Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: La gambeta

Όταν ξεκινήσαμε αυτό το blog ψάχναμε ένα όνομα. Θέλαμε κάτι ποδοσφαιρικό και λατινικό γιατί πιστεύουμε (κάποιοι από μας τουλάχιστον) ότι εκεί παίζεται το πραγματικό ποδόσφαιρο. Το πού καταλήξαμε το ξέρουμε όλοι. Το τι απορρίψαμε όμως δεν το είχαμε αναφέρει. Μια από τις ονομασίες που απορρίψαμε ήταν το “la gambeta” το οποίο πολύ σωστά κάναμε και απορρίψαμε μεν ως όνομα, αλλά ως θέαμα είναι πάντα όμορφο να το βλέπεις.
Πρόκειται για ένα στοιχείο του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου (κυρίως της Αργεντινής, αλλά όχι μόνο). Ο ορισμός του είναι δύσκολος και δυσκολεύει ακόμα και τους πρωταγωνιστές:

“Είναι η προσπάθεια να ντριμπλάρεις κάποιον. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Η γκαμπέτα είναι να κάνεις κάτι διαφορετικό την στιγμή που προσπαθείς να περνάς τον αντίπαλο. Και την ίδια στιγμή να δίνεις χαρά στον φίλαθλο”
– Χούλιο Άρκα

“Είναι όταν ξεφορτώνεσαι τον αντίπαλό σου κρατώντας την μπάλα συνέχεια στα πόδια σου”
– Κάρλος Τέβες

“Δεν το κάνω τώρα. Αποφεύγω να μου το κάνουν, αλλά είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις όταν είσαι παιδί. Θέλεις να παίρνεις την μπάλα και να κάνεις γκαμπέτα. Σε ποιον δεν αρέσει; Είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο”
– Χαβιέρ Μαστσεράνο

Αν δεν σας βοήθησαν όλα αυτά, σκεφτείτε το γκολ του Μαραντόνα το 1986 κόντρα στην Αγγλία, όχι το χέρι του Θεού βέβαια. Αφορμή του μεγάλου αυτού προλόγου ήταν το χθεσινό παιχνίδι μεταξύ της Ουρακάν και της Λανούς. Η πρωτοπόρος Λανούς σίγουρα περίμενε ευκολότερο απόγευμα, αλλά είχε λογαριάσει χωρίς τον Ντε Φεντερίκο. Αφού έδωσε μια ασίστ για το 1-0, δημιούργησε δυο υπέροχα γκολ με τις προσπάθειές του. Απόλαυση…

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ούτε στημένο να ήταν

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα της Αργεντινής να έχει πέσει πολύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για το πόσο συναρπαστική είναι συνήθως η μάχη για τον τίτλο. Φτάσαμε αισίως στην τελευταία αγωνιστική του Τορνέο Ινισιάλ και τέσσερις ομάδες έχουν ελπίδες πλέον για να σηκώσουν την κούπα. Για να γίνει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η “προδοσία” του Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία

O Ραδαμέλ Φαλκάο είναι Κολομβιανός διεθνής ποδοσφαιριστής (τι σας λέω τώρα). Αγωνίζεται στην Τσέλσι (δανεικός απ’ τη Μονακό) απ’ την αρχή της φετινής σεζόν και λογικά το Γενάρη θα αναχωρήσει γι’ άλλες πολιτείες (λυτρωτικές), που λέει και το γνωστό άσμα της Βιτάλη. Δυστυχώς δεν έχει πείσει και συνεχίζει να είναι σκιά του καλού εαυτού του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Μαθήματα ποδοσφαίρου: La gambeta”

  1. Ο/Η Rouladen λέει:

    Χμμ.. Θεωρεις οτι ενας τετοιος παικτης θα μπορουσε να παιξει Ευρωπη? Το ποδοσφαιρο ειναι προσαρμοσμενο ετσι που δυσκολα επιτρεπει σε εναν λατινο παικτη να εκφραστει στο τερρεν ετσι (εκτος αν ειναι μεγαλωμενος και μαθημενος απο μικρος). Σου φερνω σα παραδειγμα εναν απο τους αγαπημενους μου παικτες, τον ουρουγουανο Richard Núñez, που στο ευρωπαικο ποδοσφαιρο δε μπορεσε να δειξει τις αρετες του.

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Κι εγώ νόμιζα ότι θα το ονομάζατε έτσι προς τιμήν του Γιάννη Γκαμπέτα της Λάρισας… :))

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Υπάρχει και η οδός Γαμβέττα στην Θεσσαλονίκη. Θα μας ψάχναν εκεί για πέσιμο. 🙂

    @Rouladen, νομίζω είναι καθαρά θέμα παίκτη και ομάδας/πρωταθλήματος στο οποίο πηγαίνει, το κατά πόσο θα προσαρμοστεί. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα και απ’τις δυο πλευρές. Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο εκεί και το ποδόσφαιρο εδώ, έχουν πάρα πολλές διαφορές!

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Σίγουρα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το τι θα πιάσει και πού θα πιάσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Παραδείγματα παικτών όπως ο Ντ’ Αλεσάντρο, ο Ρικέλμε εν μέρει το δείχνουν αυτό. Από την άλλη ας φανταστούμε παίκτες σαν τον Χίπια και τον Κάραγκερ να παίζουν στο Λιμπερταδόρες π.χ.
    Προσωπικά δεν με νοιάζει να έρθουν προς τα μέρη μας. Πλέον μπορούμε να βλέπουμε το τι κάνουν και στις δικές τους χώρες.
    Σαν προτίμηση πάντως προτιμώ να δω Λιμπερταδόρες παρά να δω για 100η συνεχή φορά Τσέλσι-Λίβερπουλ.

  5. Ο/Η Rouladen λέει:

    Εξαρταται πολυ κι απο την ομαδα. Αν παει σε μια ομαδα που ειναι οντως επιθετικογενης και εχει παικτες δημιουργικους,παιζει και να πιασει. Οχι σαν Ελλαδα παντως που βαζουνε 10αρια βιρτουοζους και περιμενουνε 10 στατικοι παικτες απο αυτον να κανει το κατι παραπανω. It takes two to tango οπως λεγαμε στη Βιγιαρεαλ.

  6. Ο/Η jose λέει:

    ο μασερανο τι εννοει οτι δεν το κανει τωρα?ποτε το εκανε δηλαδη?μπορει στην αυλη του σπιτιου του με τα ανιψακια του αλλα και παλι θα του την εκλεβε καποιος πιτσιρικας.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=zTWf6aBiJCk

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ, μετά από 11 χρόνια το βίντεο είχε χαθεί.
    Το προσθέσαμε ξανά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *