Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια ημέρα στην προπόνηση του ΠΑΟΚ

Ο φύλακας ανοίγει τις πόρτες του προπονητικού κέντρου και οι παίκτες καταφτάνουν ένας-ένας με τα προσωπικά τους πολυτελή αυτοκίνητα. Λίγο πριν την Σουρωτή το αμάξι του Ίβιτς μένει από 100αρα. Ο Βλάνταν αντιλαμβάνεται ότι στις τσέπες του έχει μόνο κέρματα και απλήρωτες κλήσεις της Τροχαίας, επειδή πήγαινε πολύ αργά. Απελπισμένος και σταματημένος στην άκρη του δρόμου, τηλεφωνεί στους συμπαίκτες του για βοήθεια, αλλά κανένας δεν δέχεται να τον δανείσει ένα δεκάρικο γιατί, ως γνωστόν, οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και οι Σέρβοι φραγκοφονιάδες.

Ο Ίβιτς αναγκάζεται να το πάρει ποδαράτο και στον δρόμο συνειδητοποιεί ότι την τελευταία φορά που έβαλε χαρτονόμισμα στην τσέπη του, ο κόσμος τον έβριζε ακόμα. Φτάνοντας στην Σουρωτή, καλεί έκτακτη σύσκεψη παικτών πριν αρχίσει η προπόνηση για να συζητηθεί το πρόβλημα. Αποφασίζεται αποχή από την προπόνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμπραξη και άμεση επαφή με το κοντινότερο μπλόκο αγροτών, για να κλείσει ο δρόμος της περιοχής με κεντρικό σύνθημα, το πατροπαράδοτο συνδικαλιστικό έπος: “Σνάουτσερ πεινάς, γαμιέται ο Πειραιάς”.

Υπό το βάρος των γεγονότων, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ανακοινώνει την παραίτηση του για πρώτη φορά για τον Φλεβάρη του 2010 κι έτσι στην Σουρωτή καταφτάνει άμεσα ο Ζήσης Βρύζας με ‘συνοδεία’ – όχι με την σεξουαλική έννοια της λέξης – για να ενημερώσει τους παίκτες ότι “αυτά είναι ανεπίτρεπτα στον ΠΑΟΚ” κι ότι “εδώ πρέπει να είστε πούδρες”. Στην συζήτηση παρεμβαίνει ο Κονσεισάο ζητώντας από τους παίκτες να κάνουν υπομονή αλλά αυτοί αντιδρούν υπενθυμίζοντας του ότι όταν έπαιζε ακόμα μπάλα και δεν πληρωνόταν έγκαιρα, ήταν ο πρώτος που απειλούσε ότι θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει και να γεμίσει ο πλανήτης νεύρα. Το θέμα λύνεται μόνο όταν αναλαμβάνει ο Μάκης Γκαγκάτσης, που εκτός των δεκάδων άλλων, κατέχει πτυχίο και στην ειδικότητα “Καταστολή Αντίδρασης Απλήρωτων Πλούσιων Υπαλλήλων”. Οι παίκτες όχι μόνο πείθονται να προπονηθούν, αλλά συνεισφέρουν ότι έχουν πάνω τους και για την αγορά μετοχών. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ανακαλεί την παραίτηση του και επιστρέφει στο γραφείο του.

Η κανονική μορφή της προπόνησης πάει περίπατο λόγω της καθυστέρησης και ο Σάντος αποφασίζει να γίνει μόνο πρακτική εξάσκηση σε θέματα άμυνας και επίθεσης. Χωρίζει τους παίκτες σε αμυντικογενείς και επιθετικογενείς και τους βάζει να παίξουν στο μισό γήπεδο με στόχο των μεν το ‘μηδέν’ στην άμυνα και στόχο των δε το ‘ένα’ στην επίθεση. Δυο ώρες αργότερα και με το σκορ ακόμα στο 0-0 ο Σάντος, απελπισμένος, ενισχύει κι άλλο την επίθεση, φέρνοντας τον Κοντρέρας με τους επιτιθέμενους και στέλνοντας τον Παπάζογλου για ντουζ. Αρκετή ώρα μετά και υπό τον φόβο να σκοτεινιάσει και να χρειαστεί να ξοδευτούν λεφτά για αχρείαστο ρεύμα, αποφασίζεται να φορέσουν αθλητικά και να μπουν με τους επιθετικούς ο Βρύζας, ο Κονσεισάο, ο φροντιστής της ομάδας κι ένας τυχαίος οπαδός που εκείνη την ώρα έγραφε συνθήματα σε παρακείμενο τοίχο κατά της επιστροφής Σαλπιγγίδη.

Λίγα λεπτά πριν αποφασίσει ο Σάντος να τα παρατήσει και να σημάνει το τέλος της προπόνησης και την ώρα που ο Βιτόλο είναι απασχολημένος δένοντας τα κορδόνια του Κουτσιανικούλη το μαρτύριο όλων τελειώνει: Ο Κονσεισάο σεντράρει από δεξιά, η μπάλα φτάνει μετά από 7 κόντρες στρωμένη στα πόδια του Μουσλίμοβιτς ο οποίος ολομόναχος και από απόσταση 3 μέτρων σημαδεύει τον Χαλκιά. Η μπάλα όμως παίζει μπιλιάρδο στο μέτωπο του Χαλκιά και στο γόνατο του επερχόμενου Ίβιτς και κυλάει αργά προς την άδεια εστία, καταλήγοντας στο βάθος της. Ο Σάντος παραβλέπει πλήρως το γεγονός ότι ο Σέρβος ήταν ολοκάθαρα σε θέση οφσάιτ, μόνος και ξεχασμένος σε στάση “περίπτερο” – όπως λέγαμε και πιτσιρικάδες – κατοχυρώνει το γκολ, τελειώνει την προπόνηση στέλνοντας τους όλους στα αποδυτήρια και οδηγεί σε υπαρξιακό αδιέξοδο τον Γιώργο Μίνο που σοκαρισμένος και με μάτια και χέρια ορθάνοιχτα στην κερκίδα προσπαθεί να αντιληφθεί αν ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε ή αδικήθηκε!

Σχετικά κείμενα:
Η προετοιμασία του Παναθηναικού για το Βουκουρέστι
Μια ημέρα στην προετοιμασία της ΑΕΚ
Ένα οικογενειακό διπλό του Ολυμπιακού
Μια μέρα στην προετοιμασία του Άρη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, Θέλω διακοπές, ΠΑΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χωρίς καθρέφτη στο σπίτι

Υποτίθεται ότι όσο μεγαλώνεις, μαθαίνεις. Κοιτάς τα λάθη σου, βελτιώνεσαι και δεν τα επαναλαμβάνεις. Δεν ισχύει για όλους αυτό. Η ΑΕΚ πέρασε μια διαδικασία δύσκολη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δυο χρόνια πέρασαν γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, κάτι που από πολλούς θεωρείται αυτονόητο, αλλά τα παραδείγματα Άρη και Ηρακλή δείχνουν ότι δεν είναι. Μέσα σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο λατρεμένος προπονητής του τοπικού πρωταθλήματος

Το τοπικό (ερασιτεχνικό) ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο όσο και να προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει και να το καταλάβει πλήρως δεν θα τα καταφέρει. Είναι εντελώς διαφορετικό άθλημα από το σύγχρονο ποδόσφαιρο που παίζεται στο εξωτερικό και φυσικά αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Άλλο ποδόσφαιρο θα συναντήσεις στην Αθήνα, άλλο στη Θεσσαλονίκη και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Μια ημέρα στην προπόνηση του ΠΑΟΚ”

  1. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Σαφώς και αδικήθηκε η ομάδα του ΠΑΟΚ, αφού μπορεί τώρα να ήταν σε θέση οφ σάϊτ ο Μουσλίμοβιτς, αλλά ας μην ξεχνάμε και ανάλογες περιπτώσεις σε παλιότερες προπονήσεις του ΠΑΟΚ, όταν ήταν οφ σάϊτ ο Κοντρέρας και όμως το γκολ είχε μετρήσει κανονικά γιά την μία απ τις δύο ομάδες του ΠΑΟΚ.
    Ετσι, όπως πολύ σωστά παρατήρησε και ο ΘοδωρησΖαγοράκης … 🙂

  2. Ο/Η Termite λέει:

    niko, k alla tetoia!!!!!

    Afou h omada tou paok epaije kalytera apo thn omada tou paok!

  3. Ο/Η Draculas λέει:

    Οτι θες διακοπες ειναι σιγουρο 🙂

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πάρα πολύ αστείο, but dont give up your day job!!

  5. Ο/Η fanuberalles λέει:

    Επιμένω ότι πρέπει να εκδώσεις “short stories”…
    να δούμε πότε θα μ΄ακούσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *