Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Κροάτης από το Ρίο

Οκτώβριος του 2006. Η κλειστοφοβική και αλαζονική ποδοσφαιρική Αγγλία μαθαίνει έναν καινούριο παίκτη. Εντουάρντο ντα Σίλβα. “Bollocks mate, he sounds Brazilian and he plays like one”. Κάτι παρόμοιο πρέπει να ειπώθηκε σε πολλά σπίτια και παμπ όπου οι Άγγλοι οπαδοί έβλεπαν την αγαπημένη τους εθνική να χάνει 2-0 από την Κροατία. Ο Εντουάρντο δεν ήταν όμως ακόμα μια περίπτωση Ντέκο. Στην Κροατία πήγε σαν πιτσιρικάς και εκεί έκανε τα πρώτα του σοβαρά βήματα. Πήρε την υπηκοότητα μετά από μερικά χρόνια και έπαιξε ακόμα και στις μικρές ομάδες της χώρας.

Οι Άγγλοι ξεχνάνε τον Εντουάρντο και τον ξαναθυμούνται όταν ο Αρσέν Βενγκέρ τον παίρνει στην Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2007 για ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Τον βλαστημάνε όλοι τους όταν λίγο καιρό μετά είναι από τους κορυφαίους της Κροατίας στην επική νίκη της ομάδας του Μπίλιτς μέσα στο Ουέμπλεϊ. Στην Άρσεναλ δυσκολεύεται να βρει θέση αρχικά, αλλά λίγο οι τραυματισμοί, λίγο το rotation του Βενγκέρ στις πολλές διοργανώσει και ο Εντουάρντο αρχίζει να παίζει και να σκοράρει αρκετά συχνά.

Τον Φεβρουάριο του 2008 όμως ο ποδοσφαιρικός κόσμος ανατριχιάζει. Η εικόνα του τραυματισμού του Εντουάρντο από τον Μάρτιν Τέιλορ της Μπέρμινχαμ προκαλεί την οργή του Βενγκέρ και τη θλίψη σε όσους βλέπουν το φριχτό θέαμα του ποδιού του Κροάτη. Τον Τέιλορ υπερασπίζονται αρκετοί, λέγοντας τι καλό παιδί είναι και κατηγορώντας τον Βενγκέρ. Έναν χρόνο μετά ο Εντουάρντο επιστρέφει απέναντι στην Κάρντιφ για το κύπελλο και μάλιστα σκοράρει δυο φορές. Αφιερώνει τα γκολ στη γυναίκα του και την κόρη του. Οι οπαδοί της Άρσεναλ που στάθηκαν κοντά του, τον αποθεώνουν και ελπίζουν σε μια μεγάλη επιστροφή.

Η ζωή αποδεικνύεται λίγο πιο κυνική πάντως και ο Εντουάρντο δεν έχει την ίδια απόδοση. Σιγά σιγά περιορίζεται σε βοηθητικό ρόλο και ο Βενγκέρ δεν τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα. Το καλοκαίρι η Σαχτάρ δίνει αρκετά χρήματα και ο Εντουάρντο ταξιδεύει στην Ουκρανία. Τελευταία ελπίδα να σώσει την καριέρα του, σε μια χώρα που συνήθως οι Βραζιλιάνοι δυσκολεύονται. Αυτός όμως είναι Κροάτης και ήδη στο πρώτο του παιχνίδι σκοράρει.

Η μοίρα τον φέρνει αντίπαλο της Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ στη φάση των ομίλων. Στο πρώτο παιχνίδι στο Έμιρατς είναι στον πάγκο και βλέπει την πρώην του ομάδα να ασελγεί στην νυν του. Μπαίνει αλλαγή στο 3-0 και η Σαχτάρ χάνει με 5-1. Το 1 όμως είναι το δικό του. Όλο το γήπεδο σηκώνεται όρθιο και τον χειροκροτεί, χειροκροτεί ένα γκολ που δέχτηκε η Άρσεναλ.

Πριν μερικές μέρες η Άρσεναλ ταξιδεύει στο Ντόνετσκ. Η Άρσεναλ φαίνεται ότι θα πάρει τη νίκη με το καλό της ξεκίνημα, αλλά η Σαχτάρ το γυρίζει σε 2-1. Το νικητήριο γκολ είναι του Εντουάρντο. Δεν πανηγυρίζει. Σέβεται την παλιά του ομάδα. Άλλωστε πριν τα ματς είχε δηλώσει ότι δεν κατηγορεί το αγγλικό ποδόσφαιρο γι’ αυτό που έπαθε. Μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε. Ο Εντουάρντο συνεχίζει την καριέρα του με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως δεν γίνει ποτέ αυτό που θα μπορούσε, αλλά θα συνεχίσει να μας χαρίζει ωραίες στιγμές όπως το πιο πρόσφατο γκολ του στην Ουκρανία:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1981: η Χαμένη Άνοιξη του Γιόχαν Κρόιφ

Ξέρουμε τι είμαστε αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνουμε. Αυτά τα λέει ο Σέξπιρ –προσοχή, ο Γουίλιαμ, όχι ο Κρεγκ Σέξπιρ, ο βοηθός του Ρανιέρι στη Λέστερ–, στο «Άμλετ, Πρίγκιπας της Δανίας», οπότε ας δώσουμε κάποια βάση. Ποιον δρόμο θα έπαιρνε η ζωή ενός ανθρώπου αν άλλαζε μια λεπτομέρεια; Ξέρουμε τις ομάδες στις οποίες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τρέλα πριν τον τελικό

Υπάρχει το βρετανικό ποδόσφαιρο, υπάρχει και η βρετανική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Το πρώτο προσωπικά με αφήνει αρκετά αδιάφορο μια που οι προτιμήσεις μου είναι περισσότερο λατινοαμερικάνικες. Η δεύτερη όμως είναι άξια σεβασμού και προσφέρει στιγμές μαγείας και γραφικότητας. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την παρουσία της Αμπερντίν στον τελικό του Λιγκ Καπ της Σκωτίας. Η Αμπερντίν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *