Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Mike Bassett: England Manager

mikebasset

Μια που δροσίζει (επιτέλους) και οι ταινίες ξαναμπαίνουν δυναμικά στις επιλογές μας (για όσους δεν πηγαίνουν σε θερινούς κινηματογράφους), επιστρέφει η… καλλιτεχνική στήλη του sombrero που ασχολείται με ποδοσφαιρικές κινηματογραφικές ταινίες. Η σημερινή ταινία είναι αγγλική παραγωγή του 2001 και έχει τίτλο “Mike Bassett: England Manager”. Η σκηνοθεσία είναι του Στιβ Μπάρον και πρωταγωνιστεί ο Ρίκι Τόμλινσον στον ρόλο του υπερ-γραφικού προπονητή παλαιάς κοπής Μάικ Μπάσετ.

Η εθνική Αγγλίας μένει χωρίς προπονητή για τους τελευταίους τρεις αγώνες των προκριματικών του Μουντιάλ και ενώ δίνει μάχη για τη 2η προνομιούχο θέση. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίζει να προσλάβει τον προπονητή της Νόριτς, Μάικ Μπάσετ. Η ταινία είναι ουσιαστικά ένα mockumentary που ακολουθεί τον προπονητή και τα κοντινά του πρόσωπα και σατιρίζει γνώριμες καταστάσεις στο ποδόσφαιρο. Από τους δημοσιογράφους, τους οπαδούς και τους παράγοντες μέχρι τους ποδοσφαιριστές σε μια πολύ καλή απεικόνιση της αγγλικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας της εποχής.

Υπάρχουν έμμεσες αναφορές σε πραγματικά πρόσωπα (όπως ο Φέργκιουσον και ο Κλαφ), αλλά και χαρακτήρες που βασίζονται σε γνωστούς ποδοσφαιριστές (π.χ. Σίμαν ή Γκασκόιν). Επίσης κάνουν “cameo” ο Πελέ και ο Ρονάλντο. Κυρίως όμως πρωταγωνιστεί ο Μάικ Μπάσετ με το παρωχημένο τεχνικό του τιμ. Η ταινία έχει αρκετό γέλιο και βλέπεται πολύ ευχάριστα. Προς το τέλος κάπως πέφτει όταν σοβαρεύει λίγο, αλλά είναι ότι πρέπει για ποδοσφαιρόφιλους.

Παρ’ ότι η ταινία είναι αγγλική πολλά πρόσωπα (κατά κύριο λόγο ο Μάικ Μπάσετ) θα μπορούσαν να είναι βγαλμένα από την ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα υπάρχει μια σκηνή που είναι ίδια με αυτή του Αλκέτα Παναγούλια από το Μουντιάλ του 1994:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το θαύμα της Φόρεστ που εμπνέει ακόμα

Στις 13 Οκτωβρίου του 2015 ο σκηνοθέτης Τζόνυ Όουεν κυκλοφόρησε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για την Νότινγχαμ Φόρεστ των δύο σερί Πρωταθλητριών (1979 και 1980) με αδημοσίευτο -μέχρι τότε- υλικό. Σπάνιες συνεντεύξεις του Κλαφ και των παικτών του αλλά και υπέροχη μουσική στο πνεύμα της Βρετανικής περιόδου εκείνων των ετών. Όσοι δεν το έχετε δει κάντε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Little Boy Blue

22 Αυγούστου 2007. Στην Αγγλία ο κόσμος περιμένει τον αγώνα με τη Γερμανία στο Γουέμπλεϊ. Μπορεί να είναι ένα φιλικό, αλλά τα όνειρα του μέσου Άγγλου ποδοσφαιρόφιλου για κατακτήσεις Μουντιάλ χτίζονται από κάτι τέτοια ματς. Άλλωστε «φιλικά» με τους Γερμανούς δεν υπάρχουν και τα παιχνίδια αυτά γράφουν ιστορία. Κάπου στο Κρόξτεθ του Λίβερπουλ, ο μικρός […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Mike Bassett: England Manager”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Φοβερή πλάκα έχει όντως η ταινία.
    Παρότι δεν παίχθηκε στους ελλ. κινηματογράφους κυκλοφόρησε και σε VHS παλαιότερα και σε DVD.

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Ποιό Μουντιάλ του 98 βρε συ:) Την γλυτώσαμε τότε, δεν πήγαμε 🙂

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Πωπω τώρα το είδα… Είσαι κι εσύ όμως ρε αδερφάκι μου. Τίποτα μην αφήσεις να πέσει κάτω.
    :p

  4. Ο/Η balkou λέει:

    Έπεσε κάτω… Στο πόδι μου 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *