Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

All glory to the hypnotoad

Μεγάλες μέρες ζει η ΑΕΚ φίλες και φίλοι του σομπρέρου. Οι ισχυροί άνδρες της ΑΕΚ  (Νοτιάς-Παπάς) αποφάσισαν για το μέλλον της ομάδας και είδαν ότι αυτό πρέπει να είναι συνυφασμένο με τον πολυέλληνα σερβονίκη κόουτς Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι άνθρωποι αυτοί έκριναν ότι μετά από 1,5 περίπου χρόνο από την “βελούδινη” επιστροφή του Μπάγεβιτς (που αυτή τη φορά ήρθε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι), έπρεπε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.

Τι έχει καταφέρει ο Μπάγεβιτς μέχρι τώρα; Κέρδισε η ομάδα κάποιον τίτλο;  Κατάφερε να βρει κάποια αγωνιστική ταυτότητα; Παίζει καλό ποδόσφαιρο; Μήπως έχει αποκτήσει ποδοσφαιρικό τμήμα δεμένο μεταξύ του με καλές σχέσεις; Μήπως η ομάδα έχει ψήσει τον κόσμο ότι υπάρχει προοπτική για το μέλλον;

Όλες οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Η ΑΕΚ άγγιξε το κύπελλο πέρσι και έμεινε πανηγυρικά έξω από κάθε άλλη διεκδίκηση τίτλου. Σαν ομάδα είναι ένα ατελείωτο σκορποχώρι που βασίζεται σε ατομικές εξάρσεις των 3-4 (και πολλών λέω) καλών παικτών της. Παίζει άθλιο ποδόσφαιρο στην πλειοψηφία των αγώνων και έχει ένα ποδοσφαιρικό τμήμα στο οποίο οι σχέσεις είναι σε οριακό σημείο. Τέλος, πλην του Κώστα Μανωλά δεν φαίνεται να έχει κερδίσει κάποιον άλλον παίκτη. Ο δε προπονητής μονίμως προκαλεί προβλήματα με δηλώσεις και με καβγάδες του.

Είναι όλα αυτά ευθύνη του ευθυτενούς κόουτς; Φυσικά και όχι. Δεν είναι δυνατό να παραβλέπει κανείς τις ευθύνες της διοίκησης (παρούσης και προηγούμενων) που έχει σταματήσει να πληρώνει και κοιτάει πώς θα ξεπουλήσει παίκτες και μάλιστα τους μοναδικούς αξιόλογους. Δεν είναι δυνατό να μη μπορεί να δει κανείς τα προβλήματα στο ρόστερ της ομάδας σε συγκεκριμένες θέσεις. Τι έχει κάνει όμως ο ίδιος ο προπονητής; Μήπως κατάφερε να φέρει παίκτες καλούς; Οι προσωπικές του επιλογές που μας απασχόλησαν όλο το περασμένο καλοκαίρι είναι πλήρως αποτυχημένες. Μήπως ο Σάντος έχει τόσο καλύτερο ρόστερ, όταν π.χ. πρωταγωνιστεί στον ΠΑΟΚ ο κομμένος από την ΑΕΚ Βλάνταν Ίβιτς; Προσπάθησε έστω να εκμεταλλευτεί ότι μπορεί και να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο, όπως το έκανε ο Φερνάντο Σάντος το 2004 με τον Κόντη, τον Μπούρμπο και τους άλλους;

Κι όμως, η διοίκηση λέει θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία στον Μπάγεβιτς να δουλέψει ανενόχλητος. Λες και τον ενοχλούσε κανείς τόσο καιρό. Λες και άλλος ήταν αυτός που έδιωξε τόσο κόσμο  από το ποδοσφαιρικό τμήμα για να φέρει το δικό του επιτελείο. Λες και άλλος συνεργάζεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο μάνατζερ, λες και δέχτηκε κανέναν πόλεμο από οπαδούς/ΜΜΕ.

Και θα αναρωτηθεί κάποιος. Μα καλά; Δεν τα βλέπει κανείς από τους 2 (τόσοι μας έμειναν) ισχυρούς άντρες της ΑΕΚ; Φυσικά και τα βλέπουν, αλλά αυτή η κατάσταση τους βολεύει. Ο Μπάγεβιτς λειτουργεί ως ασπίδα γι’ αυτούς. Από την μία υπάρχει ένα νοσηρό σύστημα στήριξης, ένα “ντουσανοτεχνείο”, βασισμένο σε παλιούς δημοσιογράφους φιλαράκια του προπονητή που κάνουν το άσπρο μαύρο για να βγαίνει ο κόουτς νικητής σε ότι συμβαίνει. Εκτός ομάδας ο Τζιμπούρ; “Επιτέλους έδιωξε το κωλόπαιδο ο Μπάγεβιτς”. Μέσα ο Τζιμπούρ και κορυφαίος παίκτης; “Τον συνέτισε η τιμωρία του Μπάγεβιτς”. Φήμες για αποχώρηση Μπάγεβιτς και ξεπούλημα παικτών; “Διαλύουν την ομάδα και ξεπουλάνε παίκτες”. Μένει ο Μπάγεβιτς και η διοίκηση βγάζει στο σφυρί ότι καλύτερο έχει; “Δικαίωση Ντούσαν που θα χτίσει ομάδα με πιτσιρικάδες Έλληνες και χωρίς τους κακομαθημένους ξένους”. Δεν τους πιάνεις πουθενά.

Λειτουργεί όμως και αντίστροφα σαν ασπίδα για τη διοίκηση ο Μπάγεβιτς. Με όλον αυτόν τον κόσμο που δεν αντέχει να βλέπει την πριγκιπική του χωρίστρα με τα κίτρινα και τα ρίχνει σε αυτόν για το κάθε πρόβλημα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν για τα χάλια στα οποία έχουν φέρει την ομάδα. Μια σχέση συμβίωσης ανάμεσα σε ανθρώπους (ιδιοκτησία και προπονητή) που είναι παντελώς αποτυχημένοι. Και πολύ φοβάμαι ότι αύριο στο ματς με τον πεθαμένο Ολυμπιακό, αντί να ασχολούμαστε πώς θα επικρατήσουμε επί της αρμάδας των Παπαδόπουλων και των ΤασοΠάρντων θα βλέπουμε ομορφιές στις κερκίδες…

Αλλά αρκετά με τα λόγια. Κάποιοι καλλιτέχνες πριν από μας τα έχουν πει όλα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το μεγάλο Futurama περιγράφει την εικόνα της ΑΕΚ:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, βιντεοθεραπεία, ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η υποτιμημένη τέχνη της άμυνας

Καλώς ή κακώς στην εκ των υστέρων τηλεοπτική κάλυψη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα υπάρχει μόνο ένας πρωταγωνιστής: το γκολ. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον ξοδεύεις σε αντιεμπορικά (ή και εμπορικά) ονόματα που σέρνουν τα λερωμένα τους σορτσάκια στο χόρτο με σκοπό να χαλάσουν τη δημιουργία του επιτιθέμενου, το ρεπορτάζ δεν γίνεται να είναι μεγάλο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Νιγηρία, ο Κανού και το ποδόσφαιρο ως Ολυμπιακό σπορ

Σε πλήρη αντίθεση με μεγάλη μερίδα του ποδοσφαιρικού κοινού λατρεύω το Ολυμπιακό τουρνουά. Το ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό τουρνουά. Ηλικιακά μπορώ και θυμάμαι – σχεδόν τα πάντα – απ’ την Ολυμπιάδα της Ατλάντα του 1996. Είχα παρακολουθήσει και αυτή της Βαρκελώνης αλλά εκτός απ’ την Πατουλίδου, τον Πύρρο Δήμα, τους “φούριας ρόχας” και τα μαγικά της dream […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “All glory to the hypnotoad”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Υπολογίζω ότι οι ιδιοκτήτες και οι διοικητικοί της ΑΕΚ πρέπει να ανάβουν κάθε μέρα μια λαμπάδα για τον Σέρβο. Διότι αυτή τους η επιλογή πρέπει να είναι η μοναδική που να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους (τα δικά τους, της ομάδας δεν είναι και πολύ σίγουρος).

    Βρήκαν έναν άνθρωπο να βάλουν στο τιμόνι της ομάδας (αγωνιστικά) ο οποίος για δικούς τους λόγους (που σχετίζονται με το παρελθόν του στην ΑΕΚ και τον τρόπο που έφυγε δύο φορές) πάρα, πάρα, πάρα πολύ δύσκολα θα σηκωθεί και θα φύγει μόνος του. Παρότι βλέπει την μία κουλαμάρα να διαδέχεται την άλλη από πλευράς ιδιοκτησίας εδώ και 1,5 χρόνο, παρότι εμφανώς κι αυτός φλομώθηκε στα ψέματα όταν ήρθε και του έλεγαν “ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για την ομάδα”.
    Από την άλλη, η διοίκηση πάρα, πάρα, πάρα πολύ δύσκολα θα επιλέξει να αποπέμψει τον Σέρβο διότι έχει ούτως ή άλλως μια δυσκολία να βρίσκει ανθρώπους να στελεχώσουν την ομάδα (θυμίζω ότι έκαναν 3 μήνες να βρούνε πρόεδρο…) και το ότι η ομάδα έχει (συνεχίζει για την ακρίβεια) φουντάρει αγωνιστικά είναι σχεδόν αδιάφορο γι’αυτούς.
    Άλλωστε που να τρέχεις τώρα να βρίσκεις προπονητή, που να δεχτεί να έλθει στην ομάδα σου, πως να τον παραμυθιάσεις ότι έχεις σχέδιο για το οτιδήποτε στην ομάδα (ενώ δεν έχεις το παραμικρό πέραν της εκποίησης), αλλά και στην περίπτωση που έλθει κάποιος, πως να τον κρατήσεις όταν θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν έχεις όρεξη να κάνεις το παραμικρό για την ομάδα, να βάλεις κάποια χρήματα για να την βελτιώσεις;;;
    Από την άλλη το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Σέρβου τραβάει πάνω του την συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων και της κριτικής (άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως) και αναβιώνουν οι κλασσικές βατραχομαχίες αφήνοντας σχεδόν αλώβητους τους πάμπλουτους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εγκληματήσει κατά της ομάδας (και ετοιμάζονται να ξαναεγκληματήσουν με το ξεπούλημα των καλών παικτών) πολλάκις και με τους οποίους ελάχιστα ασχολείται ο κόσμος.
    Καταπληκτική επιλογή, ιδιοκτήτες της ΑΕΚ.

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Απ’αυτά που καταλαβαίνω πάντως εγώ, σαν εξωτερικός παρατηρητής και να φύγει ο βάτραχος, δεν υπάρχει έδαφος για να αναλάβει ο οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος.

    Χωρίς διοίκηση δεν γίνεται τίποτα.

    ΥΓ. Δούσαν ψυχάρα, για πάντα ΑΕΚαρα. 🙂

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Στην περίπτωση αυτή, φίλε duendes, το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία/διοίκηση ΔΕΝ ξέρει που να ψάξει, σε τι κατεύθυνση να κινηθεί. Όταν έφεραν τον Σέρβο οι άλλες τους επιλογές ήταν ο (συμπαθέστατος κατά τα άλλα) Κωστένογλου και ο Λίνεν…
    Δλδ είδανε και οι τυφλοί…

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Απορία: Τα αμέτρητα πειθαρχικά παραπτώματα οφείλονται κυρίως στην ‘ιδιαίτερη’ παρουσία του Μπάγεβιτς, στην ανυπαρξία της διοίκησης ή και στα δυο;

    Γενικά, όσο κι αν σιχαίνομαι τον λεφτόδουλο έχω την εντύπωση ότι η ΑΕΚ είναι ένα μπάχαλο γενικότερα που αναγκαστικά επηρεάζει την ομάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι, για παράδειγμα, μια καθαρά αγωνιστική δυσλειτουργία.

  5. Ο/Η charlie λέει:

    Νομίζω βασικά στην ανυπαρξία της διοίκησης αλλά και στον γενικά “soft” τρόπο αντιμετώπισης που υπάρχει από την εποχή του Ντέμη (“οι παίκτες που είναι οι πρωταγωνιστές… που τους καταλαβαίνουμε… που είναι άνθρωποι” κτλ…)
    Με αποτέλεσμα όχι απλώς να νομίζουν αλλά και να βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς πρόβλημα…

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Eίναι λίγο απ’ όλα. Σίγουρα πχ Εντίνιο και Τζεμπούρ δεν είναι τα πιο ήσυχα παιδιά, από την άλλη ούτε ο Μπάγεβιτς ήταν ποτέ ο πιο νορμάλ τύπος.
    Και όλα αυτά σε μια εικόνα διάλυσης που υπάρχει έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

    Από εκεί και πέρα, το ξαναλέω (Το είπε κι ο τσάρλι) ο Μπάγεβιτς είναι άλλοθι για τη διοίκηση. Δεν κοιτάνε τα χάλια του, αλλά να καλύψουν τον κώλο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *