Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ναι στη Unicef, ναι στον ρατσισμό

Το ξεκατίνιασμα μεταξύ των δυο μεγάλων του ισπανικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται για τα καλά. Οι  χαμένοι της Μαδρίτης δεν λένε να το χωνέψουν καθώς τα τίμια και ανεξάρτητα ΜΜΕ της πόλης ψάχνουν να πιαστούν από ότι μπορούν. Τελευταία ανακάλυψη η ρατσιστική επίθεση του (βυσματικού) Μπουσκέτς στον Μαρσέλο που έγινε στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπουσκέτς φαίνεται να αποκαλεί τον μπακ της Ρεάλ ως μαϊμού (mono, mono). Ο ίδιος επιμένει ότι απλά του είπε “πολύ θράσος” (mucho morro) κάτι όμως που δεν συμβαδίζει με τα… χείλη του και κυρίως δεν εξηγεί γιατί έπρεπε να βάλει το χέρι του μπροστά στο στόμα για να πει κάτι τόσο αθώο.

Απώτερος στόχος των Μαδριλένων είναι φυσικά να τσιμπήσει κάποιος και η ΟΥΕΦΑ που ως γνωστόν ασχολείται φανατικά με κάτι τέτοια θέματα το έκανε και μια τιμωρία του Μπουσκέτς εν όψει του τελικού είναι πιθανή. Από την άλλη εντύπωση προκάλεσε o αντιπρόεδρος της Μπαρσελόνα Μπερτομέου που θύμισε κλασσικό Ελληνάρα παράγοντα με τις δηλώσεις του. Ο Μπερτομέου δεν στάθηκε καθόλου στο γεγονός το ίδιο, αλλά κατηγόρησε την Ρεάλ λέγοντας:

“Δεν θα το κάναμε εμείς. Δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Σεβόμαστε ότι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπερδευόμαστε σε αυτό.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μπουσκέτς πρέπει να χάσει τον τελικό. Είναι κάτι που μας ξαφνιάζει. Ο διαιτητής είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις στο γήπεδο. Να αφαιρείς τη δυνατότητα να παίξει στον τελικό, ενώ έχει κάνει μια εξαιρετική χρονιά είναι υπερβολικό.

Δεν ξέρω τι είπε ο Μπουσκέτς, αλλά είναι πράγματα που συμβαίνουν συνέχεια στο ποδόσφαιρο. Αν βάλουμε μια κάμερα μπροστά στον κάθε ποδοσφαιριστή θα γίνουμε τσίρκο.”

Σύμφωνα με τον σενιόρ Μπερτομέου δηλαδή, αν κάποιος κάνει καλή χρόνια δεν έχει σημασία τι έχει κάνει, πρέπει να παίξει σε έναν τελικό. Επίσης “what happens in Vegas, stays in Vegas” και καλό είναι πράγματα που συμβαίνουν συνέχεια στο ποδόσφαιρο να μην αλλάζουν ποτέ. Μάλιστα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Champions League, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν η Μίλαν άλλαξε την ευρωπαϊκή της ιστορία

Τον Μάιο του 1969 η σπουδαία Μίλαν του Νερέο Ρόκο και του Τζιάνι Ριβέρα διέλυε στον τελικό του Πρωταθλητριών στο Μπερναμπέου τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ με 4-1, κατακτώντας το 2ο αντίστοιχο τρόπαιό της. Δυστυχώς όμως για τους ροσονέρι μια περίοδος κρίσης ξεκινούσε για το σύλλογο. Πολλά συνεχόμενα χρόνια με ελάχιστους τίτλους (ένα πρωτάθλημα το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα αριστερό μπακ που κάνει τα πάντα

Ο Πέδρο Βιέιρα ντα Σίλβα ήταν ένας από τους εκατομμύρια φτωχούς Βραζιλιάνους που μεγάλωσε με όνειρο να γίνει ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους όμως, με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησε πως οι ικανότητες του ήταν δυσανάλογες με τις προσδοκίες του και κάπως έτσι το κεφάλαιο ‘ποδοσφαιρική καριέρα’ έληξε γι’αυτόν πρόωρα και χωρίς επιτυχία. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Ναι στη Unicef, ναι στον ρατσισμό”

  1. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αν ο Μαρσέλο που κλήθηκε να καταθέσει πει ότι τον αποκάλεσε πίθηκο να τον τιμωρήσουν!
    Αν το έκανε προσβάλει τις αξίες του συλλόγου και καλώς να τιμωρηθεί. Ας παίξει κανένας άλλος στον τελικό, δεν πειράζει. Εχουμε παίκτες. Οι @@ίες πρέπει να πληρώνονται!

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Μακάρι να μην παίξει, ακόμα κι αν τον αθωώσει η ΟΥΕΦΑ.
    Κούραση έχει καταντήσει.
    Όσο χρήσιμος κι αν έχει γίνει με τον καιρό αγωνιστικά παραμένει απίστευτα αχώνευτος συνολικά.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Νόμιζα ότι ο Πικέ είναι πιο κούραση και γενικά “ασύμβατος” με το προφίλ της ομάδας. Για τον Μπουσκέτς δεν είχα ακούσει κάτι, έχει κάνει κι άλλα; Προσωπικά τον θεωρώ λίγο σαν παίκτη, θα έπρεπε να δένει τα κορδόνια του Ινιέστα και του Τσάβι.

    Πέρα από αυτά πάντως (πες ότι πάνω στην ένταση το είπε ξέρω γω), πιο απογοητευτικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου για μένα. Μου θυμίζει ατάκες του στυλ “ο Νάβας έδειχνε το σκορ”, “έκανε αναπαράσταση” και το αγαπημένο “ο αέρας πήρε το καρεκλάκι”.

  4. Ο/Η melios λέει:

    Βύσμα go home…

    σενιόρ Μπερτομέου είναι για τα πανηγύρια χρόνια τώρα…

    ΥΣ θα έχεις πολλά τέτοια να γράφεις από του χρόνου με το PBF (πικε, βυσμα, φαμπρεγκας)

  5. Ο/Η masha nevalyashka λέει:

    Αυτά τα και-καλά-αντιρατσιστικά ανακλαστικά που έχει αναπτύξει η ιντελιγκέντσια της Ουέφα, μακριά και ερήμην των κανόνων του παιχνιδιού, πάνε το παιχνίδι ακόμα πιο μακριά: σ’ενα αποστειρωμένο γήπεδο τύπου Έμιρεητς, όπου χορηγοί και πιστωτικές ρεκλάμες λάμπουν και θαμπώνουν, παίχτες με εξωπραγματικά συμβόλαια κατεβαίνουν στο τερέν μόνο για να ισιώσουν το μιζανπλί σε κάθε φάση και να κάνουν από μία μούτα (παραγγελιά της Nike), Μπλατεροπλατινήδες καμαρώνουν σαν γύφτικα σκερπάνια ωσάν να έχουν ανακαλύψει εκείνοι το ποδόσφαιρο, προπονητές υπολογιστές παριστάνουν τους καμπόσους μέσα στις κολώνιες και την υψηλή ραπτική, και άλλα τέτοια φουτμπολομανατζερίστικα, ενώ η αλήθεια που κρύβεται μέσα σε κάθε σταγόνα αδρεναλίνης και ιδρώτα κάθε συνεπούς μπαλαδόφατσας -είτε στο Μπερναμπέου, είτε σε αλάνα- εξοστρακίζεται ως ντεμοντέ (στην καλύτερη) ή ως πολιτικά μη ορθή (στη χειρότερη, την υποκριτική). Και η αλήθεια αυτή πάντα υποδείκνυε στους μετέχοντες της αγωνιστικής τελετουργίας των 90 λεπτών, να βγάλουν το νεύρο τους σε κλωτσιές, ύπουλα τζαρτζαρίσματα, ακόμα και σε παρεξηγήσεις και γαμοσταυρίδια, εκβιάζοντας την ψυχολογική ισορροπία του αντιπάλου, σε ένα πόλεμο νευρωνικής τακτικής -εξίσου συναρπαστικό και αυθόρμητο, όπως η κάθε ωραία φάση. Με λιγα λόγια, μπορείς να πεις τον Μαρσέλο “πίθηκο” όχι αναγκαστικά επειδή είναι μαυριδερός, αλλά για να τον υποτιμήσεις και να πάρεις πόντους σ’αυτό το παιχνίδι τακτικής. Δεν τα λέω όλα αυτά, φυσικά, για να βγάλω λάδι τον φτηνό ηθοποιάκο Μπούσκετς, αλλά γιατί αν μας κόψουν και τις χριστοπαναγίες στη μπάλα, τότε η περιπέτεια της παρακολούθησης ενός πραγματικού αγώνα και εκείνη της αναπαραγωγής του μέσω ηλεκτρονικού παιχνιδιού, δεν θα διαφέρουν και τόσο πολύ.

    Και να το πω πιο απλά: μια χαρά θα έλεγα πίθηκο το Μαρσέλο μέσα στο παιχνίδι. Όχι φυσικά λόγω παρουσιαστικού ή καταγωγής, αλλά λόγω ποδοσφαιρικής χάρης και εντιμότητας. Αν, τέλοσπάντων, το “πίθηκος” σημαίνει κάτι το τόσο στραβό ή ανεξέλικτο.

  6. Ο/Η balkou λέει:

    Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού Σέρτζιο. Εδώ έχουν βάλει 3d κάμερες κι εσύ πίστευες ότι θα το’κανες κρυφά?

    Masha, ΟΚ, αχώνευτοι σε αρκετά οι Μπλατεροπλατινίδες, αλλά το ποδόσφαιρο δεν ήταν ανέκαθεν ερασιτεχνικό ελλάδας απ’τη δεκαετία του 80 και μετά. Και ένταση θα υπάρξει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι στο όνομα της “εκτόνωσης” θα στείλουμε τον πολιτισμό (όσο μας έχεις μείνει) στον αγύριστο. Υπάρχει και ο σεβασμός. Και όταν σε πιάνουν να’χεις κάνεις τη στραβή πληρώνεις το τίμημα. Εκτός αν λόγω της αδρεναλίνης, ας πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω στον κόρακα, ας ρίξουμε καμιά αγκωνιά έτσι να κάνουμε πικάντικο το ματς κλπ. Δεν είναι έτσι…

  7. Ο/Η balkou λέει:

    Ορίστε, θα παίξει… Γουστάρουν “βρωμιά” στο γήπεδο τελικά οι Πλατινήδες? 🙂

  8. Ο/Η panagos λέει:

    Αμα ειναι το χαιδεμενο παιδι,κανεις και τα στραβα ματια καμια φορα…

    Περιττο να φανταστουμε τι καμπανα θα περιμενε καναν ταλαιπωρο που θα ελεγε το ιδιο αμα επαιζε σε καμια ομαδουλα που δεν παιζει πλειστεισον-διαστημικο ποδοσφαιρο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *