Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαύρα μούρα, άσπρα μούρα χάνουμε και την Κλαουζούρα

Θυμάστε πριν 1,5 χρόνο περίπου που είχα φάει τα νιάτα μου να σας εξηγώ το σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος της Αργεντινής και τις αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν; Όχι; Ε, τότε διαβάστε το για να συνεχίσω.

Διαβάσατε; Ωραία ξεχάστε το. Η εκτελεστική επιτροπή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, αποφάσισε να κάνει καινούριες αλλαγές, διαγράφοντας τις προηγούμενες. Και ενώ αρχικά υπήρχαν σκέψεις για μια Σουπερλίγκα (!!), ευτυχώς δεν πρόλαβα να σας εξηγήσω ούτε αυτή γιατί τελικά κάνανε κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν διατηρούνται τα δυο πρωταθλήματα των 19 αγωνιστικών. Μόνο που δεν θα έχουν πλέον τα εξωτικά ονόματα Απερτούρα και Κλαουζούρα που μπερδεύουν πολλούς από σας (ενώ εμείς κατά βάθος γουστάρουμε που ξέρουμε ποιο είναι πρώτο και ποιο δεύτερο και είμαστε ασούμε ειδικοί). Το πρώτο χρονικά θα το λένε Ινισιάλ (σαν να είναι δίπλωμα ισπανικών) και το δεύτερο Φινάλ.

Καλά θα μου πείτε, τόση βαβούρα για να αλλάξουμε απλά όνομα; ΟΧΙ. Μπορεί να έχουμε δυο πρωταθλήματα, αλλά πόσους πρωταθλητές θα έχουμε; Πόσους; Έναν. Ο νικητής του Ινισιάλ και ο νικητής του Φινάλ θα παίζουν στο τέλος της σεζόν σε ουδέτερη έδρα τον τελικό της χρονιάς σε ένα μονό παιχνίδι.

Δηλαδή (θα αναρωτηθείτε)… Η ομάδα που θα βγαίνει πρώτη στην μισή σεζόν και που π.χ. μπορεί να έχει πουλήσει τους μισούς παίκτες ή μπορεί να κωλοβαράει στη δεύτερη μισή θα πηγαίνει να παίξει το καλοκαίρι την κούπα με την φορμαρισμένη ομάδα που βγήκε πρώτη στο 2ο γύρο; Και αν δεν αναρωτηθήκατε εσείς, το αναρωτήθηκα εγώ. Και ναι, έτσι θα γίνεται. Επίσης υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει αν σηκώσει η ίδια ομάδα και το Ινισιάλ και το Φινάλ. Θα παίξει οικογενειακό διπλό; Θα κάνει αγώνα επίδειξης; Θα παίξει ξέρωγώ με τον 2ο καλύτερο;

Οι υποβιβασμοί θα είναι πιο απλοί πάντως και δεν θα χρειάζονται γνώσεις κβαντομηχανικής. Οι τρεις χειρότεροι της σεζόν θα πέφτουν. Τόσο απλά. Αποκλείεται να το σκέφτηκαν μόνοι τους. Έψαξα να το επιβεβαιώσω από διάφορες πηγές γιατί δεν το πίστευα.
Θα ‘θελα. Να’ ναι καλά ο φίλος Φίλιππος που το επισήμανε. Οι υποβιβασμοί δεν είναι τόσο απλοί, καθώς παραμένουν ως έχουν. Συνεχίζει να ισχύει το σύστημα “promedio”, δηλαδή βαθμοί συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια δια των αριθμών των αγώνων. Με βάση τον συντελεστή πέφτουν οι τρεις χειρότερες.
Επίσης, αν η νικήτρια του Ινισιάλ ή του Φινάλ είναι να πέσει κατηγορία (γιατί π.χ. τα είχε πάει χάλια τις προηγούμενες χρονιές, κάτι που δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζετε), τότε στον τελικό παίζει η 2η.

Όσον αφορά στις θέσεις που οδηγούν στα διεθνή κύπελλα τα πράγματα δεν είναι απλά και θα έχουμε τα εξής. Για το Λιμπερταδόρες: (Πάρτε μολύβι και χαρτί). Δυο θέσεις τις έχουμε από τους πρώτους σε Ινισιάλ και Φινάλ (μεγάλε, αν είναι η ίδια ομάδα τι θα γίνει; δεν ξέρω, σκάσε και κολύμπα). Η τρίτη θέση θα ανήκει στην ομάδα που θα έχει τους περισσότερους συνολικούς βαθμούς από τα δυο πρωταθλήματα (δηλαδή δεν θα τη βγάλουμε πρωταθλήτρια, αλλά ΟΚ ας την αφήσουμε να βγει Λιμπερταδόρες. ΜΗ ρωτάτε πάλι τι θα γίνει αν είναι κάποια από τις προηγούμενες) Πόσες είμαστε; 3. ΟΚ, πρέπει να βρούμε ακόμα δύο τρόπους γιατί έχουμε 5 θέσεις ως χώρα. Α, ναι το βρήκα. Ας βάλουμε την ομάδα από τη χώρα μας που προχώρησε περισσότερο στο Σουνταμερικάνα. Δηλαδή σαν να λέμε: Τη μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ την κερδίζει η ομάδα της χώρας που έχει την καλύτερη πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν. Και επειδή σας βλέπω έτοιμους: ΔΕΝ ξέρω τι θα γίνει αν π.χ. δυο ομάδες έχουν φτάσει στους 4 της διοργάνωσης. Πιθανότατα θα παίξουν μπαράζ μεταξύ τους ή θα ρίξουμε ένα κέρμα. Τι μας έμεινε; Μια θέση ακόμα; Ωραία, ευκολάκι. Δεν πρέπει να έχω αναφερθεί σε αυτό το γεγονός, αλλά φέτος επανήλθε στη χώρα ο θεσμός του Κυπέλλου. Άρα τι πιο απλό; Ο νικητής του Κόπα Αρχεντίνα θα παίρνει εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες. Στα εξηγώ ωραία; Μάθε Λιμπερταδόρες λοιπόν…

Ωραία; Ωραία. Στο Σουνταμερικάνα πώς θα βγαίνουμε μάστορα; Προσπαθώ να μη βάλω τα γέλια. Σοβαρά. Προσπαθώ. Λοιπόν. Ο υπερ-πρωταθλητής Αργεντινής (αυτός που κέρδισε στον τελικό στο τέλος της σεζόν) παίρνει την μία θέση. Διπλοθεσίτης δηλαδή. Και Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα. Εμ σαμπού, εμ κοντίσιονερ. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες 5 (ζωή να ‘χουν) θέσεις της Αργεντινής πάνε στις 5 καλύτερες συνολικά ομάδες της σεζόν που ΔΕΝ κέρδισαν την έξοδό τους στο Λιμπερταδόρες. Μην γελάτε, είναι σοβαρά τα πράγματα.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4lK8D7wKnNA

 Κι αν αναρωτιέστε πού κολλάει το βίντεο, είναι από το μακρινό πλέον 1991 που είχαμε το ίδιο σύστημα περίπου. Η Νιούελς του Μαρσέλο Μπιέλσα είχε κερδίσει την Απερτούρα, η Μπόκα την Κλαουζούρα και έπαιξαν έτσι τελικό. Η Νιούελς τελικά σήκωσε το πρωτάθλημα. (Βέβαια οι τελικοί ήταν διπλοί και η Νιούελ’ς το πήρε στα πέναλτι (με τον Μοντόγια τότε στην Μπόκα) και επίσης τότε οι ομάδες για το Λιμπερταδόρες είχαν παίξει μίνι πρωτάθλημα, αλλά ας μην σκαλίσουμε το παρελθόν και ας πούμε ότι ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο σύστημα).

Οι αλλαγές υποτίθεται ότι είναι οριστικές (σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Λανούς) και το επόμενο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις 8 Αυγούστου θα είναι με αυτό το σύστημα. Άντε να δούμε…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Είναι τρελοί αυτοί οι Λατινοαμερικάνοι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο πρώτος που το σήκωσε

Κάθε σοβαρή ποδοσφαιρική διοργάνωση τελειώνει με τον αρχηγό των νικητών να σηκώνει το τρόπαιο. Είτε αυτό είναι η πιατέλα για τα λουκάνικα στην Μπουντεσλίγκα, είτε κάποιο πιο κλασσικό κύπελλο, η επίσημη έναρξη των πανηγυρισμών είναι η στιγμή που το “τιμημένο” σηκώνεται ψηλά στον ουρανό. Φαντάζομαι πολλοί από εμάς αγνοούμε πώς ξεκίνησε αυτό το “έθιμο”. Σύμφωνα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το φιλικό των εκατό ετών

Κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι βρετανικές ομάδες έπαιζαν συχνά τον ρόλο του ποδοσφαιρικού ιεραπόστολου. Ταξιδεύοντας σε μέρη που ακόμα το “όμορφο παιχνίδι” ήταν στα σπάργανα, η παρουσία τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλές το άθλημα. Ειδικά στη Ν. Αμερική πολλές από τις ομάδες χρωστούν την ύπαρξή τους σε Ευρωπαίους που μετανάστευσαν ή σε κάποιες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

13 σχόλια σχετικά με το “Μαύρα μούρα, άσπρα μούρα χάνουμε και την Κλαουζούρα”

  1. Ο/Η ztac092 λέει:

    Εγώ διαβάζοντάς το όλο αυτό, εκτός του ότι έκλασα στο γέλιο, θέλω ξαφνικά να ξαναπαίξω manager (μετά από χρόόόνια), στο πρωτάθλημα της Αργεντινής.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εγώ για κάποιο λόγο διαβάζοντάς το, θυμήθηκα τον άθλο του Αστερίξ στον οίκο της τρελής…

  3. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Χαχαχα πολύ καλό, γέλασα

  4. Ο/Η charlie λέει:

    Πρέπει να είναι τελειωμένοι σαλτιμπάγκοι οι τύποι στην ομοσπονδία.

  5. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Φαντάζομαι τις συνεδριάσεις της ομοσπονδίας σαν σκηνές από το “Νονό” με το Don Julio στο ρόλο του Don Corleone….

  6. Ο/Η charlie λέει:

    ΟΚ, αλλά πρέπει να σοβαρευτούν και οι σύλλογοι. Πρέπει να απαιτήσουν να πάψει η οπερέτα και το κωμειδύλλιο. Δεν γίνεται για να βγει πρωταθλητής, θέσεις στα διεθνή κύπελλα και ομάδες που φουντάρουν να βλέπουμε 3-4 διαφορετικές βαθμολογίες.
    Εκτός αυτού όλο το σύστημα υποβιβασμού είναι εντελώς άδικο. Δεν γίνεται ομάδες που πάνε για τίτλο να είναι παράλληλα ΚΑΤΩ από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η Τίγκρε αυτή τη στιγμή είναι 1 βαθμό από την κορυφή και ταυτόχρονα είναι προτελευταία στη βαθμολογία των υποβιβασμών (πέφτει δλδ). Πριν από 6-7 χρόνια είχε γίνει το ίδιο με την Ταγέρες Κόρδοβα (η οποία είχε πέσει τελικά).

  7. Ο/Η Mr.Leon λέει:

    O Τριβέλας πως λέγεται στα ισπανικά?

  8. Ο/Η Jordi λέει:

    Τρέμω στην ιδέα ότι κάποιος φωστήρας της Σούπερ Λίγκας διαβάζει αυτο το ποστ και του μπαίνουν ιδέες “για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το προιόν του ελληνικού ποδοσφαίρου”!

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Προς το παρόν αντιγράφουν ότι μπούρδα υπάρχει στην Ευρώπη, όπως τα πλέι-οφ

  10. Ο/Η charlie λέει:

    Να πούμε βέβαια ότι η φαιδρή ελληνική ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΔΑ, εφάρμοσε ένα κακέκτυπο των πλαίη-ωχ του Ισημερινού (εκεί τουλάχιστον έπαιζε και ο 1ος για το πρωτάθλημα). Βέβαια μέχρι και οι Εκουαδοριανοί κατάλαβαν ότι το σύστημα ήταν της πλάκας και το κατάργησαν.
    Εδώ οι δικοί μας πανηγυρίζουν για το “πρόσθετο ενδιαφέρον”…

  11. Ο/Η panagos λέει:

    Moνο σε εμενα φαινεται πιο λογικο το καινουριο συστημα?Ενας πρωταθλητης,οι καλυτεροι θα βγαινουν στις διεθνεις διοργανωσεις,και ο υποβιβασμος οπως και παλια (για να μην μπερδευομαστε)…

  12. Ο/Η Elaith λέει:

    Κοίτα, σίγουρα είναι πιο λογικό ένας πρωταθλητής αλλά το πώς βγαίνει αυτός δεν το λες και νορμάλ.

  13. Ο/Η pgetsos λέει:

    το θεμα ειναι οτι μια ομαδα μπορει να πιανει και τις 5 θεσεις για Λιμπερταδορες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *