Ο πιο φευγάτος σχολιαστής στον κόσμο
Κάθε φορά που ψάχνω στο ίντερνετ κανάλια για να παρακολουθήσω ένα ξένο παιχνίδι (όπως για παράδειγμα Ισπανικό πρωτάθλημα), τσεκάρω πρώτα απ’ όλα αν υπάρχει διαθέσιμη η Αγγλική περιγραφή από το Αμερικάνικο GolTV. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και έχει όνομα και επώνυμο: Ray Hudson.
Ο Hudson είναι ένας παλαίμαχος Άγγλος μέσος με μια αδιάφορη καριέρα στην Νιουκαστλ και στην Αμερική που αφού παράτησε το κυνήγι της μπάλας ανακάλυψε ότι το ταλέντο με το οποίο τον είχε προικίσει τελικά η Φύση δεν ήταν τα τσαλιμάκια αλλά η περιγραφή αυτών. Μετά από έξι περίπου χρόνια καριέρας στον τομέα αυτό, ποδοσφαιρόφιλοι απ’ όλο τον κόσμο που κατέχουν την Αγγλική γλώσσα συμφωνούν – με εντυπωσιακά ποσοστά, επιπέδου εκλογής Αφρικανού δυνάστη σε κατ’ επίφαση δημοκρατικές εκλογές – πως πρόκειται για τον σχολιαστή με την πιο όμορφη, γραφική (αλλά με την καλή έννοια) και μεταφορική περιγραφή που κυκλοφορεί στα μικρόφωνα αυτήν την εποχή.
Εκεί που ο απλός σπίκερ (όχι Αλέκο Θεοφιλόπουλε, φυσικά δεν σε συμπεριλαμβάνω στον σωρό) βλέπει με, έκδηλη την αίσθηση της ρουτίνας, ένα ωραίο γκολ ο εκστασιασμένος Ray βλέπει ποίηση, μαγεία, μυθικές φιγούρες, νεράιδες, αστερόσκονη και χιλιάδες άλλες μεταφορές τις οποίες έχει κρυμμένες κάπου στο γεμάτο υπερβολή Αγγλικό κεφαλάκι του και τις οποίες πετάει με αξιοζήλευτη ακρίβεια και συνέπεια κάθε φορά που κάποιος παίκτης κάνει κάτι αξιοσημείωτο. Σ’ έναν ουτοπικό κόσμο ο Ray θα μετέδιδε όλα τα μεγάλα παιχνίδια του πλανήτη με αυτόματη μετάφραση σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου, με απώτερο στόχο να εξακριβώσει όλη η ανθρωπότητα πότε θα ξεμείνει επιτέλους από διθυραμβικά επίθετα ή εκστατικές εικόνες. Οι περιγραφικές εμπνεύσεις του κυκλοφορούν συγκεντρωμένες σε διάφορα σημεία στο ίντερνετ κι αυτός φροντίζει σε κάθε περιγραφή του να προσφέρει στους αμέτρητους οπαδούς του ανά τον κόσμο νέο υλικό.
Όπως στο πρώτο γκολ της Αργεντινής στο χθεσινό φιλικό με την Πορτογαλία, κατά την διάρκεια του οποίου τον ακούμε να ‘πυροβολεί’ ασταμάτητα στο, ήδη ενθουσιασμένο απ’ το πανέμορφο γκολ, μυαλό σου γραφικά διαμαντάκια όπως το “θα έπρεπε να ονομάσουν έναν αστερισμό στους ουρανούς απ’ τον Λιονέλ Μέσσι”, “δεν χρειάζεται καν άγγιγμα από τον Ντι Μαρία, καθώς η πάσα είναι μια τελειότητα, για την ακρίβεια έβαλε αρνητική περιστροφή στην μπάλα”…
11 σχόλια σχετικά με το “Ο πιο φευγάτος σχολιαστής στον κόσμο”
αχαχ, είναι ο τύπος που είχε κάνει την επική εκείνη περιγραφή του 5-1 με την Μπενφίκα. Τεράστιος.
Χιλιόμετρα μακρυά…
3 Lions? more like 3 sleeping pussycats…
http://www.youtube.com/watch?v=o7zjhYKkOW0&feature=related
😀
Όπως ακριβώς σχολιάζει ο omarfrancis στο 2ο σχόλιο του βίντεο:
Ray Hudson is the best thing to come out of English football in a long time.
ΥΓ. Ο μεγάλος Ray σχολίαζε και την μεγαλύτερη (λάθος, την ΜΟΝΑΔΙΚΗ :p ) νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ισπανία: http://www.youtube.com/watch?v=V2Py60kc3us
Να υποθέσω αφού ήσουν και εκεί έχεις το παιχνίδι σε 1080 ανάλυση; :p
pragmatika o kalyteros, ki egw apo to match me tin benfica ton ema8a
Υπάρχουν πράγματα που όταν παίζουμε εμείς μπάλα, δε μπορούμε καν να τα σκεφτούμε εκείνη τη στιγμή (π.χ. γραμμές πάσας που φαίνονται απο την κερκίδα, αλλά στο παιχνίδι δεν τις βλέπουμε).
Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές συνήθως μπορούν να τις δουν.
Υπάρχουν πάσες που βλέπουμε, αλλά δεν μπορούμε να περάσουμε.
Γι’ αυτό υπάρχουν και οι επαγγελματίες που πολλές φορές το καταφέρνουν.
Υπάρχουν πάσες που και οι επαγγελματίες βλέπουν, αλλά αδυνατούν να πάνε τη μπάλα εκεί που πρέπει, όπως πρέπει.
Υπάρχει η πάσα που βλέπεις εσύ απο την ΤV, αλλά ο παίκτης δε μπορεί εκείνη τη στιγμή ούτε να τη δει, ούτε να την υλοποιήσει.
Για κάτι τέτοιες πάσες, υπαρχει το pro.
Υπάρχουν πάσες που και στο pro, δύσκολα μπορείς να της δεις, αλλά δε μπορείς να της κάνεις με τίποτα.
Για εκείνες υπάρχει ο Μέσι.
@GiannisIce,
σωστή η ανάλυση αν και στον τομέα των ασίστ συγκεκριμένα ο Μέσσι δεν είναι κάτι το εξωγήινο, άσχετα αν μήνα με τον μήνα βελτιώνεται θεαματικά και σ’ αυτό το κομμάτι (το ότι είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά φέτος στην Ισπανία, παρ’ όλο που είναι και πρώτος σκόρερ, τα λέει όλα). Το ‘πακέτο’ που έχει πάντως μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί εξωγήινο.
Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι (και πριν καν κλείσει το σχόλιο!) και στον τομέα των ασίστ ίσως ξεφύγει αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς…
@melio,
όχι μόνο δεν το κατέβασα, αλλά δεν το έχω δει καν το ματς ξανά. Δεν έχει νόημα.
Μετά από πολλά-πολλά χρόνια θέλω να το περιγράφω όπως γουστάρω.. Με δράκους, τέρατα, ηρωικές μάχες κι άλλα τέτοια ωραία.. 😀
Αγαπάμε Ray.
Το βίντεο που πόσταρε ο Μέλιος είναι all time classic.
Βασικά για την συγκεκριμένη πάσα μιλούσα.
Που είναι ασύλληπτη.
Ο Ντι Μαρία την ώρα που ο Μέσι ξεκινάει να κλωτσήσει την μπάλα, είναι πίσω και από τον ίδιο. Ο αμυντικός δεν έχει καν κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση.
Η σύλληψη της πάσας είναι αδιανόητη.
Στην συνέντευξη του Τσάβι (στο άλλο ποστ) ο Sid Lowe, ο δημοσιογράφος, του λέει σε κάποια φάση:
Your Barcelona team-mate Dani Alves said that you don’t play to the run, you make the run by obliging team-mates to move into certain areas. “Xavi,” he said, “plays in the future.”
Νομίζω είναι αυτό ακριβώς στο οποίο αναφέρεσαι κι εσύ στην συγκεκριμένη απίστευτη έμπνευση του Μέσσι. 🙂
Όντως, ύστερα διάβασα τη συνέντευξη και ήρθα να το προσθέσω εδώ, αλλά με πρόλαβες.