Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

1998 ΓΑΛΛΙΑ

WC98Poster003-L

Για την διοργάνωση του 1998 επέδειξαν ενδιαφέρον 3 χώρες (Γαλλία,Ελβετία και Μαρόκο). Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας που έγινε στην Ζυρίχη την 1η Ιουλίου 1992 η Γαλλία κατάφερε να αποκτήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία έγινε με την πραγματοποίηση μόνο ενός γύρου παρόλο που υπήρχαν περισσότερες από 2 χώρες. Η Γαλλία κατάφερε να αποσπάσει 14 ψήφους ενώ Μαρόκο και Ελβετία πήραν από 7.

Στα προκριματικά δήλωσαν συμμετοχή 174 χώρες. Το 1998 έγινε η αλλαγή του συστήματος. Οι 24 ομάδες έγιναν 32, σχηματίζοντας 8 ομίλους των 4 ομάδων, από τους οποίους προκρίνονταν οι 2 πρώτοι για την φάση των «16».  H Γαλλία κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο και έτσι έγινε η 7η εθνική που καταφέρνει να βρεθεί στο ψηλότερο βάθρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης η Γαλλία είναι η πρώτη οικοδέσποινα που καταφέρνει να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από 20 χρόνια

Συνολικά 174 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στα προκριματικά για εξασφάλιση 30 θέσεων τις τελικής φάσης. Στα τελικά προκρίθηκαν απευθείας η οικοδέσποινα Γαλλία και η Βραζιλία ως κάτοχος του τροπαίου. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Κροατία, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία και η Νότιος Αφρική

Για την διεξαγωγή των αγώνων χρησιμοποιήθηκαν 10 γήπεδα.Το Σταντ ντε Φρανς , το Βελοντρόμ της Μασσαλίας, το Παρκ Ντε Πρενς στο Παρίσι, το Φελίξ Μπολάρ της Λανς, το Ζερλάν της Λιόν, το Μπεζορ της Ναντης, το Δημοτικό Στάδιο της Τουλούζ, το Ζοφρ Γκισαρντ, το Σαμπαν Ντελμας και το Στάδιο Μοσόν.

Η Αγγλία, με νέο προπονητή τον Γκλεν Χοντλ, αναμενόταν να κάνει περίπατο στον 7ο όμιλο και όντως έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα νικώντας με 2-0 την Τυνισία με γκολ του Σκόουλς και του Σίρερ. Όμως μια ήττα με 2-1 από τη Ρουμανία δυσκόλεψε αρκετά την πρόκριση της στον επόμενο γύρο, κατί που τελικά τα κατάφερε με μια εύκολη νίκη με 2-0 επί της Κολομβίας, ακολουθώντας τη Ρουμανία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βραζιλία έβρισκε αντίπαλο τη Σκοτία σε φάση ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1990 στην Ιταλία είχαν ξανασυναντηθεί και η Βραζιλία είχε κερδίσει. Το ίδιο έγινε και τώρα, με σκορ 2-1, στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα πλαίσια του 1ου ομίλου. Η Βραζιλία κέρδισε και το Μαρόκο με 3-0 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, ενώ ηττήθηκε με 2-1 από την Νορβηγία, αποτέλεσμα που έδωσε στους Σκανδιναβούς το δεύτερο εισιτήριο για τους «16».

Στον 2ο όμιλο (Ιταλία, Χιλή, Αυστρία, Καμερούν), οι Ιταλοί είχαν εύκολο έργο για να προκριθούν, παρά την ισοπαλία 2-2 με την Χιλή στην πρώτη αγωνιστική. Τελικά με 2 νίκες (3-0 το Καμερούν, 2-1 την Αυστρία) πέρασαν στον επόμενο γύρο. Μαζί τους η Χιλή η οποία εκμεταλλεύτηκε τις ισοπαλίες που προέκυψαν με τις άλλες ομάδες, αφού πήρε τον πόντο από τους Ιταλούς.

Οι διοργανωτές Γάλλοι, έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους στον 3ο όμιλο, από όπου προκρίθηκαν με 3 νίκες: 3-0 την Ν. Αφρική, 4-0 την Σ. Αραβία και 2-1 την Δανία, η οποία τους ακολούθησε στη 2η φάση. Η Γαλλία φαινόταν αποφασισμένη να πετύχει αυτή τη φορά, και με ηγέτη τον Ζινεντίν Ζιντάν φαινόταν να έχει και τα φόντα, συμπεριλαμβανομένου και του αβαντάζ της έδρας.

mundial1998_253497

Ο 4ος όμιλος επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη. Τον αποκλεισμό της Ισπανίας και της Βουλγαρίας, η οποία είχε φτάσει στους «4» στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο από τις Νιγηρία και Παραγουάη. Η Νιγηρία κέρδισε την Ισπανία (3-2) και την Βουλγαρία (1-0), ενώ έχασε από την Παραγουάη με 3-1. Κλειδί για την πρόκριση της Παραγουάης ήταν η ισοπαλία που πήρε από την Ισπανία (0-0).

Στους υπόλοιπους ομίλους, στον 5ο η Ολλανδία και το Μεξικό ξεπέρασαν τα εμπόδια του Βελγίου και της Ν. Κορέας, στον 6ο η Γερμανία και η Γιουγκοσλαβία πέρασαν επί του Ιράν και των Η.Π.Α. (το αξιοσημείωτο του ομίλου ήταν η αναμέτρηση μεταξύ Ιράν και Η.Π.Α. όπου κέρδισαν 2-1 οι Πέρσες) και στον 8ο η Αργεντινή έκανε περίπατο και μαζί με την Κροατία, προκρίθηκε στους «16», στέλνοντας την Τζαμάικα και την Ιαπωνία σπίτι τους.

Το παιχνίδι της Αγγλίας με την Αργεντινή αποδείχτηκε το πιο δραματικό στον δεύτερο γύρο. Το παιγνίδι ξεκίνησε με .. δύο πέναλτι (6′ Μπατιστούτα, 10′ Σίρερ) και τελείωσε με πέναλτι επίσης. Η κανονική διάρκεια και η παράταση τελείωσαν με 2-2 (16′ Όουεν, 46′ Ζανέτι) , παρά την αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ που θα μπορούσε να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Αργεντινή. Τελικά, η Αργεντινή πέρασε με 4-3 στα πέναλτυ στους προημιτελικούς. Ο Πολ Ινς και ο Ντέιβιντ Μπάτι ήταν οι μοιραίοι για την Αγγλία ενώ έχασε πέναλτι και ο Ερνάν Κρέσπο για τους Αργεντινους.

Οι μόνες εύκολες προκρίσεις ήταν της Βραζιλίας (4-1 την Χιλή) και της Δανίας (4-1 τη Νιγηρία). Όλες οι υπόλοιπες κρίθηκαν στο γκολ: Οι διοργανωτές Γάλλοι κέρδισαν την Παραγουάη με 1-0, σκοράροντας το πρώτο χρυσό γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων στην παράταση με σκόρερ τον Λοράν Μπλάν, η Ιταλία απέκλεισε με 1-0 τη Νορβηγία, όπως και η Κροατία τη Ρουμανία, ενώ με 2-1 προκρίθηκε η Γερμανία επί του Μεξικού και η Ολλανδία επί της Γιουγκοσλαβίας.

Στους προημιτελικούς, η Γαλλία μετά από ένα κακό παιχνίδι απέκλεισε την Ιταλία και πήρε το εισιτήριο για τον ημιτελικό όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία η οποία έκανε το μπαμ και διέσυρε τη Γερμανία με 3-0. Το θέαμα είχε αρχίσει να φθίνει και στο ματς της Γαλλίας με την Ιταλία ένα στείρο 0-0 μετά από 120 αγωνιστικά λεπτά έφερε το ματς στα πέναλτι όπου οι Γάλλοι επικράτησαν 4-3  καθώς ο Αλμπερτίνι και ο Ντι Μπιάτζιο ήταν άστοχοι για τους Ιταλούς , ενώ από τους Γάλλους δεν κατάφερε να σκοράρει ο Βιθέντ Λιζαραζου). Οι Κροάτες δεν έκαναν παρα το απλό. Να επιβεβαιώσουν την κρίση της Γερμανίας , που αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε να υπερπηδήσει τα προβλήματα “ταλέντου”. Η χρυσή της φουρνιά είχε φτάσει στο τέλος της και το ρεκόρ του Λόταρ Ματέους δεν ήταν αρκετο (5 συμμετοχές σε μουντιάλ, ισοφάριζε τον Μεξικάνο γκολκίπερ Καρμπαχάλ). Το απέδειξαν περίτρανα ο Γιάρνι (46′) , ο Βλάοβιτς (80’΄) και ο Νταβόρ Σούκερ (86′) που έστελναν την νεοσύστατη Κροατία μακρύτερα από τα πιο μεγάλα της όνειρα.

semi_final_1998_brasil_holanda

Στον άλλο ημιτελικό η Βραζιλία θα βρει την Ολλανδία. Η πρώτη, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο που σκόραρε 2 φορές, κέρδισε τη Δανία με 3-2. Οι Δανοί ζόρισαν τους Βραζιλιάνους και μάλιστα στο 2′ προηγήθηκαν παγώνοντας τους Λατινοαμερικάνους. Ο Μπεμπέτο επανέφερε τις ισσοροπίες γρήγορα, στο 11′ και στο 27′ ο Ριβάλντο επανέφερε την “παγκόσμια τάξη” και τις καρδιές των Βραζιλιάνων στις θέσεις τους. Όμως οι Δανοί , έχοντας ίσως κάτι από “Γερμανούς” μέσα τους, στο 50′ ισοφάρισαν εκ νέου με τον Μπράιαν Λάουντρουπ, για να έρθει δέκα λεπτά αργότερα και πάλι ο Ριβάλντο να “καθαρίσει” για τους Βραζιλιάνους που πάντως δεν πέρασαν όσο άνετα θα περίμεναν.

Η Ολλανδία  αν και είχε μείνει με 10 παίχτες, απέκλεισε την Αργεντινή με τον Ντένις Μπέργκαμπ να πετυχαίνει ένα γκολ όνειρο στο 90’. Και σε αυτόν τον αγώνα τα γκόλ άρχισαν να μπαίνουν πολύ νωρίς. Στο 12′ ο Κλάιφερτ έδωσε το προβάδισμα στους Οράνιε όμως ο Κλαούντιο Λόπες στο 18′ ισοφάρισε για τους Αργεντινους. Στο 76′ ο Νουμαν είδε την κόκκινη κάρτα και η Ολλανδία έμεινε με 10. Ομως η Αργεντινή όχι μόνο δεν κατάφερε να προηγηθεί αλλά στο 87′ έχασε με τη σειρά της τον Αριέλ Ορτέγα που είδε και αυτός την κόκκινη. Δεν είχε τελειώσει όμως εκεί το “πικρό ποτήρι” για τους απογόνους του Ντιέγκο. Εκεί που όλοι περίμεναν την παράταση ο Ντένις Μπέρτγκαμπ με ένα γκολ από αυτά που συνηθίζουν να πετυχαίνουν οι Ολλανδοί, δηλαδή… πανέμορφο, στο 89′ άφησε μια ολόκληρη χώρα … ξερή, και έστειλε μια άλλη στα ουράνια. Οι Ολλανδοί είχαν περάσει στα ημιτελικά.

Στις 7 Ιουλίου βρέθηκαν οι Βραζιλιάνοι και οι Ολλανδοί αντιμέτωποι για το πρώτο εισιτήριο του τελικό στο Σταντ ντε Φρανς. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ ισοφάρισε στο 87’ το γκολ του Ρονάλντο , σε μια επανάληψη του αγώνα με την Αργεντινή, με τους Οράνιε να “χτυπούν” και πάλι στο τέλος.Ο Ρονάλντο είχε δώσει προβάδισμα στη Βραζιλία από το 46’ και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτυ, αφού στον έξτρα χρόνο δεν άλλαξε κάτι. Εκεί, η Βραζιλία με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ταφαρέλ που έπιασε 2 πέναλτυ (Κοκού, Ντε Μποερ), κέρδισε με σκορ 4-2 και πήγε στον τελικό. Η κατάρα των πέναλτι είχε πάλι χτυπήσει την Ολλανδία.

Αντίπαλός της θα είναι η Γαλλία που με 2 γκολ του Τιράμ ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 και έφτασε στην τελική επικράτηση.  Δια πυρός και σιδήρου πέρασαν και οι Γάλλοι που είδαν τους Κροάτες να προηγούνται με γκολ του Νταβόρ Σούκερ στο 46′ και … τα καρδιακά επεισόδια ξεκίνησαν. Ήρθε ίσως ο πιο … ασυνήθιστος σκόρερ στο 47′ , ο Λιλιαν Τιράμ να ισοφαρίσει και να σώσει τους συμπατριώτες του. Και όχι μόνο αυτό καθώς στο 60′ σκόραρε εκ νέου, οδηγώντας την ομάδα του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ιστορία της σταχτοπούτας Κροατίας είχε λάβει τέλος.

Ένα ολόκληρο έθνος βρισκόταν σε παραλήρημα βλέποντας την εθνική Γαλλίας να φτάνει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, η Κροατία, πήρε την 3η θέση τελικά, αφού στον μικρό τελικό κέρδισε την Ολλανδία με σκορ 2-1.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Στο Σταντ ντε Φρανς οι διοργανωτές Γάλλοι αντιμετώπισαν την κατά γενική ομολογία καλύτερη ομάδα του τουρνουά, Βραζιλία, σε ένα ντέρμπυ, όπως προέβλεπαν όλοι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν και η παρέα του όμως είχαν άλλη άποψη. Πέρα από κάθε πρόβλεψη αλλά και κάθε ποδοσφαιρική λογική, πέρα ίσως και από την λογική του ίδιου του αγώνα, κέρδισαν με το πεντακάθαρο 3-0 τους παγκόσμιους πρωταθλητές και κατέκτησαν για 1η φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2 γκολ πέτυχε ο «Ζιζού» (27’ και 45’) ενώ το σκορ έκλεισε ο Εμμανουέλ Πετί στο 90’. Μετά τον αγώνα πολλές φήμες ακούστηκαν για την κακή παρουσία των Βραζιλιάνων στον τελικό. Άλλες μιλούσαν για νευρικό κλονισμό του Ρονάλντο στα αποδυτήρια πριν το παιχνίδι, ενώ άλλες ακόμα και για δωροδοκία των Βραζιλιάνων για να παίξουν άσχημα. Τίποτα δεν αποδείχθηκε…

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  1. Νταβόρ Σούκερ (ΚΡΟΑΤΙΑ) 6 γκολ
  2. Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ), Κριστιάν Βιέρι (ΙΤΑΛΙΑ) 5 γκολ
  3. Ρονάλντο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), Μαρσέλο Σάλας (ΧΙΛΗ), Λουίς Ερνάντεζ (ΜΕΞΙΚΟ) 4 γκολ
  4. Μπεμπέτο – Ριβάλντο – Σέζαρ Σαμπάιο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), Τιερί Ανρί (ΓΑΛΛΙΑ), Όλιβερ Μπίερχοφ – Γιούργκεν Κλίνσμαν (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Ντένις Μπέργκαμπ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) 3 γκολ
ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Ζινεντίν Ζιντάν (ΓΑΛΛΙΑ)

Η καριέρα του Ζιντάν ξεκίνησε στην γαλλική ομάδα Μπορντώ, στη οποία έπαιξε εξαιρετικά και με αυτές τις εμφανίσεις εξασφάλισε θέση στην εθνική Γαλλίας το 1994. Δυο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στην Γιουβέντους την οποία βοήθησε να κατακτήσει πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Οι πιο καλές του στιγμές συνέβησαν στα γήπεδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Εκεί έκανε και αυτό που πολλοί θεωρούν το καλύτερο παιχνίδι του, στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία όπου οι «τρικολόρ» θριάμβευσαν με 3-0. Απέδειξε πόσο δυνατός χαρακτήρας είναι, αφού επανερχόμενος από ποινή 2 αγωνιστικών λόγω κόκκινης κάρτας, οδήγησε την Zidaneconlacopadelmundoen1998 Γαλλία στην νίκη σημειώνοντας 2 γκολ. Οι θαυμαστές ικανότητές του έκαναν τον Ζιντάν μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα στο ποδόσφαιρο. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του έδωσαν και τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή όπως και του FIFA καλύτερου παίχτη στον κόσμο εκείνη την χρονιά. Το 2000 κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο για άλλη μια φορά, αφού εκτός από εξαιρετικές εμφανίσεις με την εθνική Γαλλίας που τότε πήρε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έκανε υπέροχα παιχνίδια και με την Γιουβέντους. Έπαιξε με την εθνική Γαλλίας στο καταστροφικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 καθώς και στο αποτυχημένο (και εκπληκτικο για μας) Ευρωπαϊκο του 2004. Σίγουρα ένας από τους τελευταίους των μεγάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Μάικλ Όουεν (ΑΓΓΛΙΑ)
Ο Όουεν ξεκίνησε την καριέρα του στη Λίβερπουλ την χρονιά 1996-97. Η επόμενη χρονιά ήταν αυτή που του εξασφάλισε θέση στην εθνική Αγγλίας (σε ηλικία 18 χρονών), αφού τότε σκόραρε 18 γκολ σε 36 παιχνίδια. Αν και ξεκίνησε από τον πάγκο, ο Όουεν σκόραρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά με αντίπαλο τη Ρουμανία. Όμως στο παιχνίδι του 2ου γύρου με την Αργεντινή έκλεψε την παράσταση: Πέτυχε το 2-1, αφού πρώτα πέρασε με μεγάλη ταχύτητα όλη την άμυνα της Αργεντινής, όμως τελικά η Αγγλία αποκλείστηκε. Ο Όουεν συνέχισε να παίζει για τη Λίβερπουλ με την οποία πήρε το κύπελλο UEFA και το κύπελλο Αγγλίας το 2001, ενώ ο ίδιος κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ενώ το 2004 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης όπου έκατσε μόνο για έναν χρόνο πριν γυρίσει στην Αγγλία, φορώντας την φανέλα της Νιούκαστλ.
Ρονάλντο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
Ο Ρονάλντο έκανε το διεθνές ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών στην εθνική Βραζιλίας. Οι ικανότητες του και η ταχύτητά του δημιουργούσαν προβλήματα σε κάθε άμυνα. Η Ίντερ Μιλάνου έδωσε 27 εκ. € για να τον αποκτήσει, όμως αυτός το ανταπόδωσε, σκοράροντας 25 φορές στην πρώτη του χρονιά. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ήταν εκπληκτικές. Σκόραρε 4 φορές και πανικόβαλλε κάθε άμυνα. Ένας τραυματισμός πριν τον μεγάλο τελικό απέναντι στην Γαλλία είχε θέσει τη συμμετοχή του εν αμφιβόλω. Τελικά ο Ρονάλντο έπαιξε, αλλά ο ίδιος και η ομάδα του βυθίστηκαν από τους διοργανωτές.
Από το 1998 έως το 2002 ο Ρονάλντο ταλαιπωρήθηκε από μια σειρά τραυματισμών που τον άφησαν έξω σχεδόν 4 χρόνια, όμως επέστρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Εκεί πέτυχε 8 γκολ, βγήκε πρώτος σκόρερ και οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του τροπαίου. Σίγουρα η καριέρα του θα μπορούσε να είναι λαμπρότερη, όμως οι τραυματισμοί του στοίχισαν αρκετά. Οπως και να έχει το “φαινόμενο” άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Ντένις Μπέργκαμπ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
Ο καταγόμενος από το Άμστερνταμ Ντένις Μπέργκαμπ, πήγε στον Άγιαξ στην ηλικία των 12. Πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο το 1990, κατακτώντας το πρωτάθλημα, ενώ το 1993 πήρε το κύπελλο Ολλανδίας. Το διεθνές ντεμπούτο του το έκανε το 1990, απέναντι στην Ιταλία. Τα έτη 1991-93 βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της χώρας του. Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1994, σκόραρε 3 φορές με την εθνική Ολλανδίας. Την χρονιά 1994-95 πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ έναντι σχεδόν 11 εκ. €. Εκεί είχε επιτυχημένες εμφανίσεις και το 1998 όταν έγινε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας θεωρούταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεπερνώντας την τελευταία στιγμή έναν τραυματισμό στο γόνατο, αλλά τελικά στα γήπεδα της Γαλλίας πέτυχε 3 γκολ και μοίρασε 3 ασσίστ, επίσης. Το γκολ του απέναντι στην Αργεντινή στον προημιτελικό θεωρείται ένα από τα καλύτερα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Στην Άρσεναλ κατέκτησε πολλούς τίτλους, ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της Αγγλίας το 1998.

ΜΙΚΡΑ – ΜΙΚΡΑ
  • Ακόμη και ο “πολύς” Γκαμπριέλ Μπατιστούτα αναγκάζεται να αποχωριστεί την πλούσια χαίτη του, προκειμένου να …πέσει στα πλάνα του Ντανιέλ Πασαρέλα. Ο προπονητής της Αργεντινής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ανέχεται στην ομάδα του ομοφυλόφιλους και παίκτες με μακριά μαλλιά ή σκουλαρίκια.
  • Ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι αγωνίζεται το 1998 με τα χρώματα της Κροατίας, ενώ έχει συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 1990 με τη Γιουγκοσλαβία. Γίνεται έτσι ο πέμπτος και τελευταίος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε Μουντιάλ με δύο διαφορετικές χώρες, καθώς οι κανονισμοί πλέον δεν το επιτρέπουν. Μάλιστα είναι ο μοναδικός που σκόραρε με δύο διαφορές χώρες!
  • Οι υπόλοιποι είναι ο Χοσέ Αλταφίνι Ματσόλα με την Βραζιλία το 1958 και με την Ιταλία το 1962, ο Λουίς Μόντι με την Αργεντινή το 1930 και με την Ιταλία το 1934, ο Φέρεντς Πούσκας με την Ουγγαρίας το 1954 και την Ισπανία το 1962, ο Χοσέ Σανταμαρία με την Ουρουγουάη το 1954 και με την Ισπανία το 1962…. Ο Μόντι είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε δύο τελικούς με δύο διαφορετικές ομάδες: Το 1930 με την Αργεντινή και το 1934 με την Ιταλία!
  • Η Γαλλία έγινε η έκτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού, που κατακτά το κύπελλο εντός έδρας, μετά την Ουρουγουάη (1930), την Ιταλία (1934), την Αγγλία (1966), την (Δυτική) Γερμανία (1974) και την Αργεντινή (1978).
  • Την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Γαλλία ακολούθησε μια μεγαλειώδης παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, όπου υπολογίζεται ότι βρέθηκαν 1 εκ. Γάλλοι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παγκόσμιο Κύπελλο-Ιστορία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το κόκκινο χαλί της βασίλισσας και τα παράπονα των Λατινοαμερικάνων

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 έχει μείνει στην ιστορία για αρκετά γεγονότα. Για την μοναδική κατάκτηση τίτλου από την Αγγλία, τον τρόπο που αυτή τελικά ήρθε (με το γκολ του Χερστ), τον τεράστιο Εουσέμπιο που σκόραρε εννιά φορές, τη σταθερή Δυτική Γερμανία, την έκπληξη Β. Κορέα και τα γεμάτα γήπεδα. Και φυσικά για την πρώτη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πιο καλτ στιγμή ενός Μουντιάλ

Τα Μουντιάλ είναι γεμάτα ποδοσφαιρικές ιστορίες και πρωταγωνιστές, μικρούς ή μεγάλους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 είναι στο μυαλό των περισσότερων συνυφασμένο με την Ολλανδία και τον τελικό απέναντι στη Δ. Γερμανία. Υπήρχαν όμως και άλλες στιγμές και άλλοι λιγότεροι διάσημοι πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία εκείνο το καλοκαίρι. Ο πάντα στιλάτος Μομπούτου Η συμμετοχή του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *