Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το μισοάδειο ποτήρι της ΑΕΚ

Το χθεσινό παιχνίδι της ΑΕΚ ήταν ένα από αυτά για το οποία μπορείς να ακούσεις διάφορες απόψεις ανάλογα με το πού θα σταθεί κανείς. “Πάνω κάτω η μπάλα, φοβερό παιχνίδι” θα πει κάποιος, “άμυνες μπουρδέλα” θα απαντήσει κάποιος άλλος και όλοι θα έχουν δίκιο. Το ίδιο ισχύει και για την εικόνα της ΑΕΚ, αλλά και την αξιολόγηση του χθεσινού αποτελέσματος. Ξεκινάμε αρχικά με τις απουσίες της ομάδας. Σκόκκο, Λύμπε, Δέλλας, Ντιόπ, Μπερνς, Γιάχιτς, Γεωργέας, Γκερέιρο, Μάκος (μπήκε στο 85′ σαν κρυωμένος Ελ Σιντ), ενώ κατά τη διάρκεια της ομάδας βγήκαν Λαγός και Λεονάρντο. Με όλες αυτές τις απουσίες και με το μέτριο ρόστερ της ΑΕΚ σε αρκετές θέσεις κάποιος θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος που η ΑΕΚ δεν έχασε χθες.

Παράλληλα, με την πλήρη κατάρρευση της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά και τις ευκαιρίες της Άντερλεχτ ήταν μάλλον θαύμα που η ομάδα δεν δέχτηκε δεύτερο γκολ, ας είναι καλά ο Σάχα, και έχασε το ματς. Η ΑΕΚ κλήθηκε στα τελευταία λεπτά να κρατήσει την ισοπαλία και να πάει στην Κροατία με 4 βαθμούς για ότι καλύτερο και τα κατάφερε. Σίγουρα θετικό το γεγονός.

Από την άλλη όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα. Το πρώτο και βασικότερο ο αντίπαλος. Η Άντερλεχτ είναι μια μέτρια ομάδα. Με εξαίρεση 2-3 παίκτες μπροστά, από το κέντρο και πίσω είναι από μέτρια ως κακή. Κι όμως η ΑΕΚ κατάφερε σε 180′ να σκοράρει μια φορά και αυτή μάλιστα από πέναλτυ, κατάφερε να πάρει 1 βαθμό και η Άντερλεχτ και τους 4 που έχει, ενώ σε ισοβαθμία η ΑΕΚ υστερεί. Επίσης, υπάρχει και η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου όπου η Άντερλεχτ δεν απειλεί ουσιαστικά (πλην μιας φάσης), ενώ η ΑΕΚ έχει χάσει 2 φάσεις που χρειάζεται απλά να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Στην πρώτη ο Μπλάνκο δεν προλαβαίνει, στη δεύτερη ο Γκέντσογλου αστοχεί.

Υπάρχει επίσης και το έγκλημα του γελοίου επόπτη που δεν βλέπει ότι ο Λεονάρντο καλύπτεται 2-3 μέτρα και στερεί από την ΑΕΚ το σίγουρο 2-1. Όπως επίσης υπάρχει και το αμυντικό έγκλημα στη φάση της ισοφάρισης, με την αριστερή πλευρά να πελαγοδρομεί και τον Πατσατζόγλου να κερδίζει επάξια τον τίτλο “Πιο ακριβοπληρωμένος τουρίστας του 2010” αφήνοντας την μπάλα να περάσει από μπροστά του μέσα στην μικρή περιοχή. Με τέτοια αμυντική λειτουργία δεν πας πουθενά.

Τι κρατάμε:

  • Τη δεύτερη σερί πολύ καλή εμφάνιση του Σάχα. Προβλήματα στις εξόδους, αλλά εντυπωσιακές αποκρούσεις με φοβερά αντανακλαστικά. Το χρειαζόταν κι ο ίδιος, το χρειάζεται κι η ομάδα.
  • Την επιστροφή του Μανωλά στις καλές εμφανίσεις. Ναι, έχασε μάχες. Έδωσε όμως πάρα πολλές και τις περισσότερες τις κέρδισε.
  • Το πάθος και την υπερπροσπάθεια του Μπλάνκο. Τρομερή εμφάνιση στο Β’ ημίχρονο που ενώ όλοι έχουν παραδώσει πνεύμα τρέχει, κόβει, σεντράρει και γενικά κάνει τα πάντα. Μεγάλη ψυχραιμία και στο πέναλτυ. Βάλε όμως και το γκολ στο 1ο ημίχρονο…
  • Την καλή εμφάνιση Λεονάρντο που έδειξε και λίγο τσαμπουκά. Όχι, δεν πιστεύω ότι κάνει ο παίκτης για την ΑΕΚ, αλλά αφού έπαιξε καλά να μην το πω;

Τι πετάμε:

  • Τις αποτυχημένες μεταγραφές Μπάγεβιτς. Το έγκλημα με τον παίκτη που έφυγε με τις κλωτσιές από την Κύπρο και ήρθε στην ΑΕΚ να παίρνει 250 χιλιάρικα για να μην μπορεί να τρέξει ούτε 5 μέτρα. Πραγματικά αχρείαστος στο ρόστερ ο Πατσατζόγλου, τη στιγμή που μετράμε το κάθε σεντ για να ανανεώσουμε Μπλάνκο-Σκόκκο.
  • Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς. Θέλει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσεις τον Μαντούκα. Κι όμως ο Έντερ είναι πιο άχρωμος, πιο άοσμος, πιο άγευστος και πολύ χειρότερος.
  • Την άθλια λειτουργία της αριστερής πλευράς με Νταντόμο-Λαγό. Πάρτυ έκανε η Άντερλεχτ και οι δυο δικοί μας κουτούλαγαν μεταξύ τους.

Και τώρα τι γίνεται; Είναι πολύ δύσκολο νομίζω να περάσει η ομάδα στην επόμενη φάση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο από Χ στην Κροατία, ενώ οι Βέλγοι θα έχουν τη νίκη με τους Κροάτες την τελευταία αγωνιστική και πιθανώς να τσιμπήσουν κάτι από την αδιάφορη Ζενίτ. Πέραν της Ευρώπης όμως, νομίζω ότι ο Χιμένεθ προς το παρόν έχει θετικό πρόσημο σε ότι κάνει. Από την προσπάθεια να φτιάξει το κλίμα μέσα στην ομάδα, αλλά και από τα περισσότερα αποτελέσματα σε έναν συνεχή μαραθώνιο αγώνων που έχει δώσει η ομάδα τον τελευταίο μήνα. Έτσι κι αλλιώς για φέτος δεν μπορεί να κριθεί σοβαρά. Το θέμα είναι όμως να έχει στη διάθεσή του ένα καλύτερο ρόστερ στο οποίο θα έρθουν παίκτες που θα μπορούν να προσφέρουν, έστω και λίγο, σε αντίθεση με μερικούς που υπάρχουν τώρα απλά για να κατεβαίνει 18αδα. Αυτό όμως που πρέπει να κοιτάξει αμέσως είναι το θέμα των τραυματισμών. Δεν γίνεται να μην κάνει κάτι λάθος κι αυτός.

ΥΓ Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την πολύ μεγάλη νίκη. Κρίμα για τον Άρη γιατί μπορούσε να κερδίσει και σίγουρα άξιζε τουλάχιστον την ισοπαλία. Νομίζω ότι από τις τρεις ομάδες ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρόκριση.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Europa League, ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έτσι γίνονται τα ποδοσφαιρικά συνέδρια

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε το 1ο Διεθνές (!) Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου οργανωμένο από την Σουφρολίγκ. Μια που δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά, στην Σουφρολίγκ είδαν ότι δεν είχε πέραση το τζέρτζελο και αποφάσισαν ότι το 2ο συνέδριο θα πρέπει να έχει πιο σωστό πρόγραμμα, πιο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα και όχι το φετινό γλυκανάλατο πρόγραμμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαίνει μια ομάδα από το Λουξεμβούργο σ’ένα μπαρ…

Απόγευμα Τρίτης, 10 Ιουλίου. Όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία το ίδιο πράγμα: Τον ημιτελικό του Μουντιάλ, Γαλλία-Βέλγιο. Ακόμα και στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, η 90χρονη σκηνοθέτρια και φωτογράφος, Ανιές Βαρντά, που βρίσκεται εκεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σπουδαία καλλιτεχνική της καριέρα, ζητάει στο τέλος μια τηλεόραση και ένα ήσυχο δωμάτιο για να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *