Καλοκαιρινά φιλικά, θερινές ονειρώξεις
Κάποτε, τότε που οι ομάδες είχαν νούμερα από 1 ως το 11, μπορούσαν να πάρουν μόλις 3 ξένους και οι λέξεις overlap και 4-1-2-1-2 ήταν άγνωστες στα καλοκαιρινά φιλικά, ήταν η μεγάλη ευκαιρία του απλού οπαδού να φανταστεί και να ονειρευτεί. Όχι ότι τώρα έχει εκλείψει το φαινόμενο, αλλά όπως και να έχει οι δύσμοιροι ρεπόρτερ που καλύπτουν την προετοιμασία πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί μια που πολλά πλέον από τα φιλικά καλύπτονται τηλεοπτικά και υπάρχει ένα όριο στο παραμύθι. Έτσι, κάπως πρέπει να δικαιολογηθούν ήττες και ισοπαλίες με καφενεία ή να φουσκώσουν νίκες με ομάδες που δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχει λοιπόν μια ειδική τεχνοτροπία, ένα ειδικό λεξικό εκφράσεων και είμαστε εδώ εμείς για να βοηθήσουμε στην αποκρυπτογράφηση των φιλικών μέσω από τα ρεπορτάζ.
Έτσι λοιπόν αν διαβάσεις:
“Στο Β’ ημίχρονο έγιναν πολλές αλλαγές”, είναι αρχή προλόγου για να σου δείξει ότι το παιχνίδι ήταν παρωδία χωρίς ούτε μισή φάση και πάνω από 3 σωστές πάσες σερί.
“Ξεκινάει το πρωτάθλημα στη χώρα τους”, κλασσική δικαιολογία για να εξηγήσουμε γιατί το ματς δεν πήγε καλά. Συνοδεύεται από το “είναι σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας” καθώς ο αντίπαλος ξεκίνησε νωρίτερα την προετοιμασία. Το νωρίτερα μπορεί να είναι από μια βδομάδα μέχρι 2 ώρες, πάντα όμως εξηγεί γιατί φάγαμε τρία γκολ από αυτούς.
“Ο Χ ποδοσφαιριστής φάνηκε πιασμένος από την σκληρή προετοιμασία”, ξέρεις ότι ο ποδοσφαιριστής δεν άφησε μπιτς μπαρ που να μην πήγε στις διακοπές του και τώρα δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του.
“Ο προπονητής δοκίμασε τον ποδοσφαιριστή Χ σε διαφορετικές θέσεις”, ξέρεις ότι ο προπονητής έχει απογοητευτεί με την αμπαλοσύνη του και προσπαθεί να δει αν μπορεί να παίξει σωστά έστω και σε μία θέση. Ειδικά αν είναι καμία μεταγραφή που φόρτωσε ο πρόεδρος ή ο τεχνικός διευθυντής και πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να βολευτεί.
“Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από το παιχνίδι”, η ομάδα σερνόταν και πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Αν είναι και από τα πρώτα φιλικά παίζει και το “ήταν περισσότερο ξεμούδιασμα, παρά φιλικό” και αναρωτιέσαι γιατί δεν πήγε η ομάδα στην πισίνα να χαλαρώσει. Τρομερή σύμπτωση: ασφαλή συμπεράσματα βγαίνουν μόνο αν η ομάδα μας κερδίσει.
“Βγαίνει η δουλειά του προπονητή στο χορτάρι”, αρκετά γενικόλογο, φτιάχνει σετ με το “είδε πράγματα που τον ικανοποίησαν”. Συνοδεύεται από το γεγονός ότι οι παίκτες “αφομοίωσαν” τις οδηγίες του προπονητή. Την λέξη αφομοίωση δεν θα την ξαναδείς σε αθλητικό ρεπορτάζ για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. “Είμαστε σε καλό δρόμο”, δήλωσε ο κόουτς μετά.
“Έπαιξε σωστά την θέση του”, ο εν λόγω παίκτης βαριόταν να κουνηθεί και έδινε πάσες στα 5 μέτρα μόνο. Πιο ειλικρινές “καθόταν σε μία θέση”.
“Εκρηκτικός/Τούρμπο/Ταχύτατος”, συνήθως πάει σε κάποιον κοντό και σχετικά ελαφρύ παίκτη που πάντα πετάει το καλοκαίρι όταν οι άλλοι είναι πιασμένοι από τις προπονήσεις. Μην ανησυχείς, σε 1-2 μήνα δεν θα μπορεί να ντριμπλάρει ούτε 36χρονο σέντερ μπακ της Προοδευτικής.
“Πειραματίστηκε ο προπονητής”, το φιλικό ήταν της πλάκας και οι παίκτες απλά μπήκαν για να περάσουν την ώρα τους. Επίσης επειδή ο πρόεδρος έχει καβούρια στις τσέπες και δεν έχουμε αναπληρωματικούς σε κάθε θέση, βάλαμε επιθετικό για δεξί μπακ και σέντερ μπακ για αμυντικό χαφ.
“Αποκάλυψη ο ποδοσφαιριστής Χ”, οι χολυγουντιανές ιστορίες όπου ο Μεξικάνος καθαριστής πισίνας βρίσκεται στην Αγγλία ξαφνικά και κλείνει συμβόλαιο με μεγάλη ομάδα σπάνια γίνονται πραγματικότητα. Αν δεν δείτε κουβέντα ξανά για τον ποδοσφαιριστή μέχρι να τελειώσει η προετοιμασία να ξέρετε ότι πιο πιθανή είναι η Δευτέρα Παρουσία, παρά να αποκαλυφθεί ο συγκεκριμένος παίκτης.
“Ταξίδεψε μια ώρα μέχρι το γήπεδο“, χρυσός κανόνας των φιλικών ότι η δικιά μας ομάδα κουράστηκε γιατί το προπονητικό κέντρο απέχει μεγαλύτερη απόσταση από το γήπεδο του φιλικού σε σύγκριση με τον αντίπαλο. Πιθανότατα μάλιστα οι δικοί μας παίκτες να πήγαν και με τα πόδια. Συνοδεύεται από ρεπορτάζ κίνησης στους δρόμους.
“Έδειξε ορισμένα στοιχεία της κλάσης του”, η ατάκα που εμφανίζεται πάντα όταν αγωνίζεται το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα σε φιλικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν ξεχώρισε από την μετριότητα, αλλά έκανε ένα τακουνάκι, μία ντρίμπλα ή ένα σουτ που πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Αυτά τα στοιχεία της κλάσης του δεν αρκούν, αλλά προς το παρόν γλιτώσαμε το “φάνηκε πιασμένος από την προετοιμασία” και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
“Πρόκειται για εγκεφαλικό παίκτη”, με λίγα λόγια η ομάδα πρέπει να πάρει δυο χαφ σκυλιά διπλά του γιατί ο συγκεκριμένος δεν κόβει ούτε με βαλέ. Μπορεί επειδή είναι εγκεφαλικός να το σκέφτεται, σίγουρα όμως δεν το κάνει.
“Φέτος είναι η χρονιά του”, πρόκειται για παίκτη που πριν δυο καλοκαίρια διαβάζαμε ότι «φάνηκε πιασμένος από την προετοιμασία» και το περσινό καλοκαίρι ότι ήταν «αποκάλυψη». Έχει μπει η τρίτη χρονιά, το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να τον διώξουμε γιατί παίρνει πολλά και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι θα μάθει μπάλα φέτος.
“Με κλειστά μάτια βρίσκονται ο Χ κι ο Υ”, συνήθως σε κάποια φάση στον αγώνα έγινε το 1-2 μεταξύ τους (και αφού η μπάλα κόντραρε σε έναν αντίπαλο). Απαράβατος κανόνας ότι είτε ο Χ, είτε ο Υ είναι μεταγραφή. “Σαν να παίζουν χρόνια μαζί” είναι η ατάκα που συχνά συμπληρώνει το κείμενο.
“Θα μας κάνει να ξεχάσουμε τον Χ”, το καλοκαίρι έφυγε το αστέρι της ομάδας και ο κόσμος είναι στα κάγκελα, βγαίνοντας και κράζοντας σε κάθε ραδιοφωνική εκπομπή. Για να ηρεμήσει, φουσκώνουμε τον αντικαταστάτη του, δίνοντάς του μυθικές ιδιότητες.
“Θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα”, δήλωση του κόουτς μετά από την τρίτη συνεχόμενη ήττα σε φιλικό. Η σωστή ώρα μένει αδιευκρίνιστη και μπορεί τον επόμενο Μάιο (“τον Μάη θα ‘μαστε καλά”) η προφητεία να εκπληρωθεί.
3 σχόλια σχετικά με το “Καλοκαιρινά φιλικά, θερινές ονειρώξεις”
Η ουσία των φιλικών παιχνιδιών
http://tesera4.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html
Θυμάμαι κάτι που είπε ο Πανούτσος για τα φιλικά προετοιμασίας στα παλιά χρόνια.Οι εφημερίδες εκμεταλευόμενες την μη τηλεοπτική κάλυψη του ματς έγραφαν την επόμενη μέρα τίτλους του στυλ : “Δυο ενδεκάδες λεόντων πάλεψαν μέχρις εσχάτων ενθουσιάζοντας τους θεατές”.Όμως το οτι το ματς έληγε με το φτωχό 0-0 και το χασμουρητό πήγαινε σύννεφο είναι μια άλλη υπόθεση!
“Ο Φρανκ Χόβερμαανς έδειξε από νωρίς ότι θα είναι ακριβοδίκαιος”. Εύσχημος τρόπος για να πεις ότι οι παγκίτες ξεκίνησαν νωρίς την γκρίνια, πλην όμως “θα παίζει όποιος το θέλει περισσότερο”, γιατί με αυτόν τον κόουτς “κανένας δεν έχει πάρει φανέλα βασικού σπίτι του”.
Όταν το ματς είναι εντελώς φάβα δεν αποκλείονται αναφορές και στον “βαρύ αγωνιστικό χώρο” (έβρεξε για 20 λεπτά δυο ώρες πριν παίξουν) και την “ασυνήθιστη για την περιοχή ζέστη”.