Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Νίκη ψυχής

Με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί πριν το χθεσινό παιχνίδι η νίκη θα ήταν τεράστια επιτυχία για την ΑΕΚ. Απουσίες σημαντικότατες στις οποίες ήρθαν να προστεθούν κι άλλες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρ’ όλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Μια ΑΕΚ που κατέβηκε χωρίς τα 2/3 της επιθετικής της ποιότητας (Λύμπε, Νάτσο), χωρίς το βασικό της σέντερ μπακ (Μανωλά), χωρίς την πιο ακριβή της μεταγραφή φέτος (Ντιόπ) και χωρίς τρεις ρολίστες που σίγουρα θα έπαιζαν βασικοί αν ήταν διαθέσιμοι.

Κι όμως κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη απέναντι στον θλιβερό χθες Παναθηναϊκό. Κι αν στο Χαριλάου χρειάστηκαν δυο-τρεις απλές τακτικά κινήσεις και το μεγαλείο του ποδοσφαιριστή Νάτσο Σκόκκο, χθες ήταν η κατάθεση ψυχής των παικτών της ΑΕΚ και η τεράστια εμφάνιση του Ραφίκ Τζεμπούρ. Η ΑΕΚ των Αργυρίου και Νταντόμο είχε την τύχη να λείπουν πλάγιοι παίκτες τύπου Λέτο-Γκοβού-Νίνη και κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο για μεγάλη διάρκεια του αγώνα. Όταν ο καταπληκτικός χθες Μάκος βγήκε τραυματίας και σιγά σιγά άρχισαν οι ενοχλήσεις και στους υπόλοιπους, ο ΠΑΟ πλησίασε αλλά με τους πολύ καλούς Δέλλα-Νασούτι και την αστοχία του Ζιλμπέρτο η ΑΕΚ πήρε τη δίκαια νίκη που θα μπορούσε να ήταν λιγότερο αγχωτική αν ο Τζόρβας δεν είχε κάνει 2-3 καλές αποκρούσεις.

Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν ξέρω αν είναι καλός προπονητής, ούτε αν θα πετύχει στην ΑΕΚ. Εικασίες κάνουμε όλοι. Ξέρω όμως ότι είναι δουλευταράς και έχει έρθει να τιμήσει και το τελευταίο σεντ που παίρνει από την ΑΕΚ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που μπορεί να είχε διάθεση να ξαναπετύχει στην ομάδα που πρόδωσε, αλλά οι μοναδικές αντιδράσεις του ήταν το ειρωνικό μειδίαμα σε κάθε γκολ που μάζευε η ΑΕΚ και τα καρφώματα κι οι μπηχτές για τους παίκτες του. Ο Χιμένεθ φαίνεται να έχει κερδίσει και τα αποδυτήρια της ΑΕΚ που είναι μια μεγάλη πληγή, αλλά αυτό φαίνεται στις αποτυχίες περισσότερο και όχι στις νίκες. Αυτό που έχει πετύχει δεν είναι να βάλει την ΑΕΚ στη διεκδίκηση του τίτλου,  κάτι τέτοιο μου φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να δουλέψει χωρίς πίεση ώστε να βελτιώσει την ομάδα.

Τέτοιο πάθος, τέτοια τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις δεν είχαμε δει τα τελευταία 2,5 χρόνια στην ομάδα. Μόνο που για να χτυπήσεις τίτλο χρειάζεσαι και άλλα πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζω αν διαθέτει η ομάδα. Τα επόμενα δυο ματς με ομάδες υποδεέστερες όπως ο Πανθρακικός και ο Πανιώνιος θα δείξουν πολλά για τον χαρακτήρα της ομάδας.

ΥΓ. Η ΑΕΚ πρέπει να κρατήσει τους ποιοτικούς της παίκτες. Αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά τόσο στα μεγάλα, όσο και στα μικρά ματς. Η αρχή έχει γίνει με τον Τζεμπούρ. Ο Σκόκκο είναι άλλου είδους καράβι, αλλά με το νέο προπονητή υπάρχει ευκαιρία να κρατηθεί. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τον Μπλάνκο, άσχετα με την τωρινή του κατάσταση, αρκεί όμως κι ο ίδιος να ρίξει τις απαιτήσεις του.

ΥΓ2. Είναι ωραίο να τελειώνει ένα ντέρμπυ και να ξεχνάς ότι υπήρχε και διαιτητής στον αγώνα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πίσω από μια μπάλα

Αυτή είναι μια φωτογραφία που τράβηξε τον προηγούμενο μήνα στη Μοζαμβίκη ο, βραβευμένος από το National Geographic φωτογράφος, Patrick Kelley. Δείχνει δεκάδες παιδιά να τρέχουν πίσω από μια μπάλα γεμάτα ενθουσιασμό, γιατί – σε περίπτωση που το έχεις ξεχάσει – αυτό και μόνο φτάνει για να κάνει ευτυχισμένο για λίγο ένα μικρό παιδί. Μια μπάλα την οποία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Κριστιάνο Λεονάρντο και ένα πανάκριβο βιβλίο

Η συζήτηση για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έχει πολλές διαφορετικές απόψεις. Ο Πελέ πάντως είναι νικητής με διαφορά στις πιο άκυρες δηλώσεις και γκάφες. Η τελευταία του επιτυχία ήταν μόλις χθες, όταν και σε μια μάζωξη στο Σάο Πάουλο ερωτήθηκε για τη Χρυσή Μπάλα και στην απάντησή του μεταξύ Μέσι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Νίκη ψυχής”

  1. Ο/Η RED WHITE STAYROS λέει:

    Δεν έχω δει το ματς, φάσεις μόνο το βράδυ. Μπράβο στην ΑΕΚ. Απεδείχθη για αλλη μια φορά ότι στα ντέρμπι δεν μετράει ποιοι παίζουν και ποιοι δεν παίζουν. Αυτό που μετράει είναι να γυαλίζει το μάτι όσων μπαίνουν στο γήπεδο. Αυτά να τα ακούει ο Μαρινάκης, που λέει “ποιο ντέρμπι”, ενόψει του Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Αν δεν είδε το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, ας θυμηθεί τα περσινά ντέρμπι αιωνίων αλλά και το Ολυμπιακός – ΑΕΚ.

    Ο Χιμένεθ πάντως δείχνει να εμπιστεύεται παίκτες που ήταν (ίσως) ξεγραμμένοι επί Ντούσαν. Αν πάρει λύσεις από αυτούς, όπως φάνηκε ότι συνέβη χθες, το κέρδος για μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, χωρίς δυνατότητες να κάνει 4 δυνατές μεταγραφές το Γενάρη, είναι σημαντικότατο.

  2. Ο/Η 4minister λέει:

    Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να δώσει σημασία στην ήττα, αφού προέχει το ότι η ομάδα δεν βλέπεται, δεν μπορεί να παίξει μπάλα. Δεν εννοώ στο χθεσινό παιχνίδι, κρατάει βδομάδες αυτή η κολόνια.

    Επίσης, η έλλειψη αυτοματισμών δείχνει μέτρια δουλειά στην τακτική, επομένως και στην προπόνηση. Έτσι όπως βλέπουμε την ομάδα δεν πρέπει να έχουμε αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον.

    Συμφωνώ ότι ο Χιμένεθ είναι δουλευταράς αλλά για τα υπόλοιπα θα τον κρίνω μετά το Γενάρη, και νωρίς είναι.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Συμφωνώ. Δεν νομίζω ότι έκανε κάποιο έγκλημα ο Νιόπλιας χθες. Αυτά είναι ψύλλοι στα άχυρα. Το θέμα είναι η εικόνα. Είδα και το ματς με Ρουμπίν και ήταν απογοητευτική η εικόνα της ομάδας. Εκεί έχει ευθύνη. Δεν βλέπω κάποιο πλάνο, κάποια τακτική.

    Ο Χιμένεθ θα πρέπει να κριθεί αφού κάνει και μια καλοκαιρινή προετοιμασία και φέρει και παίκτες. Μιλάμε για την επόμενη σεζόν. Προσωπικά είμαι φειδωλός σε επικούς χαρακτηρισμούς, όπως θα είμαι και πιο προσεκτικός σε αυστηρή κριτική όταν έρθουν αποτυχίες.

  4. Ο/Η versus λέει:

    @ Elaith
    1)
    Γιατι πιστευεις οτι δεν εχει βαλει την ΑΕΚ σε τροχια τιτλου?Αν καταφερει κ κανει οι παιχτες να πιστεψουν στο τιτλο κ σε αυτον δεν εχει να φοβηθει τιποτα η ΑΕΚ.Αν το πιστεψουν οι παιχτες κ εχουν ενα στοχο ολα γινονται.Συμφωνω ειναι πολυ νωρις για να κρινουμε τον Χιμενεθ αλλα δειχνει οτι δινει κινητρο στους παικτες

    2)
    Δεν νομιζεις οτι εχει κανει καποιο εγκλημα ο Νιοπλιας??Αν ειναι δυνατον.Οτι ειχε την ευκαιρια να ετοιμασει ολο το καλοκαιρι την ομαδα κ αυτο που εχει καταφερει ειναι να εχει κανει μονο ενα καλο 45λεπτο (με ΠΑΟΚ) αναμεσα σε τοσα 90λεπτα?Δεν μπορει να πει στους παικτες να μαρκαρουν λιγο στο κεντρο?Το μονο που πρεπει να λεει στα αποδητηρια ειναι “Ειστε καλυτεροι”.Ασε μας μωρε (στον Νιοπλια παει αυτο :P).

  5. Ο/Η Chris λέει:

    Bravo sthn AEK gia tn psyxomenh emfanish. Gia mena to kerdos ths apo to derby den einai oi 3 va8moi kai h 3h 8esh pou apolamvanei ayth tn stigmh, gt pisteyw pws ayto to yliko(me tn proetoimasia pou exei kanei k tn eleipsh poiothtas peran 2-3 paixtwn) den mporei na kontrarei sta isia ton OSFP. To kerdos einai oi Dadomo,Argyriou & Guereiro, paixtes dld pou kaneis den tous ypologize kai exoun terastio kinhtro na prosferoun kai na fanoun.
    Oso gia ton PAO, exei kairo twra pou den tsoulaei to pragma. Enas Cisse den arkei. An tous kerdisoume to Savvato(pou den vlepw pws 8a mporousame na xasoume) tote apo ton Noemvrh 8a exoume prwta8lhth fetos.

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    @versus
    1) Γιατί έχασε βαθμούς σε πολύ εύκολα ματς που θα κάνουν τη διαφορά αργότερα. Επίσης δεν έχω πειστεί ότι στα εκτός έδρας με τους μικρούς θα τα καθαρίσει εύκολα.

    2) Για το χθεσινό ματς λέω. Προφανώς για την εικόνα της ομάδας γενικότερα έχει ευθύνη.

  7. Ο/Η 4minister λέει:

    Συμφωνώ ότι ο Γαύρος είναι φαβορί για φέτος, αλλά μόνο φαβορί. Ούτε ανακυρήσσεται ποτέ πρωταθλητής από τον Οκτώβρη. Για σένα που έχεις πολύ ασθενική μνήμη Chris, ψάξε να βρεις πόσους βαθμούς είχες ξεφύγει το 2004 και το έχασες. Μάθε μπαλίτσα σου λέω!

    χοχοχο!

  8. Ο/Η RED WHITE STAYROS λέει:

    Θα συμφωνήσω με τον 4minister οτι από τον Οκτώβρη δεν κρίνεται ο τίτλος. Σύνγαυρε Κρις, μην κάνεις προβλέψεις για ντέρμπι, ολα μέσα είναι. Δεν μετράει η φόρμα, η προηγούμενη εικόνα, τα προβλήματα. Αν μπει ο Ολυμπιακός με τη λογική “καλό είναι το Χ” ή ότι “και αν χασουμε, πρωτοι ειμαστε”, θα έχει πρόβλημα. Ο Παναθηναικός με νίκη μένει στη ζωή. Αν ηττηθεί, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι, στην Ελλάδα ανατρέπονται διαφορές ενίοτε, όχι συχνά όμως. Το (ενδεχόμενο) +7 για τον Ολυμπιακό, για τον τωρινό Παναθηναϊκό είναι βουνό. Η επαρση του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε σκληρά από την ΑΕΚ χθες. Δεν θα ήθελα να δω τον Ολυμπιακό να πέφτει στην ίδια παγίδα. Διαπιστώνω εναν αδικαιολογητο ενθουσιασμό σε διοίκηση και κόσμο (ευτυχώς όχι στον Βαλβέρδε).

    Η ΑΕΚ εδειξε χθες ολες τις αδυναμιες του ΠΑΟ. Για να το κανει όμως, προσπάθησε και η ίδια, δεν έγινε από τύχη. Περίπατος σε ντέρμπι δεν υπάρχει. Μιλώντας με φίλους Παναθηναϊκούς χθες, έλεγαν κάτι σκορ 0-2, 0-3 και τους απαντούσα “πλάκα κάνετε”; Αν η ΑΕΚ εχανε χθες, τελείωνε ως προς την διεκδίκηση του τίτλου. Επαιξε όμως σαν ΑΕΚ και κέρδισε, γιατί σε αντίθεση με τον αντίπαλό της, πήγε να παίξει ντέρμπι. Προετοιμασμένη, προπονημένη, αποφασιμένη. Συμπέρασμα: Ακόμα και στη Β εθνική να ειναι ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, τα ματς μεταξύ μας είναι πάντα ντέρμπι (με τον Παναθηναϊκό ακόμα περισσοτερο).

    Για το τέλος: Αν χάσει ο Ολυμπιακός ή αν έρθει ισόπαλο το ντέρμπι και περάσει η ΑΕΚ από τη Νέα Σμυρνη (λογικό με βάση τα κυανερυθρα χαλια), ουσιαστικά το πρωτάθλημα ξεκινάει απο την αρχή.

  9. Ο/Η 4minister λέει:

    Ο Ολυμπιακός είναι μόνο φαβορί γιατί δεν έχει διάρκεια στο παιχνίδι του μέχρι το 90ό λεπτό. Κρατάει περίπου 30 λεπτά. Έχει δηλαδή πολύ δουλειά ακόμα. Απλά δείχνει να είναι καλύτερος, προς το παρόν, από τους υπόλοιπους διεκδικητές.

    Παρεμπιπτόντως θυμήθηκα κάτι φετινό (8 Μαρτίου 2010).

    http://4minister.wordpress.com/2010/03/08/το-κατσαρόλι-συνεχίζεται

    Περιγράφει, μεταξύ των άλλων, πως η διαφορά +1 έγινε -7, δηλαδή 8 βαθμοί διαφορά μόνο σε 4 παιχνίδια.

  10. Ο/Η Chris λέει:

    @4minister, file fysika k mporoun ola na ginoun(exeis dikio,den 8ymamai to 2004 posous va8mous eixame ksefygei akrivws) exoume dei polles anatropes. H aisiodoksia mou phgazei omws apo thn anyparksia twn allwn diekdikhtwn. To oti h Aek phre 2 memonomena apotelesmata(estw se derby) den mou leei kati. To kserw pws mono kalyterh mporei na ginei alla pali einai poly pio pisw apo mena se ola.
    Oso gia ton PAO, ayth thn stigmh den vlepetai, opote logiko na eimai aisiodoksos gia to savvato. Vevaia persy, ekeinos a a8lios 8rylos parolo pou perimenan na kanoun party, tous kerdise mesa-eksw. Omws sto telos h kalyterh se diarkeia omada-pou htan persy me o Pao- to phre to prwta8lhma.
    Gia tn wra mporei h omada mou na mhn einai Barca, exei omws mia poly kalh eikona(safws kalyterh olwn twn allwn) k oso 8a pernaei o kairos perimenoume na ginei kalyterh. Opote elpizw pws k na xasw to savvato, pou opws eipa den to vlepw, 8a ginei oti egine k persy me ton Pao. Dld h pio sta8erh+poiotikh omada 8a to shkwsei sto telos.

  11. Ο/Η Chris λέει:

    epeidh derby xwris karagkioziliki tou Karagunh den leei…parte http://www.youtube.com/watch?v=n_VvimIbkv8&feature=player_embedded

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *