Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο οπαδός ο σωστός

Υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μια απλουστευμένη θεώρηση πως ο οπαδός είναι ένας αμόρφωτος τύπος, του οποίου η μόνη σοβαρή επαφή με την ομάδα που άρρωστα υποστηρίζει είναι το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ξελαρυγγιάζεται σε μια κερκίδα περιμένοντας από έντεκα τύπους να σπρώξουν μια μπάλα σε κάτι δίχτυα. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.

Για να επιζήσει στην πιάτσα ένας κοινός, Έλληνας επί παραδείγματι, οπαδός οφείλει να έχει αναπτύξει τις γνώσεις του σε διάφορα πεδία που με την πρώτη ματιά δεν φαίνονται καν να σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και την ομάδα του. Πιο συγκεκριμένα, ο σύγχρονος οπαδός πέρα από τους κανόνες του αθλήματος γνωρίζει τις αρχιτεκτονικές έννοιες ‘συντελεστής δόμησης’ ή ‘μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής’, έχει πλήρη ιατρική γνώση των διάφορων διαστρεμμάτων, τραβηγμάτων ή καταγμάτων σε βαθμό που μερικές φορές μπορεί να κάνει την διάγνωση από την τελευταία σειρά της κερκίδας, πριν καν ο παίκτης αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο (“αν κρίνω πως το πατάει το πόδι, καμιά ελαφριά ρήξη συνδέσμων θα’ναι”), έχει ασχοληθεί τουλάχιστον μια φορά με τις κλιματολογικές συνθήκες που βοηθούν την υγεία ενός χλοοτάπητα και την περίοδο που είναι προτιμότερο αυτός να τοποθετείται και έχει αναλύσει αρκετές φορές τις οικονομικές έννοιες ‘μετοχολόγιο’, ‘αύξηση μετοχικού κεφαλαίου’ και ‘έλεγχος ορκωτών λογιστών’.

Πέρα από τα παραπάνω, διαθέτει ανώτερες γεωγραφικές γνώσεις από έναν μέσο πολίτη ξέροντας που είναι το Γκράτς, η Λιλ, το Τρόντχαιμ (το οποίο μερικές φορές από… βιασύνη πιθανόν να αποκαλεί και “Ρόζενμποργκ”) και δεκάδες άλλες μικρομεσαίες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, έχει ψαχτεί σε μεσιτικά θέματα όπως η ανταλλαγή οικοπέδων ή σε βιολογικά, όπως η επιβίωση των κορμοράνων, έχει διαβάσει τουλάχιστον μια φορά το νόμο περί εργασιακού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εντρυφήσει σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών στο Google και οπτικού υλικού σε δυο, το λιγότερο, διαφορετικά video-site και μπορεί να μην γνωρίζει δέκα ξένες γλώσσες αλλά είναι ικανός ανά πάσα στιγμή να σου μεταφράσει δημοσίευμα ξένης εφημερίδας για έναν μεταγραφικό στόχο, σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένο αυτό.

Πρόσφατα, στο ήδη παραγεμισμένο γνωσιακό του υπόβαθρο έχουν προστεθεί και κανόνες σχεδίου, όπως η χάραξη νοητών γραμμών, λαμβάνοντας υπόψη και την προοπτική, που σου επιτρέπουν να ελέγξεις αν κάποιος παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ. Έτσι έχει την δυνατότητα να απαντήσει μόνος του σε ηλικιωμένους τηλεοπτικούς καθηγητές διαιτησίας που έχουν μείνει στάσιμοι, παρά την σημασία (και την χρηματική ανταμοιβή που την συνοδεύει) της ιδιότητας τους, στην ανάπτυξη των δικών τους γνώσεων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χωρίς καθρέφτη στο σπίτι

Υποτίθεται ότι όσο μεγαλώνεις, μαθαίνεις. Κοιτάς τα λάθη σου, βελτιώνεσαι και δεν τα επαναλαμβάνεις. Δεν ισχύει για όλους αυτό. Η ΑΕΚ πέρασε μια διαδικασία δύσκολη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δυο χρόνια πέρασαν γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, κάτι που από πολλούς θεωρείται αυτονόητο, αλλά τα παραδείγματα Άρη και Ηρακλή δείχνουν ότι δεν είναι. Μέσα σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

H υπαρκτή εξέλιξη του κλαρινογαμπρού (στα χειρότερά της)

To 2011 o Τζόι Μπάρτον ήταν ακόμα παίκτης της Νιούκαστλ και είχε αρχίσει να βάλλει κατά της πρώην του ομάδας. Της Μάντσεστερ Σίτι. Όλα έδειχναν πως οι “πολίτες” θα ήταν η νέα δύναμη στην Αγγλία και το κακό παιδί της Πρέμιερ Λιγκ ως γνήσιος χίπστερ δεν μπορούσε να το αφήσει αυτό ασχολίαστο. Ένα χρόνο νωρίτερα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Ο οπαδός ο σωστός”

  1. Ο/Η apostolos λέει:

    απλα καταπληκτικό το κείμενο. Congrats.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *