Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα νέα της Βόρειας Κορέας

Έντονη ανησυχία είχε προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η ησυχία που παρατηρούταν μέχρι πριν λίγο καιρό στην Βόρεια Κορέα καθώς ο “ανώτατος ηγέτης” Κιμ Γιονγκ Ιλ – ο οποίος όπως διαβάζω στο βιογραφικό του γυρνάει επίσης το κεφάλι και στις προσφωνήσεις “αγαπητέ ηγέτη”, “στρατηγέ”, “Πατέρα μας” και “αρχιστράτηγε” – είναι πασίγνωστος στο ηλιακό μας σύστημα για το δαιμόνιο μυαλό του που κατεβάζει ασταμάτητα νέες παραγωγικές ιδέες που στόχο έχουν να βελτιώσουν την Ζωή. (Ή τον Θάνατο αν συνδυάσουμε τα δεδομένα ότι του αρέσει να παίζει και με την πυρηνική ενέργεια και μισεί τους γείτονες Νοτιοκορεάτες.)

Αν η μνήμη σου δεν είναι προβληματική αποκλείεται να έχεις ξεχάσει την αποκάλυψη που έκανε ο προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας κατά την διάρκεια του Μουντιάλ ότι ο ηγέτης Κιμ επικοινωνεί μαζί του και του δίνει τις κατάλληλες ποδοσφαιρικές εντολές την ώρα του αγώνα (“βγάλε τον αμυντικό Κιμ, βάλε τον επιθετικό Κιμ“) μέσω ενός υπέρ-κινητού αόρατου στο απλό, άμαθο μάτι ή την τυπική τηλεοπτική κάμερα, το οποίο φυσικά και κατασκεύασε ο ίδιος. Αποκάλυψη που δεν προκάλεσε βέβαια καμία έκπληξη στους γνώστες, καθώς ο πολυμήχανος ηγέτης πριν μερικά χρόνια είχε επινοήσει, ολομόναχος, το… χάμπουργκερ – ω ναι, το γνωστό! – αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά στους πεινασμένους πολίτες του ότι έχει το Χάρισμα.

Η σιγή που επικρατούσε αποδείχτηκε τελικά ακίνδυνη καθώς τις πρώτες μέρες του Ιουλίου κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι Βορειοκορεάτες, που ένα χρόνο πριν, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, είχαν τραβήξει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας απλά και μόνο γιατί ήταν τελείως διαφορετικοί απ’ όλους τους άλλους, έχουν σταματήσει κάθε ανούσια δευτερεύουσα δραστηριότητα, όπως είναι οι σπουδές, προσπαθώντας να αναζωογονήσουν την οικονομία τους, είδηση που λύνει και την απορία μου για το που μπορεί να βρίσκονται σήμερα οι κακόμοιροι ποδοσφαιριστές της χώρας (όσοι τουλάχιστον δεν το είχαν σκάσει από το ξενοδοχείο της αποστολής εκείνες τις μέρες) που απέτυχαν πέρσι να κάνουν την υπέρβαση στο μουντιάλ: Στις οικοδομές.

Έναν άλλο Ιούλιο, του 1966, στην προηγούμενη και μοναδική πριν την περσινή εμφάνιση τους στα ποδοσφαιρικά παγκόσμια κοινά, κάποιοι Κιμ ποδοσφαιριστές της χώρας περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους ανάμεσα στα παιχνίδια του παγκοσμίου κυπέλλου, κοροϊδεύοντας το λεωφορείο των Βραζιλιάνων. Προφανώς γιατί έτσι διασκέδαζαν λίγο περισσότερο απ’ το ‘πέτρα-ψαλίδι-χαρτί’ ή το ‘σκέψου ένα νούμερο κι εμείς θα προσπαθήσουμε να το μαντέψουμε’.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Pass the ball

Βλέπεις τον Ίθαν Κινγκ από το Μίσιγκαν και λες ότι είναι ότι πιο κοντά στο στερεότυπο του μέσου Αμερικάνου μπόμπιρα. Ο 14χρονος ξανθομπάμπουρας όμως έχει ήδη κάνει στα λίγα χρόνια της ζωής του πολύ περισσότερα από όσα θα κάνουμε πολλοί από εμάς σε ολόκληρη τη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009 όταν ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ιστορία του πρώτου χούλιγκαν

Είναι ίσως υπερβολικό να χαρακτηρίζεις ως χούλιγκαν κάποιον άνθρωπο που σε μια έκσταση χαράς έκανε το κάτι παραπάνω, αλλά πολλές φορές η ιστορία είναι αμείλικτη βγάζοντας ονόματα, παρά μάτια. Αυτή είναι η ιστορία του Έντι Κάβανo που αρκετοί αποκαλούν ως τον πρώτο χούλιγκαν χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι τέτοιο, εμείς θα τον πούμε τον πρώτο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *