Η προσωπική επανάσταση του Χάβι Πόβες
Μια εταιρεία-χορηγός της Ισπανικής Σπόρτινγκ Χιχόν έδωσε σαν δώρο στους παίκτες από ένα αμάξι. Ο Χάβι Πόβες, κεντρικός αμυντικός της ομάδας, το επέστρεψε κατ’ ευθείαν. “Δεν νιώθω καλά να έχω δυο αμάξια. Δεν τα χρειάζομαι” τους είπε.
Ένα άλλο πρωινό, ο Χάβι Πόβες εμφανίστηκε στα γραφεία της διοίκησης για να ζητήσει μια χάρη. Να μην πληρώνεται μέσω τράπεζας. Οι άνθρωποι της διοίκησης σοκαρίστηκαν. Κανένας δεν είχε ζητήσει στο παρελθόν κάτι ανάλογο. “Δεν θέλω καμία τράπεζα να εκμεταλλεύεται τα λεφτά μου, έστω και για ένα δευτερόλεπτο” τους είπε.
Πριν λίγες μέρες κι ενώ η ομάδα βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας για την νέα χρονιά ο Χάβι Πόβες επισκέφτηκε ξανά τα γραφεία της ομάδας. Για τελευταία φορά. Ζήτησε τερματισμό του συμβολαίου του ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο επιθυμεί, όπως είναι οι σπουδές ιστορίας που τον ενδιαφέρουν. Οι άνθρωποι της διοίκησης δεν του το αρνήθηκαν καθώς είχαν πλέον καταλάβει ότι δεν είχαν να κάνουν μ’ ένα συνηθισμένο ποδοσφαιριστή. “Όταν ήμουν μικρός έπαιζα μπάλα γιατί αγαπούσα το άθλημα. Μεγαλώνοντας όμως και ζώντας το ποδόσφαιρο από μέσα συνειδητοποίησα επακριβώς το πως όλα γίνονται για τα λεφτά κι ότι όλα είναι σάπια. Είναι ακόμα μια προέκταση του καπιταλισμού και ο καπιταλισμός είναι θάνατος. Δεν θέλω να συμμετέχω σ’ ένα σύστημα που στηρίζεται στο ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά με τον θάνατο κάποιων άλλων στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία” τους είπε.
Ο Χάβι Πόβες είναι ακόμα 24 χρονών. Στο τέλος της περσινής περιόδου έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν σ’ έναν αγώνα απέναντι στην Χέρκουλες. Θεωρητικά η διαδρομή του στο ποδόσφαιρο τώρα ξεκινούσε. “Δεν ξέρω που ανήκω ιδεολογικά. Δεν νομίζω ότι ανήκω στην δεξιά ή την αριστερά. Δεν είμαι τίποτα. Το μόνο που θέλω τώρα είναι να διαβάσω για να μάθω κι άλλα πράγματα. Αν δεν μπορέσω να ζήσω μια καθαρή ζωή στην Ισπανία, θα πάω στην Βιρμανία. Οπουδήποτε” είπε κι έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο ποδόσφαιρο γι’ αυτόν.
12 σχόλια σχετικά με το “Η προσωπική επανάσταση του Χάβι Πόβες”
Μεγάλος, και μόνο για την τελευταία παράγραφο.
ΥΓ: Νομίζω διαβάζεται Χάβι. Μπορεί να κάνω και λάθος…
Πολύ πιθανόν να είναι Χάβι, Γιάννη.
Με κουράζει απίστευτα αυτό με την διαφορετική προσφώνηση των γραμμάτων ανάλογα με την περιοχή της Ισπανίας κι έτσι αφού σε μια γρήγορη αναζήτηση δεν βρήκα πως ακριβώς προφέρεται το.. πέταξα στην τύχη.
Τι Χάβι, τι Τσάβι. 🙂
Τεράστιος!
Το θέμα είναι πως όλοι τελικά,ή όσοι μπαίνουμε εδώ μέσα και σε κανά 2-3 ακόμη blogs/sites,επιθυμούμε το κάτι άλλο..το ρομαντικό..το ημιεπαγγελματικό (αν όχι ερασιτεχνικό)…αλλά από την άλλη όσα θαυμάζουμε τα κάνουν τυπάκια (ή τύπισσες σε άλλες χώρες,κοινωνίες και σούπα μούπες) που πλερώνονται μπόλικα.Άρα πρέπει να επιλύσουμε μιαν ακόμη εξίσωση,μιαν ακόμη αντίφαση.Τεσπα θα βρούμε την άκρη.
Το όμορφο και το απρόβλεπτο, θα το δεις παντού.
Και στο 5χ5 και στα τοπικά και στο clasico.
Τη διαφορά την κάνει η έκθεση που έχει όταν γίνεται στο clasico για παράδειγμα.
Το γκολ του Σιαλμά από τη σέντρα του Σκούφαλη, αν το θυμάσαι, το είδα ίδιο ακριβώς (σέντρα rabona – ψαλιδάκι) παίζοντας σε ένα γηπεδάκι με κάτι φίλους.
Η μπάλα είναι πάντου, απλά δεν υπάρχει παντού λάμψη και replay.
Η πεποίθηση ότι αυτά που θαυμάζουμε να βλέπουμε τα κάνουν μόνο (ή πιο συχνά) οι καλοπληρωμένοι επαγγελματίες είναι μια ψευδαίσθηση που προκαλεί η επανάληψη.
Αν μπορούσα να αφήσω κάτι με αυτό το σχόλιο, είναι 4 λέξεις:
Η μπάλα είναι παντού.
Γιάννη συμφωνώ με την γενικότερη οπτική σου αλλά υπάρχουν ένα-δυο σημεία που χρειάζονται ειδική επισήμανση. Μια πετυχημένη rabona μπορεί να είναι πανέμορφη εικόνα για το μάτι οπουδήποτε κι αν την δεις αλλά το μυαλό δεν τα αντιλαμβάνεται όλα τόσο απλά και… γουστάρει να υπολογίζει και επιμέρους παραμέτρους.
Έτσι, υπάρχει η διαφορά ‘επιπέδου’ στο οποίο βλέπεις μια όμορφη ενέργεια. Είναι απόλυτα λογικό να εκτιμήσεις περισσότερο ένα σλάλομ που γίνεται από κάποιον ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές υψηλότατης κλάσης σε αγώνα καθοριστικής σημασίας απ’ ότι ένα σλάλομ (ολόιδιο πιθανόν σαν εικόνα) σ’ ένα οποιοδήποτε παιχνίδι 5Χ5 μεταξύ φίλων και ρεμαλιών.
Επίσης υπάρχει κι αυτή η ρομαντική ανοσία κάποιων παικτών που θα κάνουν το απείθαρχο ζογκλερικό τους ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται μόνο για την χαρά αυτού, που όσο να’ ναι το εκτιμάμε περισσότερο από το ίδιο ζογκλερικό που κάνει κάποιος σ’ ένα παιχνίδι που παίζει για το χαβαλέ του και δεν επηρεάζει καμία τσέπη.
Σαφώς.
Απλώς απαντούσα στο δίλημμα του ΠΖ από πάνω.
Εγώ αγαπάω και το μεν και το δε.
Απλά επισημαίνω πως και κάποιος ρομαντικός που δεν γουστάρει το τριπάκι λεφτά-διαφημίσεις-επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μπορεί να βρει καθαρά οπτική απόλαυση.
Και συμφωνώ ακριβώς στο τελευταίο που λες.
Στις διάσπαρτες νότες αλητείας και φαντασίας που ξεπετάγονται ξαφνικά μέσα από την τακτική και τη σκοπιμότητα, όταν δεν υπάρχουν λεφτά, σκορ, βαθμολογίες, μόνο ο παίκτης και η μπάλα, εκεί, σαν απροσάρμοστο ζευγάρι σε επίσημο δείπνο, να χορεύουν το δικό τους χορό.
πολυ ωραιο αρθρο
μια χαρα εκανε το παιχτακι
βεβαια ειχε την καρδαρα με το γαλα στα χερια του (βλεπε χρηματα) και την εχυσε
αλλα ετσι ειναι, μερικες φορες οι ιδεολογίες δεν ξεπουλιόύνται
Ξέχασα να επισημάνω στο κείμενο ότι αξίζει ιδιαίτερης μνείας το timing της αποχώρησης του Πόβες: λίγες μόλις μέρες μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι Ρονάλντο και Κακά μπήκαν σαν εγγύηση από Ισπανική τράπεζα (από την οποία η Ρεάλ είχε πάρει δάνειο για να τους αγοράσει) σε δάνειο που πήρε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όλη η παγκόσμια οικονομία ένας αχταρμάς…
http://www.metro.co.uk/sport/oddballs/870893-cristiano-ronaldo-and-kaka-used-as-collateral-by-spanish-bank
Θεούλης
Που να βρίσκεται τώρα?
ξέρει κανείς?
Με μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανα δεν βγαίνει κάποιο πρόσφατο άρθρο σχετικά με το τι κάνει τώρα στη ζωή του. Προφανώς ξεχάστηκε το θέμα και από τους Ισπανούς δημοσιογράφους που θα μπορούσαν να ψάξουν να τον βρουν.
ευχαριστώ duendes,
θα χω κι εγώ το νου μου αν δω ποτέ κάτι