Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Παραμύθι δίχως γήπεδο

maketo

Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν μια ποδοσφαιρική ομάδα σε μια χώρα που οι περισσότερες ομάδες ονειρεύονται κάποια μέρα να φτιάξουν καινούργιο δικό τους γήπεδο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καμία, εκτός από μία που οι οπαδοί της λένε πως έχει αλλά στην πραγματικότητα το έχει ο ιδιοκτήτης της και κάποιος Λαυρέντης (όχι Μαχαιρίτσας).

Η ομάδα της ιστορίας μας λοιπόν, έπαιζε σ ένα παλιό γήπεδο που ναι μεν δεν ήταν δικό της αλλά ήταν σαν δικό της, μέχρι που κάποια μέρα ο πρίγκηπας Τσουγκρανίτσας, σχεδόν αφεντικό τότε της ομάδας, αποφάσισε να το γκρεμίσει γιατί είχε απατηλές προεκλογικές διαβεβαιώσεις πως θα φτιάξει αμέσως καινούργιο.

Το γκρέμισε λοιπόν αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σ αυτή τη χώρα, οι προεκλογικές υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και από τότε η ομάδα της ιστορίας μας δεν απέκτησε δικό της γήπεδο.

Υπήρξαν όμως στιγμές που η κατασκευή νέου γηπέδου έμοιαζε εφικτή σε τέτοιο σημείο που τα αφεντικά της ομάδας (άλλαξαν τόσα πολλά σε τόσο λίγα χρόνια που κι εγώ θα μπερδευτώ αν προσπαθήσω να τα απαριθμήσω) έρχονταν σε επαφές με κατασκευαστικές εταιρίες και ζητούσαν προσφορές γιατί το έργο θα ξεκινούσε άμεσα.

Όπως μια φορά που φαινόταν σχεδόν σίγουρο πως η ομάδα θα χτίσει γήπεδο στην Τενεκεδούπολη, ένα προάστιο της πρωτεύουσας της χώρας μας, τόσο βέβαιο, που ο τότε πρόεδρος της ομάδας, ο δημοφιλής Θέμης, όχι μόνο ήρθε σε επαφή με κατασκευαστική εταιρία (των αδερφών Κυπριόπουλων, έτσι λέγονταν οι εργολάβοι) αλλά προκατέβαλε ένα ποσό της τάξης του ενός με ενάμιση εκατομμυρίων μνών (το νόμισμα της χώρας αλλά και πολλών άλλων χωρών) για τις προμελέτες και άλλες σχετικές προκαταρκτικές εργασίες.

Το γήπεδο δεν κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά φυσικά οι Κυπριόπουλοι δεν είχαν κανένα λόγο ούτε υποχρέωση να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που πήραν, αφού άλλωστε αυτοί υποτίθεται πως έκαναν την δουλειά τους, το αν δεν χτίστηκε το γήπεδο ήταν πρόβλημα άλλων και όχι δικό τους.

Τα χρόνια πέρασαν, ο δημοφιλής Θέμης απεχώρησε απ τον προεδρικό θώκο της ομάδας η οποία σήμερα αντιμετωπίζει (όπως και παλαιότερα) οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός της χώρας του παραμυθιού μας, «δύο Κυπριόπουλων μύριοι έπονται!»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μάκης ‘Big Mac’ Ψωμιάδης: Τα tweets

Σύμφωνα με μια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα σε όλα τα αθλητικά σάιτ ο Μάκης Ψωμιάδης, γνωστός στην πιάτσα και ως “Μάκαρος”, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ακολουθούν μερικά tweets από κάποια από τα ‘κατορθώματα’ του τα τελευταία χρόνια. Για τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να ανατρέξει κανείς σε αστυνομικές αναφορές, μαρτυρίες από τη χούντα και αθλητικές εφημερίδες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέχρι το τέλος με ψηλά το κεφάλι

Από τότε που πρωτοείδα την κιτρινόμαυρη φανέλα, από τότε που πρωτοπάτησα στη Φιλαδέλφεια, από τότε που είδα τον Δικέφαλο Αετό Μέχρι το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη στο 89′ Μέχρι το ντου των ηλιθίων Μέχρι τις 4αρες και τις 5αρες των μεταμορφωμένων αντιπάλων που παραλίγο να χτυπήσουν πλέι-οφ και τους έπαιζαν στο 1.30 Μέχρι τους ευσυγκίνητους παίκτες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 σχόλια σχετικά με το “Παραμύθι δίχως γήπεδο”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Το παιχνίδι χάθηκε αφ’ ενός όταν δια μαγείας βγήκε από το φάκελο του 2004 για να γίνει το κοκκαλισκάκη και στη συνέχεια όταν ο ΓιανΓραν δεν υπολόγιζε τους… λάτρεις της φύσης της Ν.Φ. και νόμιζε οτι αρκούσαν οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ

  2. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ναι αλλά το παραμύθι μας δεν έχει σχέση μ αυτό αλλά μ ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο!
    Γιατί τα λεφτά που δόθηκαν στην κατασκευαστική δεν βγήκαν φυσικά απ την τσέπη του τότε προέδρου.
    Τον διάβολο μέσα τους έλαβαν αυτοί που το αφεντικό τους έψαχνε “συμπαίκτες” και τώρα πέφτει μεγάααααλο ξεσκόνισμα.
    Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν όλα τα λαμόγια.
    Και τα μεγαλύτερα λέει, ήταν αυτά των … χαμηλών τόνων.
    Αυτά τα τεχνοκρατικά που απλώς έκαναν διαχείριση 😉
    Και που βασιζόμενα στην απόσταση του “φυσάει βοριάς απ τον νοτιά” μάσησαν με χρυσές μασέλες τον (υποτίθεται) δικό τους άνθρωπο
    Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
    Εγώ δεν λέω άλλα, σε λίγο άλλωστε θα ασχοληθούν άλλα μεγέθη μεγαλύτερα του sombrero με αυτές τις “λεπτές” υποθέσεις 😉

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Μιλάμε για Ντα Κάπο εργολάβους από μεγάλο νησί;

  4. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Τα ριάλια ριάλια ριάλια
    τα σελήνια μονά τσε διπλά 😉

  5. Ο/Η balkou λέει:

    δηλαδή με 1-1,5 εκ. … μνες, φτιάχνεις γήπεδο?

  6. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Οχι αλλά πληρώνεις προμελέτες, κάνεις αποτυπώσεις και γεωλογικές τομές.
    Κοινώς αναθέτεις σε κάποιον να σου βάλει μπροστά το σπίτι σου, του δίνεις και προκαταβολή και δεν έχεις ακόμα το οικόπεδο
    Πώς σου φαίνεται αυτό;

  7. Ο/Η balkou λέει:

    Οικόπεδο δεν έχεις. Οικόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για γήπεδο στην Αττική είναι ελάχιστα, που να είναι και κατά μεγάλη πιθανότητα διαθέσιμα ακόμη λιγότερα, 2-3.
    Ήταν προχωρημένες οι διαδικασίες για το οικόπεδο? Ήταν! Χρειαζόντουσαν κάποιες μελέτες για να προχωρεί μάλιστα αυτή η διαδικασία? Χρειαζόντουσαν! Γιατί σ’ αντίθεση με το σπίτι σου θες και άδειες εγκατάστασης και περιβαλλοντικά, να ξέρεις τι θα χτίσεις γιατί πρέπει να πας τον προϋπολογισμό σ’ αυτούς που θα χρηματοδοτούσαν το έργο κλπ.
    Μάλιστα, ήταν γνωστές αρκετές επαφές με αρχιτεκτονικά γραφεία κλπ.
    Το σκάνδαλο που είναι?
    Έκαναν μελέτες γιαλαντζί και τσέπωσαν τη διαφορά που χρέωναν? Έλεγαν ότι μελετούν τον ΟΔΔΥ και μελετούσαν τις βίλες τους? Αλλιώς το θέτεις στην 1η απάντησή σου, αλλιώς στη 2η.

  8. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ρε φίλε τώρα.
    Το κορόϊδο κάνεις;
    Τί προχωρημένες τώρα μου λες;
    Δηλαδή στην οικονομική κατάσταση που ήταν η ομάδα του αρκούσαν οι προφορικές διαβεβαιώσεις του προέδρου γιά να βγάλει απ το ταμείο ένα τέτοιο ποσό και να το δώσει σε μελέτες;
    Αν ήταν έτσι έπρεπε να πληρώσει άλλα δύο-τρία σετ σε δυό τρεις περιοχές ακόμα γιά να είναι σίγουρος
    Πως δεν θα καθυστερήσει όταν πάρει το οικόπεδο.
    Και κάτι ακόμα
    Εσύ ξέρεις δηλαδή πως αυτές οι μελέτες υπάρχουν;
    Γιατί εγώ ξέρω πως ούτε το 10% υπάρχει
    Και γιατί να υπάρχει το υπόλοιπο;
    Αφού μετά δεν συνέτρεχε λόγος…

  9. Ο/Η balkou λέει:

    Στην πρώτη ερώτηση που σου κάνω απαντάς “Οχι αλλά πληρώνεις προμελέτες, κάνεις αποτυπώσεις και γεωλογικές τομές.” και τώρα μου λες “Εσύ ξέρεις δηλαδή πως αυτές οι μελέτες υπάρχουν; Γιατί εγώ ξέρω πως ούτε το 10% υπάρχει”. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, γιατί δεν το λες ιν δε φερστ πλέις? Εγώ, δεν ξέρω αν έχει γίνει το 100, το 50, το 10 ή το 0 %, ούτε να το επιβεβαιώσω μπορώ, ούτε να το διαψεύσω.
    Αν λες σκάνδαλο το ότι έδωσαν λεφτά για να κάνουν τις μελέτες, απλά διαφωνώ.
    Αν λες σκάνδαλο το ότι έδωσαν λεφτά για να κάνουν μελέτες κι αυτές δεν έγιναν, συμφωνώ, αλλά άλλα λες στο (6), άλλα στο (8), δε σου φταίω εγώ.
    Κι επειδή έχω και πιο χειροπιαστά παραδείγματα απ’το γήπεδο της Λάρισας, διαφορετική αρχιτεκτονική μελέτη έγινε όταν ξεκίνησε το ζήτημα, διαφορετική όταν έπρεπε να καταθέσουν φάκελο στη ΓΓΑ και στο Υπεχωδε για να γίνει η παραχώρηση. Έκλεβε ο Πηλαδάκης λεφτά από την τσέπη του?

  10. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Δεν νομίζω πως σου είπα κάτι διαφορετικό.
    Ο,τι μελέτες και να χρειάζονται ΚΑΙ ΟΣΟ κι αν κοστίζουν (που κι αυτό φαντάζομαι το χεις ψάξει και δεν πας στον πρώτο γνωστό σου γιατί είναι καλό παιδί) θα πρέπει πρώτα να έχεις ΣΙΓΟΥΡΟ ένα οικόπεδο.
    Αλλοιώς, τί τις θέλεις τις μελέτες και μάλιστα δίνεις και καπάρο;
    Ποιός δουλεύει με καπάρο σήμερα;
    Στην κατασκευή είμαστε και ξέρουμε πώς είναι αυτά τα πράγματα.
    Τώρα γιά το ποσοστό των μελετών αυτών που ολοκληρώθηκαν, επίτρεψέ μου να ξέρω κάτι παραπάνω (όχι από εξυπνάδα φυσικά) 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *