Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κρίμα ρε Καμερούν

ΠΡΕΤΟΡΙΑ (ΔανίαΚαμερούν):
Μια παλιά παροιμία της Αφρικής λέει ότι “τα καλύτερα πράγματα στην ζωή συμβαίνουν εκεί που δεν το περιμένεις – εκτός αν είσαι ο Χαϊλέ Σελασιέ και ξαφνικά βρεθείς με δυο χέρια στον λαιμό σου” και δεν έχει καθόλου άδικο. Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου απολάμβανε κάπου εκτός σπιτιού το Σαββατόβραδο του, Καμερούν και Δανία προσέφεραν το πιο εντυπωσιακό παιχνίδι της διοργάνωσης. Τόσο εντυπωσιακό που για πρώτη φορά μετά από τόσες μέρες αγώνων, παρακαλούσες πραγματικά να μην σφυρίξει την λήξη ο διαιτητής για να στείλει τις καταραμένες βουβουζέλες σπίτια τους.

Με στρωτό – κατά βάση – παιχνίδι, επιθετική διάθεση, πολλά τρεξίματα, δεκάδες ευκαιρίες (36 σουτ έγραψε ο Galanis της FIFA, τα 23 για τους Αφρικανούς!) και ορθολογική ανάπτυξη που παραδόξως συνεχιζόταν ακόμα και στο ύψος της αντίπαλης περιοχής με συρτές δυνατές πάσες που στόχευαν στις αμυντικές τρύπες του αντιπάλου, οι δυο ομάδες (με καθοδηγήτρια αυτή του Καμερούν) ανέσυραν από τα έγκατα του εγκεφάλου για πρώτη φορά τον χαρακτηρισμό “ματσάρα” μετά από ένα μεγάλο διάστημα απογοητεύσεων, μεγαλύτερων απογοητεύσεων και μερικών μικρών αναλαμπών.

Μοναδική παραφωνία του αγώνα; Το τελικό αποτέλεσμα. Αδυνατώντας στην κόντρα “άχρωμοι και αδιάφοροι Δανοί εναντίον ..κίτρινων καλτσών, κόκκινων σορτς και πράσινων φανελών” να επιλέξουμε το πρώτο, στηρίξαμε νοερά τα ‘Αδάμαστα Λιοντάρια’ της Αφρικής τα οποία όμως αποδείχτηκαν πιστά στα διάφορα κλισέ για τους μαύρους παίκτες. Η επιπολαιότητα και οι χωρίς σκέψη τελικές επιλογές έστησαν Αφρικάνικο πάρτι για άλλη μια φορά εχθές. Μπορεί να έτρεχαν συνέχεια, μπορεί να άνοιγαν την άμυνα της Δανίας με άνεση, μπορεί να πατούσαν περιοχή, αλλά εκεί ο τυπάκος που έπρεπε να τελειώσει την φάση και να κρατήσει την ομάδα μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης, τα έκανε διαρκώς μαντάρα!

Την μέρα που η Νιγηρία αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του 1998, ένας Αργεντινός σχολιαστής τόνισε, με μια ελαφριά πινελιά ρατσισμού, για τους Αφρικανούς: “Είναι όλοι οικοδόμοι. Κανείς τους δεν χρησιμοποιεί το κεφάλι του για να σκεφτεί”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια αδικία, μια σφαλιάρα και ένα χαμένο Μουντιάλ

Το 2010 ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας έκρυβε μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Μπορεί η Τσέλσι -που ήταν και το ακλόνητο φαβορί- να μην είχε να χωρίσει πολλά με την Πόρτσμουθ (εκτός της κούπας που κατέκτησαν τελικά οι μπλε), στο μυαλό του Κέβινς-Πρινς Μπόατενγκ όμως υπήρχαν πολλά ερωτηματικά και μαζί τους αρκετά άσχημα συναισθήματα. Και δεν υπάρχει τίποτα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Κρίμα ρε Καμερούν”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    😀

    Η πεμπτουσία του ίντερνετ! Δυο εντελώς διαφορετικές οπτικές για το ίδιο συμβάν.
    Στο μόνο που συμφωνώ (πέρα απ’τα άπειρα πεσίματα, που έτσι κι αλλιώς είναι αντικειμενικό γεγονός) είναι στο σχόλιο για τις αστείες άμυνες, αλλά έχοντας απολαύσει ως τώρα ένα Μουντιάλ ΓΕΜΑΤΟ σφιχτές άμυνες και λογικές “πρώτα προσέχουμε κι αν μας κάτσει καμιά στραβοκλωτσιά στην αερόμπαλα μπροστά, όλα καλώς” μου είναι αδύνατον να ενοχληθώ από αυτές, εφόσον βοηθάνε στο να δω κάτι που έχει ρυθμό και δεν με κάνει να κοιμηθώ.

    Όσο για το ότι δεν ήταν ουσιαστικό γενικά το Καμερούν (εκτός των τελειωμάτων του), δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο για μια ομάδα που έβγαλε (κατόρθωμα σ’ αυτό το μουντιάλ!) 23 φάσεις σ’ενα ματς, εκ των οποίων τουλάχιστον καμιά 10αρια ήταν σουτ μέσα στην εστία!

  2. Ο/Η masha nevalyashka λέει:

    Μόλις το δικαιολόγησες. Με 23 φάσεις, 10 σουτ on goal και αποτέλεσμα (θυμίζω: απέναντι Σ’ΑΥΤΗ τη Δανία) μόλις ένα γκολ -και ενώ παίζεις τα πάντα όλα για πρόκριση και με την πλάτη στον τοίχο- μπορούμε να μιλήσουμε για αποτελεσματικότητα και επικράτηση της ουσίας; Είναι σαν να σου έχει κάτσει η σουπεργουάουα γκόμενα, η γυναίκα-τρόπαιο, η απόλυτη που πάντα ήθελες να γαμήσεις, να σ’έχει καλέσει σπίτι της, να σε έχει γλείψει παντού, να έχει γδυθεί εντελώς και να κάθεται πάνω σου κι εσένα να μη σου σηκώνεται -ενώ το θέλεις όσο τίποτα. Αν είναι να μιλήσουμε για ουσία, απλά σκέψου ότι όντας και στο χειρότερο όμιλο -από πλευράς μπάλας και όχι τεκμηρίων ή τακτικών- το Καμερούν είναι η πρώτη ομάδα που δήλωσε τον αποκλεισμό της από την επόμενη φάση. Και μέχρι τώρα νομίζω η μόνη.

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Το σχόλιο αφορά ξεκάθαρα το συγκεκριμένο ματς και μόνο, όπως αναφέρω και στην πρώτη σειρά. Δεν μπόρεσα να δω καν το πρώτο ματς του Καμερούν.

    Από εκεί και μετά έχω μια πιο γενική ερμηνεία της “ουσίας” στο μυαλό μου, τουλάχιστον απ’την οπτική του θεατή καθώς ούτε οπαδός του Καμερούν είμαι, ούτε έχω ποντάρει λεφτά στην διάκριση του. Την έχω περιγράψει και στο Άρσεναλ-Μπάρτσα, στην ανάλυση του πρώτου ημιχρόνου που με την ίδια λογική ..”ουσία δεν είχε αφού 0-0 έληξε”. Το ματς στα δικά μου μάτια είχε εξαιρετικό ρυθμό και πάρα πολλές σωστά δημιουργημένες ευκαιρίες, σε πλήρη αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια της διοργάνωσης που τελειώνουν με 4-5 σουτ όλα κι όλα και μια ατελείωτη φλυαρία κάπου στο κέντρο που καταλήγει σε λάθος πάσα/σέντρα κάπου στο ύψος της μεγάλης περιοχής.

    Αυτά αρκούσαν για να μου φτιάξουν το βράδυ. Το ότι δεν κατάφεραν παρ’ όλα αυτά να ισοφαρίσουν (μπάλα είναι, έτσι συμβαίνει συνήθως: μια μπαίνει, μια όχι) και αποκλείστηκαν πρώτοι μου είναι αδιάφορο και δεν αλλάζει την γνώμη μου για το τι είδα.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Στο τέλος του αγώνα (που δεν υποστηρίζεις φανατικά κάποια ομάδα ή δεν την έχεις παίξει στο στοίχημα) για μένα σημασία έχει να έχω δει μπαλίτσα, να έχει φάσεις, να έχει γκολ.
    Το συγκεκριμένο ματς τα είχε. Τώρα αν το Καμερούν δεν έχει καλή άμυνα, ΟΚ μάλλον δεν έχει, δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία.
    Και η Δανία που έχει καλή άμυνα και ζόρισε την Ολλανδία βρέθηκε να απειληθεί πολλές φορές από τους Καμερουνέζους.
    Δεν είναι ότι οι φάσεις έγιναν με 35αρες γιόμες ή με βυντρο-λάθη. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν γιατί έγιναν καλές επιθέσεις είτε από την μία, είτε από την άλλη ομάδα.

  5. Ο/Η masha nevalyashka λέει:

    Για το Καμερούν:
    Δεν μας νοιάζει η άμυνά του, δεν είναι θέμα. Προσπερνάω.
    Τα χαφ του μια χαρά παίζουν όπου έχει μπαγιόκο στις Ευρώπες και στις λίγκες, αλλά εδώ αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν. Πολύ κακή κυκλοφορία της μπαλάς, εκνευριστικά ανοργάνωτο παιχνίδι από παίχτες που κατά τεκμήριο το’χουν, δεν είναι άμπαλοι. Δεν λέμε ότι το πρότυπο οργάνωσης είναι η άνευρη και βαρετή Γερμανία, ούτε ο συντηρητισμός της Αγγλετέρας. Αλλά ένα στοιχειώδες σχέδιο για γκολ γαμώτο. Η ωραία έμπνευση μέσω συνδυασμών είναι μετράει επίσης στα κριτήρια ωραίας μπαλίτσας.
    Η επίθεσή του στο συγκεκριμένο ματς συνάντησε (πλην της εξαίρεσης του δυσκολοπρόφερτου ξανθού) μια άμυνα τύπου Μαρκό. Όποιος ήθελε, όποτε ήθελε, έμπαινε στην περιοχή, έκανε και πασούλες, έκανε παιχνίδι. Γκολ όμως δεν έβαζε τελικά. Αυτό κάτι λέει για την ουσία. Γιατί, ακριβώς όπως το έγραψες στον αγώνα της Μπάρτσα, η ποιότητα και η ουσία κρίνεται και από την αξία (την πιστωμένη στο παιχνίδι) των αντιπάλων. Το ότι ΑΥΤΟ το Καμερούν, με ΑΥΤΕΣ τις ευκαιρίες, ΑΥΤΩΝ των παιχτών, δεν μπορούσε να κάνει γκολ μια φάση, απέναντι σ’ΑΥΤΗ τη Δανία, τότε, ναι, μιλάμε για την ταλαιπωρία της όποιας ουσίας. Εν τέλει, είδαμε μια εκνευριστικά επηρμένη ομάδα (για να μη μιλήσω συγκεκριμένα για τον υποτίθεται επιθετικό της Ετό) και υπερεκτιμημένες δυνατότητες και προοπτικές, ενώ δεν οι ίδιοι δεν είχαν λύσει το απλό: ένα γαμημένο σχέδιο, η μπάλα κάτω και πάμε. Ή όχι;

    Για τη Δανία:
    Δεν νομίζω πως ζόρισε καθόλου την Ολλανδία. Μάλλον μόνο του ζορίστηκε αυτό το ανέραστο και ανέμπνευστο συνονθύλευμα που για πρώτη φορά παρατάσσουν οι Οράνιε. Στο συγκεκριμένο ματς, η Δανία έπαιρνε άνετα τον τίτλο για την πιο παραιτημένη ομάδα του Μουντιάλ.

  6. Ο/Η duendes λέει:

    Είναι προφανές, πλέον, από τις λεπτομέρειες που αναφέρεις σχετικά με την ανάπτυξη των Αφρικανών ότι είδαμε εντελώς διαφορετικά το παιχνίδι.

    Καθόλου περίεργο. Συμβαίνει συχνά. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *