Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Game of Thrones, η ελληνική έκδοση

 Για όσους ζουν σε κάποιο υπόγειο δεμένοι και τρώνε μόνο ξηρά τροφή, το Game of Thrones είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων του Τζωρτζ Μάρτιν (που γερός να ‘ναι αλλά με τον ρυθμό που γράφει και την ηλικία του δεν βλέπω να την τελειώνει) που έχει τον τίτλο A Song of Ice and Fire. Πολύς κόσμος (ανάμεσά τους κι εγώ) έχει διαβάσει τα βιβλία, αλλά η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όταν πέρσι μεταφέρθηκε το πρώτο βιβλίο σε τηλεοπτική σειρά. Η επιτυχία έφερε και 2η σεζόν (που βέβαια λέγεται και πάλι Game of Thrones και όχι A Clash of Kings όπως είναι το όνομα του δεύτερου βιβλίου), ο κόσμος  έχει πάθει εθισμό (προτείνω να διαβάσετε και τα βιβλία γιατί χάνετε πολλά) και μια υστερία επικρατεί γενικά.

Από πέρσι στριφογύριζε η ιδέα της μεταφοράς της σειράς στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω. Πρόσφατα το ξαναθυμήθηκα όταν διάβασα κάτι αντίστοιχο για την Πρέμιερ Λιγκ και έτσι το πραγματοποίησα. Πριν ξεκινήσουμε τρία μικρά πράγματα: 1) Μπορεί να περιέχονται μικρά spoilers, 2) Κάποια ίσως να μην είναι τόσο εμφανή αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το βιβλίο, 3) Το όλο εγχείρημα γίνεται για πλάκα και δεν χρειάζεται να τα παίρνετε όλα στα σοβαρά. Πάμε λοιπόν:

House Baratheon – Παναθηναΐκός
Ιστορική και ταλαιπωρημένη οικογένεια με αδέρφια που μπλέκονται μεταξύ τους. Όλοι τους θέλουν να γίνουν βασιλιάδες. Robert Baratheon o Βγενόπουλος. Όλοι ήρθαν δίπλα του όταν έκανε την επανάσταση και τον στήριξαν. Όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσει βέβαια, προτίμησε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα (κυνήγι, γυναίκες, Marfin κτλ). Lord Renly ο Πατέρας. Πολύ δημοφιλής και αγαπημένος, αλλά όλο κάτι συμβαίνει και δεν πιάνει στα χέρια του το στέμμα. Lord Stannis ο Τζίγκερ. Ο “νόμιμος” βασιλιάς. Απόμακρος και αγέλαστος, κανείς δεν τον συμπαθεί. Ser Dontos o Καραγκούνης. Κάποτε ένας σπουδαίος ιππότης, τώρα γελωτοποιός στο παλάτι.

Varys the eunuch – Κομπότης
Οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι βασιλιάδες αλλάζουν, αλλά ο Κομπότης μένει. Φαινομενικά ακίνδυνος, ξέρει πολλά για πολλούς και τα εκμεταλλεύεται όλα για τους δικούς του σκοπούς. Στο τέλος πάντα είναι με τους νικητές.

The Night Watch – KΕΔ
Τα επονομαζόμενα και κοράκια. Υποτίθεται ότι έχουν την τιμή να φυλάνε τα όρια και υπηρετούν τους κανόνες. Επί της ουσίας πρόκειται για ανεπιθύμητους και πρώην κατάδικους που τους στείλανε εκεί. Ζητάνε μονίμως “βοήθεια” από τους ισχυρούς.


House Stark – ΠΑΟΚ
Αυτοί κάνουν κουμάντο στον Βορά. Συχνά παρουσιάζουν τάσεις απόσχισης ώστε να κάνουν το δικό τους βασίλειο. Το περίφημο Winterfell-Τούμπα είναι το κάστρο απ’ όπου κυβερνάει ο άρχοντας Σταρκ. Lord Eddard Stark ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Παλιός γενναίος πολεμιστής, πρωταγωνιστής στην επανάσταση του Euro 2004, αλλά στο τέλος έμπλεξε με διάφορους τύπους και έφαγε το κεφάλι του. Κουμάντο κάνει τώρα ο Robb Stark Βρύζας. Προσπαθεί πολύ να φανεί αντάξιος, αλλά οι Stark είναι σε δύσκολη κατάσταση. Jon Snow ο Σαλπιγγίδης. Μπορεί να έχει το αίμα των Stark μέσα του, αλλά οι φανατικοί Starks τον κοιτάζουν με μισό μάτι. Arya Stark ο Πάμπλο Γκαρσία. Δημιουργεί όλο προβλήματα και δεν συμμορφώνεται ποτέ.

Ser Loras (Knight of flowers) –  Σεμπαστιάν Λέτο
Λίγο φλούφλης στο στυλ, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί τις μεγάλες ικανότητές του. Όλοι θα τον ήθελαν να πολεμάει γι’ αυτούς. Τα χρωστάει όλα στον Lord Renly που του έσωσε την καριέρα.

House Lannister – Ολυμπιακός
Ο πιο πλούσιος Οίκος της χώρας. Ή είσαι μαζί τους ή είσαι εναντίον τους. Lord Tywin o Μαρινάκης. Αδίστακτος μπροστά στην επιτυχία του Οίκου του, δεν διστάζει να κάνει ότι περνάει από τα χέρια του και τις τσέπες του για να τα καταφέρει. Tyrion ο Αριέλ Ιμπαγκάσα. Ένας νάνος που δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά με εξαιρετικές ικανότητες. Prince Joffrey ο Τοροσίδης. Γκρινιάζει, είναι κακομαθημένος και κανείς δεν τον συμπαθεί. Sandor Clegane  (The Hound) ο Ραφίκ Τζεμπούρ. Ένας μεγάλος πολεμιστής που λίγοι μπορούν να τον καταλάβουν και ακόμα πιο λίγοι να δουν ότι κατά βάθος είναι ευαίσθητος και όλα οφείλονται στα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Maester Pycelle ο Σάββας Θεοδωρίδης. Φαινομενικά ένας ηλικιωμένος γραφικός τύπος, αλλά στην ουσία αφοσιωμένος μέχρι τέλους στους Λάννιστερς και στις βρώμικες δουλειές τους. Jaime Lannister ο Μήτρογλου. Αντιπαθής εκ πρώτης όψεως, αλλά ξέρει να σκοράρει με το σπαθί του. Ser Kevan Lannister ο Νίκος Αλέφαντος. Πάντα συμφωνεί με ότι λέει ο Tywin και είναι εκεί για τα θελήματα.

Petyr Baelish (Littlefinger) – Γκαγκάτσης
Ξεκίνησε με κολλητηλίκια με τους Starks και τελικά όταν είδε το συμφέρον του πήγε με τους Lannisters. Χωμένος σε όλα τα κόλπα, έχει μείνει ξακουστή η νίκη του στην μεγάλη μάχη της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη.

House Martell – ΟΦΗ
Εκεί στα νότια έχουν δικούς τους νόμους και συνήθειες. Σε θέματα τιμής δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και είναι ικανοί να περιμένουν χρόνια για να πάρουν εκδίκηση.

House Targaryen – AEK
Κάποτε ο Οίκος που όλοι θαύμαζαν. Τώρα δεν έχει ούτε παλάτι, ούτε χρήματα και γυρνάει σαν πρόσφυγας για να βρει αλλοδαπούς επενδυτές. Αδυναμία σε ιπτάμενα όντα με πολλά κεφάλια (αετούς, δράκους κτλ).  Daenerys ο Ντέμης Νικολαΐδης. Παρά το κυνήγι που έχει φάει επιμένει να προσπαθεί να σώσει τον ιστορικό Οίκο και να επιστρέψει στον θρόνο. Viserys ο Αδαμίδης. Μεγάλες φιλοδοξίες, πολλά λόγια και στο τέλος περίγελος. Dothraki η Ορίτζιναλ. Πιστοί μέχρι θανάτου, ακολουθούν τον Khal Drogo Χατζηχρήστο, αλλά συχνά κάνουν περισσότερο κακό από καλό. Ser Barristan Selmy o Τραΐανός Δέλλας. Περήφανος και αλύγιστος, αλλά τα χρόνια πέρασαν και τον βαραίνουν. Ser Jorah Mormont ο Λυμπερόπουλος. Παρά τα καλά στοιχεία που έδειχνε πιο μικρός, εκδιώχθηκε από το σπίτι του και τελικά έγινε ο πιο πιστός ιππότης του Οίκου Targaryen.

The Others – Ηρακλής
Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πια. Ότι είναι μόνο ιστορίες των παλαιότερων. Αν ρωτήσεις, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

House Greyjoy – Άρης
Θέλουν να κυριαρχήσουν στον Βορά και μισούν θανάσιμα τους Starks. Ζουν στο ισχυρό τους κάστρο Pyke-Χαριλάου, ένα απόρθητο κάστρο που δεν το έχει πατήσει κανένας ξένος εδώ και πολλά χρόνια (αν και εδώ που τα λέμε, δεν το προσπαθούν και κάθε χρόνο). Lord Balon Greyjoy ο Κόντης. Ένας τύπος που δεν ακούγεται πολύ και προτιμάει να κάνει κουμάντο χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να φαίνεται. Ironmen ο Super-3. Το έχουν καμάρι τους ότι κυριαρχούν στις θάλασσες και ακόμα λένε για την μεγαλύτερη εκστρατεία-εκδρομή που έγινε ποτέ. 15.000 κατέβηκαν στα νότια με τα καράβια τους και έγραψαν ναυτικά μίλια.

House Tully – ΑΕΛ
Παλιός ιστορικός οίκος σχεδόν στην μέση της επικράτειας. Σήμα η περήφανη πέστροφα του Πηνειού. Κάποτε τους έδιναν σημασία, αλλά τώρα βρίσκονται σε παρακμή. Ο φιλόδοξος Edmure Tully Πηλαδάκης προσπαθεί να ξαναδώσει αίγλη, αλλά συχνά παίρνει τις λάθος αποφάσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

11 Έλληνες που έγιναν (ή θα θέλαμε να γίνουν) χαρτάκια της Πανίνι

Πάει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η Πανίνι σάγκα του σομπρέρο. Γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, αλλά πλέον λατρεμένοι, ποδοσφαιριστές σε υπέροχα γραφικά ενσταντανέ στα όρια του pop icon. Ωστόσο χιλιάδες ήταν οι επιστολές που πλημμύρισαν το γραμματοκιβώτιο του σομπρέρο και απαιτούσαν την αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας. Το “Θέλουμε Έλληνες σε χαρτάκια Πανίνι” εξελίχθηκε σε να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέχρι το τέλος με ψηλά το κεφάλι

Από τότε που πρωτοείδα την κιτρινόμαυρη φανέλα, από τότε που πρωτοπάτησα στη Φιλαδέλφεια, από τότε που είδα τον Δικέφαλο Αετό Μέχρι το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη στο 89′ Μέχρι το ντου των ηλιθίων Μέχρι τις 4αρες και τις 5αρες των μεταμορφωμένων αντιπάλων που παραλίγο να χτυπήσουν πλέι-οφ και τους έπαιζαν στο 1.30 Μέχρι τους ευσυγκίνητους παίκτες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

25 σχόλια σχετικά με το “Game of Thrones, η ελληνική έκδοση”

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Θεός!!!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ!!!ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΠΑΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΟΙ!!!

  3. Ο/Η kwstas λέει:

    δώσε πόνοοοοο!!!τρομερός

  4. Ο/Η Chivu λέει:

    Arxontas leme!

  5. Ο/Η balkou λέει:

    Ρε κουφάλα θες να με παρασύρεις να ασχοληθώ με τη σειρά; 🙂

  6. Ο/Η ls λέει:

    Ρενλυ ο Νικολας Πατερας?

    Τραβα πες του το απο κοντα…

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Φανταστικό, μπράβο!!!

  8. Ο/Η panagos λέει:

    Πολυ καλο,εντυπωσιακο θα ελεγα.Τζον σνοου o σαλπιγγιδης ομως?και τζειμι λανιστερ ο μητρογλου??????

    Με τον τοροσιδη-τζοφρι και τον καραγκουνη-σερ ντοντος ακομα γελαω.

    υγ.Κανονισε να πεθανει ο μαρτιν πριν βγαλει το 7ο βιβλιο,θα σε κυνηγαω μεχρι το τειχος…

  9. Ο/Η Avras λέει:

    Bravo!!! Polu kalo!

  10. Ο/Η Rasko λέει:

    Και για Cersei Lannister προτείνω τη γυναίκα του Άντζα.

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    @ls Όπως είπα μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Δεν γίνεται να ταιριάζουν όλα. Αλλιώς θα έπρεπε να τον κάνω Θανάση Γιαννακόπουλο.

    @balkou, I dare thee good Ser

    @Πανάγο, οκ ο Μήτρογλου δεν ταιριάζει εμφανισιακά

    @Rasko, είσαι πρόστυχος !

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εξαιρετικό παρότι άσχετη με το ποδόσφαιρο είναι σαν να τα κατάλαβα όλα!

  13. Ο/Η jimid λέει:

    Hats off! Απλά καταπληκτικό!

  14. Ο/Η fobos2 λέει:

    Πράγματι πολύ ταιριαστά, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Ένατο συνεχόμενο καλό θέμα, μετά τη χαζομάρα για τον Πελέ, μπράβο Elaith (όχι, ακόμα δε μου πέρασε). Η σειρά βέβαια, τόσο των βιβλίων όσο και της τηλεόρασης δε μου αρέσει (για λόγους που μάλλον κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει,οπότε παραλείπω τις εξηγήσεις), το αποτέλεσμα εδώ πάντως είναι εξαιρετικό.

  15. Ο/Η Elaith λέει:

    Μου αρεσει που κρατας στατιστικα με τα κειμενα και μετρας τα σερι. Τα βιβλια μεχρι το τριτο ειναι πολυ καλα. Δεν ξερω βεβαια αν σου αρεσει η “fantasy” λογοτεχνια. Αν οχι το καταλαβαινω, αν ναι μου κανει εντυπωση. Για τη σειρα δεν ειμαι αντικειμενικος, οπως παντα οταν καποιο βιβλιο γινεται ταινια/σειρα γιατι αλλαζουν πραγματα και μου τη δινει.

  16. Ο/Η tre1926 λέει:

    χαχαχαχ απιστευτο κειμενο

  17. Ο/Η Γιαννης λέει:

    Πωπω μπραβο ρε φιλαρακι,εχεις πιασει τον concept πολυ καλα – τωρα που το σκεφτομαι ολα αυτα ειναι μπροστα στα ματια ολωνων αλλα μονο εσυ καταφερες να κανεις τον συσχετισμο…Συνεχισε ετσι!

  18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    α)Ο Mad King Aerys ποιος ειναι?
    β)Ο Sandor το χρυσο μου δεν είναι Lannister. Το ιδιο και ο Pycelle
    γ)Που είναι η Sansa?
    😛

  19. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν ανήκουν στην οικογένεια, αλλά δουλεύουν γι’ αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για άλλους.
    Σάνσα, Χόντορ κι άλλοι λείπουν πολλοί. Απλά θα γινόταν τεράστιο μετά.

    α) ο Τροχανάς; 😛

  20. Ο/Η citizenJos λέει:

    Τρομερος! Well done!

  21. Ο/Η Serpent λέει:

    Άψογος! Βεβαία η εικόνα του Ντέμη/Ντανερυς-Ντρόγκο/ΧΧ να κάνουν consumate το δεσμό τους το βράδυ του γάμου τους, θα με στιγματίσει για μια ζωή.

  22. Ο/Η Elaith λέει:

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Ε, εντάξει δεν μπορεί να ταιριάζουν όλα. Σκέψου τους μικρούς δράκους…

  23. Ο/Η afentiko3 λέει:

    ε οχι και 15000 ρε φιλε στην αθηνα..25000 θες να πεις..χαχα..ωραια παντως τα λες..

  24. Ο/Η koufetarios λέει:

    Καταπληκτικό! Περιμένω αντίστοιχο για την πολιτική!

  25. Ο/Η Chris λέει:

    Ποιος κανει κουμαντο στο βορρα; χαχαχαχαχαχαχα. Καλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *