2002 ΙΑΠΩΝΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ
Τελευταίο αφιέρωμα αφού λίγο πολύ το τελευταίο μουντιάλ του 2006 είναι πιο νωπό στις μνήμες μας και το … παρον Μουντιάλ απαγορεύει την κλοπή χρόνου για συγγραφές. Οπότε παραμένω “χρωστώντας” ενα μουντιάλ ακόμα (δύο σε ένα μήνα) και … βλεπουμε. 2002 λοιπον…
Για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε να δώσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 2 χώρες, κάτι που σήμαινε πως τρεις χώρες (οι 2 συνδιοργανώτριες και η νικήτρια του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Γαλλία) θα έπαιρναν για πρώτη φορά μέρος χωρίς να δώσουν προκριματικά. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν γινόταν στην Ευρώπη ή στην Αμερική. Για μερικούς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 ήταν το πιο επιτυχημένο και εντυπωσιακό που έγινε ποτέ.Για άλλους ακριβώς το αντίθετο. Σίγουρα από άποψης προώθησης του προϊόντος και οικονομικών η ΦΙΦΑ δεν μπορεί παρά να ικανοποιήθηκε.
199 χώρες δήλωσαν συμμετοχή στα προκριματικά του Μουντιάλ. Από αυτές οι 32 πήγαν στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας, αφού διατηρήθηκε η δομή που καθιερώθηκε το 1998 με τους 8 ομίλους των 4 ομάδων, από τους οποίους προκρίνονταν για την επόμενη φάση οι 2 πρώτοι.
Η Ελλάδα δεν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 αφού δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Τα παιχνίδια των ομίλων 1-4 έγιναν στην Ν. Κορέα και αυτά των ομίλων 5-8 έγιναν στην Ιαπωνία.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε με ένα σοκ, αφού η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία, παίζοντας χωρίς τον τραυματία Ζινεντίν Ζιντάν έχασαν από την Σενεγάλη με 1-0. Για την ακρίβεια οι Γάλλοι απέτυχαν να σκοράρουν έστω μια φορά σε όλο το τουρνουά και τερμάτισαν τελευταίοι στον 1ο όμιλο. Ο μόνος πόντος που πήραν προήλθε από την ισοπαλία 0-0 με αντίπαλο την Ουρουγουάη. Μια εντυπωσιακή Δανία ήρθε πρώτη στο γκρουπ ακολουθούμενη από την Σενεγάλη η οποία ίσως στο πιο εντυπωσιακό παιγνίδι του ομίλου αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Ουρουγουάη και πήρε την πρόκριση.
Η Ισπανία είχε εύκολο έργο για να έρθει πρώτη στον 2ο όμιλο, πετυχαίνοντας 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Μαζί με αυτήν πέρασε η Παραγουάη που ισοβάθμισε την Ν. Αφρική, αλλά είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων. Στην τελευταία θέση του ομίλου ήρθε η «πρωτάρα» Σλοβενία. Οι Ισπανοί πετυχαίνοντας 3 γκολ σε κάθε ματς , έδειχναν ικανοί για το κάτι παραπάνω που ποτέ δεν είχαν επιτύχει σε μουντιάλ.
Περίπατο έκανε η Βραζιλία στο 3ο γκρουπ μετα τη δύσκολη νίκη επι των Τούρκων. Κέρδισε δύσκολα την Τουρκία με 2-1 , αλλά συνέχισε συντρίβοντας 4-0 την Κίνα και 5-2 την Κοστα Ρικα. Η Τουρκία προκρίθηκε μαζί της στην επόμενη φάση, έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Κόστα Ρίκα με την οποία ισοβάθμησε. Η Κίνα απέτυχε να πάρει πόντο και έστω να πετύχει κάποιο γκολ.
Στον 4ο όμιλο οι Η.Π.Α. έκαναν τη μεγάλη έκπληξη νικώντας με 3-2 την Πορτογαλία. Μετά, έχοντας τον τερματοφύλακά της Φρίντελ σε εξαιρετική κατάσταση πήραν 1-1 ισοπαλία από τη διοργανώτρια Ν. Κορέα. Η τελευταία, αν και είχε εξασφαλίσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση μετά τη νίκη της επί της Πολωνίας με 2-0, κέρδισε και τους Πορτογάλους (1-0) και τους έστειλαν στην 3η θέση του ομίλου και… στο σπίτι τους.
Η Γερμανία διέσυρε με 8-0 την Σαουδική Αραβία στον 5ο όμιλο, με τον Μίροσλαβ Κλόζε να κάνει χατ-τρικ. Μια ισοπαλία (1-1) με τους Ιρλανδούς , και ένα άνετο 2-0 επί του Καμερούν που είχε χάσει τη λάμψη του , έφτανε να την στείλει στην επόμενη φάση. Η Ιρλανδία έπαιζε χωρίς τον αρχηγό της Ρόυ Κιν ο οποίος γύρισε στην πατρίδα του λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ, αλλά ο συνεπώνυμός του Ρόμπι έδωσε την δεύτερη θέση στην χώρα του, ξεπερνώντας τους πρωταθλητές Αφρικής, Καμερούν.Η νίκη των Ιρλανδών την τελευταία αγωνιστική επί της Σ.Αραβίας με 3-0 τους έδωσε και την πρόκριση την ώρα που οι Αφρικανοί έχαναν από τους Γερμανούς.
Εκτός από την αποτυχία της Γαλλίας, η μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά προήλθε από τον λεγόμενο «όμιλο του θανάτου», τον 6ο όμιλο, καθώς ένα από τα μεγάλα φαβορί, η Αργεντινή απέτυχε να προκριθεί στην φάση των «16». Μια ήττα από την Αγγλία με 1-0 και η απροσδόκητη ισοπαλία με την Σουηδία απέτρεψε τους Νοτιοαμερικάνους από το να προκριθούν. Οι Σουηδοί ήρθαν πρώτοι, με τους Άγγλους να ακολουθούν. Στην τελευταία θέση τερμάτισε η Νιγηρία παρα τις όποιες ελπίδες με τις οποίες ξεκίνησε την διοργάνωση.
Στο 7ο γκρουπ, η Ιταλία, η Κροατία και το Εκουαδόρ επικράτησαν μεταξύ τους μια φορά. (η Ιταλία κέρδισε το Εκουαδόρ 2-0, η Κροατία την Ιταλία 2-1 και το Εκουαδόρ την Κροατία 1-0) αλλά η ισοπαλία των Ιταλών με τους νικητές του γκρουπ, το Μεξικό (που κέρδισε τις άλλες 2 ομάδες), έδωσαν την δεύτερη θέση στους τρεις φορές παγκόσμιους πρωταθλητές.
Οι συνδιοργανωτές Ιάπωνες κέρδισαν τον 8ο όμιλο, με δεύτερους τους Βέλγους. Μετά το 2-2 με το Βέλγιο οι Ιάπωνες νίκησαν 1-0 τους Ρώσσους και 2-0 την Τυνησία και πέρασαν πρώτοι. Η Ρωσία και η Τυνησία ήταν οι απογοητεύσεις του τουρνουά, σε αυτόν που θεωρούταν ο πιο αδύναμος όμιλος.
Στην φάση των «16» η Γερμανία κέρδισε την Παραγουάη με 1-0 δύσκολα, με ένα γκολ του Όλιβερ Νόιβιλ στο τέλος του αγώνα., στο 88ο λεπτό, δηλαδή καθαρά…Γερμανικά. Η Παραγουάη, παραδοσιακά “σκληρή” ομάδα, αφού και στο προηγούμενο μουντιάλ είχε βγάλει το λάδι της διοργανώτριας Γαλλίας, δυσκόλεψε και τους Γερμανούς, αλλά ως εκεί. Μάλιστα δεν απέφυγε και την … “κλασική” της κόκκινη , έστω και στο 92′ όταν αποβλήθηκε ο Ακούνια. Η Γερμανία παρ’ ότι θεωρείτο παρηκμασμένη και χωρίς μεγάλα ονόματα προχώρησε ακόμα περισσότερο, χάρη στο παραδοσιακό της πείσμα.
Η Αγγλία διέσυρε τους μέχρι εκείνη τη στιγμή εντυπωσιακούς Δανούς με 3-0. Για πολλούς ήταν μεγάλη έκπληξη καθώς αναμενόταν σκληρή μάχη. Όμως οι Άγγλοι κυριάρχησαν στον αγώνα και τρία γκολ από τους Ρίο Φέρντιναρντ στο 5′ , Μάικλ Όουεν στο 22′ και Εμίλ Χέσκι στο 44′ καθάρισαν από το πρώτο κιόλας ημίχρονο την πρόκριση.
Η Σενεγάλη συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία της αποκλείοντας την Σουηδία με 2-1, στην διαδικασία του Χρυσού Γκολ.Οι Αφρικανοί συνέχισαν την εκπληκτική τους πορεία χάρη στα δύο γκόλ που σημείωσε ο Χενρί Καμαρά στο 37′ και στο 104′. Οι Σουηδοί που είχαν ανοίξει πολύ νωρίς το σκορ στο 11′ με τον Λάρσον δεν κατάφεραν να κρατήσουν ούτε το προβάδισμα, ούτε την νίκη και την πρόκριση τελικά.
Οι σκληροτράχηλοι Ιρλανδοί απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι είναι σκληρά καρύδια. Με αντίπαλο τους Ισπανούς που ερχόταν φουριόζοι με τις 3 νίκες στα τρία πρώτα ματς, οι Ιρλανδοί δεν πτοήθηκαν. Παρ’ ότι ο Μοριέντες τους έβαλε από το 8′ να κυνηγάνε το σκορ, πάλεψαν μέχρι το τέλος και δικαιώθηκαν στο 90′ με γκολ του Ρομπι Κιν που έφερε…εφιάλτες στους Ίβηρες. Όμως ως εκεί καθώς στα πέναλτι ο Χόλαντ, ο Κονολι και ο Κιλμπέιν δεν κατάφεραν να σκοράρουν (από τους Ισπανούς αστόχησαν ο Χουανφραν και ο Βαλερόν σε εναν…διαγωνισμό αστοχίας και σπασίματος νεύρων) και οι Ισπανοί με το εύστοχο χτύπημα του Γκαϊθκα Μεντιέτα πέρασαν με 3-2.
Στην μάχη της Κεντρικής Αμερικής, οι Η.Π.Α. κέρδισαν το Μεξικό με 2-0 με γκολ του Μακ Μπραιντ και του Ντονοβαν.
Το Βέλγιο έπαιξε καλά απέναντι στην Βραζιλία, αδικήθηκε και από τη διαιτησία στην ακύρωση ενός μάλλον κανονικού γκόλ με το σκορ στο 0-0, αλλά οι Βραζιλιάνοι με τον Ριβάλντο να ανοίγει τον δρόμο στο 67′ και τον Ρονάλντο να κλείνει το σκορ στο 87′ επικράτησαν με 2-0. Ίσως οι Βέλγοι να έχουν δίκιο να αισθάνονται κάπως αδικημένοι από το αποτέλεσμα.
Οι Τούρκοι απέκλεισαν τους Ιάπωνες με 1-0, κάνοντας την έκπληξη, αλλά και δείχνοντας ότι η πρόκρισή τους δεν ήταν τυχαία. Σκόρερ του γκολ της πρόκρισης ήταν ο Ουμίτ Νταβαλά στο 12ο λεπτό του αγώνα. Οι συνδιοργανωτές της Ν. Κορέας έκαναν το μεγάλο μπαμ, αποκλείοντας την Ιταλία με 2-1, με τον Αν να πετυχαίνει το Χρυσό Γκολ στο 117’. Κι εδώ υπήρξαν τρομερά παράπονα από τους Ιταλούς, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν νωρίς με τον Βιέρι στο 18′ και ισοφαρίστηκαν στο 88′ απο τον Σεολ.
Στον 1ο προημιτελικό, οι Η.Π.Α. έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο, είχαν τις ευκαιρίες και ζήτησαν πέναλτυ, αλλά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που προκρίθηκαν στους «4» με το γκολ του Μπάλακ στο 39’, με 1-0. Στον ημιτελικό θα έβρισκαν την Ν. Κορέα η οποία επικράτησε με 5-3 στα πέναλτυ της Ισπανίας, ύστερα από έναν κακό αγώνα που τελείωσε 0-0 ύστερα από 120’. Οι Ισπανοί για ακόμα μία φορά δεν έφταναν στη βρύση παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα.
Ο άλλος ημιτελικός ήταν μεταξύ Βραζιλίας και Τουρκίας. Οι πρώτοι, στον σημαντικότερο προημιτελικό, αν και βρέθηκαν να χάνουν 0-1 με το γκολ του Όουεν, επικράτησαν με 2-1 με τα γκολ των Ριβάλντο και Ροναλντίνιο. Ασχημο τέλος και για τους Άγγλους “πατέρες του ποδοσφαίρου” για ακόμα μία φορά. Οι Τούρκοι με το Χρυσό Γκολ του Ιλχάν Μανσίζ στο 94’ απέκλεισαν την Σενεγάλη με 1-0 και συνέχισαν την εκπληκτική τους πορεία.
Οι 2 ημιτελικοί είχαν το ίδιο σκορ: 1-0. Αυτό πέτυχε η Γερμανία επί της Κορέας, με σκόρερ τον Μπάλακ, ο οποίος είδε κίτρινη κάρτα όμως και έχασε τον μεγάλο τελικό και η Βραζιλία επί της Τουρκίας με γκολ του Ρονάλντο. Έτσι οι Βραζιλιάνοι διπλασίασαν τις νίκες επί των Τούρκων στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και στην φάση του ομίλου είχαν επιβληθεί με 2-1. Στον μικρό τελικό, έπειτα από ένα όμορφο παιχνίδι, η Τουρκία αναδείχτηκε 3η στο Παγκόσμιο Κύπελλο, νικώντας την Ν. Κορέα με σκορ 3-2.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων η Βραζιλία και η Γερμανία βρίσκονταν αντιμέτωπες και μάλιστα αυτό θα γινόταν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Οι Βραζιλιάνοι ήθελαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την πικρή ήττα με 3-0 από τους Γάλλους στον τελικό του Παρισιού πριν 4 χρόνια. Στο πρώτο ημίχρονο και οι 2 ομάδες έχαναν ευκαιρίες και το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο. Η Γερμανία στήριζε πολλά στον γκολκίπερ της Ολιβερ Καν. Ο βετεράνος τερματοφύλακας, ελλείψει και του Μπάλακ ήταν το “βαρόμετρο” της απόδοσης των Γερμανών που προσπαθούσαν κυρίως με αντεπιθέσεις να χτυπήσουν την Βραζιλία που είχε μια ανούσια υπεροχή.
Στο δεύτερο όμως ημίχρονο, έλαμψε η Βραζιλία και ο Ρονάλντο. Χρειάστηκε όμως την “βοήθεια” του μέχρι τότε καλύτερου γκολκήπερ της διοργάνωσης , του Καν, που σε ένα χλιαρό σουτ του Ριβάλντο απέτυχε να μπλοκάρει σταθερά , και έδωσε την ευκαιρία στο “φαινόμενο” να ανοίξει το σκορ από κοντά στο 66. Λίγο πριν βέβαια οι Γερμανοί είχαν δοκάρι σε μακρινό φάουλ του Νοιβιλ και κόντεψαν να στείλουν…ολη τη Βραζιλία στα νοσοκομεία με καρδιοπάθειες. Μετά το γκολ όμως η Βραζιλία απεκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση, οι Γερμανοί δεν έβρισκαν λύσεις κι έτσι ο Ρονάλντο σκόραρε και πάλι μετά από συνδυασμό – προσποίηση του Ριβάλντο στο 78 και ουσιαστικά έβαλε τέλος στην διοργάνωση και χάρισε στην χώρα του το τρόπαιο για 5η φορά. Ο ίδιος ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ.
- Ρονάλντο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ) 8 Γκολ
- Ριβάλντο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), Μίροσλαβ Κλόζε (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) 5 Γκολ
- Γιον Νταλ Τόμασον (ΔΑΝΙΑ), Κριστιάν Βιέρι (ΙΤΑΛΙΑ) 4 Γκολ
- Μαρκ Βίλμοτς (ΒΕΛΓΙΟ), Παουλέτα (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), Πάπα Μπούμπα Ντιόπ (ΣΕΝΕΓΑΛΗ), Ιλχάν Μανσίζ (ΤΟΥΡΚΙΑ), Ρόμπι Κιν (ΙΡΛΑΝΔΙΑ), Μίκαελ Μπάλακ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Φερνάντο Μοριέντες – Ραούλ (ΙΣΠΑΝΙΑ), Χένρικ Λάρσον (ΣΟΥΗΔΙΑ) 3 Γκολ
Ριβάλντο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
Ο Ριβάλντο κατάγεται από το Ρεσίφε της Βραζιλίας. Ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Βραζιλία όπου αγωνίστηκε στις: Παουλίστα, Σάντα Κρουζ, Μογκομίριν, Κορίνθιανς και Παλμέιρας.
Στην Ευρώπη αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια και στη συνέχεια στην Μπαρτσελόνα, η οποία τον αγόρασε έναντι 26 εκ. € στο ξεκίνημα της χρονιάς 1996-97. Στην πρώτη του χρονιά στην Μπάρτσα, πέτυχε 19 γκολ και πήρε το νταμπλ με την ομάδα του. Ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όπου έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Το 1999 κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 ο Ριβάλντο, μαζί με τον Ρονάλντο, οδήγησε την Βραζιλία στο τρόπαιο πετυχαίνοντας 5 γκολ. Οι τεχνική του είναι πολύ δύσκολη να αντιμετωπισθεί για κάθε αντίπαλο, όμως το μεγάλο του ατού είναι το εγκεφαλικό παιχνίδι του. Μετά από ένα πέρασμα στη Μίλαν, ο Ριβάλντο, από το 2004 χάρισε απλόχερα τη μαγεία του και στην Ελλάδα με την φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς και της ΑΕΚ. Σήμερα αγωνίζεται στην Μπουνιουτκόρ.
Μίκαελ Μπάλακ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Ο Μπάλακ θεωρείται ένας από τους καλύτερους Γερμανούς μέσους. Έκανε το διεθνές ντεμπούτο του απέναντι στην Σκοτία το 1999. Βοήθησε την Μπάγερ Λεβερκούζεν να γίνει ένα μεγάλο όνομα στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Το 2002 έπαιξε με την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου έχασε από την Ρεάλ Μαδρίτης. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, σκόραρε 3 φορές και οδήγησε την Γερμανία στον τελικό της διοργάνωσης. Όμως ο Μπάλακ δεν έπαιξε σ’ αυτόν λόγω καρτών, με αποτέλεσμα η Γερμανία να χάσει τον ηγέτη της. Οι σπουδαίες του εμφανίσεις στα γήπεδα της Γερμανίας έκαναν την Μπάγερν Μονάχου να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν και τελικά να τον αγοράσει. Το 2002 ανακηρύχθηκε καλύτερος Γερμανός ποδοσφαιριστής.Αγωνίζεται στην Τσέλσι.
Ντέιβιντ Μπέκαμ (ΑΓΓΛΙΑ)
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων είναι η αποβολή του Ντείβιντ Μπέκαμ στο Μουντιάλ του 1998, στο παιχνίδι με την Αργεντινή. Ο Μπέκαμ ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1995 και γρήγορα πήρε θέση βασικού. Τον Σεπτέμβρη του 1996 έκανε το διεθνές ντεμπούτο του απέναντι στη Μολδαβία και από τότε είναι αναντικατάστατος. Έκανε συγκλονιστικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ενώ ήταν ο αυτός που έστειλε την Αγγλία σε αυτό σκοράροντας με φάουλ στο παιχνίδι με την Ελλάδα στα προκριματικά. Την χρονιά 2003-04 πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.Η καριέρα του δεν συνεχίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού πολλοί τον κατηγόρησαν ότι ήταν περισσότερο “σταρ του σινεμά” παρά ποδοσφαιριστής. Δεν μπορεί παντως κανείς να μείνει ασυγκίνητος μπροστα στην προσωπικότητα του Μπέκαμ. Μετά τη Ρεάλ αγωνίστηκε στις ΗΠΑ με τους Λος Αντζελες Γκάλαξι πριν μεταπηδήσει με τη μορφή δανεισμού στη Μίλαν.
Χακάν Σουκούρ (ΤΟΥΡΚΙΑ)
Ο Χακάν Σουκούρ είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους Τούρκους ποδοσφαιριστές. Το 1992 πήγε στην Γαλατασαράι, όπου σκόραρε συνεχώς. Η Τορίνο το 1995 ξόδεψε 4.5 εκ. € για να τον αποκτήσει, όμως έμεινε λίγο στην Ιταλία πριν γυρίσει και πάλι στην Γαλατά με την οποία κατέκτησε το 2000 το κύπελλο UEFA. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 έπαιξε εξαιρετικά. Στον Μικρό Τελικό απέναντι στην Ν. Κορέα, πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, σκοράροντας στο 11ο δευτερόλεπτο.
- Αυτό ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο συμμετείχε η ομάδα που το κατέκτησε την προηγούμενη φορά χωρίς προκριματικούς αγώνες.
- Στην πραγματικότητα ο Ρονάλντο σημείωσε 7 γκολ, καθώς το 8ο ήταν ένα αυτογκόλ στον αγώνα με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα. Όμως ο ίδιος έκανε ένσταση και η FIFA την έκανε δεκτή και του κατοχύρωσε το γκολ.
- Το τηλεοπτικό κανάλι IRIB του Ιράν λογοκρίνει τους αγώνες του Μουντιάλ, παρότι είναι “ζωντανοί”. Οι τεχνικοί του σταθμού εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση του σήματος κατά 15 δευτερόλεπτα και “κόβουν” σκηνές που απαγορεύονται από τον ισλαμικό νόμο, όπως γυναίκες με μπικίνι ή άσεμνες χειρονομίες. Στη θέση τους προβάλλονται μαγνητοσκοπημένες σκηνές από τους συγκεκριμένους αγώνες (ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση της Γαλλίας προβάλλονταν σκηνές από άλλους αγώνες).
- Στα αξιοσημείωτα του Μουντιάλ και κάποιες κακές διαιτησίες που έφεραν εκτός εαυτού ομάδες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες μάλλον τελικά έπεσαν θύμα στον… βωμό της ικανοποίησης των διοργανωτών. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Νότιας Κορέας, που έφτασε στους «4» ξεπερνώντας αρχικά την Ιταλία – που ακόμα …φωνάζει – και στη συνέχεια την Ισπανία – που ακόμα το φυσάει και …δεν κρυώνει.
- Δύο ακυρωθέντα τέρματα των Ελγέρα (49′) και Μοριέντες (93′) για (ανύπαρκτο) επιθετικό φάουλ και (ανύπαρκτο) άουτ στη σέντρα του Χοακίν, αντίστοιχα, κράτησαν το μηδέν στην άμυνα των γηπεδούχων οδηγώντας το ματς στα πέναλτι.
- Εν όψει του αγώνα Αργεντινή – Αγγλία τα περισσότερα σχολεία της Αργεντινής παραμένουν κλειστά, ενώ στα υπόλοιπα καθυστερεί η έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθήσουν το παιχνίδι μέσα σε αυτά.
- Το Μουντιάλ άλλαξε τις …διατροφικές συνήθειες των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ιαπωνία. Τα παιδιά τρέφονταν πριν από την έναρξη της διοργάνωσης με …λουκάνικα Φρανκφούρτης, προκειμένου να προετοιμαστούν για την άφιξη της Γερμανίας.
2 σχόλια σχετικά με το “2002 ΙΑΠΩΝΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ”
Τελείως ξενέρωτο Μουντιάλ. Από την μία τα μικρά χαρωπά ανθρωπάκια στις κερκίδες, από την άλλη η αβάντα στους Κορεάτες και τέλος οι μέτριες ομάδες.
Τρελό μουντιάλ…
Τα ΤΕΙ είχαν απεργία, στον αέρα η εξεταστική και πηγαίναμε για πρωινό καφέ κατά τις 11 και βλέπαμε παιχνίδι…
Τον τελικό τον είδα τρώγοντας μεσημεριανό…
Σε αυτό το μουντιάλ για μένα είναι το τέλος του Rivaldo… Θεωρώ οτι ο πατατάκιας πρόσφερε πιο πολλά. Ιδικά το μάτς με τους Άγγλους τα έκανε όλα…Γκοαλ, ασσίστ στο Ριβάλντό και πήρε και μια κόκκινη (για να δει την κοπελιά του πιο νωρίς στην φυσούνα) …
Εγώ είχα χαρεί που η Ισπανία αδικήθηκε…Η αυτοκρατορία της Μαδρίτης (1998,2000,2002) με είχε ζαλίσει το έρωτα…Η εικόνα του Ραούλ να μασάει τα νύχια του στο πάγκο ήταν legendary…
Ευχαριστούμε για το άρθρο Dracula…Με μεράκι όπως πάντα…