Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αν έχεις τέτοιους οπαδούς…

Οι περισσότεροι όταν ακούν την ομάδα Τσακαρίτα Τζούνιορς χαμογελάνε με το “χαριτωμένο” όνομα. Δεν ξέρουν όμως ότι το παρατσούκλι της ομάδας είναι “οι νεκροθάφτες”, ούτε ότι παρά το μικρό μέγεθος του συλλόγου οι οπαδοί της δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά στην Αργεντινή. Οι οπαδοί της ομάδας έχουν εμπλακεί σε πολλές φασαρίες με σημαντικότερες όλων αυτές με τους οπαδούς της Μπόκα. Τα πιο πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο κλάσικο (ναι στην Αργεντινή ΚΑΙ η Τσακαρίτα έχει δικαίωμα σε κλάσικο) με την Ατλάντα, το γνωστό και ως κλάσικο του Βίγια Κρέσπο.

Παρά το γεγονός ότι για τον φόβο των επεισοδίων η Ατλάντα δεν είχε πάρει εισιτήρια, οι οπαδοί της Τσακαρίτα μπούκαραν στην θύρα που ήταν οι διοικούντες και οι λίγοι προσκεκλημένοι της Ατλάντα με ρόπαλα και μαδέρια και τους επιτέθηκαν, τραυματίζοντας ανάμεσα σε άλλους και τον πρόεδρο της Ατλάντα. Η τιμωρία της Τσακαρίτα ήταν να κλείσει το γήπεδό της για φέτος και να μην πάρει εισιτήρια για κανένα εκτός έδρας αγώνα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τα επεισόδια είχαν γίνει μετά το τέλος του αγώνα και συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου όπου τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ενώ κάηκαν και περιπολικά. Όλα αυτά είχαν γίνει πριν από έναν μήνα, αλλά τελικά η τιμωρία της Τσακαρίτα δεν ήταν μόνο αυτή. Κι αυτό γιατί η Ομοσπονδία μόλις προχθές αποφάσισε τελικά να αφαιρέσει τον βαθμό της Τσακαρίτα (το παιχνίδι είχε λήξει 1-1) αυτή τη φορά όχι εξαιτίας των επεισοδίων, αλλά εξαιτίας των ρατσιστικών και ξενοφοβικών συνθημάτων των οπαδών της Τσακαρίτα. Τα καμάρια της Τσακαρίτα εμφανίζονται στο γήπεδο κρατώντας σημαίες του Ιράν και όπως φαίνεται και στο βίντεο τραγουδάνε συνθήματα εναντίον των Εβραίων. Το συγκεκριμένο είναι κατά την είσοδο της ομάδας και σε ελεύθερη μετάφραση λέει: “Να βγαίνει η “Τσάκα” από τη φυσούνα, σκοτώνει Εβραίους για να κάνει ζαμπόν”. Και αν η ερώτησή σας είναι τι διάολο σχέση έχουν κάτι τύποι από μια γειτονιά του Μπουένος Άιρες με τους Εβραίους, η απάντηση είναι ότι η αντίπαλη ομάδα της Ατλάντα ιδρύθηκε από Εβραίους ρωσικής προέλευσης και έχει αρκετούς οπαδούς τέτοιας καταγωγής.

Η απόφαση για αφαίρεση βαθμών για τα ρατσιστικά συνθήματα της Τσακαρίτα αποτελεί σταθμό στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο, καθώς γίνεται για πρώτη φορά. Μεγάλο ρόλο έπαιξε σε αυτό η αρκετά ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής και το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ που έστειλε επιστολή στην Ομοσπονδία της Αργεντίνης. Φυσικά όπως γίνεται και στη δική μας χώρα, η συζήτηση που ξεκίνησε μετά την τιμωρία είναι “μα καλά γιατί δεν τιμωρήθηκε η τάδε ομάδα”, “φοβάστε όλοι την μεγάλη Τσακαρίτα και μας πολεμάτε”, “εμάς τους οπαδούς της Μπόκα μας λένε Παραγουανούς και Βολιβιανούς και δεν διακόπηκε ποτέ αγώνας” και άλλα τέτοια που τα έχουμε ζήσει και εδώ (πρόσφατα με το μπουκάλι στο Χαριλάου). Το εντυπωσιακό είναι βέβαια ότι πολύ συχνά τους οπαδούς της Τσακαρίτα τους φωνάζουν υποτιμητικά “μαύρους,” σε μια χώρα που δεν βγάζει εύκολα άκρη για το που φτάνουν τα όρια της λογικής στο ποδόσφαιρο.. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η τιμωρία πόνεσε πολύ την “Τσάκα” στην προσπάθειά της να αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο τελικός της κλοπής

Συνήθως μία καθοριστική απόφαση ενός διαιτητή μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι. Στην περίπτωση του τελικού του Κόπα Αρχεντίνα που έγινε απόψε τα χαράματα σχεδόν, ήταν τρεις οι αποφάσεις του διαιτητικού τρίου που χάρισαν λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το κύπελλο στην Μπόκα Τζούνιορς. Η Ροσάριο Σεντράλ υπέστη μια ανεπανάληπτη κλοπή στο Εστάδιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπροστά στη Μάνα σου;

Η είδηση της εβδομάδας μας έρχεται από το μακρινό και εξωτικό Ρεσίφε της Βραζιλίας. Η διοίκηση της Ρεσίφε αφού δεν την πάλευε με τους κάφρους της εξέδρας και μετά από ένα σωρό πρόστιμα και συλλήψεις αποφάσισε να βάλει τα μεγάλα μέσα. Έκανε ανοιχτή πρόσκληση στις μανάδες των οργανωμένων οπαδών να έρθουν εθελοντικά και να λειτουργήσουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *