Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα φαβορί των πέναλτι

Όσοι ξενύχτησαν σήμερα για να δουν το Σάντος-Βέλεζ και περίμεναν να θαυμάσουν την ομάδα του Νεϊμάρ και ένα παιχνίδι με αρκετά γκολ μάλλον απογοητεύτηκαν. Η Βέλεζ δεν έδειξε να επηρεάζεται από την καυτή ατμόσφαιρα στο μικρό γήπεδο της Σάντος (που κάποιοι αποκαλούν μικρό Μπομπονέρα, συνεπώς κάτι σαν Χαριλάου της Βραζιλίας) και έκανε ένα θαυμαστό παιχνίδι τακτικά, χωρίς να κλειστεί πίσω, χωρίς να παίζει για να κρατήσει το 1-0 του πρώτου αγώνα.  Μια καλοδουλεμένη μηχανή η ομάδα του Γκαρέκα κρατούσε πολύ εύκολα μακρυά από την περιοχή τους παίκτες της Σάντος.

Όσοι δε περίμεναν να απολαύσουν τον Νεϊμάρ μάλλον απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο. Ο 19χρονος Τζίνο Περούτσι εξαφάνισε από το γήπεδο τον Βραζιλιάνο, δείχνοντας πως αφ’ ενός η Βέλεζ βρήκε έναν πολύ καλό μπακ και από την άλλη ότι ο Νεϊμάρ θέλει αρκετά ψωμιά ακόμα για να θεωρηθεί σούπερ σταρ. [Παραλήρημα] Επίσης έχω να δηλώσω ότι ο Νεϊμάρ είναι ένας τεράστιος απατεώνας και τσαρλατάνος. Πέρασε το περισσότερο ματς ξάπλα, σφαδάζοντας, προσπαθώντας να εκμαιεύσει κάποια κίτρινη ή κόκκινη κάρτα για φανταστικά φάουλ και χτυπήματα. Την ίδια στιγμή χτυπούσε τους αντιπάλους του στα κρυφά αρκετές φορές. Δηλώνω επίσημα ότι μπαίνει στην λίστα με τους παίκτες που αντιπαθώ.[/Παραλήρημα] Από εκεί και πέρα η Σάντος προσπαθούσε κυρίως με τον Ελάνο και τον Γκάνσο να δημιουργήσει φάσεις, αλλά με ανορθόδοξο τρόπο.

Κι ενώ φαινόταν ότι η Βέλεζ δεν θα κινδυνεύσει, έγινε η φάση που άλλαξε όλο τον αγώνα. Μια μακρινή μπαλιά σε αντεπίθεση της Σάντος και ο Νεϊμάρ κέρδισε την κόκκινη κάρτα του τερματοφύλακα Μπαροβέρο που ήταν ο τελευταίος παίκτης.  Από αυτό το σημείο και μετά φυσικά η Βέλεζ αναγκάζεται να παίξει πιο αμυντικά, χωρίς όμως και πάλι να κινδυνεύσει ιδιαίτερα. Η Σάντος έκανε 2-3 καλές φάσεις στις οποίες όμως ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μοντόγια είπε όχι, ενώ με αξιώσεις βγήκε η Βέλεζ στην αντεπίθεση με τον Αουγκούστο Φερνάντες παραλίγο να βάζει ένα απίστευτο γκολ από το κέντρο και να δημιουργεί μερικές ακόμα καλές ευκαιρίες, ενώ ο επόπτης δυο φορές την έκοψε με ανύπαρκτα οφσάιντ.

Σιγά σιγά όμως οι δυνάμεις εγκατέλειψαν τους 10 παίκτες της Βέλεζ και η κάτοχος του Λιμπερταδόρες άρχισε να πιέζει περισσότερο. Η γκρίνια του κόσμου της Σάντος έφερε ως αλλαγή τον 36χρονο αειθαλή φουλ μπακ Λέο με την καραφλίτσα ο οποίος ανέβασε και ψυχολογικά την ομάδα και έτσι μετά από καταπληκτική μπαλιά του Γκάνσο και ωραίο συνδυασμό η Σάντος έγραψε το 1-0 στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Εκεί ισχύει η μετατροπή του κλασσικού ρητού του Λίνεκερ στο “η διαδικασία των πέναλτι είναι μια ταλαιπωρία στην οποία στο τέλος κερδίζουν οι Βραζιλιάνοι” και η Σάντος προκρίθηκε πολύ εύκολα με τον τερματοφύλακά της να ακολουθεί την τακτική (που μου την σπάει ) Ντούντεκ και να κουνιέται πέρα δώθε. Το τελικό 4-2 ανακούφισε τους Βραζιλιάνους και τους έφερε πλέον σε έναν βραζιλιάνικο εμφύλιο κόντρα στην Κορίνθιανς.

Τα ξημερώματα έγινε και ο άλλος προημιτελικός, ο φαινομενικά πιο αδιάφορος και εύκολος. Κι εκεί όμως το φαβορί ζορίστηκε. Οι Χιλιανοί της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε άνοιξαν το σκορ μόλις στο 18′ και με το 1-1 του πρώτου αγώνα έμοιαζαν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η χαρά τους όμως κράτησε μόλις 5′ καθώς με αυτογκόλ οι Παραγουανοί της Λιμπερτάδ ισοφάρισαν. Η “U” από εκεί και πέρα δεν κατάφερε να δείξει τα στοιχεία που την κατέστησαν σαν ένα από τα φαβορί φέτος και η Λιμπερτάδ ήταν αυτή που απείλησε περισσότερο.

Το παιχνίδι τελικά έληξε 1-1 και πήγε στα πέναλτι όπου οι Χιλιανοί εκτέλεσαν καταπληκτικά χωρίς να χάσουν ούτε ένα και απέκλεισαν την ευχάριστη έκπληξη του θεσμού Λιμπερτάδ που άξιζε κάτι παραπάνω. Η ομάδα από το Σαντιάγο θα ταξιδέψει στο Μπομπονέρα για τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Μπόκα σε ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι. Παρ’ ότι Σάντος και Ουνιβερσιδάδ είναι τα μεγάλα φαβορί, το γεγονός ότι πέρασαν με τα χίλια ζόρια Βέλεζ και Λιμπερτάδ (και ίσως μάλιστα κάπως άδικα αν κοιτάξουμε τις συνολικές αποδόσεις των ομάδων) προδιαθέτει για πολύ ενδιαφέροντες ημιτελικούς. Αρκεί φυσικά να μπορείτε να ξενυχτήσετε και την άλλη μέρα να μην σας απολύσουν…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο μποέμ σταρ της Αργεντινής που έκανε τα πάντα στο γήπεδο

Οι λίστες με τους καλύτερους γίνονται συνήθως για να ανοίγει μια κουβέντα. Να διαφωνούμε και να προσπαθούμε ο ένας να πείσει τον άλλον. Λίστες με τηλεοπτικές σειρές, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπασκετμπολίστες (όπως μας έκανε τελευταία το The Last Dance) και φυσικά ποδοσφαιριστές. Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής είναι άγνωστος στην Ευρώπη. Στη Λατινική Αμερική όμως, και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαν το γκολ δεν έχει

(Άστον Βίλα-Λίβερπουλ 0-2, 17/1/2015) Γκολ. Χάνω την θέση μου, την σειρά μου, την φωνή μου, την αίσθηση του κρύου, τον ορίζοντα. Σαν κάποιος να άνοιξε την κάνουλα και να πλημμύρισε το κεφάλι μου με καύλα. Γκολ! Για μερικά δευτερόλεπτα δεν υπάρχει καμία σκέψη. Τίποτα. Αν οι Θιβετιανοί γνώριζαν αυτές τις μαγικές, κενές από σκέψεις, στιγμές […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *