Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Συλλογή κυπέλλων

Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό που παρόμοιους βλέπεις μόνο στην Νότια Αμερική, η Ιντεπεντιέντε του Αβεγιανέδα είναι η νικήτρια του Σουνταμερικάνα το 2010. Η ομάδα με τα κόκκινα έδειξε γιατί την αποκαλούν όλοι “ο Βασιλίας των Κυπέλλων” φτάνοντας  τα 7 Λιμπερταδόρες (έχοντας το 7/7 σε τελικούς !!!), τα 2 Ρεκόπα Σουνταμερικάνα, τα 2 Διηπειρωτικά και πλέον το 1 Σουνταμερικάνα, ενώ έχει σηκώσει και μερικά ακόμα κατσαρόλια σε άλλες διοργανώσεις που πλέον καταργήθηκαν.

Για να καταφέρει τη χθεσινή νίκη χρειάστηκε να μοχθήσει πολύ απέναντι σε μια Γκοϊάς που μόνο για ομάδα που θα αγωνίζεται στη Β’ Εθνική δεν έμοιαζε. Η Ιντεπεντιέντε ενισχυμένη από τον κόσμο της (που συνολικά πρέπει να πέταξε παραπάνω βεγγαλικά από όσο μια ολόκληρη πόλη τα τελευταία 20 χρόνια σε όλα τα Χριστός Ανέστη) μπήκε πολύ δυνατά, μόνο που εξίσου προετοιμασμένη φάνηκε και η βραζιλιάνικη ομάδα (που είχε στο πλευρό της και κάποιος οπαδούς που κρατούσαν σημαίες της Ράσινγκ). Έτσι, στο πρώτο 10λεπτο οι γηπεδούχοι δέχτηκαν ασφυκτικό πρέσινγκ και δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν. Από εκεί και πέρα όμως ανέβηκαν σιγά σιγά και άρχισαν να δημιουργούν φάσεις φτάνοντας στο 1-0.

Οι Βραζιλιάνοι όμως δεν μάσησαν. Στη 2η επίσκεψή τους στην αντίπαλη περιοχή κατάφεραν με το θηρίο που λέγεται Ραφαέλ Μόουρα να ισοφαρίσουν. Ο Μόουρα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα έκανε ότι ήθελε τους Ματέου και Βελάσκες που τον σταματούσαν μόνο με καμιά κλωτσιά. Παρά το 1-1 όμως, η Ιντεπεντιέντε συνέχισε τον καταιγιστικό της ρυθμό και με αρκετή δόση τύχης έκανε το 2-1 με τον Φακούντο Πάρα. Με κορυφαίους τους Μπατιόν-Τούτσο-Ροντρίγκες και Πάρα η ομάδα με τα μπλε (μια που φορούσε τη δεύτερη εμφάνισή της) έφτασε και πάλι στο γκολ ξανά με τον Πάρα.

Το ημίχρονο έτσι έληξε με 3-1, ένα σκορ που στο Σουνταμερικάνα που δεν μετράνε τα εκτός έδρας γκολ σήμαινε παράταση. Μετά την ανάπαυλα και τα μερικές χιλιάδες ακόμα βεγγαλικά που έριξαν οι οπαδοί το παιχνίδι ξεκίνησε στον ίδιο ρυθμό. Η Ιντεπεντιέντε πίεζε, η Γκοϊάς με τον Ντούγκλας κυρίως από τα δεξιά έβγαζε συνεχείς αντεπιθέσεις. Σιγά σιγά όμως οι γηπεδούχοι άρχισαν να μένουν από δυνάμεις, κυρίως στα χαφ, με αποτέλεσμα η Γκοϊάς να βγάζει συνέχεια φάσεις με φοβερή ταχύτητα. Πρέπει να της ακυρώθηκαν 3-4 γκολ ως οφσάιντ, με τον Κολομβιανό επόπτη να έχει αετίσιο μάτι και να δικαιώνεται έστω και οριακά σε όλα τα ριπλέι. Το 90λεπτο τελείωσε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Η Ιντεπεντιέντε είχε τον πιο φρέσκο Γκρασιάν μόνο να προσπαθεί (μπήκε αλλαγή) και οι Βραζιλιάνοι συνέχισαν να πολιορκούν με δοκάρια και ευκαιρίες.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτυ, εκεί που φαινόταν ότι ο Mr Εθνικά Μπούτια τερματοφύλακας της Γκοϊάς δύσκολα θα μπορούσε να πιάσει κάποιο. Ειδικά σε ένα, έπεσε μετά το ριπλέι. Το τελευταίο πέναλτυ εκτέλεσε ο Εντουάρντο Τούτσιο και έδωσε τη νίκη και τον τίτλο στην ομάδα του Μπουένος Άιρες. Τα γκολ και οι φάσεις στα 120′ στο πρώτο βίντεο. Τα πέναλτυ στο δεύτερο βίντεο:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πιο σκληρό Μουντιαλίτο του κόσμου

Όλοι όταν ήμασταν μικροί θέλαμε να μοιάσουμε στα ινδάλματά μας παίζοντας ποδόσφαιρο στις αλάνες και τις πλατείες. Το ίδιο συνέβη και σε κάποιους Περουβιανούς το 1950 όταν εντυπωσιάστηκαν από το Μαρακάνασο και την σπουδαία νίκη της Ουρουγουάης. Αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους τουρνουά στους δρόμους του “μπάριο” Ελ Πορβενίρ. Έτσι γεννήθηκε το ομώνυμο Μουντιαλίτο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Σιωπή

Αν δεν έχει δεχθεί η ομάδα σου γκολ στα τελευταία λεπτά – χάνοντας τελικά το παιχνίδι – στην έδρα της, έχοντας μόνο δικούς της οπαδούς στο γήπεδο, δεν ξέρεις τι θα πει πραγματική σιωπή. Χιλιάδες κόσμου κι όμως εσύ να μπορείς να ακούσεις τη μπάλα να κυλά στο χορτάρι και τη βαριά ανάσα των παικτών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *