Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι Ιταλοί δείχνουν τον δρόμο

Παραπάνω βλέπεις 38 δευτερόλεπτα από την τηλεοπτική ζωή του 1970. Ο Μπόμπι Μουρ κάνει ένα γέμισμα από την άμυνα,  ο Φράνσις Λι υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ, οι Γερμανοί παίρνουν την μπάλα και ξεκινάνε νέα επίθεση, ο αγώνας συνεχίζεται, οι Γερμανοί προκρίνονται, η ζωή συνεχίζεται, η ορθότητα της απόφασης του επόπτη παραμένει αναπόδεικτη. Πρόκειται για την λεγόμενη Ζ.Π.Ρ.Α.Φ. (Ζωή προ ριπλέι αμφισβητούμενων φάσεων).

Σαράντα χρόνια μετά, η ράτσα που έκανε πρώτη τις ποδοσφαιρικές εκπομπές κανονικό τηλεοπτικό νταβαντούρι διαιτητικών αντιπαραθέσεων – και όχι ΔΕΝ είναι η δικιά μας – παίρνει μια μεγάλη, στα όρια του να αποκαλεστεί επαναστατική, απόφαση. Ο διευθυντής της RAI, Eugenio De Paoli, ανακοίνωσε πως από φέτος τα φαινόμενα μουβιόλας θα εξαφανιστούν απ’ όλα τα προγράμματα της RAI. Μουβιόλα, που κυριολεκτικά είναι η κινηματογραφική συσκευή μοντάζ, ονομαζόταν στην γειτονική χώρα η ατελείωτη επανάληψη κάθε πιθανού ριπλέι μιας αμφισβητούμενης φάσης, μέχρι την στιγμή που οι ‘ειδικοί’ (που συνήθως είναι πρώην διαιτητές) στο τηλεοπτικό στούντιο αποφανθούν για το αν ο διαιτητής έπραξε σωστά ή λάθος.

Μια αντίστοιχη, λυτρωτική, απόφαση στην Ελλάδα θα μείωνε κατακόρυφα τα νεύρα χιλιάδων ανθρώπων κάθε Κυριακή βράδυ, θα έκανε πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας αφαιρώντας το ανούσιο τηλεοπτικό ξενύχτι και, το κυριότερο, θα εξαφάνιζε από την ζωή μας ανθρώπους όπως ο Παναγιώτης Βαρούχας, με όλα τα ψυχικά καλά που συνεπάγονται απ’ αυτό. Δυστυχώς, γαμώ την γκαντεμιά μας, κανένας δεν έχει ενημερώσει ακόμα το ΔΝΤ για το τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες του αθλητικού τμήματος της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πρωτάθλημα των δέκα εκατοστών

Ανεξάρτητα από τη θέση των δύο ομάδων, ένα παιχνίδι μεταξύ των Γιουβέντους και Ρόμα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο. Και μπορεί οι τίτλοι της Ρόμα να είναι λίγοι, αλλά το παρελθόν είναι γεμάτο παιχνίδια που έγραψαν ιστορία στο ιταλικό πρωτάθλημα. Όπως αυτό τον Μάιο του 1981. Η Ρόμα εκείνης της περιόδου ήταν μια ιδιαίτερα καλή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γράμμα του προδομένου οπαδού

Είναι η μοίρα του σύγχρονου ποδοσφαίρου να έχει γίνει μια επιχείρηση όπου λίγοι βάζουν το συναίσθημα πάνω από το χρήμα. Γι’ αυτό εξαιρέσεις όπως ο Νέντβεντ, ο Τζέραρντ, ο Μπουφόν, ο Γκιγκς, ο Τότι, ο Μπατιστούτα μάς γεμίζουν λίγο παραπάνω από εξίσου καλούς συναδέλφους τους που όμως κάποια στιγμή προτίμησαν το προσωπικό συμφέρον από την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Οι Ιταλοί δείχνουν τον δρόμο”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Τα ιδιωτικά και τα δυο συνδρομητικά να’ναι καλά, δε θα τους λείψει η μοβιόλα στους Ιταλούς…

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Μοβιόλα ή μουβιόλα; Σε ελληνικά κινηματογραφικά site σαν μουβιόλα την βρήκα παρόλο που η λέξη είναι moviola.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.