Η μπάλα που χωρίζει και η μπάλα που ενώνει
Το 1969 η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ τέθηκαν αντιμέτωπες στα πλαίσια των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου. Στο πρώτο παιχνίδι στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 1-0. Το ματς στιγματίστηκε από επεισόδια στις εξέδρες μεταξύ των οπαδών των δυο χωρών, οι οποίες για πολλά χρόνια συσσώρευαν αμοιβαία εχθρότητα βασισμένη σε διάφορα άλυτα πολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο όλων τη μεταξύ τους μετανάστευση. Μια νεαρή κοπέλα από το Ελ Σαλβαδόρ αυτοκτόνησε από απογοήτευση το ίδιο βράδυ, μετατρεπόμενη άθελα της σε μάρτυρα από τα ΜΜΕ της χώρας που ζητούσαν από καιρό αφορμή ώστε να στρέψουν το λαό της χώρας κατά των γειτόνων.
Το Ελ Σαλβαδόρ επικράτησε εύκολα στον επαναληπτικό με 3-0, σε έναν αγώνα που οι φιλοξενούμενοι ισχυρίζονται ότι ήταν τρομερά τυχεροί που απλά έχασαν. Οι ντόπιοι επιτέθηκαν το προηγούμενο βράδυ στο ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τους παίκτες της Ονδούρας, έσπασαν τα παράθυρα των δωματίων και πέταξαν μέσα κυριολεκτικά ό,τι πιο αηδιαστικό μπορούσαν να σκεφτούν, από απλά βρώμικα κουρέλια, μέχρι χαλασμένα αυγά και νεκρούς αρουραίους! (Ναι, όπως ακριβώς το διάβασες, νεκρούς αρουραίους.) Μετά από τέτοιο ξενύχτι και αφού συνάντησαν ίδια πολεμική διάθεση και στο γήπεδο το αποτέλεσμα κρίθηκε μέχρι και κολακευτικό.
Με δεδομένο ότι τα γκολ των αγώνων δεν έπαιζαν ρόλο για την πρόκριση, αυτή κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο Μεξικό στις 26 Ιουνίου, τον οποίο το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε με 3-2 στην παράταση. Λίγες ώρες αργότερα, με πρωτοβουλία των νικητών, οι δυο χώρες διέκοψαν κάθε διπλωματική επαφή για να καταλήξουν στις 14 Ιουλίου σε πολεμική σύγκρουση. Το Ελ Σαλβαδόρ εισέβαλε στην Ονδούρα, ο πόλεμος κράτησε τέσσερις μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 3.000 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι πολλοί περισσότεροι. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως “ο πόλεμος του ποδοσφαίρου“.
—————-
Cambodian Prime Minister Hun Sen (2nd L) kicks the ball as Natthawut Saikua, a red-shirt leader and Pheu Thai Party member (L) stands behind during a friendly football match at the National Olympic stadium in Phnom Penh on September 24, 2011. The Cambodian and Thai High-ranking officials and MPs were playing a friendly match. AFP PHOTO / TANG CHHIN SOTHY
Στην άλλη άκρη της γης και πιο συγκεκριμένα στην Πνομ Πενχ, την πρωτεύουσα της Καμπότζης, το Σάββατο δυο άλλες γειτονικές χώρες έκαναν το ακριβώς αντίθετο, τερματίζοντας ουσιαστικά την πολεμική δραστηριότητα που είχαν αναπτύξει εδώ και πολλούς μήνες με έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των πολιτικών και των διπλωματών τους. Η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη συνεπλάκησαν ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα για χάρη μιας διαφιλονικούμενης περιοχής της μεθορίου των δυο χωρών, στην οποία βρίσκεται ένας ινδουιστικός ναός που χτίστηκε πριν 900 χρόνια. Ύστερα και από διεθνείς πιέσεις αποφάσισαν να κάτσουν κάτω και να τα βρούνε μεταξύ τους, κάτι που τελικά έγινε με επιτυχία και γιορτάστηκε με λίγη μπαλίτσα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο εικονιζόμενος πρωθυπουργός της Καμπότζης που, σαν άλλος Ραμζάν Καντίροφ, έβγαλε λόγο πριν το παιχνίδι, καβάτζωσε μετά την φανέλα με το 9, σκόραρε ένα από τα δέκα γκολ της ομάδας του και την οδήγησε σε φιλική – με την αξία της λέξης τονισμένη κυριολεκτικά – νίκη.
Cambodian Prime Minister Hun Sen led his side to a 10-7 victory in a friendly football match Saturday between Thai and Cambodian officials designed to showcase the neighbours’ improving relations. Hun Sen, clad in a red number nine shirt, smiled broadly as he scored his fourth goal in the final minutes to loud cheers from the 50,000-strong crowd at the Olympic Stadium in the capital Phnom Penh.
In a pre-match speech, the Cambodian premier said that “the nightmare” era between the nations, who engaged in deadly border clashes earlier this year, was over.
“Today is a historic event in the relations between Cambodia and Thailand,” he said.