Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο οπαδός ο σωστός

Υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μια απλουστευμένη θεώρηση πως ο οπαδός είναι ένας αμόρφωτος τύπος, του οποίου η μόνη σοβαρή επαφή με την ομάδα που άρρωστα υποστηρίζει είναι το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ξελαρυγγιάζεται σε μια κερκίδα περιμένοντας από έντεκα τύπους να σπρώξουν μια μπάλα σε κάτι δίχτυα. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.

Για να επιζήσει στην πιάτσα ένας κοινός, Έλληνας επί παραδείγματι, οπαδός οφείλει να έχει αναπτύξει τις γνώσεις του σε διάφορα πεδία που με την πρώτη ματιά δεν φαίνονται καν να σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και την ομάδα του. Πιο συγκεκριμένα, ο σύγχρονος οπαδός πέρα από τους κανόνες του αθλήματος γνωρίζει τις αρχιτεκτονικές έννοιες ‘συντελεστής δόμησης’ ή ‘μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής’, έχει πλήρη ιατρική γνώση των διάφορων διαστρεμμάτων, τραβηγμάτων ή καταγμάτων σε βαθμό που μερικές φορές μπορεί να κάνει την διάγνωση από την τελευταία σειρά της κερκίδας, πριν καν ο παίκτης αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο (“αν κρίνω πως το πατάει το πόδι, καμιά ελαφριά ρήξη συνδέσμων θα’ναι”), έχει ασχοληθεί τουλάχιστον μια φορά με τις κλιματολογικές συνθήκες που βοηθούν την υγεία ενός χλοοτάπητα και την περίοδο που είναι προτιμότερο αυτός να τοποθετείται και έχει αναλύσει αρκετές φορές τις οικονομικές έννοιες ‘μετοχολόγιο’, ‘αύξηση μετοχικού κεφαλαίου’ και ‘έλεγχος ορκωτών λογιστών’.

Πέρα από τα παραπάνω, διαθέτει ανώτερες γεωγραφικές γνώσεις από έναν μέσο πολίτη ξέροντας που είναι το Γκράτς, η Λιλ, το Τρόντχαιμ (το οποίο μερικές φορές από… βιασύνη πιθανόν να αποκαλεί και “Ρόζενμποργκ”) και δεκάδες άλλες μικρομεσαίες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, έχει ψαχτεί σε μεσιτικά θέματα όπως η ανταλλαγή οικοπέδων ή σε βιολογικά, όπως η επιβίωση των κορμοράνων, έχει διαβάσει τουλάχιστον μια φορά το νόμο περί εργασιακού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εντρυφήσει σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών στο Google και οπτικού υλικού σε δυο, το λιγότερο, διαφορετικά video-site και μπορεί να μην γνωρίζει δέκα ξένες γλώσσες αλλά είναι ικανός ανά πάσα στιγμή να σου μεταφράσει δημοσίευμα ξένης εφημερίδας για έναν μεταγραφικό στόχο, σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένο αυτό.

Πρόσφατα, στο ήδη παραγεμισμένο γνωσιακό του υπόβαθρο έχουν προστεθεί και κανόνες σχεδίου, όπως η χάραξη νοητών γραμμών, λαμβάνοντας υπόψη και την προοπτική, που σου επιτρέπουν να ελέγξεις αν κάποιος παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ. Έτσι έχει την δυνατότητα να απαντήσει μόνος του σε ηλικιωμένους τηλεοπτικούς καθηγητές διαιτησίας που έχουν μείνει στάσιμοι, παρά την σημασία (και την χρηματική ανταμοιβή που την συνοδεύει) της ιδιότητας τους, στην ανάπτυξη των δικών τους γνώσεων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κι αν τελικά δεν σου αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο;

Κλασσική μέρα που αρχικά όλοι συμφωνούν ότι το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο και μετά μαλώνουν για το ποιανού θα είναι το κόκκαλο. — el sombrero (@sombrerogr) February 25, 2015 Έφτασε για μια ακόμα χρονιά αυτή η περίοδος που κάτι άσχημο έχει συμβεί και όλη η χώρα είναι απογοητευμένη με το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπουδήποτε κι αν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο άνθρωπος που χάθηκε στην ομίχλη

Όσοι παρακολούθησαν προχθές την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός έγιναν μάρτυρες της πιο κακιασμένης ομίχλης που έχει συναντήσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως είναι δυνατόν να στερεί αυτό το φυσικό φαινόμενο από όλους εμάς το δικαίωμα να δούμε μπαλίτσα και φυσικά πως είναι δυνατόν ο επιστήμονας διαιτητής να σκέφτεται επί 30 – και βάλε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Ο οπαδός ο σωστός”

  1. Ο/Η apostolos λέει:

    απλα καταπληκτικό το κείμενο. Congrats.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *