Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τσουπέτε: Η μάστιγα των τερματοφυλάκων

suazo

Ο Ουμπέρτο Σουάσο είναι ένας εκ των καλύτερων φορ τα τελευταία χρόνια στην Λατινική Αμερική, που όμως δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ευρώπη μια που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του σε Χιλή και Μεξικό. Και είναι περίεργο σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο είναι τόσο διαδεδομένο μέσω του Ιντέρνετ, να υπάρχει ένας τόσο σπουδαίος επιθετικός που είναι σχεδόν άγνωστος εκτός  Αμερικής.

Ο Σουάσο, γεννημένος το 1981 στη Χιλή, ξεκίνησε παίζοντας μπάλα στη γειτονιά του μέχρι να τον ανακαλύψουν. Πήγε στα 16 του στην Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, αλλά γύριζε δανεικός από δω κι από κει. Το 2000 υπέστη κάταγμα περόνης και έχασε το παγκόσμιο κάτω των 20, γεγονός που τον άφησε πολύ πίσω. Επόμενη ομάδα του ήταν η Άουνταξ Ιταλιάνο και για πρώτη φορά ο Σουάσο έπαιξε στην Α’ Εθνική. Με 39 γκολ σε 62 ματς πήρε μεταγραφή για την μεγάλη Κόλο Κόλο, ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Χιλής για πρώτη φορά. Στην Κόλο Κόλο βγήκε πρώτος σκόρερ σε Απερτούρα και Κλαουζούρα (2006/07) με συνολικά 34 γκολ, αλλά και πρώτος σκόρερ στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Το ασταμάτητο σκοράρισμά του (70 γκολ σε 75 αγώνες) ανάγκασε την Μοντερέι να δαπανήσει 5 εκατομμύρια για να τον αγοράσει. Μόνο που το ξεκίνημά του εκεί ήταν κακό, με τον κόσμο να απογοητεύεται. Παραλίγο να καταλήξει στην Ιντεπεντιέντε, αλλά η Μοντερέι (ευτυχώς γι’ αυτή) ζήτησε πολλά από τους Αργεντίνους.

https://youtu.be/16zurycVQ-8

Ο Σουάσο μένει τελικά στο Μεξικό και υπόσχεται ότι θα απαντήσει με γκολ και ότι θα τα δώσει όλα μέσα στο γήπεδο. Στην Κλαουζούρα toy 2008 σκοράρει 16 φορές σε 19 αγώνες και βγαίνει πρώτος σκόρερ και η καριέρα του παίρνει ξανά τα πάνω της. Κατακτάει τα πάντα στο Μεξικό και γίνεται πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Παράλληλα, με τον Μπιέλσα προπονητή της εθνικής Χιλής, ο Σουάσο βγαίνει πρώτος σκόρερ στον όμιλο της Νοτίου Αμερικής για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 με 10 γκολ. Πάνω που ετοιμάζεται να κάνει τη διαφορά στο Μουντιάλ, τραυματίζεται και δεν είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή, χάνοντας ουσιαστικά το τραίνο για μια καλή μεταγραφή στην Ευρώπη. Ίσως αυτή να ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή στην καριέρα του. Αυτή που από τοπικό είδωλο δεν τον μετέτρεψε σε παγκόσμια διασημότητα.

suazo4

Ο Σουάσο έμεινε γνωστός με το όνομα “Τσουπέτε” που μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά απλά σημαίνει …πιπίλα. Ένα άλλο παρατσούκλι είναι και το “καραφλός γκολεαδόρ” που περιγράφει σε δυο λέξεις κατά πολύ τον ποδοσφαιριστή. Ένας… άλαιμος και κοντός ποδοσφαιριστής με ύψος 1.72, αλλά πολύ δυνατός και γρήγορος. Μοιάζει με ένα καραφλό πιτ-μπουλ που ξέφυγε από την αυλή ενός σπιτιού. Στο σουλούπι φέρνει κάπως στον Ρούνεϊ, αλλά μάλλον με μερικά παραπάνω κιλά. Αρκετά τεχνίτης με πολύ δυνατό σουτ και καλές θέσεις, ο Σουάσο δεν μασάει στο στο σκληρό παιχνίδι βάζοντας γκολ στα οποία πολλές φορές τραβάει τα πάνδεινα ανάμεσα σε σκληροτράχηλους αμυντικούς που προσπαθούσαν να του κόψουν την μπάλα. Η επιτομή του (ποδοσφαιρικά) αλητάμπουρα Λατίνου επιθετικού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ήπειρος των τρελών

Το ποδόσφαιρο λατρεύεται με πάθος σχεδόν σε όλο τον πλανήτη αλλά σε λίγα μέρη το πάθος αυτό φτάνει στα επίπεδα που συναντάει κανείς στη Λατινική Αμερική. Όπως είναι φυσικό, η υπέρμετρη αυτή λατρεία του έχει ως αποτέλεσμα συχνά-πυκνά οι άνθρωποι να ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δίπλα ακριβώς στο Μπουένος Άιρες, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα άλλα τρένα να περνούν…

Ο κόσμος σιγά σιγά αυξανόταν. Η ώρα ήταν κάπου ανάμεσα στις 8 και 9 το βράδυ και στο σταθμό Μίρφιλντ του Γιόρκσαϊρ όλοι περίμεναν το επόμενο τρένο. Ανάμεσά τους και ένας πιτσιρικάς. Μόνος, βυθισμένος σε σκέψεις. Αν κάποιος έδινε λίγη παραπάνω σημασία, ίσως να παρατηρούσε ότι ο νεαρός καθόταν πολύ κοντά στην άκρη της πλατφόρμας, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Τσουπέτε: Η μάστιγα των τερματοφυλάκων”

  1. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    Μπραβο ρε παιδια που οχι απλα ξερετε (αυτο ελειπε) αλλα αναδεικνυετε αυτην την παιχτουρα! Καψουρα ο τυπος!

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Το κείμενο αν δεις είναι από το… 2009.
    Παλιά καψούρα ο παίκτης.
    Απλά το επικαιροποιήσαμε κάπως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *