Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Με τα αλλήθωρα μάτια του ουδέτερου

Τέλειωσε λοιπόν ένα ακόμα ντέρμπυ μεταξύ των δύο αιωνίων του κακόμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι νικητές καμαρώνουν, οι ηττημένοι ψάχνουν δικαιολογίες και η ζωή συνεχίζεται. Ο ΠΑΟ πρέπει να αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος που πήρε το ματς. Πρώτον γιατί είναι σε κακή κατάσταση και δεύτερον γιατί η εμφάνισή του ήταν τραγική. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να αλλάξει δεύτερη πάσα. Και άντε, παίκτες τύπου Βύντρα-Μπουμσόνγκ έχουν το ακαταλόγιστο στην δύσκολη επιστήμη της ανταλλαγής πάσας. Το αόρατο τείχος και ο κορυφαίος Έλληνας Κατσουράνης είναι δυνατόν να μην μπορούν να δώσουν την μπάλα στα 5 μέτρα;
Ο Σισέ όπως και στο ματς με την ΑΕΚ έδειχνε τρομερή ζωντάνια και πάθος, είναι εντυπωσιακό ένας παίκτης με αυτό το όνομα που μέχρι πριν 2 χρόνια δεν ήξερε τι είναι Πανατινάικος να τα δίνει όλα και να παίζει με τέτοιο πάθος. Μάθημα προς διάφορους άλλους ποδοσφαιριστές μικρότερης αξίας που το παίζουν φίρμες. Η μπάλα όμως δεν έφτανε με τίποτα σε αυτόν και κατά συνέπεια ο ΠΑΟ ήταν ακίνδυνος στο 1ο ημίχρονο.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός στεκόταν κάπως καλύτερα. Όχι ότι μάγευε, αλλά μια κυκλοφορία την είχε, έναν Ιμπαγκάσα να δίνει καμιά πάσα τον είχε και φαινόταν και πιο καλός στην άμυνα. Έβαλε ένα πολύ όμορφο γκολ και φαινόταν να ελέγχει το παιχνίδι. Το τι έγινε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο θα λέγεται για χρόνια στου Ρέντη και διάφορες ιστορίες θα ακούγονται όπως τότε για τον Τιτανικό και το παγόβουνο.
Ο Ολυμπιακός βγήκε σαν να κέρδιζε 0-3 και σαν να έπαιζε φιλικό με την Ξάνθη. Μπορεί στα αποδυτήρια οι παίκτες να συζητούσαν ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Νιόπλια, την τακτική για το ματς με την Ηλιούπολη, δεν ξέρω τι άλλο. Δεν ξέρω αν και και κατά πόσο βοήθησαν οι αλλαγές του Νιόπλια, ο Χριστοδουλόπουλος εμφανίστηκε καλύτερος σίγουρα κι ο ΠΑΟ βρήκε χώρους. Και χώροι+Σισέ σημαίνει κίνδυνος. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν πλήρως και η ανατροπή μοιάζει απόλυτα φυσιολογική με τον Ολυμπιακό να μην αντιδρά.

Κάπως έτσι κύλησε το μεγάλο ντέρμπυ. Με λίγη μπάλα και τρία γκολ. Ακόμα χειρότερο από το θέαμα των δυο ανήμπορων ομάδων το Σάββατο ήταν ότι ακολούθησε από την πλευρά των ηττημένων. Αυτοί που έβγαζαν όλη την εβδομάδα τα απαράδεκτα εξώφυλλα με τον Μιραλάς και τον Βύντρα και τα ψαλίδια στη γλώσσα του Πατέρα, άρχισαν μια γκεμπελική προπαγάνδα περί διαιτησίας. Με την αρχή να γίνεται από τον μεγάλο Βαγγέλα, τον πρόεδρα της Σούπερ Λίγδας που σύμφωνα με το έγκυρο Φως μπούκαρε λέει στα αποδυτήρια και όποιον έβρισκε του φώναζε: “Αλλοίωσες το αποτέλεσμα”. Στη συνέχεια ανέλαβαν τα ένδοξα ΜΜΕ προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο-μαύρο. Αυτοί που χωρίς ίχνος ντροπής έγραφαν τις προηγούμενες μέρες ότι το περσινό πρωτάθλημα ήταν το πιο βρώμικο όλων των εποχών (λες και προσγειώθηκαν από τον Σείριο πέρσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα), άρχισαν και πάλι το παραμύθι της διαιτησίας.

Δυο ήττες έχει κάνει φέτος ο Ολυμπιακός στην μια διοργάνωση που παίζει, σε δυο ματς που κέρδιζε με 1-0 και ήταν καλύτερος. Την μια με τον Ηρακλή και τη δεύτερη με τον Παναθηναϊκό. Και αντί να δουν τι φταίει γι’ αυτή τη διαβολική σύμπτωση γελοιοποιούνται με το να μιλάνε για τη διαιτησία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τάκης Λουκανίδης: Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα

Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 υπήρχαν ένα σωρό ποδοσφαιριστές που έπαιζαν σε πολλές -και διαφορετικές- θέσεις με αρκετή μάλιστα επιτυχία. Ο πλάγιος μπακ άλλαζε θέση και πήγαινε στην επίθεση ως εξτρέμ, ο στόπερ ανέβαινε στο κέντρο και ο κεντρικός χαφ γίνονταν δεύτερος (και τρίτος πολλές φορές) σέντερ φορ. Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τελευταίος χορός του ερασιτεχνικού αθλητισμού (ή μήπως όχι)

Δύο μήνες καραντίνας σε κάνουν να σκεφτείς πολλά και να φτάσεις, κάποιες φορές, ακόμα και στα όρια με τον εαυτό σου. Θα βαρεθείς, θα εκνευριστείς, θα γίνεις περίεργος. Περισσότερο απ’ όσο είσαι, μερικές φορές. Αυτή είναι η κακή πλευρά. Υπάρχει όμως και η καλή. Αυτή που σε βάζει να σκεφτείς και να φέρεις απέναντί σου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Με τα αλλήθωρα μάτια του ουδέτερου”

  1. Ο/Η Chris λέει:

    Elaith, san oudeteros pes mou, htan offside o Garcia sto penalty h oxi?? mono ayto apanthse mou,to ypoloipo 90′ tou Kakou htan kataplhktiko. An omws htan offside nomizw pws alloiw8hke ena apotelesma me tn ekseliksh pou eixe h fash, teleia edw. Kata t’alla symfwnw mazi sou gia ton emetiko pia Marinakh. Oso gia tis fyllades, ti na peis. Gi’ayta zoun, na kanoun tous moggolous pou tis diavazoun akoma pio xazous-fanatikous.

  2. Ο/Η charlie λέει:

    Μιλάμε για παρακμή, όχι αστεία.

  3. Ο/Η DexterGr λέει:

    Φοβερό το άρθρο, άξιος.

    Φίλε Chris, εγώ είμαι Παναθηναϊκός και μετά από 60 φορές που είδα το replay, νομίζω ότι είναι offside γιατί βλέπω την μπάλα να αλλάζει ελαφρά πορεία (άρα αγγίχτηκε έστω και λίγο απ’ το Σισέ). Το να περιμένεις όμως τον επόπτη (που είναι και στην άλλη πλευρά) να δει με γυμνό μάτι σε κλάσματα δευτερολέπτου, φάση που ακόμα και με το replay δεν είναι ξεκάθαρη, είναι ΑΣΤΕΙΟ. Και άλλο τόσο αστείο είναι να τον κατηγορείς και για δόλο. Λάθη γίνονται και την τελευταία φορά που συζητούσα τους κανόνες, έμαθα ότι σε περίπτωση αμφιβολίας δίνεις πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο. Άρα χωνέψτε ότι δεν δόθηκε offside και κοιτάξτε τι έφταιξε αγωνιστικά. Όπως πρέπει να κοιτάξει και ο ΠΑΟ γιατί παίζει χειρότερα κι από ομάδα Β’ Εθνικής, και να μην επαναπαυτεί επειδή πήρε ένα (σημαντικό) αποτέλεσμα.

  4. Ο/Η Chris λέει:

    file Dexter, den ekana logo gia dolo. Den eipa pws eixan entoles na sprwksoun ton PAO (opws px sto Nova exoun entoles na einai h metadosh oso pio prasinh ginetai, k ayto to kserei olos o kosmos). Eipa mono pws o Garcia einai offside kai meta ola den metrane ka8ws allazei h istoria tou derby. Mazi sou, stigmiaio la8os(geia sou Pasxalh) h estw dyskolh fash, alla pws na to kanoume ayth h fash ekrine ta panta. Anyway, opws exw ksanagrapsei sto sombrero agwnistika den yparxeis k den anhsyxw gia kanenan apo tous diwktes mou. Epishs me lypei pou o Marinakhs exei katanthsei o perigelos olwn me tis malakies pou leei h kanei prin k meta ta mats tou 8rylou.

  5. Ο/Η Draculas λέει:

    Χμ…καλη η ουδετεροτητα αλλα μονο κοκκινες φυλλαδες βλεπω στις φωτογραφιες. Αρα μαλλον δε μιλαμε για ουδετεροτητα με καθε σεβασμο.
    Οσο κι αν κατακρινω και γελαω κι εγω με αυτα που γραφουν , καλο θα ηταν , έτσι για ξεκάρφωμα και μια πρασινη “ετικετα”.

  6. Ο/Η Draculas λέει:

    Σε οτι αφορα τον σχολιασμο του αγώνα δε διαφωνω. Σε οτι αφορα τα υπολοιπα εχω γραψει ήδη περιπου τις αποψεις μου. Μονο που δε γινονται μονο απο πλευράς Ολυμπιακου αυτα, αλλα απο πλευράς περιπου…16 ομαδων.

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Οι κόκκινες φυλλάδες μπήκαν γιατί πολύ απλά αυτές είναι που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα για τη διαιτησία.
    Αν το έκαναν οι πράσινες, θα είχαν μπει αυτές. Σιγά τη διαφορά. Την ίδια συμπάθεια τρέφω και γι’ αυτές, όπως και για τις κίτρινες.
    Όπως επίσης τα εξώφυλλα με τις γλώσσες και τα ψαλίδια και τον Βύντρα σκυμμένο μπροστά στον Μιραλάς τις είχαν αυτές.

    Δεν ξέρω τι κάνουν οι 16 ομάδες, αλλά πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας είναι 1 και αυτός είναι με τις πιο γραφικές και από το Μέτσοβο δηλώσεις εδώ και μερικούς μήνες. Και επειδή δεν είναι σε μια τυχαία από τις 16 ομάδες ιδιοκτήτης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Έχει καταφέρει να γίνει αντιπαθής και γραφικός μέσα σε ελάχιστους μήνες. Τώρα βέβαια αν το στυλ αυτό της μαγκιάς ασ’ούμε κάνει γκελ σε οπαδούς της ομάδας του, δεν ξέρω.

  8. Ο/Η 4minister λέει:

    Εμένα πάντως οι γραφικές δηλώσεις Μαρινάτου μου θυμίζουν δηλώσεις Φιλιππίδη (τον θυμάστε ελπίζω) και περιμένω πως και πως να βγάλει dvd, ή μάλλον για να είναι στο πνεύμα της εποχής, blue-ray … 😆

    Φίλε Chris, το θέμα είναι πως η γκεμπελική κόκκινη προπαγάνδα σε τσάκωσε. Και σε έκανε να στραφείς στα κοράκια, ενώ θα έπρεπε να ασχολείσαι με τα χάλια της ομάδας σου. Που έχει ένα ημίχρονο με έναν ανύπαρκτο αντίπαλο και καταφέρνει να βάλει μόνο ένα γκολ και αυτό με μια (πολύ καλή ομολογουμένως)ατομική προσπάθεια. Όχι με οργανωμένη επίθεση. Και που στο 2ο ημίχρονο εξαφανίζεται απ’ το γήπεδο σε όλα της τα φετινά παιχνίδια.

    Που ο προπονητής της κοιμάται στον πάγκο, αλλά και ξεκινάει την ενδεκάδα με σοβαρά λάθη, όπως μπορείς να διαβάσεις στο Γράμμα στην Κάρμεν.

  9. Ο/Η Draculas λέει:

    Δεν προσπαθω να στην “πω” Elaith απλα σου ειπα πως μου φανηκε ο “γενικος” τίτλος σε σχεση με την “ειδικότητα” των φωτο. Φυσικο ειναι , αυτες που χανουνε και θελουνε να μη χασουνε τον μεσο “ουγκ” και το ευρώ του ειναι που βαζουνε λαδι στη φωτια καθε φορα

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι ρε συ, δεν παρεξηγήθηκα. Απλά σου λέω ότι έτυχε να είναι κόκκινες αυτή τη φορά.
    Ο τίτλος ήταν γενικός γιατί έγραψα για το αγωνιστικό και για τους δύο έτσι όπως το είδα.

  11. Ο/Η balkou λέει:

    Στο α’ μέρος ο Ολυμπιακός καλύτερος αλλά:
    -δεν πάτησε περιοχή. Και το γκολ ακόμη, έχει προέλθει από ωραία ενέργεια και σουτ έξω απ’την περιοχή. Και είναι λογικό. Χωρίς παίκτη περιοχής (και ο Μιραλάς δεν είναι τέτοιος) δεν πατάς και περιοχή. Και μόνο ο Πάντελιτς μπορεί να το κάνει αυτό στο υπάρχων ρόστερ του Ολυμπιακού.
    -η 11δα του Νιόπλια ήταν αστεία. 10ρι ο Κατσουράνης? Μπορεί να’ναι μπλαζέ, αλλαζόνας, κλικαδόρος και δε συμμαζεύεται, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να αποδώσει ποτέ ως 10άρι. Έτσι και το κέντρο είχε χάσει ο Παναθηναϊκός και ηρεμία δεν είχε στα μετόπισθεν.
    Επίσης, να επισημάνω ότι παρόλη την καλή κυκλοφορία του Ολυμπιακού και την άνεση μέσα στο χόρτο, ο Σισέ σε δυο περιπτώσεις έκανε ότι επανέλαβε επιτυχώς στο δεύτερο ημίχρονο.
    Και φτάνουμε εκεί. Οι αλλαγές του Νιόπλια διόρθωσαν τα δικά του λάθη, δεν υπήρξε αντίδραση απ’τον Βαλβέρδε και η ανατροπή ήρθε πανηγυρικά.
    Για την αμφισβητούμενη φάση, βρήκε ή δε βρήκε ο Σισέ την μπάλα πριν καταλήξει στον Γκαρσία, ακόμη και με ένα σκασμό ριπλέυ δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά η τροχιά και η ταχύτητα που παραμένουν αναλλοίωτα με κάνουν να τείνω στο ότι δεν την ακούμπησε.
    Στα μεθεόρτια του ντέρμπυ, θα μιλήσω μόνο για την επίθεση στο Βασάρα. Το ότι ο επίσημος Ολυμπιακός άλλαξε στάση απ’το καλοκαίρι και τώρα τον υποστηρίζει, δε σβήνει το συστηματικό πόλεμο που έχει δεχτεί από τα “κόκκινα” ΜΜΕ απ’το 2002 και μετά. Και ως γνωστόν οι “τραμπούκοι” δε γνωρίζουν πολιτική και πότε αλλάζουν τα κόζια. Αυτές οι αλλαγές είναι αρκετά παραπλανητικές (Δαλούκας, Κάκος, Τερορ-βίτσας, Βασάρας) και δημιουργούν παρενέργειες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *