Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κατουρώντας τον Θάνατο

Ο Βεβέλ Γκαρθία ήταν πιτσιρικάς, 22 χρονών, “αριστερός στο πόδι και στις ιδέες” όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφει ο συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο σε μια από τις μικρές ιστορίες που συμπεριέλαβε στο βιβλίο του ‘Καθρέφτες’. Γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Γαλικίας, μέλος μιας οικογένειας που αριθμούσε ακόμα εφτά παιδιά, αγωνίστηκε όλες κι όλες τέσσερις χρονιές με τα χρώματα της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια παίζοντας επιθετικός και σκοράροντας 11 γκολ σε 28 παιχνίδια. Λίγες μόλις ημέρες μετά το πραξικόπημα του Φράνκο ο Βεβέλ και δυο ακόμα από τα αδέρφια του συλλαμβάνονται σε μια από τις πρώτες μικρές μάχες του Ισπανικού εμφυλίου σαν μέλη της Σοσιαλιστικής Νεολαίας. Μετά από μια διαδικαστική και γρήγορη δίκη ο ίδιος και ο ένας εκ των αδερφών του καταδικάζονται σε θάνατο, ενώ το τρίτο μέλος της οικογένειας την γλιτώνει προσωρινά με φυλάκιση όντας ακόμα ανήλικος. (Εκτελέστηκε την επόμενη χρονιά στις φυλακές με επίσημη αιτία το ότι προσπάθησε να αποδράσει.)

Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου του 1936, ο Βεβέλ και ο αδερφός του στήνονται απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα κοντά σε κάποιο γκρεμό της Γαλικίας, με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό. Οι στρατιώτες, συντοπίτες του και ποδοσφαιρόφιλοι οι περισσότεροι, ετοιμάζονται να πατήσουν τη σκανδάλη όταν ο Βεβέλ ζητάει να εκπληρώσει μια τελευταία επιθυμία. Ο υπεύθυνος της εκτέλεσης του κάνει την χάρη κι εκεί μπροστά σε όλους, ο Γκαρθία χαλαρός και ήρεμος, σαν άλλος Φορτίνο Σαμάνο, σαν να μη ζει την τελευταία στιγμή της ζωής του, κατεβάζει το παντελόνι και κατουράει μπροστά στα πόδια τους. Ύστερα κουμπώνεται:

“Εντάξει τώρα”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν ο Ντίλαν έπαιξε ποδόσφαιρο στους δρόμους του Λίβερπουλ

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν είχα ήρωες από το χώρο του αθλητισμού. Μπορεί να λάτρεψα τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Νίκο το Λυμπερόπουλο, όταν αμφότεροι έπαιζαν ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (τον δεύτερο μάλιστα τον χειροκροτούσα πάντα και όταν τον έβλεπα με τη φανέλα της ΑΕΚ). Τον “Θεό” Ρόμπι Φάουλερ και τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ερνέστο Χαβιέρ Σεβαντόν: Ένας ερωτευμένος σχιζοφρενής

“Τρέχω συνέχεια να κρυφτώ μακριά από σένα και όλο νομίζω πως μπορώ να γιατρευτώ,  Πάνω σου πέφτω ξαφνικά και απεγνωσμένα στα ηλεκτροσόκ σου προσπαθώ να αντισταθώ…” Το να αγαπήσεις μια ομάδα από παιδί και να κάνεις γι’αυτή ενέργειες που ξεπερνάνε, έστω και λίγο, τη λογική είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο. Το να αγαπήσεις μια ομάδα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Κατουρώντας τον Θάνατο”

  1. Ο/Η Cactus λέει:

    Άρχοντας και τότε και τώρα

  2. Ο/Η joe003 λέει:

    Είσαι λίγο πιο ποιητικός από τον Γκαλεάνο…
    Η Ιστορία δεν είναι ακριβώς όπως την έγραψες, αλλά δεν πειράζει…
    Για την ακρίβεια ο Βεβέλ Γκαρθία τον έχεσε τον θάνατο….

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Κι όμως…
    Πρόκειται, λογικά, για λάθος της μεταφράστριας του βιβλίου, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται. Όλες οι σχετικές αναφορές που βρήκα στα Αγγλικά και κυρίως στα Ισπανικά μιλάνε για κατούρημα (μια κιόλας το προχωράει και γράφει πως κατούρησε στα παπούτσια του υπεύθυνου της εκτέλεσης) και σε κάποια απ’ αυτές υπήρχε και το συγκεκριμένο απόσπασμα του Γκαλεάνο από την κανονική έκδοση του βιβλίου στα Ισπανικά που επίσης αναφέρει κατούρημα.

    Το πως το κατούρημα έγινε χέσιμο στην Ελληνική μετάφραση δεν μπόρεσα να το καταλάβω.

  4. Ο/Η joe003 λέει:

    Πάω πάσο…
    Είχα υπόψιν μου μόνο την ελληνική μετάφραση του βιβλίου…

  5. Ο/Η Marios λέει:

    παιδιά πως γίνεται να έχετε τόσες ιστορίες για αριστερά στο ποδόσφαιρο και ποτέ να μην κάνατε αφιέρωμα στην Ομόνοια

  6. Ο/Η Antonis λέει:

    Αλάνια παλιά υπήρχε το http://subbuteorema.gr/ δε ξέρω αν το είχατε υπόψη (αν και νομίζω το είχατε σίγουρα, αν δε γράφατε ακόμα και εκεί). Άξιοι συνεχιστές.

  7. Ο/Η χαράλαμπος ιακώβου λέει:

    Υπάρχει σελίδα σας στο fb;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *