Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Special one με … τριπλή πίτα

Πολλοί πίστευαν (μαζί μ αυτούς κι εγώ) πως φέτος η Τσέλσι θα έφτανε τουλάχιστον μέχρι τον τελικό του Champions League

Τόσο αγωνιστικά, όσο και λόγω του “αισθήματος αδικίας” που κατάφερε να μεταδόσει μετά τον περσινό δεύτερο ημιτελικό με την Μπαρσελόνα στο Στάνφορντ Μπριτζ (και όχι τον πρώτο), η ομάδα του Αντσελότι φάνταζε ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Απέναντι στην Ιντερ που τα τελευταία χρόνια δεν έχει πετύχει τίποτα το αξιοσημείωτο στην Ευρώπη και αναζητώντας μόλις ένα γκολ στο σπίτι τους γιά να “καθαρίσουν την μπουγάδα”, οι Λονδρέζοι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Κι όμως …

Οταν απέναντί σου βρίσκεται ο ιδιόρυθμος αλλά πάντα ιδιαίτέρως … ευφυής περί το κακόν Ζοζέ Μουρίνιο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα.

Ο Μουρίνιο γνώριζε πως με ένα κλασσικό ιταλικό ταμπούρι δύσκολα θα γλύτωνε απόψε. Σπανίως αντέχεις σε τέτοια παιχνίδια παίζοντας παθητικά όταν ο αντίπαλος ψάχνει μόλις μία φάση.

Και όταν την βρει κι εσύ πρέπει να αντιδράσεις, είναι δύσκολο να … αλλάξεις ταχύτητα στο κιβώτιο. Η μετάβαση απ την απόλυτη άμυνα στην απόλυτη επίθεση, δεν ήταν ποτέ κάτι εύκολο.

Ο Μου λοιπόν αποφάσισε να αμυνθεί μεν, αλλά χρησιμοποιώντας ένα τρικ που δεν άφηνε σε καμιά περίπτωση την Τσέλσι να ξεθαρέψει τόσο που το γήπεδο να γύρει απελπιστικά προς τα καρέ του Ζούλιο Σέζαρ.

Η χρησιμοποίηση τριών (!) σέντερ φορ (Μιλίτο, Ετό και Πάντεφ) που κάθε άλλο παρά περιμένουν τη μπάλα στα πόδια, αλλά είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν μέχρι την μεγάλη τους περιοχή και να μετατραπούν σε στόπερ όταν χρειαστεί, ήταν το κλειδί που έδωσε στους Μιλανέζους ίσως την μεγαλύτερη πρόκριση στην ιστορία τους με βάση τον βαθμό δυσκολίας.

Η μετάβαση της Ιντερ απ την άμυνα στην επίθεση ήταν ιδανική. Και όταν εκτός της προαναφερόμενης τριπλέτας που δεν άφηνε όχι μόνο τους αμυντικούς αλλά ούτε τους μέσους να χαλαρώσουν, υπάρχουν ακόμα παίκτες της κλάσης των Μαϊκόν και Σνάϊντερ, η δουλειά γίνεται ακόμα πιό εύκολη.

Στην Τσέλσι θα μείνει πάλι μιά πικρή γεύση αδικίας (καθαρό πέναλτυ επάνω στον Ντρογκμπά), όμως η αλήθεια είναι πως απόψε έκανε ελάχιστα γιά να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της.

Ισως αν στο γήπεδο υπήρχε ο κορυφαίος κατά τη γνώμη μου αμυντικός χαφ του πλανήτη (γιά τον Εσιέν ο λόγος) τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Αλλά επειδή με τα αν και τα ίσως ποτέ δεν άλλαξε η ιστορία, ο Μουρίνιο σήμερα έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στο έτσι κι αλλοιώς πολυσέλιδο βιβλίο της καριέρας του παραφράζοντας τη γνωστή ρήση ¨η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”. “Η καλύτερη άμυνα παίζεται με τη επίθεση. Αρκεί οι επιθετικοί σου να μπορούν (και) να αμυνθούν”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Champions League, we love 1-1-8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

xOVA η επανάσταση στην επιθετική συνεισφορά κάθε παίκτη

Πώς μετράμε την επιθετική συνεισφορά κάποιου; Όπως έχουμε δει, υπάρχουν αρκετές παγίδες στις μετρήσεις και αυτό που συνεχώς ψάχνουν οι ειδικοί (στα όρια του νερντ) των αριθμών είναι πάντα η πιο ακριβής μέτρηση. Ως κάποιος που λατρεύει το παιχνίδι, προσπαθώντας πάντα να το κατανοήσω καλύτερα όσο εξελίσσεται, όπως τα πάντα γύρω μας, έπεσα πάνω στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τέχνη -και η τεχνική- της άμυνας

Για να καταλάβει κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια (προς το καλύτερο και το πιο μοντέρνο), αρκεί να ρίξει μια ματιά, και στον τρόπο που αμύνονται πλέον οι ομάδες -ατομικά και στο σύνολό τους- αλλά και στο πόσο σημαντικό κομμάτι παίζει πλέον η σωστή αμυντική λειτουργία στο χτίσιμο της επίθεσης. Της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το “Special one με … τριπλή πίτα”

  1. Ο/Η Antonis Barca λέει:

    Σαμουελ Ετο.

    Στον ανοικτό χώρο, δεν υπάρχει τέτοιο ξεπέταγμα σε επιθετικο και πιο γρήγορη εκτέλεση. Ηταν ομως ταυτόχρονα ένας παίκτης που θυσιάστηκε για την ομάδα και την τακτική της. Αν ο Ετο ειχε τελειωμα καλυτερο (1/3 απόψε σε τετ α τετ με τον κιπερ της Τσέλσι), θα τον εβαζα δίπλα σε Φαν Μπάστεν, Μπατιστούτα και όλους τους άλλους σπουδαίους φορ των τελευταίων 30 ετών.

    Καμπιάσο, Σνάιντερ

    Οποιος φεύγει από το Μαντρί(ντ), δεν τον τρώει ο λύκος. Δειχνει την αξια του, όταν αντιμετωπίζεται ως ποδοσφαιριστής και όχι ως μέλος θιάσου.

    Ντρογκμπά, Τέρι και αλλα ομορφόπαιδα

    Ρε σεις, θα μάθετε να χάνετε σαν μεγάλοι παίκτες μεγάλης ομάδας; Γιατί δυο κολλητές χρονιές προσπαθείτε να μας πείσετε για το αντίθετο;

    Σταρκ

    Ενα που εφαγες πέρσι στον Ανρι και ενα που κατάπιες τώρα στον Ντρογκμπά, δεν το κάνουν 1-1 σε ο,τι αφορα την Τσέλσι. Κάνουν δυο σοβαρά λάθη σε ο,τι αφορά το ποδοσφαιρο. Δεν φταις εσυ ομως, αλλά αυτοί που σε βάζουν να σφυρίζεις ξανα και ξανα σε τετοιας σημασιας ματς.

    Μουρινιο

    Αντιπαθής. Αναμφίβολα ικανότατος, ειδικά στο να διαβάζει τον αντίπαλο.

    ΥΓ. Τι μπαμ ήταν αυτό που ακούστηκε εκει στην Ανδαλουσία;

  2. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Και μπουμ
    Ελπίζω αύριο να μην ακούσουμε κι εμείς κανένα … μπαμ μπουμ 🙂

  3. Ο/Η Antonis Barca λέει:

    Μην ανησυχεις αδερφε Νικόλαε.

    Με αλλο αντίπαλο μπορεί και να ειχα επιφυλαξεις.

    Η συμπαθής VFB θα παιξει φιλότιμα ως γερμανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και θα αποκλειστεί.

    Ελπίζω δε να συμβάλλει ώστε να έρθει το ΟΒΕΡ. Αν και πιστεύω οτι το ΟΒΕΡ θα το φέρει και μόνη της η Μπάρσα.

  4. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ας γίνει κι έτσι 🙂

  5. Ο/Η duendes λέει:

    Είναι δεδομένο ότι αυτήν την στιγμή που σχολιάζουμε, ο Μουρίνιο είναι κλειδωμένος στην τουαλέτα των αποδυτηρίων, φάτσα με τον καθρέφτη, με το mp3 player να παίζει ασταμάτητα το “Simply the best”.

    Αλλά είναι μεγάλος προπονητής ο κερατάς..

  6. Ο/Η Eidur λέει:

    In Mourinho we trust and like…

    p.s Cambiasso & Schneider ειναι τεραστιοι παιχτες !!

  7. Ο/Η Anti-Galáctico λέει:

    Α ρε Samu, τους το χρώσταγες από πέρσι 😉

  8. Ο/Η Termite λέει:

    Ο τρόπος που αντιδρούν Ντρογκμπα κ Τέρυ όταν χάνουν τείνει να κάνει την Τσέλσι πιο μισητή ομάδα του πλανήτη στα μάτια μου.

    Μου τη σπάνε τα ύπουλα χτυπήματα (βλέπε Σάμουελ στον Ντρογκμπά αλλα και πάτημα του τελευταίου στον Μόττα) και οι τσαμπουκάδες της αλάνας.

    Υ.Γ. Απορία: Τελικά ο Σάμι μπορεί να αμυνθεί και να επιτεθεί στην ίδια φάση;;;;

  9. Ο/Η stokegeo λέει:

    Μου άρεσε ιδιαιτέρως το μπαμ της Ανδαλουσίας. Να δούμε και κάναν καινούργιο να πρωταγωνιστεί, σ’ αυτή τη διοργάνωση τη φτιαγμένη ακριβώς στα μέτρα των μεγάλων.
    Termite, συμφωνώ: γι’ αυτό αντιπαθώ την Τσέλσι όσο καμία!!!

  10. Ο/Η Anti-Galáctico λέει:

    Με το Ντρογκμπά τα έχουν ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί της Τσέλσι. Κάθε χρόνο τα ίδια. Καραγκιόζης.
    Όλο του το παιχνίδι βασίζεται στη δύναμη, τραβάει σπρώχνει, χτυπάει ύπουλα αλλά για παίχτη που κάνει όλα αυτά πέφτει πολύ εύκολα…
    Και με τέτοιο όνομα που έφτιαξε, δεν θα πάρει πέναλτι ποτέ.

  11. Ο/Η duendes λέει:

    @stokegeo,
    δεν νομίζω ότι και η Σεβίλλη θεωρείται κανένα μεγαθήριο. Σίγουρα είναι πιο “εμπορικό” όνομα λόγω χώρας, αλλά σε ειδικό βάρος, δεν ζυγίζει και πολύ σ’ αυτήν την διοργάνωση.

  12. Ο/Η balkou λέει:

    Καμπιάσο, Σνάιντερ

    Οποιος φεύγει από το Μαντρί(ντ), δεν τον τρώει ο λύκος. Δειχνει την αξια του, όταν αντιμετωπίζεται ως ποδοσφαιριστής και όχι ως μέλος θιάσου.

    Γι’αυτό κι εγώ φωνάζω: Free Pipita!!!!

  13. Ο/Η Antonis Barca λέει:

    Η συμπαθής VFB θα παιξει φιλότιμα ως γερμανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και θα αποκλειστεί.

    Ελπίζω δε να συμβάλλει ώστε να έρθει το ΟΒΕΡ. Αν και πιστεύω οτι το ΟΒΕΡ θα το φέρει και μόνη της η Μπάρσα.

    Τα παραπανω κύριε Εξαρχειώτη μου στα έγραφα από χθες, οπου ειχα διαπιστωσει οτι δεν ειχες πίστη εις τον Λιονέλ και την παρέα του.

    Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα, όπως λέει και μια ψυχή!!!!! Μυαλωμένος ο Μέσι, ζωγράφισε τον κουμπαρά Λέμαν και …

    …Si Si Si

    Nos Vamos a Madrid

  14. Ο/Η Chris λέει:

    @ exarchiotis, symfwnw gia tn Essien apolyta, trelh paixtoura. Epishs o 2os kalyteros amyntikos xaf tou planhth epaize x8es kai einai o Esteban o Cambiasso.

  15. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αντώνη, βιάζεσαι τέκνον μου
    Πρώτα πρέπει να κάνουμε αίτηση, να κληρωθούμε, να κλείσουμε αεροπορικά, να …, 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *