Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

“Ντένις Μπέργκαμπ Ντένις Μπέργκαμπ Ντένις Μπέργκαμπ”

Πριν ανακαλυφθεί το youtube υπήρχε μια εποχή που για να παρακολουθήσεις ένα βίντεο έπρεπε να το θέλεις πολύ. Τόσο πολύ που έπρεπε να περιμένεις υπομονετικά να κατέβει στον υπολογιστή σου kilobyte-kilobyte, αρκετές φορές με την ταχύτητα που ωριμάζει ένα ουίσκι. Όπως γίνεται αντιληπτό αν ήθελες να δεις ένα παρέα με τους φίλους σου ήταν πιο εύκολο να τους φωνάξεις σπίτι σου παρά να τους πεις να το ψάξουν και να το κατεβάσουν. Κάτω απ’ αυτές τις ζόρικες επικοινωνιακές συνθήκες ένα απ’ τα ποδοσφαιρικά βίντεο που έκαναν πάταγο στο ίντερνετ, ήταν το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ απέναντι στην Αργεντινή, σε εκστασιασμένη περιγραφή του Ολλανδού Jack van Gelder. Εκείνη η εποχή ανήκει στο παρελθόν αλλά το βίντεο της φάσης, το γκολ και φυσικά ο ίδιος ο Ντένις Μπέργκαμπ παραμένουν all-time classic.

Nederland gaat in de halve finale komen ik heb opeens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen / Τελευταίο λεπτό του αγώνα στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 και η Ολλανδία κατεβάζει την μπάλα / met balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal / Ο Φράνκ Ντε Μπουρ κάνει ένα γέμισμα-πάσα προς τον κολλητό του φίλο Ντένις Μπέργκαμπ / heel goed naar Dennis Bergkamp / Παρόλο που μιλάμε για δυνατή μπαλιά 50 περίπου μέτρων και παρόλο που βρίσκεται εν κινήσει προς το σημείο που υπολογίζει ότι θα κατηφορίσει η μπάλα, ο Ολλανδός καταφέρνει το τέλειο πρώτο άγγιγμα, μια απαλή επαφή σήμα κατατεθέν της λεπτεπίλεπτης τεχνικής του η οποία κατεβάζει την μπάλα ακριβώς εκεί που θα την χρειαστεί στο επόμενο δευτερόλεπτο / Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp neemt de bal aan… / Με το που η μπάλα ακουμπάει στο έδαφος, με το ίδιο πόδι που πριν την είχε χαϊδέψει ο Μπέργκαμπ την ‘σπάει’ γρήγορα αριστερά του – σαν πλέι μέκερ που επιχειρεί διαγώνια ντρίπλα για να αποφύγει το χέρι του κλεπτομανή αμυντικού – εξουδετερώνοντας ουσιαστικά μ’ ένα μόνο άγγιγμα τον προσωπικό του αντίπαλο που, για την Ιστορία και για να ανυψώσουμε περισσότερο και δικαιωματικά το κατόρθωμα του Μπέργκαμπ, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως είναι ο Ρομπέρτο Αγιάλα, ένας αμυντικός θρύλος, ο νούμερο δυο σε συμμετοχές στην εθνική Αργεντινής και ο παίκτης που φόρεσε περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο το ασήκωτο περιβραχιόνιο της /  Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp / Ευρισκόμενος πλέον σε καθαρή θέση τετ-α-τετ αλλά από αρκετά πλάγια και από την λάθος, με βάση το καλό του πόδι, πλευρά ο Μπέργκαμπ ακουμπάει για τρίτη και τελευταία φορά την μπάλα σ’ όλη την φάση και με λίγο πασπάλισμα εξωτερικού φάλτσου την στέλνει στα δίχτυα / Dennis Bergkamp, / Ο Ολλανδός σπίκερ φτάνει σε οργασμό ‘στον αέρα’, ο Μπέργκαμπ πανηγυρίζει, η Ολλανδία είναι στον ημιτελικό κι όλος ο κόσμος έχει δώσει πλέον εικόνα στο μυαλό του στην δύσκολα προσδιοριζόμενη λέξη “κουλ”: Αυτό ήταν το πιο διάσημο κουλ γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και δεν θα μπορούσε να το πετύχει κάποιος άλλος από τον πιο ντελικάτο παίκτη των τελευταίων πολλών χρόνων… / Dennis Bergkamp / …τον Ντένις Μπέργκαμπ, που ακόμα κι αν τον πέταγες στο γήπεδο του Λεβαδειακού, μια μέρα με βροχή, που το χρώμα του αγωνιστικού χώρου θα προσέγγιζε περισσότερο το σκατί παρά το πράσινο και η λάσπη θα έφτανε στα κορδόνια του, αυτός θα κατέβαζε μια γιόμα από το πουθενά μ’ ένα ανεπαίσθητο τσιμπηματάκι με την μύτη του ποδιού και πριν η μπάλα πνιγεί μέσα στον βούρκο θα την ακουμπούσε άλλη μια φορά χωρίς ιδιαίτερη δύναμη – στις ομορφότερες στιγμές της καριέρας του δεν χρειάστηκε ποτέ να βάλει αρκετή δύναμη στο τελείωμα – στέλνοντας την στα δίχτυα, την ίδια ώρα που αυτός θα πανηγύριζε ήδη, αγέλαστος όπως συνήθως αλλά στιλάτος όπως πάντα… / Dennis Bergkamp, ooohhhhwwwoooo!!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Λιντς-Μίλαν: Ο τελικός του Μίχα

16 Μαΐου 1973. Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της. Το Καυτανζόγλειο είναι γεμάτο από άκρη σε άκρη παρά το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν τη σέντρα ξεσπάει τρομερή μπόρα που προς στιγμήν απειλεί ακόμα και τη διεξαγωγή του ματς. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυπελλούχος Ιταλίας, Μίλαν, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

H επιστροφή του Ερυθρού Αστέρα

6 Δεκεμβρίου 1978. Η Άρσεναλ υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 του Βελιγραδίου. Ένα αποτέλεσμα που είχε διαμορφωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, με το τέρμα του μέσου Ζβίζετιν Μπλαγκόσεβιτς. Οι “κανονιέρηδες” θα ανοίξουν το σκορ με τον χαρισματικό επιθετικό Άλαν Σάντερλαντ αλλά λίγο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το ““Ντένις Μπέργκαμπ Ντένις Μπέργκαμπ Ντένις Μπέργκαμπ””

  1. Ο/Η formerly known λέει:

    Abso-fuckin’-lutely brillant κείμενο και συνοδευτικά βίντεος.

  2. Ο/Η versus λέει:

    Τι μου θύμησες τώρα..ένας απο τους πιο αγαπημένους μου παίχτες! Ελα μωρή παιχτάραααα!! αΑαααοΥυαυυοουαυ

  3. Ο/Η simigdalenios λέει:

    πω πω , ανατριχιαζω με κατι τετοιους σπικερς. δυστυχως παροτι ειμαι φανατικος υποστηρικτης της αρσεναλ ,τον εζησα πολυ λιγο λογω ηλικιας .

  4. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Παιχταράς, παιχταράς, παιχταράς…

  5. Ο/Η Jordi λέει:

    ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ παίκτης,Respect!

  6. Ο/Η Χαλκέντερος λέει:

    Θυμάμαι το σοκ που είχα φάει όταν είχα σκάσει την ντρίμπλα στον φουκαρά τον Ντάμπι. Είδα 5 ριπλευ για να καταλάβω τι έκανε.
    Για να μην ξεχνιόμαστε. Εκτός από δολοφόνος επιθετικός και τρομερός assistman http://www.youtube.com/watch?v=bPmg9jTkyfc

  7. Ο/Η panagos λέει:

    θεος…δεν εμπαινε και στα αεροπλανα και δεν πηγαινε στα εκτος εδρας του ch.l. και δυστυχως δεν ηρθε να παιξει εδω με τον Παναθηναικο,αν και ειχαμε κληρωθει δυο-τρεις φορες…αντ’αυτου παιζανε κατι αλλοι αντιπαθητικοι…

  8. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Τι μου θύμισες τώρα!Το θυμάμαι το γκολ αυτό.Αυτό το γκολ και το γκολ του Όουεν στον αγώνα Αγγλία-Αργεντινή μου έχουν μείνει στη μνήμη από αυτό το μουντιάλ σαν όμορφη παιδική ανάμνηση.

  9. Ο/Η Chris λέει:

    To mats to 8ymamai san twra(to pagkosmio ths Gallias einai to kalytero pou exw dei, isws epeidh tote hmoun 13xronwn k ta antilamvanwmoun ta pragmata alliws) to evlepa me ton megalytero ksaderfo mou o opoios einai opados ths Ollandias(egw klassika Italos). 8ymamai thn fash Ortega-Van Der Saar opou o Ariel ka8ws sikwnotan apo to 8eatro pou epaize eskase mia koutoulia ston Erwin(gia thn akriveia sto katw meros tou pigouniou ton vrhke gt einai nanos mprosta ston Ollando keeper 🙂 )
    Pio ka8ara omws 8ymamai to goal tou Dennis. Apo thn arxh, thn mpalia diavhths pou 8a elege k o Swthrakopoulos, to aerino(ayth h leksh xarakthrizei olh thn yparksh tou Bergkamp) katevasma ths mpalas, thn tripla sto “giganta” Roberto Ayala(tote pi8anotata epaize sthn Milan), to teleiwma me to ekswteriko sthn antipali gwnia kai ton Noa(a8lios keeper) na kanei ton troxonomo. Magiko opws k to goal tou Owen pou leei h Veronica.
    O Bergkamp htan idiofyia podosfairikh omws arketa ntelikatos paixths pou se syndyasmo me tis paraksenies tou(aeroplana ktl) den ekane thn kariera pou eprepe.

  10. Ο/Η HulkSmash λέει:

    O πιο artistic παίχτης ever, όχι ο καλύτερος, ούτε ο πιο performer.

  11. Ο/Η duendes λέει:

    Πολύ μεγάλη κουβέντα το ‘ever’.
    Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια μόνο έχουμε δει Ζιντάν και Ινιέστα.

  12. Ο/Η Αταξιθετης λέει:

    Αν είχε δώσει την πεναλτάρα 1 λεπτό πριν αυτό το γκόλ δεν θα το είχαμε δει. Ας είναι καλά η παράγκα μπλάτερ χαβελατζε. Θελω αρθρο αντιστοιχα επικο για την κουτουλιά του θεού Ορτέγκα και γενικά για ένα από τα ποιο ομορφα πράγματα στη μπάλα, την ποδοσφαιρική αυτοδικία.

  13. Ο/Η Uncle Acid λέει:

    duendes γελάει ο κόσμος με τη σύγκριση Ινιέστα με Μπέργκαμπ ε. Μπογιατζήδες και ζωγράφοι.

  14. Ο/Η Stefanos λέει:

    Ένα τρομερό βιντεάκι, στο σημείο με τον Μπέργκαμπ και την πίτσα έκλαψα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *