Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Επιστροφή στις βασικές αρχές

Το πρέσινγκ νικήθηκε! Για πρώτη φορά σ αυτό το μουντιάλ, η συνταγή που έστειλε την Ολλανδία στον τελικό, που βοήθησε την Γερμανία να σμπαραλιάσει Αγγλους και Αργεντίνους, φάνηκε άχρηστη, αναποτελεσματική και παγίδευσε τους Γερμανούς.

Κι αυτό, γιατί απέναντί τους βρέθηκε μια ομάδα που οι περισσότεροι παίκτες της γνωρίζουν πολύ καλά τα βασικά του ποδοσφαίρου: κοντρόλ, τρίπλα, πάσα, κίνηση στο χώρο χωρίς τη μπάλα. Extra bonus οι αυτοματισμοί που διαθέτουν αφού πάνω απ τους μισούς ανήκουν στην ίδια ομάδα.

Οι Γερμανοί σήμερα δεν πρέσαραν με τη σιγουριά κάποιου που στήνει παγίδα στο κουνέλι και περιμένει να το τσακώσει για να το κάνει στιφάδο. Οι Γερμανοί πρέσαραν για να μην επιτρέψουν στους Ισπανούς να παίξουν με άνεση το παιχνίδι τους.

Οι Γερμανοί πρέσαραν, αλλά όχι όπως θα ήθελαν, όχι με τόσους παίκτες ψηλά, γιατί πάντα παραμόνευε ο κίνδυνος της κάθετης απ το κέντρο, οι Γερμανοί έστηναν παγίδες σε τίγρη, αλλά πάντα κοιτούσαν φοβισμένοι πίσω απ την πλάτη τους.

Και φυσικά όταν φοβάσαι και όταν ο δικός σου τρόπος δεν έχει αποτέλεσμα, δεν πας πουθενά.

Κι αυτό φάνηκε περισσότερο μετά το 1-0, όταν οι παίκτες του Λεβ δεν είχαν τρόπο να αλλάξουν κάτι στο παιχνίδι τους.

ΥΓ1. Ο «κορφαίος» Μπάστιαν Σβαστάϊγκερ (τα κατάφερες πάλι Αλέκο να μας τα κάνεις τσουρέκια)

ΥΓ2. Ο κορυφαίος Κάρλες Πουγιόλ. Η ζωή φάνηκε δίκαια μαζί του. Στο τελευταίο μουντιάλ της μεγάλης καριέρας του θα έχει την ευκαιρία να διακδικήσει ένα παγκόσμιο κύπελλο. Γι αυτό και η χαρά του για το γκολ που πέτυχε πρέπει να ήταν διπλή. Να μην πω … τριπλή

ΥΓ3. + Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Κασίγιας

– Βίγια, Τσάμπι Αλόνσο

ΥΓ4. Μάλλον για ένα παιχνίδι ήταν ο Λιορέντε. Κρίμα …

ΥΓ5. Καημένο χταποδάκι …

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια αδικία, μια σφαλιάρα και ένα χαμένο Μουντιάλ

Το 2010 ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας έκρυβε μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Μπορεί η Τσέλσι -που ήταν και το ακλόνητο φαβορί- να μην είχε να χωρίσει πολλά με την Πόρτσμουθ (εκτός της κούπας που κατέκτησαν τελικά οι μπλε), στο μυαλό του Κέβινς-Πρινς Μπόατενγκ όμως υπήρχαν πολλά ερωτηματικά και μαζί τους αρκετά άσχημα συναισθήματα. Και δεν υπάρχει τίποτα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Επιστροφή στις βασικές αρχές”

  1. Ο/Η Jordan λέει:

    Οι Άγγλοι δεν είχαν τύχη (ποτέ δεν έχουν). Με τους Αργεντίνους όμως και σε αγώνα τέτοιου επιπέδου, ότι συνταγή και να κάνεις, χρειάζεται μπόλικη δόση τύχης για να πετύχεις γκολ στο 3′ και να μη δεχτείς ένα ολόκληρο ημίχρονο που σε παίζει ο αντίπαλος. Μετά ή (καθαρά ομάδα ψυχολογίας) Αργεντινή αγχώθηκε υπερβολικά και στο β΄ήταν όλα πιο εύκολα.

    Χτες φάνηκε καθαρά ότι η Γερμανία υπερεκτιμήθηκε. Σοβαρά, δε νομίζω ότι αν στη θέση της ήταν χτες η εθνική Ελλάδας, θα έπαιζε πιο αμυντικά και καταστροφικά απέναντι στους Ισπανούς.

  2. Ο/Η Termite λέει:

    Υ.Γ. 5 όλα τα λεφτά!!!!!!!

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Βαριά κουβέντα το “υπερεκτιμήθηκε”, τουλάχιστον με τα δεδομένα αυτού του Μουντιάλ. Τρεις τεσσάρες έριξαν οι άνθρωποι, παίζοντας στρωτό και γρήγορο ποδόσφαιρο, χωρίς να βασιστούν μόνο σε στημένα ή σε κατενάτσιο.

    Εχθές απλά για τους Χ-Ψ λόγους παρουσίασαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και φάνηκε έτσι το ένα επίπεδο ποιότητας διαφορά που έχουν ατομικά οι παίκτες των δυο ομάδων.

  4. Ο/Η hi λέει:

    ο παύλος το χταπόδι πάλι δίκιο είχε

  5. Ο/Η Sur X λέει:

    Ρε παιδιά με αυτό το χταπόδι…
    Ιδέα μου είναι ή τη σημαία της Γερμανίας τη βάλανε στο δοχείο αριστερά στο πλάνο μόνο στους αγώνες με Σερβία και Γερμανία;
    Με ποιο σκεπτικό αυτές οι αλλαγές; 😛
    Γιατί το να ξέρει το μαλάκιο από μπάλα χλωμό!

  6. Ο/Η Sur X λέει:

    …στους αγώνες με Σερβία και Ισπανία ήθελα προφανώς να γράψω!

  7. Ο/Η Spiros λέει:

    Η Γερμανία δεν ήταν υπερεκτιμημένη. Ήταν η 2η καλύτερη ομάδα αυτού του Μουντιάλ. Το κακό για αυτούς είναι ότι έχουν βρεθεί, τόσο στο Euro όσο και χτες, μπροστά στην ομαδάρα της Ισπανίας, της οποίας στην καλή της μέρα δεν μπορείς ούτε να της πάρεις την μπάλα. Αν δεν μπορείς να τους κλέψεις την μπάλα, πώς θα κάνεις παιχνίδι για να σκοράρεις? Η κατοχή της μπάλας και το αποτελεσματικό passing game σου μειώνουν δραματικά το χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου για να δημιουργήσεις.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτή η Ισπανία θα πρέπει η αντίπαλός της να είναι απίστευτα αποτελεσματική στις 2 (3 το πολύ) υποψίες ευκαιριών που θα δημιουργηθούν στο ματς.

    Γενικώς η Γερμανία του ποδοσφαίρου μου θύμισε την Ελλάδα του μπάσκετ της προηγούμενης πενταετίας. Γεμάτοι όνειρα, ταλέντο, αλλά πέφταμε πάνω στην Ισπανία. Τέλος.

    ΥΓ Η μόνη πικρή γεύση που μου άφησε χτες η Ισπανία ήταν ο Πέδρο, στη φάση που δεν έδωσε την πάσα στον Τόρες. Έβλεπα το ματς σε HD με ισπανικό σχολιασμό και μπορώ να σας πως για πέντε λεπτά αναθεμάτιζαν.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Τραγικός ο Πέδρο σε εκείνη τη φάση. Τον έβριζε όλο το σύμπαν (πλην των Φριτζ).

  9. Ο/Η duendes λέει:

    Για μένα, μέχρι και το χθεσινό ματς, η Γερμανία (παρ’ όλη την γνωστή μου αντιπάθεια/μίσος γι’αυτήν) ήταν η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ. Οι Ισπανοί είχαν δείξει ελάχιστα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά εχθές τα πράγματα αντιστράφηκαν και στο γήπεδο υπήρχε μόνο μια ομάδα. Χαοτική υπεροχή οι Ισπανοί.

    Όσο για τον Πέδρο είναι πραγματικά κρίμα, γιατί σ’ όλο το υπόλοιπο ματς ήταν πολύ καλός και με 2-3 θεαματικές ενέργειες. Με μια φάση ηλίθιου ατομισμού κατέστρεψε όλη την εικόνα που είχε φτιάξει.

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Συμφωνώ σε αρκετά. Η Γερμανία είχε δείξει μια εντελώς διαφορετική εικόνα πριν το χθεσινό ματς. Ήταν αυτή που έπαιζε ισπανικό στυλ. Γρήγορες μικρές κοντινές πάσες και κάθετες μπαλιές. Χθες δεν υπήρχε αυτό. Δεν ξέρω αν φταίει η ψυχολογία (μου θύμισε η Γερμανία το πώς μπήκε η Αγγλία στο Γερμανία-Αγγλία) ή αν απλά οι Ισπανοί είναι καλύτεροι σε αυτό το παιχνίδι.
    Οι Ισπανοί από την άλλη ήταν σταθερά μέτριοι στο Μουντιάλ,αλλά νομίζω ότι βελτιώνονται αγώνα με τον αγώνα. Κυνηγάνε το γκολ με το κλασσικό τίκι-τίκι. Μόλις βρουν έναν κενό χώρο κάνουν αμέσως τη φάση. Νομίζω ότι χάνουν και αρκετές ευκαιρίες, αν είχαν καλύτερα ποσοστά ίσως είχαν κι αυτοί περισσότερα εντυπωσιακά σκορ όπως οι Γερμανοί.

  11. Ο/Η balkou λέει:

    Το πρέσινγκ νικήθηκε? Δηλαδή οι Ισπανοί δεν πρεσάρουν? Απλά οι μεν ήξεραν τι να κάνουν την μπάλα όταν την είχαν στην κατοχή τους, ακόμη και χωρίς ελεύθερους χώρους και οι δε ήταν τόσο “χεσμεντάν” (πολύ σωστή η παρατήρηση για τον τελικό του 2008) ώστε να πληρώσουν αυτό το φόβο τους.
    Οι Ισπανοί “πληρώνουν” λίγο την ήττα απ’την Ελβετία. Μπορεί να μην έβαλαν πολλά γκολ, αλλά όλοι τους αντιμετώπισαν με το πουλμαν πίσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *