Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Να κάνουμε τρισάγιο!

Από χθες το βράδυ που τελείωσε το ντέρμπυ, έχω βαρεθεί να διαβάζω περί γκαντεμιάς, πόρνης μπάλας, άπονης ζωής και δεν συμμαζεύεται.

Αν όλα ανάγονται στην τύχη, τότε η λύση είναι απλή. Φωνάζουμε τον παπα-Βαζέλα να κάνει ένα ευχέλαιο στην Παιανία να φύγουν τα κακά γαβροπνεύματα και όλα θα είναι εντάξει.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην βελτιωθεί ποτέ η ομάδα, θα είναι να τα φορτώσουμε όλα εκεί.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια η συμπεριφορά της ομάδας, η φιλοσοφία της στο γήπεδο έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός από ομάδα που πρώτα προσέχει την άμυνά της και μετά κοιτάζει πώς θα σκοράρει τείνει να μετατραπεί σε ένα συγκρότημα που σχεδόν αδιαφορεί για την αμυντική του λειτουργία και ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για το πώς θα σκοράρει.

Αυτό φάνηκε πιο ανάγλυφα φέτος στους αγώνες της Ευρώπης. Με πολύ χειρότερο υλικό, σε άλλες περιόδους, αμφιβάλλω αν ο Παναθηναϊκός θα δεχόταν ποτέ 3 γκολ απ τη Γαλατά και την Σταντάρ στην έδρα του.

Δεν είναι κακό να σε ενδιαφέρει η επίθεση και το γκολ, αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Όπως όμως όλα τα πράγματα, έτσι κι αυτό χρειάζεται τρόπο και κυρίως επίγνωση των δυνατοτήτων του υλικού σου.

Εχω επίσης την εντύπωση πως εκτός απ αυτά, θα πρέπει να έχεις κάθε φορά πλήρη επίγνωση του τι σε συμφέρει και τι μπορείς να πάρεις από ένα παιχνίδι.

Η … ψύχωση για τη νίκη στο χθεσινό ντέρμπυ, φόρτωσε υπερβολικά τους παίκτες με άγχος, αλλά κυρίως έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο το πρωτάθλημα, που με μια ισοπαλία θα είχε τελειώσει από χθες.

Ο Παναθηναϊκός με προβληματικά αμυντικά άκρα και με ένα κατά συνθήκη στόπερ, όφειλε να προσέξει πολύ περισσότερο την άμυνά του και να μην στηρίζεται τόσο στα χάλια του αντιπάλου. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχω να δω ντέρμπυ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο οποίο ο ένας απ τους δύο να υποτιμά τόσο αδέξια τον αντίπαλό του.

Την στιγμή που ο Μπάντοβιτς φόρτωνε την επίθεσή του, γιατί γι αυτόν μόνο ένα αποτέλεσμα υπήρχε, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να αγωνίζεται με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο αδιαφορώντας για τις κινήσεις του.

Η τιμωρία υπήρξε σκληρή και μπορεί τα δοκάρια να δικαιολογούν ως ένα βαθμό τα περί «πόρνης μπάλας», αλλά ας μην ξεχνάμε πως και μετά το 0-1 ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε καλύτερα το παιχνίδι και είχε πιο κλασσικές ευκαιρίες να σκοράρει.

Η στρατηγική του «όλοι μπροστά – όλοι πίσω» δεν μπορεί να εφαρμοστεί απ αυτόν τον Παναθηναϊκό, γιατί λείπει και η ταχύτητα και η προσωπικότητα και η ποιότητα για κάτι τέτοιο.

Ξέχωρα όμως απ όλα αυτά, θα πρέπει όλοι να κατάλαβαν χθες πως αυτό που μετράει σε τέτοια παιχνίδια είναι το καθαρό μυαλό. Ο θολωμένος (αλλά και κομπλεξαρισμένος) Παναθηναϊκός έχασε στην έδρα του απ τον χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων 6-7 χρόνων. Και έχασε κάνοντας τα γνωστά καφριλίκια στις εξέδρες, τα γνωστά πεσίματα στο πούλμαν και έχοντας ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό μια διαιτησία που τον έπαιξε 60-40.

Τώρα που το σκέφτομαι, ο μεγαλύτερος χαμένος της χθεσινής βραδιάς είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης. Αυτός που δεν πίστεψε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια πως η ομάδα του που υπερείχε σε υλικό του αντιπάλου της, θα μπορούσε να κερδίζει χωρίς παράγκες και «ματιασμένους διαιτητές».

Γιατί όπως έχω ξαναγράψει, το συναίσθημα της αγωνίας θρέφει το ποδόσφαιρο. Το άγχος και η πρεμούρα «να καθαρίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα με όσα μέσα διαθέτουμε» το σκοτώνει.

ΥΓ. Ελπίζω αυτοί οι μαλάκες που πετούσαν κροτίδες, να αισθάνθηκαν ένα ίχνος τύψεων για τα δύο χαμένα δάχτυλα της άτυχης κοπέλας. Αν όχι, την επόμενη φορά μπορούν να έρθουν και με χειροβομβίδες …

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

we love 1-1-8, ελληνικό ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σούπερ Λίγκα: 2049

Έχουμε μπει για τα καλά στη νέα κινηματογραφική σεζόν, βαδίζοντας ολοταχώς για τα Όσκαρ και το El Sombrero δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Είδαμε πρώτοι την νέα σπουδαία φουτουριστική ελληνική ταινία “Σούπερ Λίγκα: 2049” και ο κλήρος της παρουσίασης έπεσε σε εμένα (όχι ότι με χάλασε βέβαια). Ποιος Λάνθιμος με τα “Ιερά του ελάφια” […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα κλεμμένα αρχεία του Ιβάν

“Το ρωσικό σάιτ “yuga.ru” αναφέρει ότι οι γνωστοί χάκερ κατάφεραν και υπέκλεψαν το e-mail του Ιβάν Σαββίδη και έχουν θέσει προς πώληση περισσότερες από 12.000 συνομιλίες του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τους συνεργάτες του από το 2009 ως το 2015!” – Sportdog.gr Αυτή είναι η είδηση που κυκλοφόρησε στα αθλητικά σάιτ την Παρασκευή. Το Σομπρέρο, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το “Να κάνουμε τρισάγιο!”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    Αν και δεν είδα ολόκληρο το ματς, μου φαίνεται πολύ ορθή η κριτική σου. Έχει ξαναγραφτεί νομίζω στο blog για αυτήν την καταναγκαστική επιθυμία του Παναθηναϊκού για τίτλο, που έχει μετατραπεί σε ψύχωση, με όλα τα αρνητικά της (υπέρμετρος ενθουσιασμός και “ντοουυυ”, απουσία ρεαλισμού κτλ.).

    Από την άλλη βέβαια, είναι εντυπωσιακό το ότι σε όλα τα ντέρμπι του β’ γύρου που θυμάμαι, δηλαδή τα “κρίσιμα” (Άρη έξω, ΑΕΚ μέσα, ΠΑΟΚ έξω, ΟΣΦΠ μέσα), ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος με περισσότερες ευκαιρίες κι όμως δεν κέρδισε κανένα! Σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης μόνο, όταν επαναλαμβάνεται τόσες φορές. Αλλά δεν μπορείς να μην βάλεις κάπου και το “άτυχος”..

  2. Ο/Η Green Onion λέει:

    Συμφωνώ πολύ με το σχόλιό σου περί επιπολαιότητας. Το όλο θέμα πάντως είναι οτι η άμυνα αυτή ΔΕΝ μπορεί να στηρίξει τόσο ανοιχτό και επιθετικό τρόπο παιχνιδιού, και το έχουμε πληρώσει επανειλημμένα.

    Επίσης είναι εύκολο να είμαστε προπονητές απο τον καναπέ, αλλά ο Νιόπλιας (όσο κι αν τον συμπαθώ) έχει κάνει λάθη στη διαχείριση σίγουρα – έχει καταφέρει να μήν κερδίσει ούτε ΕΝΑ ματς με δυνατό αντίπαλο.

    Ελπίζω τουλάχιστον να μην γίνει κανένα αστείο στο τελευταίο παιχνίδι. Τα υπόλοιπα τα συζητάμε στο τέλος.

  3. Ο/Η Green Onion λέει:

    *”στα τελευταία παιχνίδια”, εννοούσα προφανώς.

  4. Ο/Η Όσο πατάει η γάτα λέει:

    Αν όλοι σκεφτόταν έτσι , θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο πρωτάθλημα…
    Μ’αρέσει η νηφαλιότητα και η έλλειψη φανατίλας που βγάζει το post σου…

  5. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Οταν είσαι λίγο πριν τα 50 σου χρόνια, τα βλέπεις πιό ψύχραιμα τα πράγματα.
    Αλλοι θα πουν και πιό μίζερα.
    Διαλέγεις και παίρνεις
    Πάντως σ ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια 😉

  6. Ο/Η Nordsee λέει:

    Κρίμα για την κοπέλα, που πήγε στη δουλειά της και έπαθε ό,τι έπαθε.

  7. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αυτό είναι το κυριότερο 😉

  8. Ο/Η Λουκάς Μ. λέει:

    Σωστό αυτό που έγραψες στις τελευταίες σειρές. Πολύ.

  9. Ο/Η Chris λέει:

    Bravo, ena pragmatika politismeno post. Makari oloi-an oxi oloi, h pleiopshfia- oi vazeloi na mporousan na krinoun kata ayto ton tropo. Den 8a sta8w se analyseis gia to pws epaiksan oi omades h poso to xarhkame oi gayroi ayto to diplo, 8a sta8w mono sta parakatw:
    1) X8es oi vazeloi ekanan oti emeis sth Rizoupolh, opote pleon h karamela tis Rizoupolhs paei peripato.
    2) Lypamai gia tn kopela an kai fovamai oti den 8a stamathsei edw, 8a yparksoun k alla 8ymata.
    3) Gia thn diaithsia pali egine logos(oxi sto blog) Nomizw h monh fash pou adikeitai o Pao einai stn kokkinh tou Datolo sta prwta lepta. Xwris na xreiazetai to replay ekane mpam h pro8esh tou na klotsisei tn antipalo-asxeta an tn vriskei- Apo ekei k pera htan 60-40 opws les Exarchioth.
    4) Epitelous o Karavoutas prepei na sovareytei, eftase ta 33 k akoma voutaei me tn paramikrh epafh. Einai krima pragmatika gia tn kariera pou exei kanei, na analwnetai se tetoia karagkiozilikia.

    P.S. O Darth mallon ekane kokoko thn htta tou x8es, kai den emfanisthke ksana me kana empristiko post opws tn prohgoumenh evdomada. Fainetai h katalave pws h htta ap’ton Arh den htan ergo Spa8a, h koitazei sto video ekswnyxistika ka8e fash tou x8esinou Paok-Aek na vrei na pei kati asxhmo gia tn Kako k gia tyxon entoles tou apo tn A8hna.

  10. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Δεν μ αρέσει το … Ριζουπολόμετρο, ούτε το πνεύμα πως αφού αυτοί χθες έκαναν ότι είχαμε κάνει κι εμείς τότε, είμαστε πάτσι και δεν δικαιούνται διά να ομιλούν
    Αν μη τι άλλο τουλάχιστον χθες δεν ακούσαμε κανένα να λέει πως το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα
    Το καφριλίκι είναι καφριλίκι και δεν μπαίνει σε μεζούρα.
    Θα πρέπει να ντρεπόμαστε σαν οπαδοί γιά τα καφριλίκια που συμβαίνουν στις κερκίδες των ομάδων μας και όχι να ψάχνουμε να βρούμε κάτι χειρότερο γιά να δικαιολογούμε την καφρίλα μας
    Τουλάχιστον όσοι έχουμε πέντε δράμια μυαλό στο κεφάλι …

  11. Ο/Η Chris λέει:

    Fysika, symfwnw apolyta file Exarchioth. Aytes oi symperifores einai poly makria apo tn proswpikh mou koltoura/epipedo. Katadikastees symperifores pou ennoietai prepei na eksafanistoun apo ta ellhnika ghpeda.
    Th Rizoupolh tn anefera gia olous aytous tous vazelous pou tosa xronia dikaiologousan ekeinh tn htta k tn apwleia tou prwta8lhmatos logw ths a8lias atmosfairas pou eixan dhmiourghsei ta dika mas kalopaida tote. Epipleon katidikazan ekeina ta ektropa antiteinontas pws oi opadoi tou Pao den kanoun paromoia aisxh. Apodeixthke pws aneksarthtws edras k katastasewn mporeis na kerdiseis ena derby kai pws ola ta kalopaidi einai idia eite einai vazeloi, eite gavroi.

  12. Ο/Η stathis λέει:

    einai oti kalutero exw diabasei fetos se athlitiko saite.. EILIKRINA xilia bravo ta eipes ola OLOSWSTA

  13. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Φίλε Chris έτσι που το λες, βγαίνει το συμπέρασμα πως οι φιλοξενούμενες ομάδες δεν πρέπει να παραπονούνται γιά την εκάστοτε “φιλοξενία” αφού … “Apodeixthke pws aneksarthtws edras k katastasewn mporeis na kerdiseis ena derby”
    Οχι, δεν είναι το θέμα ποιός κερδίζει και ποιός όχι. Το θέμα είναι να μην γίνονται καφριλίκια.
    Αλλοίμονό μας, αν αρχίσουν τώρα να λένε: “έλα ρε. Αυτό σου έφταιξε; Ο Ολυμπιακός πώς κέρδισε πέρυσι;” 😉

  14. Ο/Η charlie λέει:

    Έτσι. Δεν μπορεί να είναι επιχείρημα αυτό (και δεν είναι). Και η ΑΕΚ έχει ρίξει 3άρα μέσα στην Τούμπα σε ματς που τελικά διακόπηκε (για λόγους που δεν είχαν σχέση με διαιτησίες κτλ) μετά από ντου, επεισόδια κτλ. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν πειράζει άμα γίνονται ντου, μπορεί να κερδίσεις παρόλα αυτά;;;
    Δεν πάει έτσι. Σε άλλα ματς δεν μπορούσες να εκτελέσεις κόρνερ π.χ.

  15. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Chris απλα επειδη αναφερθηκες να απαντησω…
    Ελειπα ολη την εβδομαδα… Ουτε τα παιχνιδια της Κυριακη ειδα, ουτε ιντερνετ ειχα. Για αυτο το “kokoko”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *