Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ιστορίες από τα 11 βήματα

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ (Προχθές): Η Φλαμένγκο και η Μποταφόνγκο διεκδικούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του Campeonato Carioca, αγωνιζόμενοι στον τελικό του δεύτερου γύρου της διοργάνωσης. (Επανάληψη του μαζοχιστικού συστήματος για τους αδιάβαστους: Το πρωτάθλημα Καριοκα είναι το περιφερειακό πρωτάθλημα του Ριο, που διεξάγεται κατά την διάρκεια των ‘διακοπών’ από το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας. Για λόγους ..καλύτερου μπάχαλου, το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δυο γύρους.

Στον πρώτο γύρο, που ονομάζεται Taça Guanabara, οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, ένα εκ των οποίων είναι ότι Μποταφόνγκο, Βάσκο, Φλαμένγκο και Φλουμινένσε πρέπει να μοιραστούν στα δυο γκρουπ. Είναι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια διαχωρισμού τα οποία όμως – λόγω σεβασμού στον ελεύθερο χρόνο μου – αρνούμαι κατηγορηματικά να ψάξω. Οι δυο πρώτοι κάθε γκρουπ παίζουν με τους δυο του άλλου στους ημιτελικούς.

Στον δεύτερο γύρο, ή αλλιώς Taça Rio, χρησιμοποιούνται τα ίδια γκρουπ αλλά κάθε ομάδα του ενός αντιμετωπίζει αυτήν την φορά όλες τις ομάδες του άλλου! Μετά ακολουθεί πάλι η γνώριμη φάση των ημιτελικών. Όταν τελειώσουν κι αυτά τα παιχνίδια, ο νικητής του πρώτου γύρου αντιμετωπίζει τον νικητή του δεύτερου για τον τίτλο του Ριο. Σε περίπτωση που μια ομάδα βγει πρώτη και στους δυο γύρους, τότε θεωρείται αυτόματα πρωταθλήτρια, αφού ακόμα και οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν σκεφτεί τρόπο να παίξει με τον εαυτό της τελικό μόνο και μόνο για να υπάρξει λόγος να πάει ο κόσμος στο γήπεδο.) Τις προηγούμενες τρεις χρονιές η Φλαμένγκο κατακτούσε το κύπελλο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Το σκορ είναι 1-1 όταν η Μποταφόνγκο κερδίζει πέναλτι. Ο υψηλόσωμος μακρυμάλλης επιθετικός της παίρνει φόρα και μ’ ένα αριστοτεχνικό χτύπημα, εφάμιλλο του μυθικού πέναλτι του Ζιζού στον τελικό του 2006, στέλνει με μια έξυπνη λόμπα τον τερματοφύλακα στο χόρτο και την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα. Η Μποταφόνγκο κερδίζει το παιχνίδι – αφού λίγο μετά ο Αντριάνο αστοχεί σε πέναλτι – και μαζί και τον τίτλο της πολιτείας, αφού είχε βγει πρώτη και στον πρώτο γύρο. Ο αναγνώστης-οπαδός του Άρη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, σηκώνεται από την καρέκλα και με τα χέρια ανοιχτά αναφωνεί: “Χέσε μας τώρα ρε Λόκο“!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Προχθές): Η Φενερμπαχτσε υποδέχεται την Μπεσίκτας και ανοίγει το σκορ από τα πρώτα λεπτά. Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν πέναλτι. Ο Bobo παίρνει την μπάλα για να την στήσει στην βούλα αλλά πιο πριν ο Bilica της Φενέρ έχει φροντίσει να κάνει μια …προεργασία για να βοηθήσει τον τερματοφύλακα του. Το κόλπο πιάνει. Ο Bobo αστοχεί, η Μπεσίκτας χάνει το παιχνίδι. (Το βίντεο, λόγω μεγάλων διαστάσεων, μπορείτε να το δείτε απ’ ευθείας από το Youtube).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Mes que un ad

Γουάου! Ακόμα κι αν έχεις κρεμασμένη στο δωμάτιό σου τη φανέλα με το 9 του Ντι Στέφανο υπογεγραμμένη από τον Φράνκο, οφείλεις να παραδεχτείς ότι η πρώτη αυθόρμητη αντίδρασή σου όταν είδες το νέο διαφημιστικό σποτάκι της Μπαρτσελόνα ήταν αυτή: Γουάου! Έξυπνη, αστεία, εύστοχη, άψογης αισθητικής και με μια αεροσυνοδό που θα ήθελες να σου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O Βαλντεράμα και η πιο περίεργη έναρξη αγώνα όλων των εποχών

Στο Γιούρο της Γαλλίας είδαμε μια μεγάλη αλλαγή στη σέντρα των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων. Πλέον δεν επιβάλλεται η μπάλα να περάσει τη γραμμή του κέντρου με πάσα. Οι ομάδες μπορούν να κάνουν σέντρα και με έναν παίκτη και η μπάλα μπορεί να πάει όπου θελήσει αυτός που την έχει στα πόδια του. Μπροστά, πίσω, στο πλάι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *