Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι τάσεις φυγής του Σκόκο

Κάθε φορά που παρατηρώ από την τηλεόραση τον Νάτσο Σκόκο να παίζει, καταλήγω στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα στο οποίο είχα φτάσει βλέποντας τον και στο γήπεδο: Βαριέται! Και εδώ δεν μιλάμε για μικρές στιγμές βαρεμάρας, όπως αυτές που μπορεί να νιώσει κάποιος για μερικά δευτερόλεπτα περιμένοντας να ανάψει το φανάρι. Μιλάμε για απύθμενη βαρεμάρα που συναντάς σε νυχτοφύλακα που μόλις έχει ξεκινήσει η βάρδια του και η τηλεόραση του είναι χαλασμένη. Το κολάζ των αγώνων του ουσιαστικά αποτελείται από 70 λεπτά αόριστης παρατήρησης του εκπληκτικού αυτού βιολογικού φαινομένου που αποκαλείται ζωή και 20 λεπτά ενεργής συμμετοχής στον αγώνα. Αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η χρήση του όρου ‘ενεργή συμμετοχή’ σ’ αυτό το κείμενο, να προσβάλλει τον Γιώργο Καραγκούνη. Γιατί ο Σκόκο κυρίως ασχολείται με φάσεις και όχι με τον αγώνα γενικότερα. Μια “φάση Σκόκο” ξεκινάει όταν η μπάλα πλησιάζει αρκετά στο σημείο στο οποίο έχει βρεθεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σημείο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο μισό γήπεδο στο οποίο επιτίθεται η ΑΕΚ – κάτι που κάποιοι καλοπροαίρετοι μπορούν να αποδώσουν στην ελευθερία κινήσεων των επιθετικών της ομάδας και κάποιοι κακόβουλοι να χαρακτηρίσουν “επιθετικό μπάχαλο” που για να λυθεί στηρίζεται στην ευφυΐα και το ταλέντο των παικτών μπροστά – και ολοκληρώνεται όταν η μπάλα φύγει από τα πόδια του Νάτσο.

Ο μοναδικός λόγος που ασχολούμαστε μαζί του βρίσκεται σ’αυτά που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας καλής “φάσης Σκόκο”. Γιατί ο κερατάς ξέρει μπάλα. Καντάρια μπάλα. Για την ακρίβεια, αν χρησιμοποιούσαμε την κλασσική λαϊκή τακτική του “να τις βγάλουμε, να τις μετρήσουμε” και επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε τα… πόσα κιλά μπάλα ξέρει ο καθένας σ’ αυτό το υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, ο Σκόκο θα καπάρωνε μια θέση στην πρώτη τριάδα με την ίδια χαρακτηριστική άνεση που, όποτε αποκτάει στιγμιαίο νόημα η ποδοσφαιρική του ύπαρξη, προσπερνάει αντιπάλους εκμεταλλευόμενος την τρομερή του τεχνική και την εντυπωσιακή του επιτάχυνση με τη μπάλα στα πόδια.

Εδώ ακριβώς, όμως εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα της υπόθεσης. Στο ότι ξεχωρίζει σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος με απλές εκλάμψεις μερικών λεπτών. Το επίπεδο του πρωταθλήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φετινή ΑΕΚ είναι πιο ασόβαρη και από Έλληνα πολιτικό σε περίοδο εκλογών, αδυνατούν να πείσουν τον Σκόκο να παίξει στο φουλ των δυνατοτήτων του. Είναι σαν να βάζεις τον Σατριάνι να παίζει κάθε Κυριακή απόγευμα με τους Ονιράμα σε in μπαράκι της παραλιακής. Θα σολάρει μια, θα σολάρει δυο, θα νιώσει το χάσμα ποιότητας και μετά θα σταματήσει να ασχολείται. Όταν ξεχωρίζεις σαν τη μύγα μέσα στο γάλα χρειάζεται άκρατος επαγγελματισμός για να πιέζεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο σε κάθε ματς και να μην παρασυρθείς από ελιτισμό και υπεροψία. Και αν κρίνουμε από τις ασταμάτητες δηλώσεις του παίκτη για το πόσο θέλει να φύγει και κάποιες βαριεστημένες εμφανίσεις του που τις συνοδεύουν, ο επαγγελματισμός αυτός δεν είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου.

Εκμεταλλευόμενος την απουσία οπαδικού δεσίματος με τον παίκτη θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσει κάπου αλλού. Κάπου που το ποδοσφαιρικό επίπεδο δεν είναι τόσο χαμηλό, οι διαιτητές δεν είναι τόσο ανίκανοι, τα γήπεδα δεν είναι χωράφια και οι πρόεδροι δεν είναι “εν δυνάμει”. Έτσι θα έχουμε όλοι μας την ευκαιρία να δούμε τις πραγματικές του δυνατότητες. Σε περίπτωση που πιάσει θα μπορούμε άνετα στο μέλλον να μονολογούμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πολύ μικρό για να χωρέσει το ταλέντο ενός τέτοιου παίκτη. Σε περίπτωση που αποδειχτεί λίγος για τις απαιτήσεις μιας σοβαρής επαγγελματικής ομάδας, τότε είμαι σίγουρος ότι οι αγκαλιές των Ελλήνων θα παραμείνουν ανοιχτές γι’ αυτόν και τα 20-30 τόσο ποιοτικά λεπτά του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο απολαυστικός Νίκος Αναστόπουλος

Σύμφωνα με μια ιστορία, από αυτές τις λίγο ποδοσφαιρικές και λίγο καφενειακές που συνήθως ξεκινάνε από κάποιον ρεπόρτερ ομάδας και στη συνέχεια κυκλοφορούν στα γήπεδα για χρόνια χωρίς ποτέ κανένας να είναι σίγουρος για την εγκυρότητα τους, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Νίκου Αναστόπουλου στον πάγκο του Άρη ένας μάνατζερ προσπαθούσε να του σπρώξει έναν παίκτη, τονίζοντας […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τάκης Λουκανίδης: Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα

Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 υπήρχαν ένα σωρό ποδοσφαιριστές που έπαιζαν σε πολλές -και διαφορετικές- θέσεις με αρκετή μάλιστα επιτυχία. Ο πλάγιος μπακ άλλαζε θέση και πήγαινε στην επίθεση ως εξτρέμ, ο στόπερ ανέβαινε στο κέντρο και ο κεντρικός χαφ γίνονταν δεύτερος (και τρίτος πολλές φορές) σέντερ φορ. Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Οι τάσεις φυγής του Σκόκο”

  1. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Διαφωνω στην προσεγγιση οτι δεν παιζει μπαλα γιατι… απεχει απο τον μ.ο. ποιοτητας του ελληνικου ποδοσφαιρου.
    Τι να πουν τοτε ο Τζιοβανι ή ο Ριβαλντο (για να μην μιλησω για παλιοτερους).
    Απλα το παλικαρι βαριεται γιατι θελει να φυγει απο μια ομαδα που κατα αυτον:
    α. δεν εχει στοχους
    β. δεν πληρωνεται στην ωρα του
    γ. εχει ξενερωσει με οτι περιερχει αυτη η λεξη
    δ. τσαντιστηκε που η ΑΕΚ δεν στοχευσε να περασει στην επομενη φαση του Europa.
    ε. ειναι λατινοαμερικανος

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Eγώ πάλι διαφωνώ στα περί βαρεμάρας.
    Πάντα έτσι έπαιζε.
    Ο Σκόκκο είναι λίγο ζοχάδας στο παιχνίδι. Όχι για να πλακωθεί με κάποιον, αλλά στο πώς του πάει το παιχνίδι. Αν δεν του βγουν μια-δυο-τρεις ενέργειες ή αν η ομάδα σέρνεται εκνευρίζεται και δεν μπορεί να προσφέρει καθόλου.
    Όχι ότι επί της ουσίας αλλάζει κάτι.
    Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ ο Νάτσο και βρίσκω εντελώς ανούσιο αυτό το “μα παίζει μόνο 10 λεπτά” και άλλα τέτοια όταν υπάρχουν στις περισσότερες ελληνικές ομάδες σαπάκια που δεν μπορούν να παίξουν ούτε το 1% από αυτά που κάνει ο Νάτσο.
    Μου αρκεί το γκολ που θα βάλει στον ΠΑΟΚ, στον ΟΣΦΠ και στον ΠΑΟ. Γκολ βγαλμένα από τα πιο υγρά όνειρα του κάθε οπαδού.
    Δυστυχώς όπως ήρθαν τα πράγματα το βλέπω χλωμό να μείνει στην ομάδα…

  3. Ο/Η duendes λέει:

    @darth, δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές ίδιοι, ούτε σκέφτονται ίδια, ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες. Ο Σκόκο πιστεύω ότι το βλέπει ξεκάθαρα ένα σκαλοπάτι για κάτι ανώτερο, το οποίο σκαλοπάτι πιθανόν το βαρέθηκε πλέον γιατί πιστεύει ότι δεν έχει να του προσφέρει τίποτα. Και στο κείμενο γράφω ότι είναι συνδυασμός της κατάστασης του πρωταθλήματος και της κατάστασης της ΑΕΚ ο λόγος που μου βγάζει αυτήν την απροθυμία να πιεστεί.

    @Elaith, αν έπαιζε στην ομάδα μου νομίζω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο θα σκεφτόμουν. Χίλιες φορές ένας καλός μπαλαδόρος που παίζει έστω και λίγο, παρά κάποιοι άλλοι.
    Κι εγώ πάντως χλωμό το βλέπω να μένει μετά τα όσα έχει πει.

  4. Ο/Η balkou λέει:

    Από πέρσυ με προβλημάτιζε η απόδοσή του. Ή μάλλον αυτό που περιγράφει ο ντουέντες. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν απλήρωτος, δεν είχε στόχους η ομάδα κλπ. Απλά έτσι είναι. Και στο Μεξικό δεν ήταν πλήρως ευχαριστημένοι για τον ίδιο λόγο, παρόλο που’χει βάλει κάτι γκολάρες να σου τρέχουν τα σάλια.
    Πάντως, κάνει κι ένα μεγάλο λάθος. Αν νομίζει ότι σε πιο προηγμένο πρωτάθλημα, ακόμη και σε μικρή ή μικρομεσαία ομάδα θα ανέχονται τη “βαρεμάρα” του και την “αδιαφορία” του είναι πολύ γελασμένος και το εισητήριο με προορισμό Αργεντινή θα εκδοθεί πιο γρήγορα απ’ότι αναμένει. Για εθνική, καλό θα κάνει να μην το σκέφτεται/ονειρεύεται καν.

  5. Ο/Η duendes λέει:

    @balkou, μοναδική ελπίδα για να δούμε το πραγματικό ταλέντο του Σκόκο είναι να πάει κάπου που πραγματικά δεν θα ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό ακριβώς τονίζω και στον επιλογό. Εκεί θα φανεί αν πράγματι υπάρχει “πρόβλημα χαρακτήρα” του παίκτη σε σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή απλά αν βρίσκει και τα κάνει τώρα στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα (και παλιότερα όπως λες στο Μεξικό).

    Μια ‘μεσαία ομάδα’ στην Ισπανία πιθανόν να ήταν η ιδανική λύση με βάση το στυλ του.

  6. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ισπανία δύσκολο να έπαιζε
    Στην Ιταλία νομίζω θα είχε τύχη
    Εξαιρετικός μπαλαδόρος αλλά εμένα προσωπικά μου δίνει την εντύπωση “ψυχάκια”
    Πολύ μελαγχολία …

  7. Ο/Η duendes λέει:

    Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να προσαρμοστεί στην Ισπανία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνική. Θα μπορούσα εύκολα να τον φανταστώ τουλάχιστον στις μισές ομάδες της κατηγορίας.

    Και ειδικά αν τον φανταστώ και πιο ορεξάτο απ’αυτό που βλέπουμε, τον βάζω ακόμα και σε ομάδες πάνω από την μέση του βαθμολογικού πίνακα.

  8. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Με τί ταχύτητα;

  9. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Και πόση αντοχή στο ξύλο;

  10. Ο/Η duendes λέει:

    Δεν πιστεύω ότι ο Σκόκο έχει πρόβλημα ταχύτητας. Είναι αρκετά γρηγορός ακόμα και με την μπάλα. Και με πολύ καλή “έκρηξη”.

    Όσο για την αντοχή στο ξύλο, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αλλά εδώ πρότεινες να δοκιμάσει στην Ιταλία..

  11. Ο/Η Chris λέει:

    re paidia ti Ispanies k Italies lete? mia einai h omada gia tn Scocco, OSFP! Come to thrylos na tin vreis Nacho! 😛

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *