Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το αεροζόλ 9-15

Πόσες και πόσες φορές δεν έχει κερδίσει η ομάδα μας ένα φάουλ σε καλή θέση δίνοντας μας ελπίδες για ένα γκολ και πόσες φορές οι αλητήριοι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν κλέψει από εκατοστά μέχρι και μέτρα από το τείχος για να πλησιάσουν τον βιρτουόζο σπεσιαλίστα εκτελεστή μας. Ο διαιτητής αδιαφορεί, ο βιρτουόζος εκτελεί την μπάλα στο τείχος, διαμαρτύρεται με τα χέρια ψηλά, αλλά το κοράκι αδιαφορεί. Πόσες και πόσες φορές ο πανηλίθιος αμυντικός μας δεν κάνει φάουλ σε επικίνδυνη θέση και ο αντίπαλος εκτελεστής φέρνει την μπάλα όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας, ενώ ο διαιτητής κοιτάζει αλλού. Συμβάντα καθημερινής ποδοσφαιρικής τρέλας;

Όχι για όλους. Στη Ν. Αμερική έχουν βρει την λύση και συνεχώς επεκτείνουν τις χρήσεις της. Ήταν το 2000 όταν ο Πάμπλο Σίλβα, ένας Αργεντίνος δημοσιογράφος, είχε μια φαεινή ιδέα που μπορεί αρχικά να φαίνεται γραφική, αλλά επί της ουσίας βοηθάει πολύ. Την κατασκευή ενός σπρέι με το οποίο οι διαιτητές θα μπορούσαν να σημειώνουν στο γρασίδι τα διάφορα σημεία στα οποία οι παίκτες θα έπρεπε να στέκονται ή να τοποθετείται η μπάλα. Φυσικά δεν ήταν όλα απλά. Με τη βοήθεια του διεθνή Αργεντίνου διαιτητή Οράσιο Ελιζόντο οι κατασκευαστές κατάλαβαν ότι έπρεπε να κάνουν ένα σπρέι το οποίο να έχει αρκετό πάχος (7 με 11 εκατοστά) ώστε να φαίνεται, να αντέχει στις συνθήκες (π.χ. αγώνες με βροχή) και φυσικά να φεύγει σύντομα ώστε να μη γεμίζει το γήπεδο με γραμμές (διάρκεια 45 δευτερόλεπτα με 3 λεπτά).  Τέλος, έπρεπε να βρεθεί και λύση στο… κουβάλημα του σπρέι και έτσι οι διαιτητές προμηθεύονται ένα εξάρτημα στο οποίο μπαίνει το σπρέι.

Το ντεμπούτο του έγινε το 2008 στη Β’ Εθνική της Αργεντινής και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να προωθηθεί και στην Α’ Εθνική. Όπως δηλώνει και ο Πάμπλο Σίλβα η μέρα της κρίσης ήταν σε έναν αγώνα Μπόκα-Ουρακάν, όταν ο Ρικέλμε κέρδισε ένα φάουλ υπό καταρρακτώδη βροχή. Η λευκή γραμμή έμεινε κανονικά στη θέση της και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους. Το σπρέι προωθήθηκε και σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Σουνταμερικάνα και το Λιμπερταδόρες, εμφανίστηκε και στο περσινό Κόπα Αμέρικα. Από το Σάββατο που μας πέρασε και μετά το ΟΚ που πήρε, το αεροζόλ 9-15 (όπως είναι το όνομά του) έκανε ντεμπούτο και στα προκριματικά του Μουντιάλ, στον αγώνα της Ουρουγουάης με τη Βενεζουέλα. Όπως δηλώνει ο συμπαθής Πάμπλο, όνειρό του να το δει και στο Μουντιάλ (και δικό μας να το δούμε στην Ελλάδα).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν η Γκρέμιο έπαιξε τρεις αγώνες σε μια μέρα

Αρχές 1994. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ δεν πέφτει καρφίτσα. Το βασικό θέμα συζήτησης έχει αποφασιστεί σε μια προηγούμενη συνεδρίαση: Οι ομάδες της 1ης κατηγορίας του Καμπεονάτο Γκαούτσο, του πρωταθλήματος της συγκεκριμένης πολιτείας δηλαδή, πρέπει να μειωθούν. Ο μεγάλος στόχος είναι η διοργάνωση του 1995 να έχει μόλις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τελικός της κλοπής

Συνήθως μία καθοριστική απόφαση ενός διαιτητή μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι. Στην περίπτωση του τελικού του Κόπα Αρχεντίνα που έγινε απόψε τα χαράματα σχεδόν, ήταν τρεις οι αποφάσεις του διαιτητικού τρίου που χάρισαν λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το κύπελλο στην Μπόκα Τζούνιορς. Η Ροσάριο Σεντράλ υπέστη μια ανεπανάληπτη κλοπή στο Εστάδιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

17 σχόλια σχετικά με το “Το αεροζόλ 9-15”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Η πατέντα είναι σούπερ, απλή και τρομερά πρακτική, γλυτώνει χρόνο και κοκορομαχίες (και διάφορες θεατρικές κινήσεις προσφιλείς στα ελληνικά κοράκια του στυλ -με χέρι σε υπερέκταση και ύφος αυστηρό- “δεν θα το ξαναπώ…”, “πιο πίσω είπα…” κτλ).

    Το πρωτόδα στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα πολύ πριν το ’08, και μάλιστα σε ματς που διαιτήτευε γυναίκα! Κάποια στιγμή βγάζει από τη ζώνη το σπρέι και μα το Θεό νόμιζα ότι θα ψεκάσει κανά παίκτη (ήταν και λίγο τσαμπουκαλεμένοι). Ψέκασε ένα κύκλο εκεί που έπεσε το κλάδεμα και έφυγε σφαίρα να φτιάξει τείχος. Τους έβαλε γραμμή και έφυγε χωρίς μα και μου. Κόκκαλο εγώ.

    Η ιδέα είναι πατέντα του Heine Allemagne (ένα κλασσικό βραζιλιάνικο όνομα…) από το Μίνας Ζεράις. Στη βραζιλιάνικη Σέριε Α χρησιμοποιείται από το 2000.
    Να μαζευτεί αυτός ο Πάμπλο Σίλβα γιατί θα του κάνει ο άλλος μήνυση και θα του πάρει μέχρι και τα πόμολα από τις πόρτες. Με το ζόρι τον κρατάω.

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Εγώ ξέρω πάντως ότι η ΦΙΦΑ συνεδρίασε για το ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ σούπερ προϊόν και αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί.
    Το βραζιλιάνικο πιθανόν να είναι κακέκτυπο βασισμένο στην καϊπιρίνια και να σβήνει με λίγο σάλιο.

    ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ
    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  3. Ο/Η panagos λέει:

    Πιο παλια που ηταν χωματινα τα γηπεδα στις μικρες κατηγοριες,υπηρχαν αμυντικοι που αφου πρωτα σε ξαπλωνανε,μετα πηγαινανε απο πανω σου και χαρασσανε ενα Χ στο χωμα με το παπουτσι τους για να μην κλεψεις κανα μετρο…

    Προτιμοτερο το αεροζολ…

  4. Ο/Η charlie λέει:

    Τι κακέκτυπο ρε αντιγραφέα;;; Αφού λέμε είναι παλαιότερο.
    Ε, ρε κάτι μηνύσεις που θα πέσουν…
    χαχαχαχαχαχχχ

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Αν διάβασες από το 2000 είναι η ιδέα.
    Αυτό έχω μόνο να πω.
    Θα τα πούμε στο δικαστήριο.
    Από εδώ και πέρα θα μιλάτε με τους δικηγόρους μας.
    Ο κόσμος ας κρίνει…

  6. Ο/Η hi λέει:

    τελείωσε το πρωτάθλημα και δεν έχετε που να βγάλετε τον τραμπουκοπαδισμό σας ρε αλήτες;

  7. Ο/Η jose λέει:

    Με αυτο πρεπει να ψεκαζουν στα μουτρα τους

    http://www.stopbugs.gr/wp-content/uploads/2011/04/RAID_aerozol.png

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Προκληθήκαμε…

  9. Ο/Η fobos2 λέει:

    Κι εγώ το θυμάμαι το σπρέι να χρησιμοποιείται σε βραζιλιάνικους αγώνες, χρόνια τώρα. Σε μια συνέντευξη αυτουνού του Σίλβα, λέει ότι το Αργεντίνικο είναι τελείως διαφορετικό προϊόν. Οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο δικό τους από το 2002, αλλά αυτοί (οι Αργεντίνοι) το ανέπτυσσαν μυστικά από το 2000 και το βγάλανε σε χρήση το 2008, ξαναλέει. Η πρώτη εντύπωσή μου είναι ότι πρόκειται για παραμύθα του Σίλβα, αλλά το ότι η FIFA ασχολήθηκε με ο Αργεντίνικο ενώ έβλεπε για χρόνια το Βραζιλιάνικο σε χρήση, μπορεί να είναι ενδεικτικό τουλάχιστον της ποιότητας. Βέβαια, έχοντας στη μέση πατέντες, πνευματικές ιδιοκτησίες, βιομηχανικά μυστικά κ.λπ. άντε να βγάλεις άκρη.

    Το σχετικό άρθρο το βρήκα εδώ (μισό λεπτό να φορέσω την αντιτοξική στολή, μην κολλήσω τίποτα):

    .
    .
    .

    http://www.redandwhitekop.com/forum/index.php?topic=224595.0

    .
    .
    .

    … εντάξει, εβγαλα τη στολή.

    Νομίζω ότι η χρήση του θα αφαιρέσει ένα σημαντικό παράγοντα εκνευρισμού των θεατών και θα μειώσει τα μπινελίκια στους αμυνόμενους και το διαιτητή, για λίγο καιρό. Πόσο λίγο; Περίπου 2-3 αγώνες, μέχρι δηλαδή να το μελετήσουν λίγο οι ομάδες. Μετά, θα κουβαλάει ο κάθε παίκτης ένα σπρέι στην κάλτσα και μόλις γυρίσει πλάτη ο διαιτητής θα σημειώνουν σε άλλο σημείο το που θα στηθεί η μπάλα και που οι παίκτες. Ε ρε γλέντια…

    Πανάγο, επική αυτή η σκηνή με το Χ που χάραζε ο αμυντικός στο χώμα. Θυμάμαι που βλέπαμε στο τοπικό αγώνες της ομάδας της γειτονιάς μας στην Καρδίτσα και έναν συγκεκριμένο αμυντικό που το έκανε αυτό σε κάθε φάουλ, αγριοκοιτάζοντας τον κακομοίρη που είχε ξαπλώσει. Μας είχε κάνει στην παρέα μου τόσο εντύπωση η μαγκιά που έβγαζε η όλη ενέργεια, που την είχαμε αντιγράψει στους δικούς μας αγώνες. Επειδή βέβαια παίζαμε έξω από το σπιτι μου στην άσφαλτο, είχαμε ένας-δυό φάει ξύλο που χαλάσαμε τα παπούτσια μας τρίβοντας τα στην άσφαλτο για να αφήσουμε το ποθητό Χ. Πολύ γρήγορα, κάναμε το Χ με το πόδι να μην ακουμπάει στο έδαφος και μετά διακριτικά βγάζαμε ένα κομμάτι κιμωλία από την τσέπη για να το σημειώσουμε.

    Άντε να αρχίσει το Γιούρο, γιατί βλέπω στερητικό σύνδρομο να πλανάται. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια, αφού χρησιμοποιώντας πληκτρολόγιο δε φαίνεται το τρέμουλο στα χέρια…

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Ότι κάθισες και έψαξες αναλυτικά τα προϊόντα με ξεπερνά ως άνθρωπο και επιστήμονα. Συμπάσχω και σε συμπονώ.
    Τo δε λινκ σου αρνούμαι να το ανοίξω μόνο και μόνο από το όνομα του σάιτ.
    Είσαι και Λίβερπουλ; Μολόγα…

  11. Ο/Η fobos2 λέει:

    Δεν είδες που έβαλα αντιτοξική στολή πριν κάνω κόπι-πέιστ; Πάρε κι εσύ μία…

  12. Ο/Η charlie λέει:

    Ρε, κάτω οι κλέφτεεεεες. Κάτω οι λωποδύτεεεεεεεεεεεεες.

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    Αληθεύει ότι το βραζιλιάνικο σπρέι είναι φτιαγμένο με το νερό του Καματερού;

  14. Ο/Η charlie λέει:

    Όχι, είναι ανακριβές.
    Η αλήθεια είναι ότι η βάση είναι νερό από τον ποταμό Τρομπέτας (!!!) στην Αμαζονία, που είναι εντελώς οικολογικό, πίνεται και κάνει καλό και στα πΛεμόνια, καθώς και στην (ΙΕΚ) ακμή.

  15. Ο/Η tre1926 λέει:

    στην ελλαδα αν ερθει θα το κανουν θεμα για το χρωμα που θα βγαζει. Ασπρο , κοκκινο , μπλε , πρασινο ?
    Παντως και στα κορνερ που υπαρχει συγκεκριμενος χωρος (τεταρτημοριο) , ορισμενοι βαζουν την μπαλα εξω απ αυτο. ξερει ο μπαγαποντης ο ελληνας να αποφευγει τα αργεντινικα κολπα…

  16. Ο/Η balkou λέει:

    Ελάιθ είσαι… επιστήμονας? Με τη Σαλαρέλεια έννοια? :ρ

  17. Ο/Η Elaith λέει:

    XAXAXAXAXA
    Έχω μπουκάρει σε γήπεδα φίλε μου εγώ που με βλέπεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *