Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: Το πέναλτι Panenka

Στις 20 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το βράδυ εκείνο στο Βελιγράδι που ο Αντονίν Πανένκα, ένας σχετικά άσημος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα Τσέχος ποδοσφαιριστής, αποδείκνυε στο τελευταίο πέναλτι του τελικού του Euro 1976 ότι αρκετή φαντασία και αμέτρητα κιλά θράσους και τρέλας στο κατάλληλο momentum μπορούν να σημαδέψουν το πιο δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο και να μεταφέρουν το όνομα σου από γενιά σε γενιά. Στον τελικό εκείνο η Τσεχοσλοβακία, επικρατώντας της Δυτικής Γερμανίας, κατέκτησε το μοναδικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά παρ’ όλα αυτά είναι τέτοια η αξία της ατομικής ενέργειας που το παιχνίδι θα είναι για πάντα “ο αγώνας στον οποίο ο Πανένκα έκανε κάτι που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί”, με τον ίδιο τρόπο που το Βραζιλία-Ουρουγουάη του Μουντιάλ του 1970 είναι σχεδόν για όλους “το παιχνίδι που ο Πελέ έκανε την μαγική ντρίπλα-προσποίηση στον τερματοφύλακα“.

Η μεξικάνικη τηλεόραση άδραξε την ευκαιρία της επετείου και θυμήθηκε τις 10 καλύτερες και πιο διάσημες εκτελέσεις πέναλτι με το σύστημα Πανένκα που ακολούθησαν. Στην κορυφή της λίστας (η οποία περιλαμβάνει φυσικά και τον γνωστό μας Σεμπαστιάν ‘Λόκο’ Αμπρέου που έχει ολόκληρο ιστορικό με τα συγκεκριμένα πέναλτι) δεν θα μπορούσε να βρίσκεται οποιαδήποτε άλλη στιγμή πέρα από εκείνη που ο Ζινεντίν Ζιντάν έστηνε μαεστρικά τον επικό επίλογο της τεράστιας καριέρας του, εκτελώντας ένα πέναλτι Πανένκα τόσο τέλειο, που άγγιζε τα όρια της αποτυχίας – χτυπώντας στο οριζόντιο δοκάρι και λίγα εκατοστά μέσα απ’ την γραμμή – αλλά δεν τα ξεπερνούσε.

Προηγούμενα μαθήματα: la gambeta, la vaselina, El túnel/el puente, rabona, πέναλτι paradinha, la chilena, το βρωμόσουτο, espaldinha, la roulette.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το μικρό γήπεδο στη βουνοπλαγιά

Τους τελευταίους μήνες ασχοληθήκαμε αρκετά με ιδιαίτερα γήπεδα: γήπεδα στην έρημο, γήπεδα που είναι… στραβά, γήπεδα πάνω σε νησάκια, γήπεδα ακόμα πιο στραβά, γήπεδα με δέντρα. Αυτή τη φορά θα πάμε σε κάτι πιο γραφικό. Κάπου εκεί ψηλά στις Άλπεις, στα 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας είναι το Γκσπον. Ένα χωριό στο οποίο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα από την αρχή

2008, τότε ήταν η τελευταία εκτός έδρας νίκη στο Κόπα Λιμπερταδόρες για την Σαν Λορένσο. Κι όλα έδειχναν ότι σήμερα τα ξημερώματα θα έσπαγε το κακό ρεκόρ. Ο πρώτος τελικός ξεκίνησε με την είσοδο των ομάδων και την εξάντληση όλων των αποθεμάτων χαρτιού στην πόλη της Ασουνσιόν και τα περίχωρα. Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε ότι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Μαθήματα ποδοσφαίρου: Το πέναλτι Panenka”

  1. Ο/Η Chuang λέει:

    οοο καλά, του Postiga είναι τελείως άθλιο

  2. Ο/Η Vaggnamite λέει:

    Καλός και ο Ζιζού, αλλά Τόνι Κάλβο δεν είναι.

    Αυτό το ξέχασαν:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ag11HYiu4O8

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Μαζί σου Vaggnamite, μεγάλη παράλειψη. 🙂
    Σαν εκτέλεση είναι αρκετά ανώτερη από κάποιες άλλες της δεκάδας.

  4. Ο/Η enas koukos λέει:

    Βασικά, το καλύτερο ήταν αυτό:

    http://www.youtube.com/watch?v=J6LqnUlYgmw

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *