Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Δέκα χρόνια πριν

5 Μαΐου 2002. Μια ιστορική μέρα για το ιταλικό ποδόσφαιρο, ένα αξέχαστο φινάλε για ένα πρωτάθλημα που όλοι θυμούνται. Τρεις ομάδες για την πρώτη θέση. Η πρωταθλήτρια Ρόμα του Καπέλο, των Τόττι-Κασάνο και Μπατιστούτα. Η Ίντερ πρώτα και κύρια του Μοράτι που ξόδευε αφειδώς τα δις και είχε τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ προπονητή της. Και τέλος η Γιουβέντους που είχε δώσει Ζιντάν και Ιντζάγκι, για να φέρει Μπουφόν-Τουράμ και Νέντβεντ.

Η Ρόμα είχε κάνει έναν καταπληκτικό 1ο γύρο και τερμάτισε πρώτη, ενώ η Γιουβέντους μετά το κακό της ξεκίνημα συνήλθε τελικά και άρχισε να κυνηγάει την πρωτοπόρο Ρόμα και τη 2η Ίντερ. Στο 2ο γύρο οι ομάδες είχαν αρκετές απώλειες και ανακατατάξεις και η τελευταία αγωνιστική έφερνε και τις τρεις ομάδες σε εκτός έδρας αγώνες. Η Ίντερ με 69 βαθμούς πήγαινε στην πρωτεύουσα να αντιμετωπίσει την Λάτσιο. Η Λάτσιο ήθελε τη νίκη για να βγει στο ΟΥΕΦΑ, αλλά οι οπαδοί της σε μεγάλο βαθμό προτιμούσαν να μη βγει η ομάδα από το να δουν ξανά πρωταθλήτρια την μισητή Ρόμα. Η 2η Γιουβέντους με 68 βαθμούς πήγαινε στο Ούντινε, απέναντι σε μια αδιάφορη αντίπαλο και η 3η Ρόμα των 67 βαθμών απέναντι στην αδιάφορη Τορίνο, που φυσικά δεν ήθελε να δει τη Γιουβέντους πρωταθλήτρια.

http://www.youtube.com/watch?v=yucAuHbe5Kg

Πολλοί οπαδοί των τριών ομάδων έκαναν το ταξίδι ώστε να δουν από κοντά τις ομάδες τους, με τον Καπέλο να δηλώνει: “Ξέρω πώς θα τελειώσει, θα κερδίσουν κι οι τρεις”. Τρεζεγκέ και ντελ Πιέρο καθαρίζουν το παιχνίδι από πολύ νωρίς για τη Γιούβε, ενώ η Ίντερ προηγείται με τον Βιέρι για να ισοφαριστεί από τον Πομπόρκσι. Ο Ντι Μπιάτζιο έγραψε το 1-2, ,αλλά ο Πομπόρσκι ισοφάρισε σε 2-2. Το ημίχρονο βρήκε τη Ρόμα στο 0-0 και τη Γιούβε να ελπίζει. Οι ελπίδες των οπαδών της έγιναν πανηγύρια όταν ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκανε το 3-2 (και δεν το πανηγύρισε) και το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τον Σιμόνε Ιντζάγκι να κάνει το 4-2 (και ενώ η Ρόμα είχε κάνει το 0-1 με τον Κασάνο). Η Ίντερ που πριν τους αγώνες είχε το πρωτάθλημα στα χέρια της κατέληξε τρίτη και το πρωτάθλημα πήγε στο Τορίνο.

Ο Μοράτι δεν το πίστευε. Ο Ρονάλντο έκλαιγε και ο Ματεράτσι έβριζε τους παίκτες της Λάτσιο, θυμίζοντάς τους το πρωτάθλημα του 2000 που η Περούτζια στην οποία αγωνιζόταν είχε δώσει το πρωτάθλημα στην Λάτσιο καθώς η Γιουβέντους δεν την κέρδισε. Ο σημερινός προπονητής της Γιουβέντος Αντόνιο Κόντε δήλωνε: “Πριν 2 χρόνια στην Περούτζια μας κοροϊδεύατε, τώρα κλαίτε”. Παίκτες όπως ο ντελ Πιέρο, ο Τρεζεγκέ και ο Ζανέτι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξεχάσουν ποτέ το τι έγινε. Το πιο συγκλονιστικό τέλος στο Καμπιονάτο εδώ και πολλά χρόνια (και αν δεν κάνω λάθος, το είχα χάσει γιατί ήταν Πάσχα στην Ελλάδα και βρισκόμουν κάπου στην εξοχή).

Δέκα χρόνια μετά, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά μοιάζει αρκετά. Η Γιουβέντους μετά το κάζο του 1-1 με την Λέτσε εξαιτίας της γκάφας του Μπουφόν, ταξιδεύει στο Κάλιαρι. Την ίδια στιγμή η Μίλαν που είναι έναν βαθμό πίσω (δυο αγωνιστικές πριν το τέλος) παίζει στο Μιλάνο απέναντι στην Ίντερ (που κυνηγάει το Champions League). Η πιο κρίσιμη αγωνιστική στην Ιταλία εδώ και πολύ καιρό αναμένεται να θυμίσει σε πολλούς όσα έγιναν 10 χρόνια πριν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν ο κόσμος έμαθε τον 17χρονο Τζίτζι

Όπως σε πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να γίνει καταλύτης μεγάλων εξελίξεων. Ένα τέτοιο λοιπόν συμβάν το Νοέμβριο του 1995 έφερε μια ιστορική ποδοσφαιρική στιγμή. Η Πάρμα του Νέβιο Σκάλα είχε δει τον τερματοφύλακά της Λούκα Μπούτσι να τραυματίζεται και ο Ιταλός κόουτς αποφάσισε να ανεβάσει από την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τον ξεπεσμό στην καταξίωση

Τέλος του πρωταθλήματος του 2012, Ιούλιος. Η Σαν Λορένσο ντε Αλμάγκρο ζει δραματικές στιγμές. Με προπονητή τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, τον Σούλη Παπαδόπουλο της Αργεντινής, Ρικάρντο Καρούσο Λομπάρντι και με τη χρήση κάθε δεισιδαιμονίας που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους κερδίζει στα μπαράζ την Ινστιτούτο και μένει στην Α’ Εθνική. Λίγες μέρες πιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Δέκα χρόνια πριν”

  1. Ο/Η άμπαλος λέει:

    Οκ,αλλά καλό είναι να αναγράφονται οι πηγές κι ας είναι απόδοση του κειμένου.Βλέπω πως το συνηθίζουν οι ελληνικές ιστοσελίδες.
    http://inbedwithmaradona.com/journal/2012/5/4/may-5-2002-the-day-juventini-will-never-forget.html

  2. Ο/Η fanis λέει:

    Άμπαλε(!;) σε αυτό το σάιτ το πολύ πολύ να διαβάσεις από που κλάνει ο Κριστιάνο και τι γεύση παγωτό προτιμά ο Λιονέλ,άντε και καμιά Βολιβιοαργεντινοβραζιλία αν μπήκε κάνα ‘γκολάσο’ ή αν έπεσε κάνα κλοτσομπουνίδι.Αν δε,εκφράσεις και άποψη,μαύρο φίδι που σ’έφαγε.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Φάνη μπορείς πάντα να διαβάζεις άλλα σάιτ στα οποία αναφέρεται από πού κλάνει το μπαρμπούνι, αν δεν σε ικανοποιούν τα θέματα εδώ. Αν έχεις κάποια προτίμηση συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την ακούσουμε για να σε ικανοποιήσουμε.
    Όσον αφορά σε απόψεις, μαύρα φίδια δεν έχουμε και ο καθένας γράφει πάντα αυτό που θέλει. Δεν θυμάμαι να λογοκρίθηκε κανείς.

  4. Ο/Η balkou λέει:

    8 χρόνια μετά η ίδια ημερομηνία ήταν όμως η αρχή του έπους.

    http://www.youtube.com/watch?v=ju0xt8W8wKo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *