ωραίο 5-3-2 και το ζιλμπερτο έξω δεν τρως γκολ εύκολα(Πέρσυ στο μαδριγάλ έπαιξε έτσι).
    Από τη στιγμή που τα χαφ σου και οι επιθετικοί σου δεν μπορούν να κρατήσουν μπάλες,δεν μπορούν να κοντρολάρουν εύκολα,να πασάρουν σωστά,κάνουν εύκολα το λάθος και εκτίθεται μετά ο βύντρα και ο κάθε βυντρα.
    Τον σισέ δεν τον κρίνω ακόμα αν και τα πρώτα δείγματα γραφής(όχι πως παίζει αυτός αλλά πως τον παίζει η ομάδα) δεν είναι θετικά.Πιστεύω έτσι θα τραβήξει η χρονιά του να κηνυγάει τις καμινάδες του καραγκούνη και του κατσουράνη.

  14. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εγώ είδα πέρυσι και με την Βέρντερ εκτός έδρας και με την Ιντερ κατοχή μπάλας γύρω στο 48%. Δεν το πετυχαίνεις αυτό μόνο με την άμυνα.
    Απ την άλλη ο Παναθηναϊκός πέρυσι είχε την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Σου αλλάζω τώρα διοργάνωση, αλλά το κάνω γιατί τελικά πέρα από τις πορείες στην Ευρώπη που καλό είναι να γίνονται, αυτό που μετράει πιό πολύ γιά ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός είναι το πρωτάθλημα.
    Αν κάτι τον “κρέμασε” και πέρυσι ήταν η αδυναμία του να κρατήσει κάποια μικρά σκορ στο ΟΑΚΑ.
    Γιά τον τρόπο αξιοποίησης του Σισέ δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει καλά επιτελικά χαφ γιά να τον αξιοποιήσει όπως πρέπει.
    Αλλά φαντάζομαι να μην τον θεωρείς παικτάκι της σειράς σαν τον Κατσουράνη, τον Σαλπιγγίδη και τον Σιμάο, ε;

  15. Ο/Η puyol λέει:

    @EXARCHIOTIS:Αν είσαι ο Guardiola κ έχεις να αντιπαρατάξεις σε Aguero, Forlan, Simao κ Maxi τους Henry-Messi-Xavi-Iniesta κλπ συμφωνώ ότι η αντιμετώπισή σου πρέπει να είναι “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” αλλά όταν είσαι ο Ten Cate κ έχεις να αντιπαρατάξεις τν Σάλπι, τν Κατσούρ, τν Messi της Ελλάδας(Νίνη) κλπ (δν το λέω ειρωνικά) τότε αν το δεις έτσι το ματς στα μάτια μου ισοδυναμεί με αυτοκτονία!!!
    Μου θυμίζει σαν λογική αυτό που είχε κάνει ο δον Λορέντσο στο ματς ΑΕΚ-Sevilla (στο ΟΑΚΑ), άρπαξε τα 4 με συνοπτικές διαδικασίες κ ευτυχώς που σταμάτησαν εκεί οι άλλοι γιατί μπορούσε να γράψει πολλά περισσότερα…Επίσης δν βλέπω τν Atletico να το παίρνει στο χαλαρό (ούτε πρωτάθλημα έχουν αρχίσει να πεις ότι θα ξεκουράσει κάποιους βασικούς όπως πχ αν τους πετύχαινες Οκτώβρη-Νοέμβρη κ είχε φουλ υποχρεώσεις) συν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν κ θέλουν οπωσδήποτε τα λεφτά του τσου λου τους κάνει ακόμα πιο σοβαρούς κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια κ προσοχή για να φύγεις με αξιοπρεπές αποτέλεσμα από κει κ όχι με καμιά “φιλική” 4άρα που θα σ’επηρεάσει κ στο πρωτάθλημα. Τους βλέπω να μπαίνουν δυνατά να βάζουν 2-3 (ελπίζω όχι περισσότερα) κ να τραβάνε χειρόφρενο. Αλλά αν εσύ πάς να τους το παίξεις ιστορία δν σε φοβάμαι ήρθα να επιτεθώ κλπ δν ξεμπλέκεις.
    Για να το κλείσω συμφωνώ 100% ότι ο Νίνης πρέπει να πάρει ευκαιρίες κ μάλιστα να τις πάρει όχι στο πλάι(ειδικά τώρα που έχει χάσει τν έκρηξη που έδειξε στο ξεκίνημα κ μέχρι να τν ξαναβρει,αν τν ξαναβρει…) αλλά στον άξονα (έχει πάσα, δουλεύει τα δύο πόδια, σηκώνει κεφάλι βλέπει γήπεδο, δοκιμάζει τα πόδια του έξω απτην περιοχή δν διστάζει…) νομίζω τν έχει τν θέση πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλον στον σημερινό ΠΑΟ αλλά ας τις πάρει τις ευκαιρίες του από Κυριακή (κάτι που δυστυχώς δν το βλέπω γιατί ο “Γιώργαρος” ξέρουμε ότι θα “σφίξει τα δόντια κ θα αγωνιστεί”).

  16. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Τελικά το ποδόσφαιρο είναι απρόοπτο άθλημα.
    Και επιθετικό σχήμα παρέταξε ο Τεν Κάτε και δεν διασύρθηκε και οι άλλοι βαριόντουσαν και τον κρέμασε (πάλι) η άμυνα
    Και έτσι είδαμε απρόσμενα ένα άθλιο παιχνίδι…

  17. Ο/Η koursaros λέει:

    Το επιθετικό και αμυντικό σχήμα για μένα δεν υφίσταται σαν ποδοσφαιρικός όρος.Τι πάει να πει επιθετικό σχήμα?Αυτα μέσα στο γήπεδο φαίνονται.Δεν είδα κανένα αριστερό ή δεξί μπακ να βοηθάνε στην ανάπτυξη ή κανενα σέντερ μπακ να ανέβαζει μέχρι το κέντρο τη μπάλα όπως έκανε ο χαιτιγκα ή ο λόπες ακόμα και ο ουιφαλούσι και έτσι είχαν περισσότερες εναλλακτικές στη πάσα.
    Η μπάλα στο κατσουράνη έξω από τη περιοχή μας και από κει πυροβολισμός στο σισε.Γενικά αργό κέντρο.

    ΥΓ:Συμφωνώ εν μέρει για το πως έχασε πέρσυ το πρωτάθλημα,θα συμπλήρωνα και την αδυναμία του να διευρύνει αυτα τα μικρά σκορ ή ακόμα να γυρίσει παιχνίδια.

  18. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Επιθετικό σχήμα γιά τον Παναθηναϊκό σημαίνει να μην παίζουν ταυτόχρονα 3 αμυντικά χαφ και 3 στόπερ.
    Τώρα τα πλάγια μπακ δεν υφίστανται καθόλου.
    Οι αμυντικοί της Ατλέτικο κατέβαζαν τη μπάλα μέχρι το κέντρο γιατί δεν δέχονταν κάποια αποτελεσματική πίεση.
    Πίεση γιά την … υποχρέωση ήταν αυτή, όχι γιά την ουσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *