Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (el sombrero): Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο γήπεδο του Ολυμπιακού διεξήχθη φέτος το παγκόσμιο happening με την ονομασία “φιλικό κατά της φτώχειας” που μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Συνεστίαση για μπαλίτσα κάποιων εκατομμυριούχων (και πολυεκατομμυριούχων) ‘φίλων’, παρουσία – έναντι εισιτηρίου – μικροαστών, τα χρήματα των οποίων θα δοθούν από τον ΟΗΕ και την Εκκλησία σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη – ή τουλάχιστον αυτό ..προσευχόμαστε να συμβεί. Με λίγα λόγια μια απλή προσομοίωση της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας: “Λεφτά υπάρχουν” αλλά το χέρι στην τσέπη βάζουν πάλι οι λάθος άνθρωποι.

Το concept του φιλικού περιλαμβάνει συνήθως αγώνα μεταξύ των ‘Φίλων του Ζιντάν‘ και των ‘Φίλων του Ρονάλντο’, ιδέα που κρίθηκε όμως αντιεμπορική για τα Ελληνικά δεδομένα αφού εκτιμήθηκε ότι είναι σχεδόν απίθανο να πουληθούν όλα τα εισιτήρια χωρίς να υπάρχει κάποιο οπαδικό ενδιαφέρον – παρά την έτσι κι αλλιώς δεδομένη απουσία λογικής, παραμένει ακραία άκυρο ακόμα και για τον αρρωστημένο οπαδό το να πάει στο γήπεδο για να βρίσει τον Παναθηναϊκό βλέποντας σε φιλικό τον Φαν Μπρόνκχορστ να μαρκάρει τον Ντιαρά. Εκτός αυτού, όλοι συμφώνησαν ότι είναι προτιμότερο να μην εμφανιστεί στο χόρτο ο Ρονάλντο με ποδοσφαιρική ένδυση, καθώς τα κιλάκια που έχει βάλει τα τελευταία χρόνια θα αποτελούσαν τρομερή πρόκληση για κάθε φτωχό στο Πακιστάν, καταστρέφοντας έτσι το image του φιλικού.

Αίσθηση προκάλεσε στους απανταχού κύκλους της φιλανθρωπίας η απουσία από την εκδήλωση του Μπόνο, ο οποίος όμως είχε δηλώσει εκ των προτέρων την αδυναμία του να παρευρεθεί καθώς την ίδια ακριβώς ώρα είχε κάνει κράτηση σε πασίγνωστο Γαλλικό εστιατόριο τριών αστεριών Michelin για να δειπνήσει με εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου, τσιμπολογώντας άσπρη τρούφα και συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τανζανοί με την εκμετάλλευση της πέρκας του Νείλου.

Με βάση την πορεία της Ελληνικής οικονομίας πάντως και την ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας στην χώρα είναι πολύ πιθανόν του χρόνου το ματς να γίνει σε γηπεδάκια 6Χ6, εκτός κι αν φιλοτιμηθούν οι ακριβοπληρωμένοι σταρ και δώσουν μόνοι τους το αντίστοιχο ποσό που θα μαζευόταν από τα εισιτήρια, βγάζοντας το από την τσέπη τους, την οποία τόσο γενναιόδωρα γεμίζουν (ή γέμιζαν στο παρελθόν) άμεσα και έμμεσα οι οπαδοί/φίλαθλοι σ’ όλο τον κόσμο.

Σχετικά κείμενα:
Ελλάδα-Αργεντινή: Κάνα δανεικό παίζει;
O Ρομάριο σε φιλικό ‘Φίλων Ζίκο’-‘Φίλων Φαλκάο’
Ο θεούλης Μάγκνουσον σε φιλικό για την Αϊτή

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Θέλω διακοπές, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Από το Σύλλογο στο Φραντσάιζ

«Το ποδόσφαιρο ενδιαφέρει όλα τα κοινωνικά στρώματα και είναι, ίσως, το μοναδικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας όπου ο ματσωμένος αντιπρόεδρος μιας διοίκησης δεν το βρίσκει απρεπές να αδελφοποιηθεί σε μια κραυγή με έναν κοινωνικά απόκληρο». Με αυτά τα λόγια ο Μάριο Μπενεντέτι το 1996 άνοιγε το θέμα «ποδόσφαιρο» σε μια υπέροχη συνέντευξη που είχε δώσει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο εντυπωσιακός Μίκαελ Φορσέλ και οι Φινλανδοί

Όπως πιθανόν θα ξέρεις ήδη η Φινλανδία είναι μια μεγάλη χώρα στα βόρεια της Ευρώπης, την οποία αν ζητήσεις από κάποιον να σου την δείξει στο χάρτη το πιθανότερο είναι να σου δείξει τη Σουηδία ή τη Νορβηγία. Ή, ακόμα χειρότερα, την Αρκτική. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην Φινλανδία κάνει τόσο κρύο που ακόμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”

  1. Ο/Η anestis λέει:

    Ετσι-ετσι!

  2. Ο/Η Chris λέει:

    Symfwnw, einai ypokrisia na kanoun filiko gia thn ftwxeia kai na plhrwnei o aplos kosmos gia na mazeytei ena poso enw oi perissoteroi apo aytous exoun amy8htes periousies. Omws apo thn allh oi Zizou-Ronaldo exoun kanei arketes shmantikes dwrees, exoun apodeiksei poioi einai, kai epipleon posa na dwsoun kai poses fores gia na mhn tous kraksoume ws ypokrites? X8es 8a mporousan gia ton idio skopo na zhthsoun apo epifaneis olympiakous pou vre8hkan sto ghpedo, ektos apo thn parousia tous sto filiko na afhsoun kai mia epitagh gia ton idio skopo. Alla alla logia na agapiomaste.
    PS1. eida mia fotografia me tous Djordjevic-Karembeu-Toure mazi, kai ti den 8a edina na htan 7 xronia neoteroi oi 2 prwtoi na epaizan twra kai oi 3 ston 8rylo.
    PS2. soupa genika to mats, mono o Zizou htan apolaystikos. ta pitsirikia tou 8rylou 8a mporousan na mhn exoun toso zhlo na markaroun tous asteres.
    PS3. Poios eixe megalyterh perifereia, o Marinakhs h Ronaldo??

  3. Ο/Η kaliteros λέει:

    Πολύ σωστά επισημαίνεις την όλη υποκρισία γύρω από το θέμα. Και εμένα με “πείραξε” (ιδίως τα πρωτοσέλιδα αθλητικών εφωμερίδων) και έκανα ανάλογη ανάρτηση συνδιάζοντάς την με κάποια άλλη είδηση που ψιλοπέρασε στο “ντούκου”.
    http://kaliteros.blogspot.com

  4. Ο/Η Chivu λέει:

    Van Bronckhorst – Niniadis: fovero dueto!

  5. Ο/Η masha nevalyashka λέει:

    Chris, να είσαι σίγουρος πως κι ο Μαρινάκης την έκανε στάνταρ τη δωρεά του. Κάπως πρέπει να τα ξεπλύνει κι αυτός. Άσε που σίγουρα θα έχει ακούσει για τις φοροαπαλλαγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *